Зоран Заев

  во

  Опозицијата стартува нов дневен весник? Нов дневен весник наскоро ќе се појави на македонскиот медиумски пазар финансиски поврзан со фондацијата „Отворено општество“ и Социјалдемократскиот сојуз. Весникот кој што, како што дознава Нетпрес, ќе го носи името „Слободен печат“, ќе биде предводен од новинарот на информативниот портал Плус инфо Бранко Геровски, како главен и одговорен уредник. Она што е интересно е дека, новиот медиум финансиски е поддржан од фондацијата „Отворено општество“ на Владимир Милчин со 100 илјади евра, а дополнителна поддршка ќе добие и од фирми кои се блиски до претседателот на Социјалдемократскиот сојуз Зоран Заев. Според нашите информации, весникот ќе може да се купи за пет денари.
  сите 7 | | | веќе видена

  Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, јавно го повика претседателот на СДСМ Зоран Заев: „Да му даде налог на својот сопартиец и претседател на ДИК, Борис Кондарко, да започне со прочистување на Избирачкиот список”.Изложувајки ги на компромитација државните институции, кои во најголем број се сместени членови на неговата партија, Никола Груевски јавно призна дека, за него државните институции се само обични експозитури на политичките партии, реагираат од НСДП.По логиката на Никола Груевски, Зоран Заев, како претседател на политичка партија има право да му даде налог на претседател на државната институција (ДИК), само заради тоа што е член на неговата партија (СДСМ), тогаш и тој, Никола Груевски, како претседател на владеачката партија, во најмала рака го има истото право.Значи, Никола Груевски во секое време, на секој кадар на ВМРО–ДПMНЕ инсталиран во државните институции, си зема за право да му наложи нешто да направи, независно дали се работи за Антикорупциска комисија, ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Улогата на „даночни инспектори“ би ја презеле граѓаните, наместо УЈП да ги заплашува и затвора дуќаните и фирмите, што би резултирало со поголеми буџетски приходи, но и повеќе средства за граѓаните. Ова се предвидува со “Проектот за повраток на ДДВ на секој граѓанин“, што во вторникот го претстави лидерот на СДСМ, Зоран Заев, нагласувајќи дека станува збор за првиот од проектите кој, како што рече, ја истакнува определбата на СДСМ за враќање на средната класа во Република Македонија. „Нашиот предлог е: на секој граѓанин, или попрецизно, на секој краен потрошувач да му се враќаат 15 проценти од платениот ДДВ“, прецизира Заев, додавајќи дека од овој проект се очекува на едно семејство во просек да му бидат вратени помеѓу 20 и 30 илјади денари годишно. Како пример за предложената ерка, Заев посочи дека за фискална сметка од 10.000 денари, за која се плаќа ДДВ во износ од 1.800 денари,15-те проценти од ДДВ-то што им се враќаат на граѓаните изнесуваат 270 денари. Лидерот на СДСМ истакна дека со оваа мерка на ...
  сите 64 | | | веќе видена

  Од денеска почнува презентацијата на мерките содржани во новата Програма на СДСМ, чија главна порака е „Да ја вратиме средната класа“, најави денеска Зоран Заев, претседателот на СДСМ.Зоран Заев„Преку отворени и јавни форуми и дебати низ цела Македонија, во пишана или во електронска форма очекуваме предлози, сугестии, критики од нашите сограѓани. До декември планираме да го оформиме и да го заокружиме конечниот текст и содржина на документот. Нема демократија без средна класа. Нема напредок без стабилна средна класа, која чувствува дека политиката ѝ носи подобар живот и ѝ отвора повеќе шанси“, вели Заев.Проектот за враќање на ДДВ на секој граѓанин е првиот од проектите на оваа програма. СДСМ предлага на секој граѓанин да му се враќаат 15 проценти од платениот ДДВ.„Со враќањето на 15 проценти од ДДВ-то, на граѓаните ќе им бидат вратени 8 милијарди денари (околу 130 милиони евра) годишно. На пример, на фискална сметка од 10.000 денари, за која се плаќа ДДВ во износ од 1.800 денари,15-те проценти од ДДВ-то што ...
  сите 67 | | | веќе видена

  Претседателот на опозициската СДСМ Зоран Заев денеска презентира проект за поврат на ДДВ на секој граѓанин, прв од новата партиска програма што е во подготовка, а чија основна порака е „Да ја вратиме средната класа“. Се предлага на секој краен потрошувач да му се враќаат 15 проценти од платениот ДДВ. Со враќањето, тврди Заев, на граѓаните ќе им бидат вратени 8 милијарди денари годишно, а на секое семејство кое поседува фискални сметки меѓу 20 и 30 илјади денари годишно. - Со можноста за поврат на 15 проценти од платениот ДДВ, секој граѓанин ќе има мотивација да инсистира на издавање фискални сметки. Всушност, така сите граѓани би ја имале улогата на „даночни инспектори“. Преку тоа, ќе се избегне криењето на вистинскиот промет и плаќање данок и сериозно ќе се намали таканаречената „даночна евазија“ која сега, според последните податоци на УЈП изнесува 35 проценти, а деновиве беше објавено дека непријавувањето данок изнесува дури 60 проценти, рече Заев. Според Заев, враќањето на ДДВ-то кон граѓаните ќе се ...
  сите 71 | | | веќе видена

  Интегрален транскрипт од прес конференцијата на Зоран Заев – претседател на СДСМ: Почитувани претставници на медиумите, почитувани граѓани, Ми претставува огромно задоволство денеска пред македонската јавност да ја претставам суштината и мерките за идното политичкото дејствување на СДСМ со цел, да понудиме квалитетна алтернатива на политиките на оваа власт. Проект на кој што изминативе неколку месеци интензивно работеше најтесното партиско раководство, пратеничката група, извршниот и централниот одбор, членството на СДСМ, како и домашни и странски експерти. „Да ја вратиме средната класа“ е основната порака на новата Програма на СДСМ. Слоганот прецизно го отсликува фокусот на СДСМ кој е насочен кон враќање на значењето, позицијата и достоинството на огромното мнозинство граѓани на Република Македонија кои припаѓаат или треба да припаѓаат на средните општествени слоеви. Нема демократија без средна класа. Нема напредок без стабилна средна класа која чувствува дека политиката и носи подобар живот и отвара повеќе ...
  сите 71 | | | веќе видена

  Денеска пред македонската јавност, претседателот на СДСМ Зоран Заев ја претстави суштината и мерките за идното политичкото дејствување на СДСМ со цел, да понуди квалитетна алтернатива на политиките на оваа власт. Ова, рече Заев, е проект на кој што изминативе неколку месеци интензивно работеше најтесното партиско раководство, пратеничката група, извршниот и централниот одбор, членството на СДСМ, како и домашни и странски експерти. - „Да ја вратиме средната класа“ е основната порака на новата Програма на СДСМ. Слоганот прецизно го отсликува фокусот на СДСМ кој е насочен кон враќање на значењето, позицијата и достоинството на огромното мнозинство граѓани на Република Македонија кои припаѓаат или треба да припаѓаат на средните општествени слоеви. Нема демократија без средна класа. Нема напредок без стабилна средна класа која чувствува дека политиката и носи подобар живот и отвара повеќе шанси, изјави Заев на денешната прес-конференција. Од денеска, рече тој, започнува презентацијата ...
  сите 72 | | | веќе видена

  Ми претставува огромно задоволство денеска пред македонската јавност да ја претставам суштината и мерките за идното политичкото дејствување на СДСМ со цел, да понудиме квалитетна алтернатива на политиките на оваа власт, проект на кој што изминативе неколку месеци интензивно работеше најтесното партиско раководство, пратеничката група, извршниот и централниот одбор, членството на СДСМ, како и домашни и странски експерти, рече на денешната прес конференција лидерот на СДСМ Зоран Заев. -„Да ја вратиме средната класа“ е основната порака на новата Програма на СДСМ. Слоганот прецизно го отсликува фокусот на СДСМ кој е насочен кон враќање на значењето, позицијата и достоинството на огромното мнозинство граѓани на Република Македонија кои припаѓаат или треба да припаѓаат на средните општествени слоеви. Нема демократија без средна класа. Нема напредок без стабилна средна класа која чувствува дека политиката и носи подобар живот и отвара повеќе шанси. Почитувани, од денеска започнува презентацијата на мерките ...
  сите 72 | | | веќе видена

  Премиерот Никола Груевски вчера јавно го повика претседателот на СДСМ, Зоран Заев, да му даде налог на Борис Кондарко, претседател на Државната изборна комисија (ДИК) да почне со прочистување на избирачкиот список - Не можам да разберам зошто шест месеци претседателот на ДИК не ја заврши таа работа. Досега можеше трипати да го прочисти изборниот список, а не еднаш. Меѓутоа, веројатно постои некаква спрега помеѓу претседателот на ДИК, кој е од иста партија со господинот Заев, кој цело време бара некакво алиби во непрочистениот избирачки список. Еве јас јавно го повикувам господинот Заев да му даде налог на господинот Кондарко, но и директно господинот Кондарко веднаш да го почне прочистување на избирачкиот список, бидејќи тоа е негова надлежност и не е надлежност на премиерот или на некој министер - рече Груевски. Тој напомена дека Владата и некои државни институции можеби можат нешто и да помогнат и да се вклучат ако од ДИК го побараат тоа, но пред сѐ надлежна за прочистување на избирачкиот список е ...
  сите 60 | | | веќе видена

  Премиерот Никола Груевски јавно го повика лидерот на опозицискиот СДСМ Зоран Заев да му даде налог на претседателот на ДИК Борис Кондарко веднаш и неодложно да го започне пречистување на Избирачкиот список. Од СДСМ, пак, одговорија дека доколку ВМРО-ДПМНЕ навистина сака прочистување на Избирачкиот список, да им даде задолжение на членовите на ДИК од нивните редови, да не ја опструираат работата на Комисијата за прочистување на списокот. Таквиот апел, таквото адресирање е доказ дека секое поле од политичкиот и јавниот живот се партизирани, а тоа е сериозен чекор кон сериозна диктатура и според мое мислење, не е работа на политичките партии да се обраќаат на таков начин, туку е работа на институциите на кои им се одговорни тие тела. Мерсел Биљали, универзитетски професор. Ова го отвора прашањето за тоа како премиерот Груевски, но и најголемата опозициска партија, ја доживуваат независноста на ДИК, ако сметаат дека ним може партиски да им се наложи како да се однесуваат, но тоа зборува и за ...
  сите 71 | | | веќе видена

  Со член 31, член 41 и член 42 од Изборниот законик, јасно и децидно се потврдува дека единствено Државната изборна комисија (ДИК) е надлежна за водење на Избирачкиот список. Премиерот Никола Груевски вчера изјави дека за избегнувањето за прочистување на избирачкиот список е одговорен претседателот на ДИК, Борис Кондарко и дека одложувањето на овој процес се прави свесно од страна ДИК. -Досега ДИК требаше три пати да го прочисти избирачкиот списог, меѓутоа намерно го избегнува тоа со цел да и послужи како алиби за слабите изборни резултати на СДСМ, изјави Груевски вчера, кој апелираше до претседателот на СДСМ, Зоран Заев и до претседателот на ДИК, Кондарко, веднаш да започнат со прочистување на изборниот список, бидејќи Комисијата е надлежна за тоа. Иако ДИК вчера преку соопштение се обидоа да го амнестираат првиот човек на Комисијата од одговорност, сепак членовите од изборниот законик јасно и децидно потврдуваат дека единствено Државната изборна комисија е надлежна за водење на на Избирачкиот список, со што ...
  сите 71 | | | веќе видена

  Член 31, член 41 и член 42 од Изборниот законик јасно нагласува дека единствено Државната изборна комисија е надлежна за водење на избирачкиот список. Иако, со соопштение ДИК вчера се обиде да го амнестира првиот човек на Комисијата, Борис Кондарко, од одговорност, Изборниот законик е јасен дека исклучиво ДИК е надлежна за водење на избирачкиот список, со што се демантираат наводите дека некој друг орган, а не ДИК, е надлежен за тоа. Премиерот Никола Груевски вчера изјави дека за избегнувањето за прочистување на избирачкиот список е одговорен претседателот на ДИК, Борис Кондарко, и дека одложувањето на овој процес се прави свесно од страна на ДИК. - Досега ДИК требаше трипати да го прочисти избирачкиот список, меѓутоа намерно го избегнува тоа со цел да ѝ послужи како алиби за слабите изборни резултати на СДСМ – изјави Груевски вчера, кој апелираше до претседателот на СДСМ, Зоран Заев, и до претседателот на ДИК, Кондарко, веднаш да почнат со прочистување на изборниот список бидејќи Комисијата е надлежна за ...
  сите 82 | | | веќе видена

  Младите од Струмица и годинава му приредија роденденско изненадување на градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев. Околу 150 млади, ноќеска по полноќ, се собраа пред неговиот дом со роденденски капи и маици, му ја испеаја роденденската песна, а го изненадија и со огномет. Честитајќи му го 39 роденден, му посакаа многу здравје, лична среќа и исполнување на сите негови желби. Градоначалникот од сé срце им се заблагодари на младите за ова прекрасно изненадување, пожелувајќи им на сите добро здравје и сигурна иднина. Подготви: Г.Н.
  сите 3 | | | веќе видена

  Со член 31, член 41 и член 42 од Изборниот законик, јасно и децидно се потврдува дека единствено Државната изборна комисија (ДИК) е надлежна за водење на Избирачкиот список. Премиерот Никола Груевски вчера изјави дека за избегнувањето за прочистување на избирачкиот список е одговорен претседателот на ДИК, Борис Кондарко и дека одложувањето на овој процес се прави свесно од страна ДИК. -Досега ДИК требаше три пати да го прочисти избирачкиот списог, меѓутоа намерно го избегнува тоа со цел да и послужи како алиби за слабите изборни резултати на СДСМ, изјави Груевски вчера, кој апелираше до претседателот на СДСМ, Зоран Заев и до претседателот на ДИК, Кондарко, веднаш да започнат со прочистување на изборниот список, бидејќи Комисијата е надлежна за тоа. Иако ДИК вчера преку соопштение се обидоа да го амнестираат првиот човек на Комисијата од одговорност, сепак членовите од изборниот законик јасно и децидно потврдуваат дека единствено Државната изборна комисија е надлежна за водење на на Избирачкиот список, со што ...
  сите 82 | | | веќе видена

  Младите од Струмица и годинава му приредија роденденско изненадување на градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев. Околу 150 млади, ноќеска по полноќ, се собраа пред неговиот дом со роденденски капи и маици, му ја испеаја роденденската песна, а го изненадија и со огномет. Честитајќи му го 39 роденден, му посакаа многу здравје, лична среќа и исполнување на сите негови желби. Градоначалникот од сé срце им се заблагодари на младите за ова прекрасно изненадување, пожелувајќи им на сите добро здравје и сигурна иднина.
  сите 4 | | | веќе видена

  Во неколку наврати од најголемата опозициска партија потенцираа дека без корекција на изборното законодавство и без прочистен избирачки список нема да учествуваат на избори. Половина година по одржувањето на локалните избори, во Државната изборна комисија воопшто нема иницијатива за прочистување на списокот, а тоа беше причина поради која СДСМ го одби и последниот предлог за предвремени парламентарни избори, кој премиерот го даде во август Шест месеци постојано се одложува прочистување на избирачкиот список, а премиерот обвинува дека избегнувањето на овој процес се прави свесно од страна на ДИК. Премиерот Никола Груевски рече дека се работи за бојкот од страна на претседателот на Државната изборна комисија, Борис Кондарко. Груевски апелираше до претседателот на СДСМ, Зоран Заев, и до претседателот на ДИК, Кондарко, веднаш да започнат со прочистување на изборниот список, бидејќи Комисијата е надлежна за тоа. Надлежноста за пречистување на Избирачкиот список е исклучиво на ДИК. Го поставувам прашањето зошто ...
  сите 9 | | | веќе видена

  1. Некоректно е двете Соњи, едната Крамарска, а другата сопруга на Марјан Маџовски, колумнистот Петар Арсовски "Којотот" да го потпишуваат како "магистер по политичка комуникологија". Сите, а пред се "Брзата птица итрица", знаат дека тој е функционер на СДСМ и главен ПР стратег на таа партија. Потпишете го со вистинска референца, молам. 2. Во Осло лани беше одржан "Детско-педерски фестивал", односно "Геј кидс фестивал". Има и сајт со таков наслов. Имаат и книга издадено, исто така се вика "Деца хомосексуалци". Во неа, меѓу другото, пишува: ""Геј кидс" е книга за хомосексуалната љубов меѓу децата и младите"! Ова не чека ако потпаднеме под слаткоречивата обланда на ХЕРА организацијата. 3. На годишнината од атентатот на Киро Глигоров Љубомир Данаилов (Фрчкоски), човекот кој во акт-ташна му нудел милионски суми на истиот тој Глигоров, констатира: "Атентатот на Глигоров наликува на дело на Земунскиот клан". Брејјј!!! Атентатот на Глигоров мене ми наликува дека е направен од Бранковите криминални олигарси за да ...
  | | веќе видена

  Јавните набавки во општина Струмица беа актуелни и на собраниската надзорна расправа Користење на фондовите од инструментот за пристапна помош - ИПА во Република Македонија". Пред пратениците исказ даде струмичкиот градоначалник Зоран Заев, а пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски го праша Заев колку луѓе се задолжени да ги водат проектите за прекугранична соработка и дали тоа е нивната основна работна задача, и дали фирмите кои неодамна се споменуваа во јавноста, а се дел од членовите на семејството на Заев, користеле средства од ИПА-фондовите. Градоначалникот на Струмица, Зоран Заев во својот исказ негираше дека фирмите од неговите блиски користеле средства од европските фондови и рече дека општината досега има добиено грантови во вкупна вредност од 12.108.722 евра, износ кој е дополнет со 1.693.722 евра кои се од буџетот на општината. Посочи дека тоа се проекти кои се завршени или се во фаза на имплементација и нивно завршување. "Оваа сума најмногу се должи на големиот проект Компонента 4, а тоа е ...
  | | веќе видена

  Премиерот Никола Груевски денеска јавно го повика претседателот на СДСМ Зоран Заев да му даде налог на неговиот сопартиец и претседател на Државната изборна комисија (ДИК) Борис Кондарко да започне со пречистување на Избирачкиот... Премиерот Никола Груевски денеска јавно го повика претседателот на СДСМ Зоран Заев да му даде налог на неговиот сопартиец и претседател на Државната изборна комисија (ДИК) Борис Кондарко да започне со пречистување на Избирачкиот список. - Надлежноста за пречистување на Избирачкиот список е исклучиво на ДИК. Го поставувам прашањето зошто шест месеци не го почнуваат тоа и ги повикувам јавно да го почнат веднаш и да го завршат за да не бараат потоа алиби дека поразот којшто ќе им следи доаѓа заради тоа што списокот не бил пречистен или други алибија коишто се поврзани со Избирачкиот список, изјави премиерот Груевски одговарајќи на прашање по поставувањето камен-темелник на објектот на Текнохозе во ТИРЗ Скопје 1. Тој посочи дека околу Избирачкиот список се случува нешто чудно, зашто, ...
  сите 93 | | | веќе видена

  Премиерот Никола Груевски вчера јавно го повика претседателот на СДСМ Зоран Заев да му даде налог на неговиот сопартиец и претседател на Државната изборна комисија (ДИK) Борис Kондарко да почне со пречистување на Избирачкиот список. Kондарко одговори дека нема застој во пречистувањето на Избирачкиот список. - Надлежноста за пречистување на Избирачкиот список е единствено на ДИK. Бидејќи шест месеци не го почнуваат тоа, ги повикувам јавно веднаш да почнат и да го завршат за да не бараат алиби дека поразот што ќе им следува доаѓа поради тоа што списокот не бил пречистен - изјави Груевски Според него, во однос на Избирачкиот список се случува нешто чудно бидејќи поминале шест месеци од локалните избори и во ДИK има целосен бојкот од претседателот Kондарко за пречистување на списокот. Kондарко, меѓутоа, одговори дека таквите тврдења се неосновани и неточни. - Од 2012 година во континуитет функционира работната група за проверка на Избирачкиот список. Со групата претседава Бедредин Ибраими, а во нејзината ...
  сите 94 | | | веќе видена