Зоран Ставрески

  во

  Како што јавноста е веќе запозната, Јовановиќ минатата година поднесе неотповиклива оставка од сите партиски функции во Левица (координатор на Програмски сектор Економија и член на Централниот комитет на партијата), а ја прифати понудената функција советник во Кабинетот на Министерот за финансии. По ова, ЦК на Левица едногласно ја прифати неговата оставка и пасивизацијата на неговото членство и реши да не го сакционира на никаков начин, туку само да ја следи неговата работа во новата Влада, соопштувата од Левица.  Но, по последниот развој на настаните – поврзани со носењето на серија крајно штетни економски одлуки кои не беа предвидени ниту во предизборната програма на владејачката коалиција – Президиумот, согласно интерниот Правилник за дисциплинска одговорност на членовите, одлучи привремено да го замрзне членството на Бранимир Јовановиќ во Левица, поради јавно застапување политики и ставови кои се суштински спротивни на нашата идеологија и на најважните основачки акти на партијата: Статутот, Платформата и ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Президиумот на Левица, донел одлука за замрзнување на членството на Бранимир Јовановиќ, кој, како што велат од партијата, во јавноста е познат како актуелен советник на Министерот за финансии – Драган Тевдовски и апологет на штетните економски политики на Владата предводена од СДСМ. Од партијата појаснуваат дека Јовановиќ минатата година поднел неотповиклива оставка од сите партиски функции во Левица (координатор на Програмски сектор Економија и член на Централниот комитет на партијата) и ја прифатил понудената функција советник во Кабинетот на Министерот за финансии. По ова, ЦК на Левица едногласно ја прифатил неговата оставка и пасивизацијата на неговото членство и реши да не го сакционира на никаков начин, туку само да ја следи неговата работа во новата Влада. „Но, по последниот развој на настаните – поврзани со носењето на серија крајно штетни економски одлуки кои не беа предвидени ниту во предизборната програма на владејачката коалиција – Президиумот, согласно интерниот Правилник за дисциплинска ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Президиумот на политичката партија Левица, на седница одржана на 26 јануари 2018 година, донесе одлука за изрекување мерка замрзнување на членството на Бранимир Јовановиќ – во јавноста познат како актуелен советник на Министерот за финансии – Драган Тевдовски и апологет на штетните економски политики на Владата предводена од СДСМ, соопшти партијата. „Како што јавноста е веќе запозната, Јовановиќ минатата година поднесе неотповиклива оставка од сите партиски функции во Левица (координатор на Програмски сектор Економија и член на Централниот комитет на партијата), а ја прифати понудената функција советник во Кабинетот на Министерот за финансии. По ова, ЦК на Левица едногласно ја прифати неговата оставка и пасивизацијата на неговото членство и реши да не го сакционира на никаков начин, туку само да ја следи неговата работа во новата Влада. Но, по последниот развој на настаните – поврзани со носењето на серија крајно штетни економски одлуки кои не беа предвидени ниту во предизборната програма на владејачката ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Президиумот на политичката партија „Левица“, на седница одржана на 26 јануари 2018 година, донесе одлука за изрекување мерка замрзнување на членството на Бранимир Јовановиќ – во јавноста познат како актуелен советник на министерот за финансии Драган Тевдовски и, како што пишува, „апологет на штетните економски политики на Владата предводена од СДСМ“, oбјави партијата.Јовановиќ минатата година поднесе неотповиклива оставка од сите партиски функции во „Левица“ (координатор на Програмски сектор Економија и член на Централниот комитет на партијата), а ја прифати понудената функција советник во Кабинетот на министерот за финансии. По ова, ЦК на Левица едногласно ја прифати неговата оставка и пасивизацијата на неговото членство и реши да не го сакционира на никаков начин, туку само да ја следи неговата работа во новата Влада.Но, по последниот развој на настаните – поврзани со носењето на серија крајно штетни економски одлуки кои не беа предвидени ниту во предизборната програма на владејачката коалиција – ...
  сите 13 | | | веќе видена

  Президиумот на политичката партија „Левица“, на седница одржана на 26 јануари 2018 година, донесе одлука за изрекување мерка замрзнување на членството на Бранимир Јовановиќ – во јавноста познат како актуелен советник на министерот за финансии Драган Тевдовски и, како што пишува, „апологет на штетните економски политики на Владата предводена од СДСМ“, oбјави партијата. Јовановиќ минатата година поднесе неотповиклива оставка од сите партиски функции во „Левица“ (координатор на Програмски сектор Економија и член на Централниот комитет на партијата), а ја прифати понудената функција советник во Кабинетот на министерот за финансии. По ова, ЦК на Левица едногласно ја прифати неговата оставка и пасивизацијата на неговото членство и реши да не го сакционира на никаков начин, туку само да ја следи неговата работа во новата Влада. Но, по последниот развој на настаните – поврзани со носењето на серија крајно штетни економски одлуки кои не беа предвидени ниту во предизборната програма на владејачката коалиција – ...
  сите 13 | | | веќе видена

  Президиумот на политичката партија „Левица“, на седница одржана на 26 јануари 2018 година, донесе одлука за изрекување мерка замрзнување на членството на Бранимир Јовановиќ – во јавноста познат како актуелен советник на министерот за финансии Драган Тевдовски и, како што пишува, „апологет на штетните економски политики на Владата предводена од СДСМ“, oбјави партијата. Јовановиќ минатата година поднесе неотповиклива оставка од сите партиски функции во „Левица“ (координатор на Програмски сектор Економија и член на Централниот комитет на партијата), а ја прифати понудената функција советник во Кабинетот на министерот за финансии. По ова, ЦК на Левица едногласно ја прифати неговата оставка и пасивизацијата на неговото членство и реши да не го сакционира на никаков начин, туку само да ја следи неговата работа во новата Влада. Но, по последниот развој на настаните – поврзани со носењето на серија крајно штетни економски одлуки кои не беа предвидени ниту во предизборната програма на владејачката коалиција – ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Македонија, заедно со новата еврооврзница во вредност од 500 милиони евра, досега, по основ на странско задолжување, без камати, преку овој инструмент се задолжила вкупно 2 милијарди евра. Во моментов по основ на еврообврзници, државата без камати, должи 1,6 милијарди евра. Најновата издадена еврообврзница е со историски најниска каматна стапка а според износот е највисока, заедно со онаа што беше издадена во 2014 година, во висина од исто така, половина милијарди евра. Според партиската „боја“ на Владата предводена од СДСМ, ова е втора еврообврзница. Порталб анализира за што се потрошија досегашните заеми обезбедени преку еврообврзници издадени на странскиот меѓународен финансиски пазар. Еврообврзница 2018 година Новата еврообврзница во вредност од 500 милиони евра е втора по ред издадена од Влада што ја предводи СДСМ, а прва со потпис на министерот за финансии Драган Тевдовски. Според договорените услови, рокот на достасување е 7 години, со каматна стапка од 2,75 отсто. Добра страна е што со овој заем ќе ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Македонија, заедно со новата еврооврзница во вредност од 500 милиони евра, досега по основ на странско задолжување, без камати, преку овој инструмент се задолжила вкупно 2 милијарди евра. Во моментов по основ на еврообврзници, државата без камати, должи 1,6 милијарди евра. Најновата издадена еврообврзница е со историски најниска каматна стапка а според износот е највисока, заедно со онаа што беше издадена во 2014 година, во висина од исто така, половина милијарди евра. Според партиската “боја” на Владата предводена од СДСМ ова е втора еврообврзница. “ Порталб ” анализира за што се потрошија досегашните заеми обезбедени преку еврообврзници издадени на странскиот меѓународен финансиски пазар. Еврообврзница 2018 година … Новата еврообврзница во вредност од 500 милиони евра е втора по ред издадена од Влада што ја предводи СДСМ, а прва со потпис на министерот за финансии Драган Тевдовски. Според договорените услови, рокот на достасување е седум години со каматна стапка од 2,75 отсто. Добра страна е што со овој ...
  сите 29 | | | веќе видена

  Македонија, заедно со новата еврооврзница во вредност од 500 милиони евра, досега по основ на странско задолжување, без камати, преку овој инструмент се задолжила вкупно 2 милијарди евра. Во моментов по основ на еврообврзници, државата без камати, должи 1,6 милијарди евра. Најновата издадена еврообврзница е со историски најниска каматна стапка, а според износот е највисока, заедно со онаа што беше издадена во 2014 година, во висина од исто така, половина милијарди евра. Според партиската “боја“ на Владата предводена од СДСМ ова е втора еврообврзница. „Порталб“ анализира за што се потрошија досегашните заеми обезбедени преку еврообврзници издадени на странскиот меѓународен финансиски пазар. Еврообврзница 2018 година Новата еврообврзница во вредност од 500 милиони евра е втора по ред издадена од Влада што ја предводи СДСМ, а прва со потпис на министерот за финансии Драган Тевдовски. Според договорените услови, рокот на достасување е седум години со каматна стапка од 2,75 отсто. Добра страна е што со овој заем ...
  сите 30 | | | веќе видена

  Македонија, заедно со новата еврооврзница во вредност од 500 милиони евра, досега по основ на странско задолжување, без камати, преку овој инструмент се задолжила вкупно 2 милијарди евра. Во моментов по основ на еврообврзници, државата без камати, должи 1,6 милијарди евра. Најновата издадена еврообврзница е со историски најниска каматна стапка а според износот е највисока, заедно со онаа што беше издадена во 2014 година, во висина од исто така, половина милијарди евра. Според партиската “боја“ на Владата предводена од СДСМ ова е втора еврообврзница. “ Порталб “ анализира за што се потрошија досегашните заеми обезбедени преку еврообврзници издадени на странскиот меѓународен финансиски пазар. Еврообврзница 2018 година … Новата еврообврзница во вредност од 500 милиони евра е втора по ред издадена од Влада што ја предводи СДСМ, а прва со потпис на министерот за финансии Драган Тевдовски. Според договорените услови, рокот на достасување е седум години со каматна стапка од 2,75 отсто. Добра страна е што со овој ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Премиерот ќе замине во Давос да биде дел од глобалната елита. Но по рамката на Нимиц и грубата порака на Столтенберг тој во мислите сега има повеќе грижи отколку пред една недела. Дали оптимизмот се претвори во наивност? Изгледа дека македонскиот премиер Зоран Заев ќе замине идната недела во швајцарскиот скијачки центар Давос на Светскиот економски форум со помешани импресии. Прво, тука е задоволството што ќе биде дел од собирот на 3.000 светски влијателни луѓе (меѓу нив 60 шефови на држави или влади, најважните меѓународни финансиери и извршните директори на глобалните компании, плус луѓе од светот на уметноста и забавата). Македонија немаше претставник на овој собир на глобалната елита уште од 2003 година, кога таму беше претседателот Борис Трајковски (пред него во Давос беше само уште претседателот Киро Глигоров за време на неговиот мандат). Бидејќи во Давос не се оди само со лична желба, туку треба и да бидеш поканет за да учествуваш на главните сесии, Заев може да биде горд на она што го направи во ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Граѓаните се изневерени од Владата, нема ниту подобар живот, ниту подобар стандард, вели во интервју за Независен весник лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Господине Мицкоски, помина еден месец откако седнавте на водечкото столче во ВМРО-ДПМНЕ. Во каква кондиција ја затекнавте партијата, односно што ви остави претходникот Никола Груевски како наследство? – ВМРО-ДПМНЕ ја затекнав во релативно добра кондиција, но со многу актуелни политички предизвици, кои се наметнати и врзани со актуелна политичка и општествена ситуација. ВМРО-ДПМНЕ се наоѓа во процес на реорганизација, која се одвива на повеќе нивоа каде што имаме една природна промена на кадри, што самото по себе не подразбира откажување од претходните, туку нудење шанса на нови свежи потенцијали и црпење на искуството на постојните кадри, оние што се спремни да придонесат за зацврстување на партијата и нејзино враќање на победничките патеки. Каква е сега позицијата на Груевски во ВМРО-ДПМНЕ откако го прогласивте за почесен претседател? Доаѓа ли ...
  сите 48 | | | веќе видена

  Граѓаните се изневерени од Владата, нема ниту подобар живот, ниту подобар стандард, вели во интервју за Независен весник лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Господине Мицкоски, помина еден месец откако седнавте на водечкото столче во ВМРО-ДПМНЕ. Во каква кондиција ја затекнавте партијата, односно што ви остави претходникот Никола Груевски како наследство? – ВМРО-ДПМНЕ ја затекнав во релативно добра кондиција, но со многу актуелни политички предизвици, кои се наметнати и врзани со актуелна политичка и општествена ситуација. ВМРО-ДПМНЕ се наоѓа во процес на реорганизација, која се одвива на повеќе нивоа каде што имаме една природна промена на кадри, што самото по себе не подразбира откажување од претходните, туку нудење шанса на нови свежи потенцијали и црпење на искуството на постојните кадри, оние што се спремни да придонесат за зацврстување на партијата и нејзино враќање на победничките патеки. Каква е сега позицијата на Груевски во ВМРО-ДПМНЕ откако го прогласивте за почесен претседател? Доаѓа ли ...
  сите 229 | | | веќе видена

  Граѓаните се изневерени од Владата, нема ниту подобар живот, ниту подобар стандард, вели во интервју за Независен весник лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Господине Мицкоски, помина еден месец откако седнавте на водечкото столче во ВМРО-ДПМНЕ. Во каква кондиција ја затекнавте партијата, односно што ви остави претходникот Никола Груевски како наследство? – ВМРО-ДПМНЕ ја затекнав во релативно добра кондиција, но со многу актуелни политички предизвици, кои се наметнати и врзани со актуелна политичка и општествена ситуација. ВМРО-ДПМНЕ се наоѓа во процес на реорганизација, која се одвива на повеќе нивоа каде што имаме една природна промена на кадри, што самото по себе не подразбира откажување од претходните, туку нудење шанса на нови свежи потенцијали и црпење на искуството на постојните кадри, оние што се спремни да придонесат за зацврстување на партијата и нејзино враќање на победничките патеки. Каква е сега позицијата на Груевски во ВМРО-ДПМНЕ откако го прогласивте за почесен претседател? Доаѓа ли ...
  сите 231 | | | веќе видена

  Граѓаните се изневерени од Владата, нема ниту подобар живот, ниту подобар стандард, вели во интервју за Независен весник лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.Господине Мицкоски, помина еден месец откако седнавте на водечкото столче во ВМРО-ДПМНЕ. Во каква кондиција ја затекнавте партијата, односно што ви остави претходникот Никола Груевски како наследство?– ВМРО-ДПМНЕ ја затекнав во релативно добра кондиција, но со многу актуелни политички предизвици, кои се наметнати и врзани со актуелна политичка и општествена ситуација. ВМРО-ДПМНЕ се наоѓа во процес на реорганизација, која се одвива на повеќе нивоа каде што имаме една природна промена на кадри, што самото по себе не подразбира откажување од претходните, туку нудење шанса на нови свежи потенцијали и црпење на искуството на постојните кадри, оние што се спремни да придонесат за зацврстување на партијата и нејзино враќање на победничките патеки.Каква е сега позицијата на Груевски во ВМРО-ДПМНЕ откако го прогласивте за почесен претседател? Доаѓа ли често ...
  сите 232 | | | веќе видена

  Граѓаните се изневерени од Владата, нема ниту подобар живот, ниту подобар стандард, вели во интервју за Независен весник лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Господине Мицкоски, помина еден месец откако седнавте на водечкото столче во ВМРО-ДПМНЕ. Во каква кондиција ја затекнавте партијата, односно што ви остави претходникот Никола Груевски како наследство? - ВМРО-ДПМНЕ ја затекнав во релативно добра кондиција, но со многу актуелни политички предизвици, кои се наметнати и врзани со актуелна политичка и општествена ситуација. ВМРО-ДПМНЕ се наоѓа во процес на реорганизација, која се одвива на повеќе нивоа каде што имаме една природна промена на кадри, што самото по себе не подразбира откажување од претходните, туку нудење шанса на нови свежи потенцијали и црпење на искуството на постојните кадри, оние што се спремни да придонесат за зацврстување на партијата и нејзино враќање на победничките патеки. Каква е сега позицијата на Груевски во ВМРО-ДПМНЕ откако го прогласивте за почесен претседател? Доаѓа ли ...
  сите 158 | | | веќе видена

  Граѓаните се изневерени од Владата, нема ниту подобар живот, ниту подобар стандард, вели во интервју за лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Господине Мицкоски, помина еден месец откако седнавте на водечкото столче во ВМРО-ДПМНЕ. Во каква кондиција ја затекнавте партијата, односно што ви остави претходникот Никола Груевски како наследство? – ВМРО-ДПМНЕ ја затекнав во релативно добра кондиција, но со многу актуелни политички предизвици, кои се наметнати и врзани со актуелна политичка и општествена ситуација. ВМРО-ДПМНЕ се наоѓа во процес на реорганизација, која се одвива на повеќе нивоа каде што имаме една природна промена на кадри, што самото по себе не подразбира откажување од претходните, туку нудење шанса на нови свежи потенцијали и црпење на искуството на постојните кадри, оние што се спремни да придонесат за зацврстување на партијата и нејзино враќање на победничките патеки. Каква е сега позицијата на Груевски во ВМРО-ДПМНЕ откако го прогласивте за почесен претседател? Доаѓа ли често во ...
  сите 150 | | | веќе видена

  Граѓаните се изневерени од Владата, нема ниту подобар живот, ниту подобар стандард, вели во интервју за Независен весник лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Господине Мицкоски, помина еден месец откако седнавте на водечкото столче во ВМРО-ДПМНЕ. Во каква кондиција ја затекнавте партијата, односно што ви остави претходникот Никола Груевски како наследство? – ВМРО-ДПМНЕ ја затекнав во релативно добра кондиција, но со многу актуелни политички предизвици, кои се наметнати и врзани со актуелна политичка и општествена ситуација. ВМРО-ДПМНЕ се наоѓа во процес на реорганизација, која се одвива на повеќе нивоа каде што имаме една природна промена на кадри, што самото по себе не подразбира откажување од претходните, туку нудење шанса на нови свежи потенцијали и црпење на искуството на постојните кадри, оние што се спремни да придонесат за зацврстување на партијата и нејзино враќање на победничките патеки. Каква е сега позицијата на Груевски во ВМРО-ДПМНЕ откако го прогласивте за почесен претседател? Доаѓа ли ...
  сите 58 | | | веќе видена

  Ќе бидат формирани и нови тела: совет на ИК, како и совет на претседателот на партијата. Летово минатата година беа направени последните големи промени во ИК на партијата. Во новиот ИК ги немаше поранешните високи функционери: Владимир Пешевски, Гордана Јанкуловска, Миле Јанакиески и Кирил Миновски, како и блиските соработници на Никола Груевски, Мартин Протоѓер и Сашо Мијалков. Поранешниот директор на УБК, претходно соопшти дека е повлекува од сите функции на партијата додека против него течат судските процеси кои ги покрена Специјалното јавно обвинителство. Во Извршниот комитет на партијата останаа Илија Димовски, Владимир Ѓорчев, Зоран Ставрески, Никола Тодоров, Даниела Рангелова и Коце Трајановски, а влегоа и Никола Србов од иницијативата „Стоп операција Сорос", активистот Богдан Илиевски од „За заедничка Македонија", поранешниот портпарол на Владата, Александар Ѓорѓиев, како и пратениците Ане Лашкоска и Зеќир Рамчиловиќ, поранешниот министер за странски инвестиции Џери Наумоф. Пред извесно време од ИК ...
  сите 123 | | | веќе видена

  Ќе бидат формирани и нови тела: совет на ИК, како и совет на претседателот на партијата.Летово минатата година беа направени последните големи промени во ИК на партијата.Во новиот ИК ги немаше поранешните високи функционери: Владимир Пешевски, Гордана Јанкуловска, Миле Јанакиески и Кирил Миновски, како и блиските соработници на Никола Груевски, Мартин Протоѓер и Сашо Мијалков.Поранешниот директор на УБК, претходно соопшти дека е повлекува од сите функции на партијата додека против него течат судските процеси кои ги покрена Специјалното јавно обвинителство.Во Извршниот комитет на партијата останаа Илија Димовски, Владимир Ѓорчев, Зоран Ставрески, Никола Тодоров, Даниела Рангелова и Коце Трајановски, а влегоа и Никола Србов од иницијативата „Стоп операција Сорос", активистот Богдан Илиевски од „За заедничка Македонија", поранешниот портпарол на Владата, Александар Ѓорѓиев, како и пратениците Ане Лашкоска и Зеќир Рамчиловиќ, поранешниот министер за странски инвестиции Џери Наумоф.Пред извесно време од ИК излезе ...
  сите 124 | | | веќе видена