Проектот Набу заврши

Проектот кој официјално беше стартуван на 14 Март 2008 и во кој беше вложен огромен труд со цел да се обрне повеќе внимание на македонскиот јазик, неговите граматички форми и анотации и што е најбитно автоматизирање на овој дел - заврши... Заврши бидејќи ни одзема ресурси а сметаме дека во моментов е редундантен со тоа што "чичко Гугл" одлично си ја заврши работата на пребарување на македонски документи на интернет со Query Expansion, Транслитерација и слично... Некако мислиме и сакаме да се чувствуваме дека и ние му помогнавме во оваа работа со тоа што еден период дававме доста по релевантни резултати за македонски јазик а тој сигурно нешто научил од тоа . Се надеваме дека ќе го разберете овој наш чекор и дека ќе продолжиме да се гледаме со слични проекти. Како и секогаш ние сме отворени за контакти, сугестии, фалење, пцовки, покажување прсти дека сме краделе темплејти (а во душа не сме дизајнери) и слични интересни ситуации на кои што кога сега ќе погледнеме наназад ни се смешни.... 

 

Во тој контекст, директни наследници на овој проект се:

  • Речникот (кој сеуште е во функција на http://recnik.nabu.mk)
  • Daily.MK - наследникот на вестите на Nabu во кои што за првпат беше пуштено кластерирање на вести на македонски јазик
  • Златна Книга - која користи дел од компонентите за пребарување
  • Итеа Веб Развојна платформа (врз која што се развиени голем број на стабилни и дистрибуирани апликации , нормално немаме развиено сајт за нас... "кројачот секогаш оди искинат")

Покрај тоа:

  • Големо искуство во однос на тоа што значи да се хостира на свои сервери и своја инфраструктура,
  • Проблеми со струја, неубаво заземјување, нуловање,
  • Проблеми со ресурси, со интернет, со рутирање, со прерутирање, 
  • Load Balancing, Редундатни сервери, Кластери, Linux, Бази, Lock-ови, дистрибуирани кешови, "Big Fucking Tables", 
  • Оптимизација, тестирање, верзионирање, планирање... 

Веруваме дека сето ова не направи подобри и поквалитетни професионалци барем во областа која што сме се нафатиле да ја работиме и ќе ја работиме до крај...

Искрено,
Игор Јаневски, Итеа Решенија