Никола Груевски

Премиерот Никола Груевски денеска информира дека Владата внимателно ги следи состојбите во Босна и Херцеговина и во Србија со поплавите. Испративме писмо до двете влади за подготвеност на Република Македонија да испрати помош, од каква било природа, што во овие критични моменти може да помогне. Писма со сочувство се испратени до премиерот на Србија, Александар Вучиќ, и до претседателот на Советот на министри на БиХ, Вјекослав Беванда. - Состојбата во овие држави е алармантна. Србија прогласи вонредна состојба и очекува дури и влошување на ситуацијата во наредните часови. Ние сме подготвени за нешто што би ни било побарано, со сите наши расположливи ресурси што ги имаме за ваква намена да помогнеме - потенцира Груевски. Премиерот информира дека го активирал Кризниот штаб во Република Македонија. - Разговарав со министерот Јанакиески на секој час да ја следат состојбата во Република Македонија. Утре ќе имаат и седница - истакна Груевски. Од вестите што ги добив од Кризниот штаб, како што рече, ситуацијата во ...
сите 30 | | | веќе видена

По масовните поплави во Србија и Босна, македонската влада испрати писмо дека е подготвена да им помогне на двете држави со сите расположливи средства. На секој час се следи и состојбата во Македонија. Утре кризниот штаб ќе одржи и седница. Засега според временската прогноза не се очекува влошување на состојбата во Македонија. Ваша екселенцијо, Со особено внимание ги следам вестите за големите поплави предизвикани од временските неприлики кои ја погодија Вашата земја, кои предизвикаа и загуба на човечки животи и големи материјални штети. Дозволете ми, во овој тежок период за Вашата земја и за регионот, од мое лично име, и од името на граѓаните на Република Македонија да изразам длабоко сочувство за жртвите од поплавите. На семејствата кои ги загубија своите најмили, Ве молам да им пренесете дека сочувствуваме со нивната болка и дека нашите молитви и мисли се со нив. Во духот на искрените и добрососедски односи кои ги имаме и во духот на солидарноста и пријателството на нашите народи, во оваа прилика сакам ...
сите 30 | | | веќе видена

Премиерот Никола Груевски денеска информираше дека Владата внимателно ги следи состојбите во Босна и Херцеговина и во Србија со поплавите. Испратено е и писмо до двете влади за подготвеност на Македонија да испрати помош, од било каква природа, која може да помогне во овие критични моменти. Писма со сочувство се испратени до премиерот на Србија Александар Вучиќ и до претседателот на Советот на министри на БиХ Вјекослав Беванда. - Состојбата во овие држави е алармантна. Србија прогласи вонредна состојба и очекува дури и влошување на ситуацијата во наредните часови. Ние сме подготвени за нешто што би ни било побарано, со сите наши расположливи ресурси што ги имаме за ваква намена да помогнеме, потенцира Груевски. Премиерот информира дека го активирал Кризниот штаб во Република Македонија. - Разговарав со министерот Јанакиески на секој час да ја следат состојбата во Република Македонија. Утре ќе имаат и седница, истакна Груевски. Од вестите што ги добив од Кризниот штаб, како што рече, ситуацијата во ...
сите 12 | | | веќе видена

Премиерот Никола Груевски денеска информира дека Владата внимателно ги следи состојбите во Босна и Херцеговина и во Србија со поплавите. Испративме писмо до двете влади за подготвеност на Република Македонија да испрати помош, од било каква природа, Премиерот Никола Груевски денеска информира дека Владата внимателно ги следи состојбите во Босна и Херцеговина и во Србија со поплавите. Испративме писмо до двете влади за подготвеност на Република Македонија да испрати помош, од било каква природа, која што во овие критични моменти може да помогне. Писма со сочувство се испратени до премиерот на Србија Александар Вучиќ и до претседателот на Советот на министри на БиХ Вјекослав Беванда. - Состојбата во овие држави е алармантна. Србија прогласи вонредна состојба и очекува дури и влошување на ситуацијата во наредните часови. Ние сме подготвени за нешто што би ни било побарано, со сите наши расположливи ресурси што ги имаме за ваква намена да помогнеме, потенцира Груевски. Премиерот информира дека го ...
сите 14 | | | веќе видена

Премиерот Никола Груевски денеска испрати писма до српскиот премиер Александар Вучиќ и до претседателот на Советот на министри на Босна и Херцеговина Вјекослав Беванда, во кои изразува жалење за катастрофалните поплави што ги зафатија овие две балкански земји. Во писмото до Вучиќ се изразува и сочувство за двете жртви во поплавите. „Во духот на искрените и добрососедски односи кои ги имаме и во духот на солидарноста и пријателството на нашите народи, во оваа прилика сакам да Ве известам дека можете целосно да сметате на помошта и поддршката на Владата на Република Македонија. Подготвени сме во најбрз можен рок, во согласност со нашите можности да ги ставиме на располагање сите потребни ресурси со кои располагаме со цел справување со поплавите и санирање на штетите кои ги предизвика природната непогода“, стои во писмата од Груевски до Вучиќ и Беванда.
сите 38 | | | веќе видена

Премиерот Никола Груевски испрати писма до српскиот премиер Александар Вучиќ и до претседателот на Советот на министри на БиХ, Вјекослав Беванда, со сочувство за загубата на човечки животи во невремето и во големите поплави што ги зафатија овие две земји. „Дозволете ми, во овој тежок период за Вашата земја и за регионот, од мое лично име, и од името на граѓаните на Република Македонија да изразам длабоко сочувство за жртвите од поплавите. На семејствата кои ги загубија своите најмили, Ве молам да им пренесете дека сочувствуваме со нивната болка и дека нашите молитви и мисли се со нив. Во духот на искрените и добрососедски односи кои ги имаме и во духот на солидарноста и пријателството на нашите народи, во оваа прилика сакам да Ве известам дека можете целосно да сметате на помошта и поддршката на Владата на Република Македонија“, се наведува во писмата на Груевски до Вучиќ и до Беванда. Тој истакнува дека Македонија е подготвена во најбрз можен рок, во согласност со можностите, да ги стави на располагање ...
сите 21 | | | веќе видена

Премиерот Никола Груевски денеска информира дека Владата внимателно ги следи состојбите во Босна и Херцеговина и во Србија со поплавите. Испратено е писмо до двете влади за подготвеност на Република Македонија да испрати помош, од било каква природа, која што во овие критични моменти може да помогне. Писма со сочувство се испратени до премиерот на Србија Александар Вучиќ и до претседателот на Советот на министри на БиХ Вјекослав Беванда. - Состојбата во овие држави е алармантна. Србија прогласи вонредна состојба и очекува дури и влошување на ситуацијата во наредните часови. Ние сме подготвени за нешто што би ни било побарано, со сите наши расположливи ресурси што ги имаме за ваква намена да помогнеме, потенцира Груевски. Премиерот информира дека го активирал Кризниот штаб во Република Македонија. - Разговарав со министерот Јанакиески на секој час да ја следат состојбата во Република Македонија. Утре ќе имаат и седница, истакна Груевски. Од вестите што ги добив од Кризниот штаб, како што рече, ситуацијата во ...
сите 23 | | | веќе видена

Дизни, Фејсбук, Гугл – ова се само дел од водечките американски компании кои ги користат автобусите на Ван Хoл, со ознаката „произведено во Македонија“. Белгиската компанија досега пласираше над 100 автобуси на американскиот пазар. Ова, според македонските власти, ќе донесе дополнителен бенефит за земјава. „Имаме брендирање на производи од Република Македонија кои стануваат препознатливи на меѓународните пазари. Ова, освен што има значајна економска функција, придонесува и за популаризација и промоција на самата земја, на Република Македонија“ – изјави Александар Ѓорѓиев, портпарол на Владата на Р. Македонија За неполна година откако почна да работи во земјава, компанијата ги прошири капацитетите. Воведе нова производствена линија која бројот на вработени ќе го искачи на 600 и која ќе донесе засилена соработка со домашните фирми. „Потпишавме поддоговори со повеќе македонски компании. Производите што ќе ги прават овде ќе се користат на белгискиот пазар“ – изјави Филип Ван Хoл, сопственик и извршен директор ...
сите 3 | | | веќе видена

Премиер на Македонија до изборот на нова влада треба да биде Фатмир Бесими, а не Никола Груевски, откако се верификуваа пратеничките мандати во Собранието, сметаат експертите за уставно право Осман Кадриу и Саво Климовски, јави Лајм. Тие тврдат дека вршењето на функцијата премиер од страна на Груевски, откако му беше верификуван пратеничкиот мандат во Собранието, претставува судир на интереси. - Фатмир Бесими, е единствениот заменик премиер кој не е избран за пратеник на изборите од 27 април, така што, ако се почитува Уставот и законот, тој треба да ја врши функцијата премиер, се до изборот на новата влада - сметаат тие. Климовски објаснува дека постои мал правен вакум, меѓутоа иако владата во моментот е техничка, сепак Уставот е јасен дека не може да постои споивост меѓу законодавна и извршна функција. Професорот Кадриу, пак, тврди дека постои грубо прекршување на Уставот, не само од премиерот Никола Груевски, туку и од заменик премиерите и од министрите во владата во заминување. - Станува збор за грубо ...
сите 2 | | | веќе видена

По верификувањето на пратеничките мандати во Собранието, премиер на Македонија до изборот на нова влада треба да биде Фатмир Бесими, а не Никола Груевски. Така сметаат експертите за уставно право Осман Кадриу и Саво Климовски, тврдејки дека вршењето на функцијата премиер од страна на Груевски, откако му беше верификуван пратеничкиот мандат во Собранието, претставува судир на интереси. Фатмир Бесими, е единствениот заменик премиер кој не е избран за пратеник на изборите од 27 април, така што, ако се почитува Уставот и законот, тој треба да ја врши функцијата премиер, се до изборот на новата влада, сметаат тие. “Тука постои мал правен вакум, меѓутоа иако владата во моментот е техничка, сепак Уставот е јасен дека не може да постои споивост меѓу законодавна и извршна функција”, изјави за “Лајм”, професорот Климовски. Професорот Кадриу тврди дека постои грубо прекршување на Уставот, не само од премиерот Никола Груевски, туку и од страна на заменик премиерите и министрите во владата во заминување. “Станува збор за ...
сите 3 | | | веќе видена