Зоран Ставрески

  во

  Несогласувањата во Владата околу економските политики испливаа на виделина. Се „истрча“ ли Анѓушев случајно или намерно со јавната контра на Тевдовски за даночната реформа, анализира Дојче веле . Во владиниот економски тим нешто сериозни шкрипи. Оваа информација, која до вчера важеше за шпекулација, доби на тежина по несогласувањата кои на јавна сцена ги демонстрираа двата клучни играчи во економскиот тим на премиерот Зоран Заев. Министерот за финансии Драган Тевдовски и вицепремиерот Кочо Анѓушев ги судрија ставовите околу даночната реформа, конкретно – околу прагот за зголемување на персоналниот данок. На панел дискусија, Тевдовски најави дека приходите над 1000 евра ќе се даночат со 18% персоналец, Анѓушев пак му возврати оти смета дека прагот треба да биде повисок. Вицепремиерот смета дека е демократски да се дебатира за разликите, но дали и да се спори пред публика, посебно ако станува збор за една од клучните реформи во владината економска програма која ги тангира граѓаните, но и бизнисмените? Ваквиот ...
  сите 75 | | | веќе видена

  Несогласувањата во Владата околу економските политики испливаа на виделина. Се „истрча“ ли Анѓушев случајно или намерно со јавната контра на Тевдовски за даночната реформа, анализира Дојче веле . Во владиниот економски тим нешто сериозни шкрипи. Оваа информација, која до вчера важеше за шпекулација, доби на тежина по несогласувањата кои на јавна сцена ги демонстрираа двата клучни играчи во економскиот тим на премиерот Зоран Заев. Министерот за финансии Драган Тевдовски и вицепремиерот Кочо Анѓушев ги судрија ставовите околу даночната реформа, конкретно – околу прагот за зголемување на персоналниот данок. На панел дискусија, Тевдовски најави дека приходите над 1000 евра ќе се даночат со 18% персоналец, Анѓушев пак му возврати оти смета дека прагот треба да биде повисок. Вицепремиерот смета дека е демократски да се дебатира за разликите, но дали и да се спори пред публика, посебно ако станува збор за една од клучните реформи во владината економска програма која ги тангира граѓаните, но и бизнисмените? Ваквиот ...
  сите 75 | | | веќе видена

  Георгиос Папастамос, сопственикот и управител на Друштвото за геодетски работи и услуги „Топометриа ДООЕЛ“ од Скопје, не одговори на прашањата кои му ги постави „Макфакс“ за истрагата на СЈО во случајот „Актор“. Папастамос, кој, како што објави „Макфакс“ со основачки влог од 5000 евра е основач и управител на ова друштво, нè упати да го отвориме порталот „Република“. Таму вчера беше објавен документ, во кој, Европската канцеларија против измами, ОЛАФ наводно констатира дека нема злоупотреби во случајот. „Се извинувам за задоцнетиот одговор, но престојувам на подолготрајно бизнис патување и затоа Ве упатувам одговорите на вашите прашања да ги најдете на следниот линк“, напиша тој во меилот. Истата порака која упатува на текстот на „Република“ ја добивме и од фирмата „Глобал Констракшн Компани ДООЕЛ“ од Скопје. Третата фирма, „Инвикта ДООЕЛ“ од Скопје, пак, ја игнорираше пораката. „Макфакс“ вчера објави дека почетокот на градежните активности на делницата се случи на 8 септември 2012 година кога беше поставен ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Георгиос Папастамос, сопственикот и управител на Друштвото за геодетски работи и услуги „Топометриа ДООЕЛ“ од Скопје, не одговори на прашањата кои му ги постави „Макфакс“ за истрагата на СЈО во случајот „Актор“. Папастамос, кој, како што објави „Макфакс“, со основачки влог од 5000 евра е основач и управител на ова друштво, нè упати да го отвориме порталот „Република“. Таму вчера беше објавен документ во кој Европската канцеларија против измами ОЛАФ наводно констатира дека нема злоупотреби во случајот. „Се извинувам за задоцнетиот одговор, но престојувам на подолготрајно бизнис-патување и затоа ве упатувам одговорите на вашите прашања да ги најдете на следниот линк“, напиша тој во пораката на е-пошта. Истата порака која упатува на текстот на „Република“ ја добивме и од фирмата „Глобал констракшн компани ДООЕЛ“ од Скопје. Третата фирма, „Инвикта ДООЕЛ“ од Скопје, пак, ја игнорираше пораката. „Макфакс“ вчера објави дека почетокот на градежните активности на делницата се случи на 8 септември 2012 година кога ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Moлк од фирмите подизведувачи што вчера специјалното јавно обвинителство ги осомничи за перење пари за изградбата на автопатската делница Демир Капија-Смоквица. „Макфакс“ од фирмата „Глобал констракшн компани“ ДООЕЛ од Скопје побара одговори на прашањата дали направиле интерна ревизија и дали утврдиле финансиски неправилности при спорната градба на автопатот. Наместо одговор, добивме повратен имејл со линк до порталот „Репбулика“, каде што е објавен напис дека според Европската канцеларија против измами – ОЛАФ, нема незаконски активности во изградбата на автопатот. Почетокот на градежните активности беше на 8 септември 2012 година кога беше поставен камен-темелникот, во присуство на тогашниот премиер Никола Груевски и вицепремиерот Зоран Ставрески. Фирмата „Глобал констракшн компани“ ДООЕЛ, која е една од фирмите подизведувачи, според увидот што „Макфакс“ го направи во Централниот регистар, е основана на 23 декември 2012 година или неполни три месеца по почнувањето на активностите за изградба на автопатот. ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Moлк од фирмите-подизведувачи кои вчера специјалното јавно обвинителство ги осомничи за перење пари за изградбата на автопатската делница „Демир-Капија – Смоквица“. Од фирмата „Глобал Констракшн компани ДООЕЛ“ од Скопје, „Макфакс“ побара одговори на прашањата дали направиле интерна ревизија и дали утврдиле финансиски неправилности при спорната градба на автопатот. Наместо одговор добивме, повратен меил со линк до порталот „Репбулика“, во која е објавен напис дека според Европската канцеларија против измами, ОЛАФ, нема незаконски активности во изградбата на автопатот. Почетокот градежните активности се случи на 8 септември 2012 година кога беше поставен камен-темелникот, во присуство на тогашниот премиер Никола Груевски и вицепремиерот Зоран Ставрески. Фирмата „Глобал Констракшн компани ДООЕЛ“ која е една од фирмите-подизведувачи, според увидот кој „Макфакс“ го направи во централниот регистар е основана на 23 декември 2012 година, или неполни три месеца откако почнале активностите за изградба на автопатот. ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Алатката за отчетност за трошоците на носителите на јавните фунцкии, која владата ја промовираше вчера, покажува дека најголеми разлики во трошењето помеѓу сегашната и минатата власт има во авионските карти, хотелското сместување, но и кај трошењето во ресторани во странство. За шестмесечен период, министерствата предводени од минатата власт за овие ставки потрошила двојно, а некаде и тројно повеќе народни пари за овие услуги. Периодот кој што се анализира со оваа алатка е од 1 јуни до 1 декември 2014 година од владеењето на претходната власт и од 1 јуни до 1 декември 2017 година за време на владеењето на оваа власт, односно првите шест месеци од стапувањето на функции по прземање на власта. Анализирањето на трошења по министерства, покажува дека министерството за финансии предводено од Зоран Ставрески потрошило 2.619.357 денари, а со Драган Тевдовски 583.170 денари. Најголема разлика во трошењата има кај авионските карти, при што, Ставрески потрошил 947.579 денари, наспроти 144.514 денари потрошени од ...
  сите 64 | | | веќе видена

  Министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски, денеска во Владата на Република Македонија одржа прес конференција на која ја презентираше Алатката за отчетност за трошоците на носителите на јавни функции. Софтверското решение на оваа алатка овозможува лесно да се пребарува низ трошењата на функционерите и да се прави споредба на трошоците на државните службеници, по типови на трошоци, и во различни временски интервали. Алатката од денеска е достапна пред целата македонска јавност на веб страницата на Владата на РМ, односно на следниот линк . Алатката овозможува пристап и до наративни месечни извештаи за работата на службениците, остварени состаноци, службени патувања во странство и т.н. За поголема прегледност и споредбена анализа, министерот Поповски информираше дека во алатката за визуализација се вметнавме и трошењата на функционерите од претходната Влада во првите 6 месеци од преземањето на функциите по изборите, поточно за периодот јуни – ноември 2014 година, ...
  сите 81 | | | веќе видена

  Министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски, денеска во Владата на Република Македонија одржа прес конференција на која ја презентираше Алатката за отчетност за трошоците на носителите на јавни функции. Софтверското решение на оваа алатка овозможува лесно да се пребарува низ трошењата на функционерите и да се прави споредба на трошоците на државните службеници, по типови на трошоци, и во различни временски интервали. Алатката од денеска е достапна пред целата македонска јавност на веб страницата на Владата на РМ, односно на следниот линк . – За прв пат во политичката пракса во Република Македонија, Владата е таа што, самоиницијативно, го стави на најотворен, најтранспарентен начин, своето работење. Ако во минатото граѓаните прашуваа, а властите криеја, денес Владата самоиницијативно ги изложува трошоците, без да чека некој да ја праша – нагласи на почетокот на прес конференцијата Поповски. Министерот Поповски на прес конференцијата потсети дека Алатка за ...
  сите 82 | | | веќе видена

  Помалку од двојно државни пари потрошиле функционерите на оваа влада во првите шест месеци од стапувањето на функцијата, во однос на функционерите на претходната влада по преземањето на функциите во 2014 година, информираше денеска министерот за комуникации, транспарентност и отчетност Роберт Поповски.Анализата на софтверот (vlada.mk/otchetnost-troshoci), кој претставува Алатка за отчетност за трошоците, покажува дека 60 функционери во Владата на Зоран Заев за шест месеци, од 1 јуни до 1 декември 2017 година, вкупно потрошиле 21.890.462 денари (355.942 евра), а владата на Никола Груевски за период од 1 јуни до 1 декември 2014 година потрошила 44.909.835 денари (730.242 евра).„Поединечно, Никола Груевски како тогашен премиер потрошил 5.183.102 денари (84.278 евра) во период кога од дома ги креираше и ги диктираше политиките. Премиерот Зоран Заев во првите шест месеци од владеењето со динамична меѓународна агенда потрошил 2.918. 932 денари (47.462 евра). Тогашниот министер за транспорт и врски, Миле Јанакиески ...
  сите 89 | | | веќе видена

  Полицијата вечерва го привела Васе Доневски, поранешниот директор на Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија од времето на Никола Груевски. Тој беше споменуван и во „бомбите“ во разговорите меѓу поранешните министри Зоран Ставрески и Гордана Јанкулоска. Доневски беше разрешен од страна на новата Влада уште во јули и на негово место беше назначен Пеце Мирчески од СДСМ. Новиот директор Мирчевски, пак во неодамнешното гостување во емисијата „ 360 Степени “ на Алсат-М телевизија зборувајќи за одговорноста за пропустите на објектите во кои инвеститор била СОЗР, откри дека се водат истраги за претходното работење на службата. – Во изминатите неколку месеци откако сум директор на службата соработуваме секојдневно со Министерството за внатрешни работи, посебно со Одделот за организиран криминал, со Основното јавно обвинителство, со Специјалното јавно обвинителство, со Финансовата полиција. Не би сакал ништо да кажувам, бидејќи сепак има неколку постапки кои ги тераат овие органи, за ...
  сите 118 | | | веќе видена

  Поранешниот премиер Никола Груевски тврди дека двата автопати што ги гради кинеската Синохидро, за кои сега му се суди биле чесно сработени проекти. Груевски, а ниту неговите поранешни функционери Пешевски, Јанакиевски и Ѓеоргиевски не признаа вина за случајот Траекторија. За овој предмет СЈО како главен сведок го предлага поранешниот министер за финансии Зоран Ставрески. Токму неговиот разговор со Јанкуловска во кој се слуша како Јанакиевски и Пешевски требало да склучат незаконски договор со Кинезите била појдовна точка за да се формира случајот Траекторија. „Ќе докажеме дека обвинетиот Никола Груевски, мотивиран од „5 на целото...“, како што слушнавме во јавно објавените разговори, го искористил своето реално влијание и службената положба како премиер и побарал од обвинетите Владимир Пешевски, кој ја вршел функцијата вицепремиер задолжен за економски прашања, и Миле Јанакиески, кој бил министер за транспорт и врски, да извршат избор на фирма која ќе ги гради автопатните делници без спроведување на ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Судскиот процес за провизиите за кинески автопати, познат како „Траекторија“ ќе продолжи на 20 март со разгледување на материјалните докази, наместо со сослушување на сведоците. Поранешниот министер за финансии, Зоран Ставрески, е повикан како сведок во „Тракеторија“ на предлог на СЈО. Во овој предмет на СЈО „Траекторија“, поранешниот премиер Никола Груевски, поранешниот вицепремиер Владимир Пешевски, екс министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески и поранешниот директор на Агенцијата за државни патишта, Љупчо Георгиевски се обвинети дека во втората половина на 2012 година и во текот на 2013 година презеле повеќе дејствија со кои во постапката за избор на компанија за изградба на автопатите Миладиновци – Штип и Кичево – Охрид ги искористиле и пречекориле своите овластувања. Судијата Горан Бошевски на почетокот на денешното рочиште го одби како неоснован предлогот на одбраната СМС пораките да бидат отфрлени како докази во постапката, бидејќи тие не можат да се ценат во оваа фаза, како и барањето ...
  сите 15 | | | веќе видена

  Никола Груевски, Миле Јанакиески, Владимир Пешевски и Љупчо Георгиевски не чувствуваат вина во случајот „Траекторија“ за изградба на автопатиштата Миладиновци – Штип и Кичево – Охрид. Денеска по неколку одлагања, судењето започна со воведни говори на Специјалното јавно обвинителство и на обвинетите. СЈО посочи дека во координација, Груевски, Пешевски и Јанакиески до Собранието доставиле предлог закон за изградба на делниците и на пратениците лажно им преставиле дека понудата на кинеската „Синохидро“ е единствена. Сепак, според СЈО имало и втора понуда пониска за пет милиони евра која не била доставена до Јавното претпријатие за државни патишта. Заобиколен бил Законот за јавни набавки, а договорот со „Синохидро“ бил склучен директно. Обвинетите пак рекоа дека била одбрана најповолната и најприфатлива понуда. Пред да започнат воведните говори, судот одлучи дека прислушуваните разговори и СМС пораките меѓу обвинетите ќе бидат докази. СЈО истрагата ја отвори токму по објавена бомба за која СДСМ тврдеше дека е ...
  сите 19 | | | веќе видена

  На 9 февруари 2015 година лидерот на СДСМ, Зоран Заев, од партиското седиште во присуство на голем број новинари и партиски симпатизери ја објави првата бомба на опозицијата. Правна завршница на скандалите се уште нема. Илјадници луѓе биле прислушкувани во Македонија по налог на Никола Груевски и Сашо Мијалков, обвини лидерот на опозициската СДСМ, Зоран Заев на прес-конференција во партиското седиште на 9 февруари 2015 година. Според документите кои од СДСМ тврдеа дека ги поседуваат, во Македонија биле прислушкувани околу 26 илјади луѓе. Единствените двајца во државата кои не биле следени биле тогашниот премиер Никола Груевски и тогашниот прв човек на УБК и негов братучед, Сашо Мијалков. На првата прес-конференција јавно беа презентирани неколку прислушкувани разговори на Заев од кои еден со новинар, еден со вработен во општината и еден со неговата малолетна ќерка. Освен разговори на лидерот на СДСМ, презентирани беа и разговори кои меѓусебе ги воделе министрите за внатрешни работи и финансии, Гордана ...
  сите 56 | | | веќе видена

  На 9 февруари пред точно три години лидерот на СДСМ, Зоран Заев, од партиското седиште во Скопје во присуство на голем број новинари и партиски симпатизери ја објави првата бомба на опозицијата. Во првите аудиоснимки што Заев ги објави на 9 февруари 2015 година беа разговорите од него и од новинарката од Радио Слободна Европа, која го прашува за буџетот на Општина Струмица, разговор со ќерка му и разговор помеѓу ексминистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, и ексминистерот за финансии, Зоран Ставрески. Тогаш Заев ги обвини експремиерот Никола Груевски и првиот човек на УБК, Сашо Мијалков, дека по нивен налог биле прислушувани над 20.000 граѓани. Заев истакна дека, покрај прислушуваните опозиционери, новинари, биле прислушувани и министри од Владата, а бил прислушуван и претседателот на државата, Ѓорге Иванов, иако во јавноста никогаш не беа јавно емитувани разговори со него. СДСМ набргу по првата бомба, поднесе и кривична пријава против ексдиректорот на тајната полиција, Сашо Мијалков, против ...
  сите 7 | | | веќе видена

  На 9 февруари пред точно три години лидерот на СДСМ, Зоран Заев, од партиското седиште во Скопје во присуство на голем број новинари и партиски симпатизери ја објави првата бомба на опозицијата. Во првите аудиоснимки што Заев ги објави на 9 февруари 2015 година беа разговорите од него и од новинарката од Радио Слободна Европа, која го прашува за буџетот на Општина Струмица, разговор со ќерка му и разговор помеѓу ексминистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, и ексминистерот за финансии, Зоран Ставрески. Тогаш Заев ги обвини експремиерот Никола Груевски и првиот човек на УБК, Сашо Мијалков, дека по нивен налог биле прислушувани над 20.000 граѓани. Заев истакна дека, покрај прислушуваните опозиционери, новинари, биле прислушувани и министри од Владата, а бил прислушуван и претседателот на државата, Ѓорге Иванов, иако во јавноста никогаш не беа јавно емитувани разговори со него. СДСМ набргу по првата бомба, поднесе и кривична пријава против ексдиректорот на тајната полиција, Сашо Мијалков, против ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Пред точно три години, лидерот на СДСМ од партиското седиште за првпат пред јавноста ги обелодени снимките, таканаречените „бомби“. Од овој момент започна и падот на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ. Првата снимка што јавноста ја слушна, беше снимен разговор меѓу самиот Зоран Заев и новинарка од Радио Слободна Европа, потоа разговор меѓу него и ќерка му, како и познатиот разговор меѓу поранешните мнистри за внатрешни работи и за финансии, Гордана Јанкулоска и Зоран Ставрески. Заев тогаш откри дека биле прислушувани над 20 илјади граѓани, меѓу кои и новинари, функционери од тогашниот состав на Владата, но и претседателот Иванов. СДСМ набргу по првата бомба, поднесе и кривична пријава против ексдиректорот на тајната полиција, Сашо Мијалков, против ексначалникот на Петтата управа во МВР, Горан Грујевски, како и против непознати лица во УБК. Овие „бомби“ беа првичната причина за формирање на Специјално јавно обвинителство.
  сите 86 | | | веќе видена

  На 9 февруари пред три години, лидерот на СДСМ од партиското седиште за првпат пред јавноста ги обелодени снимките од прислушуваните материјали, во јавноста познати како „бомби“ со што запоќна проектот „Вистината за Македонија“, чија цел беше да се открие начинот на владеење на Никола Груевски. Заев тогаш откри дека биле прислушувани над 20 илјади граѓани, меѓу кои и новинари, функционери од тогашниот состав на Владата, но и претседателот Иванов. Првата снимка објавена во јавноста беше снимен разговор меѓу самиот Зоран Заев и новинарка од Радио Слободна Европа, потоа разговор меѓу него и ќерка му, како и познатиот разговор меѓу поранешните мнистри за внатрешни работи и за финансии, Гордана Јанкулоска и Зоран Ставрески. СДСМ набргу по првата бомба, поднесе и кривична пријава против ексдиректорот на тајната полиција, Сашо Мијалков, против ексначалникот на Петтата управа во МВР, Горан Грујевски, како и против непознати лица во УБК. Овие „бомби“ беа првичната причина за формирање на Специјално јавно ...
  сите 87 | | | веќе видена

  На 9 февруари пред точно три години, лидерот на СДСМ, Зоран Заев, од партиското седиште во Скопје во присуство на голем број новинари и партиски симпатизери ја објави првата бомба на опозицијата. Во првите аудиоснимки што Заев ги објави на 9 февруари 2015 година беа разговорите од него и од новинарката од Радио Слободна Европа, која го прашува за буџетот на Општина Струмица, разговор со ќерка му и разговор помеѓу ексминистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, и ексминистерот за финансии, Зоран Ставрески. Тогаш Заев ги обвини експремиерот Никола Груевски и првиот човек на УБК, Сашо Мијалков, дека по нивен налог биле прислушувани над 20.000 граѓани. Заев истакна дека, покрај прислушуваните опозиционери, новинари, биле прислушувани и министри од Владата, а бил прислушуван и претседателот на државата, Ѓорге Иванов, иако во јавноста никогаш не беа јавно емитувани разговори со него. СДСМ набргу по првата бомба, поднесе и кривична пријава против ексдиректорот на тајната полиција, Сашо Мијалков, против ...
  сите 88 | | | веќе видена