Вуковар

  во

  ( Фото: Britannica ) Балканот сè уште претставува „буре барут“ и подрачје со висок ризик од етнички па дури и меѓудржавни конфликти. Постои многу прецизна бројка: на просторите на поранешна Југославија, постојат 13 подрачја каде постои можност да избијат конфликти или веќе се започнати, а најчесто истите се последица на вековни етнички напнатости, покажа неодамнешната експертиза на Хајделбершкиот институт за истражување на конфликти (ХИИК). Силвија Штајнингер, политиколог и правник во ХИИК, е надлежна за истражување на конфликти и кризи во Балканскиот регион. Тие од 1992 го објавуваат годишниот барометар на конфликти (Conflict Barometer) кој претставува анализа на глобалните судири. „Судири, сецесионистички барања, против-владини протести и провокации на етничко ниво: Балканот не мирува“, се зборовите со кои таа неодамна за „Дојче веле“ го опиша овој регион. Во опширната анализа се наведува дека постојат три групи на конфликти и напнатост. Првата, ги опфаќа оние што се поврзани со етничка напнатост, кои ...
  сите 21 | | | веќе видена

  Kамионџија од Македонија престигнувал на полна линија, па предизвикал сообраќајна несреќа, во која загинале две жени, пред две недели, во Хрватска, дознава „Дневник“. Возачот на камионот е во притвор, потврдија од Основното јавно обвинителство во Винковци. - По повод вашето барање, Ве информираме дека во врска со сообраќајната несреќа што се случи на 7 мај 2017 година, околу 18:45 часот, на државниот пат Вуковар - Илок, во кој смртно настрадаа две лица, Општинското државно обвинителство во Вуковар на 9 мај ја прими кривичната пријава од ПС Вуковар. Пријавата е против осомничениот македонски државјанин М.Т.(48), кој се товари за кривичното дело предизвикување сообраќајна несреќа во патниот сообраќај. По спроведената доказна постапка и првото испитување, врз основа на предлогот на обвинителството, со решение на Окружниот суд во Вуковар на осомничениот му е определен притвор, а истовремено обвинителството издаде решение за спроведување истрага против осомничениот - информираа за „Дневник“ од Обвинителството во ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Не потценувате ги небулозите на ДРПМНЕ. Повеќето се потсмевавме со трибината “Некаде со нож, нИкаде со добро“ – и тие, по неколку недели, тоа го преточија во конкретен чин… Не мислам дека ќе останат на ова, но исто така не мислам дека можат да направат поголемо “срање“ и да си нанесат поголем срам – од оваа што го сторија…Но дилемата е дали тие луѓе имаат срам… гледајте, да не се лажеме, тоа не е народ, тоа се “копилиња на Змијалков“, за компарација, како што Аркан го собра целиот криминален шљам и ги отвори портите на затворите за луѓе кои лежат за повекекратни убиства, за силувања, за педофилија, занајгадните злодела и ги пушти во Вуковар да создадат пекол, истото го стори Змијалков, тоа е таа негова “пара-војска“ што беше пуштена, од “осуденик за злодела кон човештвото “, во Собрание ,да убива! Е ако некому тоа му е народ, простете но тој “народ“ јас не го чуствувам како мој, јас и таа багра немаме ништо заедничко! И секој кој со своето не излегување на протест, не се огради од овие терористи, тој стана ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. - Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 3 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави хрватската претседателка Колинда Грабар - Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченост во вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. Според неа, време е Хрватска и Србија да повлечат линија и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 4 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. - Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 8 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ.Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија.- Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ.Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 5 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. - Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 6 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. – Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 8 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. - Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 9 | | | веќе видена

  Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. – Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 10 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ.Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија.– Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ.Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 15 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. – Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување./MIA
  сите 12 | | | веќе видена

  Во Хрватска во последно време, со примената на законот за престојувалиште, од гласачкиот список се избришани дури 67.496 граѓани од српска националност, пренесува агенцијата „Срна“. Тоа значи дека на годинашните локални избори во Хрватска, кои се многу важни и за Србите во Хрватска, на толку граѓани ќе им биде ускратено правото да избираат и да бидат избрани во локалната власт. С` на с`, на овој начин е драстично намален и така малиот број преостанати Срби во Хрватска, а ако овој тренд продолжи, набрзо во Хрватска речиси воопшто нема да има Срби. Во прашање е доведен и процесот на враќање на Србите во Хрватска, дури и во средините во кои тој досега се одвивал релативно добро, па според податоците од хрватското Министерство за управа во кои имале увид „Вечерње новости“, во Сисачката жупанија од гласачкиот список се избришани 10.000 Срби, во Kарловачката жупанија 8.677, во Шибенско-книнската жупанија 6.436 Срби, во Задарската жупанија 6.207, во Пожешко-славонската 5.222, а во Личко-сењската жупанија од ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Истражувањата и извештаите покажуваат дека говорот на омраза во Хрватска е во пораст. Го сејат политичарите, а го хранат маргиналните медиуми и социјалните мрежи. Амнести интернешнал во својот извештај за човекови права за 2016/17 година предупредува на дискриминација на националните малцинства и загрижувачка состојба со слободата на медиумите во Хрватска. Се наведува дека во време пред изборите ескалирал национализмот и говорот на омраза. Се истакнува и тоа дека судовите често процесираат случаи на клевета и навреда, но и затвораат очи пред насилството врз малцинствата. Дека инкубатори на говорот на омраза се маргиналните медиуми покажа истражувањето на граѓанското здружение ГОНГ кое во 2015. и 2016. година следеше низа портали, телевизии и печатени медиуми. Резултатите се очекувани, па се покажа дека порталот „Дневно“ најмногу ширел омраза кон мигрантите и хомосексуалците, додека телевизиската емисија „Бујица“ се трудела да го моделира ставот на јавноста во насока на нетрпеливост кон Србите. Токму Српскиот ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Хрватските медиуми ја почнаа војната пред почетокот на финалната серија од АБА лигата меѓу Цедевита и Црвена звезда Причина за нападот против српскиот првак е суспензијата што АБА лигата му ја изрече на тренерот на Цедевита, Вељко Мршиќ, кој нема да може да го води тимот во првите два натпревари од серијата. Според медиумите во Хрватска, во изрекувањето на оваа казна, свој придонес имал и првиот човек на белградскиот тим, Небојша Човиќ. Војната почнала минатата година кога раководството на Цедевита одлучи сите пари од евролигашкиот дуел против актуелниот шампион да се донираат за Вуковар. Тогаш одреагира и токму Човиќ. Не мислам дека е тоа нормално, но кога ќе се види од кого доаѓа и колку Хрватите имаат фрустрација од Србија и Црвена звезда, не ме чуди. Нема да наседнеме на провокациите, изјави Човиќ. Цедевита вчера објави соопштение во кое истакна дека ја прифаќа казната од АБА лигата и нема да се жали.
  сите 72 | | | веќе видена

  Хрватските медиуми ја почнаа војната пред почетокот на финалната серија од АБА лигата меѓу Цедевита и Црвена звездаПричина за нападот против српскиот првак е суспензијата што АБА лигата му ја изрече на тренерот на Цедевита, Вељко Мршиќ, кој нема да може да го води тимот во првите два натпревари од серијата. Според медиумите во Хрватска, во изрекувањето на оваа казна, свој придонес имал и првиот човек на белградскиот тим, Небојша Човиќ. Војната почнала минатата година кога раководството на Цедевита одлучи сите пари од евролигашкиот дуел против актуелниот шампион да се донираат за Вуковар. Тогаш одреагира и токму Човиќ.Не мислам дека е тоа нормално, но кога ќе се види од кого доаѓа и колку Хрватите имаат фрустрација од Србија и Црвена звезда, не ме чуди. Нема да наседнеме на провокациите, изјави Човиќ.Цедевита вчера објави соопштение во кое истакна дека ја прифаќа казната од АБА лигата и нема да се жали.
  сите 72 | | | веќе видена

  Две децении од крајот на војната во Хрватска и Босна и Херцеговина (БиХ), народите на Балканот не се поблиску до суштинско помирување, пишува „Вечерње новости“. Премалку е времето кое помина од судирите на Косово во 1999-та година за Србите и Албанците да можат да се разберат, а две децении од „Дејтон“ очигледно не се доволно за помирувањето во БиХ. Нити 70 години од Втората светска војна не беа доволно за да дојде до траен мир помеѓу југословенските народи. На Балканот за војна е потребно малку, а се чини дека тоа се само неколку дена. Дека народите „од Вардар па до Триглав“ отсекогаш биле склони кон омразата, насилството и оружјето отколку до мирот и разбирањето, историјата дава многу докази. Последниот чекор кон помирувањето, направен во Сребреница, покажа дека Србите и Бошњаците денес подеднакво гледаат на работите како и во 1992-та година. Ова искуство буди и очекувања дека прославата на две децении од операцијата „Бура“, која помпезно се најавува во Загреб и Книн, нема да покаже дека атмосферата во ...
  сите 122 | | | веќе видена

  Едно утро во 1992 година, Рамо Кадриќ тргна во Сребреница каде што работеше како доставувач на леб. Неколку часа подоцна, за малку ќе беше убиен од српските милитанти. Пријателот Србин му помогна. Кога во април 1992 година војната стигна во Сребреница,а српските паравоени сили пљачкосуваа по градот, голем број на Бошњаци и Срби избегаа од градот. Милитантите кои дојдоа од Вуковар, Хрватска беа наоружани до заби, носеа камуфлажна униформа, црни ракавици и ски маски. Во тоа време, војната во Босна се разгоруваше со постепената ексалација на насилството помеѓу Хрватите католици, православните Срби и муслиманските Бошњаци во југословенската република во која некогаш владееше мирот. Во соседна Хрватска, војната веќе беше во полн замав. Српските и хрватските сили, на основа на старите поделби, ги прифатија симболите на четниците и усташите – националистички парамилитарни групи озлогласени порадни нивните злодела во Втората светска војна. Во тоа време, масакрот во Сребреница, каде српските сили убија илјадници ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Фото: Pixabay Во Хрватска секој ден во отпад завршуваат околу 135 тони пекарски производи, јавува ХРТ . Иако земјата уште во 2015 година донесе Правилник за донирање на храна, проблемот е во организација, дистрибуција и логистика на донираната храна. Многу пекари го враќаат лебот што не го продале, но поради спорниот состав лебот е веќе расипан. Властите во Хрватска подолг период ги разгледуваат можностите за основање на национална банка за храна Во Хрватска функционира таканаречената Мрежа на храна , што претставува платформа за заедничко програмско делување на правни и физички лица со цел да се изгради ефикасен национален систем за донирање и дистрибуција на храна во земјата. Исто така, во хрватскиот град Вуковар, постои и социјалната продавница Дуга . Во оваа продавница се собираат најосновните намирници, како што се брашно, шеќер, сол, тесто, ориз, палента и слично. Овие намирници им се бесплатно достапни на оние луѓе кои се соочуваат со егзистенцијални проблеми.
  | | веќе видена