Зоран Јолевски

  во

  Во Владата на Република Македонија се одржа конститутивна седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор ...
  сите 36 | | | веќе видена

  Во Владата се одржа конститутивната седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор.На седницата, премиерот ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Во Владата на Република Македонија се одржа конститутивна седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор ...
  сите 44 | | | веќе видена

  Во Владата на Република Македонија се одржа конститутивната седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор ...
  сите 42 | | | веќе видена

  Во Владата на Република Македонија се одржа конститутивна седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор ...
  сите 47 | | | веќе видена

  Во Владата на Република Македонија се одржа конститутивната седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор ...
  сите 49 | | | веќе видена

  Алатката за отчетност за трошоците на носителите на јавните фунцкии, која владата ја промовираше вчера, покажува дека најголеми разлики во трошењето помеѓу ...
  сите 64 | | | веќе видена

  На седницата Владата отповика неколку конзули на Република Македонија – станува збор за Џејсон Мико, Ричард Голдман, Томас Танеф, Ендру Димитри Пејкоф, Лоу ...
  | | веќе видена | слични

  На предлог на Министерството за надворешни работи, се очекува Владата да го разреши Џејсон Мико од позицијата почесен конзул на Македонија во Тусон, Аризона, ...
  сите 71 | | | веќе видена

  Овој текст е објавен во Вечер на 11 април 2013 година... гледате ли некоја разлика со она што се случува денес во преговорите со името. Процесот е ист но, разлика на крајот сепак - ќе има. Зошто тогаш не се прифаќала ваква промена на уставното државно име, а сега е прифатлива? АЛИТИЧАРИТЕ ГЛЕДААТ ПРИДВИЖУВАЊЕ ВО ПРЕГОВОРИТЕ, НО ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ТЕЖИШТЕТО Е ВРЗ МАКЕДОНСКАТА СТРАНА Новиот предлог и амбициозниот речник на медијаторот во спорот за името помеѓу Македонија и Грција, Метју Нимиц, е доказ за зголемениот притисок за решение на спорот поради фактот што по неколку години повторно се употребува терминот "предлог" наместо "идеи", но оптимизмот треба да се земе со резерва, бидејќи тешко е веројатно дека "новиот" предлог на Нимиц не е некаков сублимат на неговите досегашни "идеи" и "размислувања" кои беа целосно неприфатливи за Македонија, предупредуваат македонските аналитичари по последните средби во Њујорк на посредникот со амбасадорите на Македонија и Грција, Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис. - ...
  сите 251 | | | веќе видена

  Овој текст е објавен во Вечер на 11 април 2013 година... гледате ли некоја разлика со она што се случува денес во преговорите со името. Процесот е ист но, разлика на крајот сепак - ќе има. Зошто тогаш не се прифаќала ваква промена на уставното државно име, а сега е прифатлива?АЛИТИЧАРИТЕ ГЛЕДААТ ПРИДВИЖУВАЊЕ ВО ПРЕГОВОРИТЕ, НО ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ТЕЖИШТЕТО Е ВРЗ МАКЕДОНСКАТА СТРАНАНовиот предлог и амбициозниот речник на медијаторот во спорот за името помеѓу Македонија и Грција, Метју Нимиц, е доказ за зголемениот притисок за решение на спорот поради фактот што по неколку години повторно се употребува терминот "предлог" наместо "идеи", но оптимизмот треба да се земе со резерва, бидејќи тешко е веројатно дека "новиот" предлог на Нимиц не е некаков сублимат на неговите досегашни "идеи" и "размислувања" кои беа целосно неприфатливи за Македонија, предупредуваат македонските аналитичари по последните средби во Њујорк на посредникот со амбасадорите на Македонија и Грција, Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис.- ...
  сите 199 | | | веќе видена

  По 25 преговори за името функцијата преговарач замина во историјата.Она што премиерот Заев го најави на средбата со неговиот грчки колега Ципрас ќе се примени веќе на првата средба на посредникот Метју Нимиц во Скопје и Атина оваа недела. Наместо како досега Нимиц да среќава со преговарачите Васко Наумовски и Адамантиос Василакис, сега тоа ќе го прави со шефовите на дипломатиите Никола Димитров и Никос Коѕијас. Во јавноста се посилни се теориите дека оваа промена на форматот на преговорите доаѓа по барање на Заев откако на последната средба во Њујорк Наумовски предлозите на Нимиц ги нарече далеку од достоинствени. Преговарачот во преговорите со Грција го назначува претседателот на државата а пред Јолевски на ова место беше Зоран Јолевски а во 2008 година токму сегашниот министер Димитров.
  сите 611 | | | веќе видена

  Преговарачите Васко Наумовски и Адамантиос Василакис се чини ја имаа последната рунда преговори за името. Премиерот Заев по вчерашната средба со грчкиот колега Ципрас објави дека преговорите ќе се одвиваат на повисоко ниво. ,,Остануваме посветени на преговарачкиот процес, за чија имплементација е назначен медијаторот Метју Нимиц од страна на Обединетите Нации. Ќе го кренеме нивото. Министрите за надворешни работи ќе ги преземат преговорите. Тие ќе работат заедно со нивните тимови. Ова ќе дозволи повеќе динамика и суштина во процесот на преговорите‘‘, изјави Заев. Од владата појаснија дека министрите ќе имаат ексклузивно право да оценуваат кој се би бил вклучен во преговарачкиот процес. ,,Преговорите ќе ги водат министрите за надворешни работи под покровителство на Обединетите Нации и со соодветна вклученост на премиерите. Министрите за надворешни работи ќе проценуваат кои други чинители и во кои фази ќе бидат вклучени во рамки на процесот‘‘, велат од владата. Преговарачот во спорот за името го назначува ...
  сите 262 | | | веќе видена