Зоран Коњановски

  во

  Заврши дводневниот семинар организиран од страна на Центарот за економски политички, анализи и консалтинг – ЦЕПАК а со поддршка од НАТО Дивизијата за јавна ...
  сите 21 | | | веќе видена

  По вечерашната одлука на Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ за одржување на вонреден Конгрес, партијата го објави списокот на делегати кои ќе земат учество на истиот. Генералниот секретар на партијата Христијан Мицкоски вечерва изјави дека ЦК донел одлука Конгресот да се одржи на 22 и 23 декември во Валандово, а на истиот ќе учествуваат 544 делегати. Списокот на делегати може да го погледнете во продолжение. Никола Груевски,Емил Димитриев,Кирил Божиновски,Мартин Протоѓер, Зоран Ставрески,Гордана Јанкулоска,Антонио Милошоски,Сашо Мијалков,Никола Тодоров,Владимир Пешевски Коце ТрајановскиИлија Димовски,Љупчо Трпевски.Благоја Деспотоски деНикола Бакрачески Владимир Ѓорчев Зоран Горгиевски Момчило Аврамовски Зоран Илиоски Никола Попоски Даниела Рангелова Владимир Неловски Бојан Стојаноски Нола Исмаилоска Фатмир Имеровски Миле Јанакиески Иво Ивановски Елизабета Канческа-Милевска Зоран Јолевски Диме Спасов Веле Самак Бил Павелевски Спиро Ристовски Марта Арсовска-Томoвска Ванчо Костадиновски Христијан Делев Билјана ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Откако Никола Груевски поднесе неотповиклива оставка од лидерското место, а Централниот комитет на партијата свика вонреден конгрес на 22 и 23 декември за избор на нов лидер, почна да тече рокот за поднеување на кандидатури кој завршува на 21 декември попладне. Дотогаш треба да стане дефинитивно јасно кој од претендентите за лидерската позиција во ВМРО-ДПМНЕ – Христијан Мицковски, Никола Попоски, Антонијо Милошоски, Илија Димовски ќе се кандидира за наследник на Груевски, но и со каков тим и концепт. Во меѓувреме, ВМРО-ДПМНЕ на веб сајтот го објави списокот со делегати кој ќе го избере третиот партиски лидер по Љубчо Георгиевски и Груевски, при што со поддршка на 30 од нив може да се номинираат кандидати и на самиот конгрес: Никола Груевски Емил Димитриев Кирил Божиновски Мартин Протоѓер Зоран Ставрески Гордана Јанкулоска Антонио Милошоски Сашо Мијалков Никола Тодоров Владимир Пешевски Коце Трајановски Илија Димовски Љупчо Трпевски Благоја Деспотоски Никола Бакрачески Владимир Ѓорчев Зоран Горгиевски Момчило ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ донесе одлука за утврдување на датум, место на одржување и број на делегати на вонредниот 16 Конгрес на партијата, изјави генералниот секретар на ВМРО-ДПМНE Христијан Мицкоски. -Како датум на одржување ги утврдуваме 22 и 23 декември 2017 година, како место го одредувамме Валандово. ЦК на ВМРО-ДПМНЕ донесе одлука и за бројот на делегати кои ќе учествуваат на овој 16 вонреден Конгрес и нивниот број изнесува 544. Списокот на делегатите ќе биде објавен на веб страната на партијата по завршување на состанокот на Централниот комитет, истакна Мицкоски. Според информациите, рокот за кандидатури почнува да тече од денес и ќе трае се до 21-ви декември до 15 часот. Кандидатурите се поднесуваат во архивата на партијата од страна на заинтересираните кандидати или од нив овластени лица. Доцна вечерва партијата го објави спискот. Ова се 544-те делегати: Никола Груевски Емил Димитриев Кирил Божиновски Мартин Протоѓер Зоран Ставрески Гордана Јанкулоска Антонио Милошоски Сашо Мијалков Никола ...
  сите 4 | | | веќе видена

  ВМРО-ДПМНЕ водеше правична и транспарентна политика на доделување на земјоделско земјиште во изминатите 11 години, беше речено на денешната трибина „Отворено со Комисијата за земјоделство на ВМРО-ДПМНЕ. Зоран Коњановски истакна дека во 2006 година во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство имало само 411 договори за распределба на земјиште. -Тие беа доделени на компании, лица кои управуваа со целокупното земјоделско земјиште. Од една состојба која ја наследивме само 411 договори, оставивме состојба на реализирани 11.000 договори за доделување на земјоделско земјиште. Ете таа е разликата во политиките на ВМРО-ДПМНЕ во однос кон вредните земјоделци, посочи Коњановски. Тони Заткоски нагласи дека општина Кривогаштани доживеала ренесанса во однос на земјоделството за времето кога ВМРО-ДПМНЕ беше на власт. -Таа земјишна политика која ја водеше ВМРО-ДПМНЕ направи многу за нашите земјоделци, посебно за општина која е позната по производство на земјоделските производи од типот на пиперката, тутунот ...
  сите 19 | | | веќе видена

  Зоран Коњановски истакна дека во 2006 година во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство имало само 411 договори за распределба на земјиште. -Тие беа доделени на компании, лица кои управуваа со целокупното земјоделско земјиште. Од една состојба која ја наследивме само 411 договори, оставивме состојба на реализирани 11.000 договори за доделување на земјоделско земјиште. Ете таа е разликата во политиките на ВМРО-ДПМНЕ во однос кон вредните земјоделци, посочи Коњановски. Тони Заткоски нагласи дека општина Кривогаштани доживеала ренесанса во однос на земјоделството за времето кога ВМРО-ДПМНЕ беше на власт. -Таа земјишна политика која ја водеше ВМРО-ДПМНЕ направи многу за нашите земјоделци, посебно за општина која е позната по производство на земјоделските производи од типот на пиперката, тутунот и повеќе други земјоделски култури. Последниве години пиперката достигна бројка од 15.000 тони што значи дека тоа е еден своевиден рекорд во изминатите години во нашата општина, подвлече Затковки. Рече ...
  сите 20 | | | веќе видена

  ВМРО-ДПМНЕ водеше правична и транспарентна политика на доделување на земјоделско земјиште во изминатите 11 години, беше речено на денешната трибина „Отворено со Комисијата за земјоделство на ВМРО-ДПМНЕ. Зоран Коњановски истакна дека во 2006 година во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство имало само 411 договори за распределба на земјиште. -Тие беа доделени на компании, лица кои управуваа со целокупното земјоделско земјиште. Од една состојба која ја наследивме само 411 договори, оставивме состојба на реализирани 11.000 договори за доделување на земјоделско земјиште. Ете таа е разликата во политиките на ВМРО-ДПМНЕ во однос кон вредните земјоделци, посочи Коњановски. Тони Заткоски нагласи дека општина Кривогаштани доживеала ренесанса во однос на земјоделството за времето кога ВМРО-ДПМНЕ беше на власт. -Таа земјишна политика која ја водеше ВМРО-ДПМНЕ направи многу за нашите земјоделци, посебно за општина која е позната по производство на земјоделските производи од типот на пиперката, тутунот ...
  сите 21 | | | веќе видена

  ВМРО-ДПМНЕ продолжува со панел дискусиите, a денеска се одржа панел дискусија на тема „Поголема децентрализација на поранешните водни капацитети“. На настанот говореше Зоран Коњановски, кој кажа дека ВМРО-ДПМНЕ додека беше на власт ја спасил од колапс оваа дејност, поради лошиот закон кој бил донесен во 2003 година. Ситуацијата, како што кажа Коњановски, била спасена со формирање на АД Водостопанство, откако претходниот закон предвидувал околу 120-130 водни заедници, закон против кој биле и земјоделците и ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи земјоделците немале средства да ги одржуваат. – За жал, се повеќе и повеќе тонеа тие системи за водостопанство, немаше кадри кои водните централи можеа да ги користат, немаше градежни хидро инженери, нема хидротехничари, немаше проектна документација, не знаеа како да ги поправат дефектите. Секој се снаоѓаше како можеше и дојдовме до тотална колапс ситуација, изјави Коњановски. Тој кажа дека сега пратениците ќе бидат исправени пред предизвикот дали да направат национализација или ...
  сите 5 | | | веќе видена

  ВМРО-ДПМНЕ продолжува со панел дискусиите, a денеска се одржа панел дискусија на тема „Поголема децентрализација на поранешните водни капацитети“. На настанот говореше Зоран Коњановски, кој кажа дека ВМРО-ДПМНЕ додека беше на власт ја спасил од колапс оваа дејност, поради лошиот закон кој бил донесен во 2003 година. Ситуацијата, како што кажа Коњановски, била спасена со формирање на АД Водостопанство, откако претходниот закон предвидувал околу 120-130 водни заедници, закон против кој биле и земјоделците и ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи земјоделците немале средства да ги одржуваат. – За жал, се повеќе и повеќе тонеа тие системи за водостопанство, немаше кадри кои водните централи можеа да ги користат, немаше градежни хидро инженери, нема хидротехничари, немаше проектна документација, не знаеа како да ги поправат дефектите. Секој се снаоѓаше како можеше и дојдовме до тотална колапс ситуација, изјави Коњановски. Тој кажа дека сега пратениците ќе бидат исправени пред предизвикот дали да направат национализација или ...
  сите 8 | | | веќе видена

  ВМРО-ДПМНЕ продолжува со панел дискусиите, денеска се одржа панел дискусија на тема „Поголема децентрализација на поранешните водни капацитети“. На дискусијата говореше Зоран Коњановски, кој кажа дека ВМРО-ДПМНЕ додека беше на власт ја спасил од колапс оваа дејност, поради лошиот закон кој бил донесен во 2003 година. Ситуацијата како што кажа Коњановски била спасена со формирање на АД Водостопанство, откако претходниот предвидувал околу 120-130 водни заедници, закон против кој биле и земјоделците и ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи земјоделците немале средства да ги одржуваат, бидејќи тие биле реновирани. -За жал се повеќе и повеќе тонеа тие системи за водостопанство, немаше кадри кои водните централи можеа да ги користат, немаше градежни хидро инженери, нема хидротехничари, немаше проектна документација, не знаеа како да ги поправат дефектите. Секој се снаоѓаше како можеше и дојдовме до тотална колапс ситуација, изјави Коњановски. Тој кажа дека сега пратениците ќе бидат исправени дали да направат национализација или ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Во време кога Радмила Шекеринска, како првата жена-министер за одбрана во историјата на Македонија, се подготвува да го стави својот белег на оваа одговорна државна функција, таа во наследство добива и голем број проекти (некои остварени, некои во зачеток, а некои комплетно заглавени или заборавени) од нејзините претходници, кои во изминативе години, повеќе или помалку решително, се обидуваа да ја модернизираат армијата и да го трасираат нејзиниот пат кон членството во НАТО. Министерката Шекеринска, пак, во својата последна изјава зборуваше за плановите на новата влада за, како што рече, суштински и вистински реформски зафати заради достигнување на стратегиските цели на земјата - членството во НАТО и во Европската Унија. Таа истакна дека Македонија ќе даде придонес во создавањето амбиент за потесна соработка во регионот и ќе остане посветена на учеството во меѓународните мисии за поддршка на мирот предводени од НАТО, Европската Унија и од Обединетите нации. За конкретни чекори, министерката сѐ уште не ...
  сите 165 | | | веќе видена

  Мандатите на градоначалниците и на советнциите во единиците на локалната самоуправа во Македонија истекуваат за десетина дена, а никој не знае кога ќе бидат распишани локалните избори што требаше да се одржат во мај. Напнатата атмосфера на политичката сцена во државата ги забави процесите за подготовка на партиите за локалните избори, но според информации во најголемите политички партии во земјава, тековите за избор на кандидати за градоначалници и советници не се умртвени. Според извори од ВМРО – ДПМНЕ, партијата континуирано го испитува расположението на јавноста за одредени партиски функционери кои би можеле да дојдат во предвид за кандидати за градоначалник, но добро упатени извори во партијата, тврдат дека понудените имиња од анкетите малку кореспондираат со вистинските сериозни претенденти за кандидат за градоначалник на локалните избори. Неофицијално, на партискиот оглас за избор на кандидат за градоначалник се пријавиле 16-мина истакнати функционери на ВМРО – ДПМНЕ. Во потесниот круг во централата во ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Министерот за одбрана на Република Македонија Зоран Јолевски во Домот на АРМ имаше работен ручек со поранешните министри за одбрана Трајан Гоцевски, Владо Бучковски, Јован Манасиевски и Зоран Коњановски. Како што соопшти Министерството за одбрана, на вчерашната средба министерот Јолевски информирал за активностите на Министерството во 2016 година, како и степенот на реализација на проектите чија основна цел е унапредување на стандардот на припадниците на АРМ, на процесот на модернизација на Армијата, планираните набавки како и потребната опрема, која е согласно сите стандарди на НАТО-алијансата. Министерот истакнал дека станува збор за најголемиот процес за модернизација досега и дека тоа во голема мера ќе влијае на опременоста и интероперабилноста на Армијата со армиите на земјите-членки на НАТО. - Македонија работи напорно на исполнување на стратегиската цел членство во НАТО. Воедно, продолжуваме и со придонесот кон глобалниот мир и безбедност, преку континуираното учество во мировните мисии предводени од ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Министерот за одбрана на Република Македонија Зоран Јолевски во Домот на АРМ имаше работен ручек со поранешните министри за одбрана Трајан Гоцевски, Владо Бучковски, Јован Манасиевски и Зоран Коњановски. Како што соопшти Министерството за одбрана, на вчерашната средба министерот Јолевски информирал за активностите на Министерството во 2016 година, како и степенот на реализација на проектите чија основна цел е унапредување на стандардот на припадниците на АРМ, на процесот на модернизација на Армијата, планираните набавки како и потребната опрема, која е согласно сите стандарди на НАТО-алијансата. Министерот истакнал дека станува збор за најголемиот процес за модернизација досега и дека тоа во голема мера ќе влијае на опременоста и интероперабилноста на Армијата со армиите на земјите-членки на НАТО. - Македонија работи напорно на исполнување на стратегиската цел членство во НАТО. Воедно, продолжуваме и со придонесот кон глобалниот мир и безбедност, преку континуираното учество во мировните мисии предводени од ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Министерот за одбрана на Република Македонија Зоран Јолевски во Домот на АРМ имаше работен ручек со поранешните министри за одбрана Трајан Гоцевски, Владо Бучковски, Јован Манасиевски и Зоран Коњановски. Како што соопшти Министерството за одбрана, на вчерашната средба министерот Јолевски информирал за активностите на Министерството во 2016 година, како и степенот на реализација на проектите чија основна цел е унапредување на стандардот на припадниците на АРМ, на процесот на модернизација на Армијата, планираните набавки како и потребната опрема, која е согласно сите стандарди на НАТО-алијансата. Министерот истакнал дека станува збор за најголемиот процес за модернизација досега и дека тоа во голема мера ќе влијае на опременоста и интероперабилноста на Армијата со армиите на земјите-членки на НАТО. На средбата министерот Јолевски и поранешните министри за одбрана, како што се наведува, разговарале и за геополитичките поместувања во регионот и во Европа, а размениле и искуства и ставови во однос на развојот и ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Министерот за одбрана на Република Македонија Зоран Јолевски во Домот на АРМ имаше работен ручек со поранешните министри за одбрана Трајан Гоцевски, Владо Бучковски, Јован Манасиевски и Зоран Коњановски. Како што соопшти Министерството за одбрана, на вчерашната средба Јолевски информирал за активностите на Министерството во 2016 година, како и степенот на реализација на проектите чија основна цел е унапредување на стандардот на припадниците на АРМ, на процесот на модернизација на Армијата, планираните набавки, како и потребната опрема, која е согласно сите стандарди на НАТО.Јолевски истакнал дека станува збор за најголемиот процес за модернизација досега и дека тоа во голема мера ќе влијае на опременоста и интероперабилноста на Армијата со армиите на земјите-членки на НАТО. „Македонија работи напорно на исполнување на стратегиската цел членство во НАТО. Воедно, продолжуваме и со придонесот кон глобалниот мир и безбедност, преку континуираното учество во мировните мисии предводени од НАТО, ОН и ЕУ. Македонија ...
  сите 11 | | | веќе видена

  Министерот за одбрана на Република Македонија Зоран Јолевски во Домот на АРМ имаше работен ручек со поранешните министри за одбрана Трајан Гоцевски, Владо Бучковски, Јован Манасиевски и Зоран Коњановски. Како што соопшти Министерството за одбрана, на вчерашната средба министерот Јолевски информирал за активностите на Министерството во 2016 година, како и степенот на реализација на проектите чија основна цел е унапредување на стандардот на припадниците на АРМ, на процесот на модернизација на Армијата, планираните набавки како и потребната опрема, која е согласно сите стандарди на НАТО-алијансата. Министерот истакнал дека станува збор за најголемиот процес за модернизација досега и дека тоа во голема мера ќе влијае на опременоста и интероперабилноста на Армијата со армиите на земјите-членки на НАТО. – Македонија работи напорно на исполнување на стратегиската цел членство во НАТО. Воедно, продолжуваме и со придонесот кон глобалниот мир и безбедност, преку континуираното учество во мировните мисии предводени од ...
  сите 13 | | | веќе видена

  Министерот за одбрана на Република Македонија Зоран Јолевски во Домот на АРМ имаше работен ручек со поранешните министри за одбрана Трајан Гоцевски, Владо Бучковски, Јован Манасиевски и Зоран Коњановски. Како што соопшти Министерството за одбрана, на вчерашната средба министерот Јолевски информирал за активностите на Министерството во 2016 година, како и степенот на реализација на проектите чија основна цел е унапредување на стандардот на припадниците на АРМ, на процесот на модернизација на Армијата, планираните набавки како и потребната опрема, која е согласно сите стандарди на НАТО-алијансата. Министерот истакнал дека станува збор за најголемиот процес за модернизација досега и дека тоа во голема мера ќе влијае на опременоста и интероперабилноста на Армијата со армиите на земјите-членки на НАТО. – Македонија работи напорно на исполнување на стратегиската цел членство во НАТО. Воедно, продолжуваме и со придонесот кон глобалниот мир и безбедност, преку континуираното учество во мировните мисии предводени од ...
  сите 13 | | | веќе видена

  „Не може да спие. Страшно е повреден. Нема апетит. Напнат е, бдее во вечерните часови, повредена е неговата личност, човечкото и професионалното достоинство. Трпи душевна болка од различен степен, квалитет и времетраење”. Ова не е срцепарателна приказна за некој татко што изгубил син, претрпел неправда, на некој кој бил сведок на убиство… Ова е душевната состојба на Сашо Мијалков , директорот на Управата за безбедност и контраразузнавање! Причината е прес-конференција на СДСМ, одржана на 14 декември 2007 година. Дијагнозата на Мијалков е потврдена во февруари годинава, со потпис и печат од судскиот вештак, невропсихијатарот Панде Видиновски . За ваквата нарушена психичка состојба на директорот на УБК, виновен е Јани Макрадули , кој ја држел прес-конференцијата. Тој треба да му плати на Мијалков 3 милиони денари (околу 50.000 евра), но, прашање е дали со овие пари на директорот на УБК ќе му се врати сонот, апетитот, нормалната душевна состојба, односно, дали парите ќе можат да му надоместат во иднина тој да ...
  | | веќе видена