Вуковар

  во

  Kамионџија од Македонија престигнувал на полна линија, па предизвикал сообраќајна несреќа, во која загинале две жени, пред две недели, во Хрватска, објави „Дневник“ . Возачот на камионот е во притвор, потврдиле од Основното јавно обвинителство во Винковци. – По повод вашето барање, Ве информираме дека во врска со сообраќајната несреќа што се случи на 7 мај 2017 година, околу 18:45 часот, на државниот пат Вуковар – Илок, во кој смртно настрадаа две лица, Општинското државно обвинителство во Вуковар на 9 мај ја прими кривичната пријава од ПС Вуковар. Пријавата е против осомничениот македонски државјанин М.Т.(48), кој се товари за кривичното дело предизвикување сообраќајна несреќа во патниот сообраќај. По спроведената доказна постапка и првото испитување, врз основа на предлогот на обвинителството, со решение на Окружниот суд во Вуковар на осомничениот му е определен притвор, а истовремено обвинителството издаде решение за спроведување истрага против осомничениот – информирале за „Дневник“ од Обвинителството ...
  сите 6 | | | веќе видена

  – На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе Хина. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во ...
  сите 2 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе Хина. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во ...
  сите 11 | | | веќе видена

  Пред две недели камионџија од Македонија во Хрватска престигнувал на полна линија, па предизвикал сообраќајна несреќа во која загинале две жени, објави „Дневник“ . Возачот на камионот е во притвор, потврдиле од Основното јавно обвинителство во Винковци. – По повод вашето барање, Ве информираме дека во врска со сообраќајната несреќа што се случи на 7 мај 2017 година, во 18.45 часот, на државниот пат Вуковар – Илок, во кој смртно настрадаа две лица, Општинското државно обвинителство во Вуковар на 9 мај ја прими кривичната пријава од ПС Вуковар. Пријавата е против осомничениот македонски државјанин М.Т.(48), кој се товари за кривичното дело предизвикување сообраќајна несреќа во патниот сообраќај. По спроведената доказна постапка и првото испитување, врз основа на предлогот на обвинителството, со решение на Окружниот суд во Вуковар на осомничениот му е определен притвор, а истовремено обвинителството издаде решение за спроведување истрага против осомничениот – информирале за „Дневник“ од Обвинителството во ...
  сите 8 | | | веќе видена

  По повод вашето барање, Ве информираме дека во врска со сообраќајната несреќа што се случи на 7 мај 2017 година, околу 18:45 часот, на државниот пат Вуковар – Илок, во кој смртно настрадаа две лица, Општинското државно обвинителство во Вуковар на 9 мај ја прими кривичната пријава од ПС Вуковар. Пријавата е против осомничениот македонски државјанин М.Т.(48), кој се товари за кривичното дело предизвикување сообраќајна несреќа во патниот сообраќај. По спроведената доказна постапка и првото испитување, врз основа на предлогот на обвинителството, со решение на Окружниот суд во Вуковар на осомничениот му е определен притвор, а истовремено обвинителството издаде решение за спроведување истрага против осомничениот – информирале за „Дневник“ од Обвинителството во Вуковар. Kако што информираа тамошните медиуми, трагичната сообраќајка во која загинале двете жени се случила на дел од патот каде што има исклучување за Овчара. Тогаш камионот со приколка, управуван од Македонецот непрописно престигнувал на прилично ...
  сите 17 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисијаНа вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе Хина.Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи.ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во ...
  сите 14 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе агенијата Hina. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во градскиот совет на Вараждин. Меѓу поголемите градови, во првиот круг се избрани четири градоначалници од редовите на ХДЗ и тоа градоначаникот на Вуковар, каде со 61 отсто гласови беше потврден досегашниот градоначалник Иван Пенав ...
  сите 10 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе Хина. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во ...
  сите 11 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија – пренесува агенцијата Хина.Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи.ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание.Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот ...
  сите 54 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе агенијата Hina. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, ...
  сите 12 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе Хина. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во ...
  сите 15 | | | веќе видена

  Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во градскиот совет на Вараждин. Меѓу поголемите градови, во првиот круг се избрани четири градоначалници од редовите на ХДЗ и тоа градоначаникот на Вуковар, каде со 61 отсто гласови беше потврден досегашниот градоначалник Иван Пенав ...
  сите 15 | | | веќе видена

  На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе Хина. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во ...
  сите 15 | | | веќе видена

  – На вчерашните локални избори за градските совети во Хрватска, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) освои мнозинство во 12 големи градови, покажуваат првичните, неофицијални резултати на Државната изборна комисија, пренесе Хина. Агенцијата наведува дека Социјалдемократската партија (СДП) освоила најмногу гласови во пет, Истарскиот демократски сабор (ИДС) и партијата на трудот и солидарноста имаат мнозинство во по еден градски совет, како и две независни листи. ХДЗ има мнозинство во градските совети на Крапина, Вировитица, Вуковар, Пожега, Бјеловар, Карловац, Госпиќ, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. СДП најмногу советници освои во градските совети на Риека, Осиек, Чаковец, Копривница и Сисак. ИДС има мнозинство во градскиот совет на Пула, а партијата на трудот и солидарноста на Милан Бандиќ во загрепското Градско собрание. Независната листа на Мирко Дуспара, досегашниот градоначалник, освои најмногу гласови во градскиот совет на Славонски Брод, а листата на Иван Чехок, некогашниот градоначаналник, во ...
  сите 24 | | | веќе видена

  ( Фото: Britannica ) Балканот сè уште претставува „буре барут“ и подрачје со висок ризик од етнички па дури и меѓудржавни конфликти. Постои многу прецизна бројка: на просторите на поранешна Југославија, постојат 13 подрачја каде постои можност да избијат конфликти или веќе се започнати, а најчесто истите се последица на вековни етнички напнатости, покажа неодамнешната експертиза на Хајделбершкиот институт за истражување на конфликти (ХИИК). Силвија Штајнингер, политиколог и правник во ХИИК, е надлежна за истражување на конфликти и кризи во Балканскиот регион. Тие од 1992 го објавуваат годишниот барометар на конфликти (Conflict Barometer) кој претставува анализа на глобалните судири. „Судири, сецесионистички барања, против-владини протести и провокации на етничко ниво: Балканот не мирува“, се зборовите со кои таа неодамна за „Дојче веле“ го опиша овој регион. Во опширната анализа се наведува дека постојат три групи на конфликти и напнатост. Првата, ги опфаќа оние што се поврзани со етничка напнатост, кои ...
  сите 21 | | | веќе видена

  Kамионџија од Македонија престигнувал на полна линија, па предизвикал сообраќајна несреќа, во која загинале две жени, пред две недели, во Хрватска, дознава „Дневник“. Возачот на камионот е во притвор, потврдија од Основното јавно обвинителство во Винковци. - По повод вашето барање, Ве информираме дека во врска со сообраќајната несреќа што се случи на 7 мај 2017 година, околу 18:45 часот, на државниот пат Вуковар - Илок, во кој смртно настрадаа две лица, Општинското државно обвинителство во Вуковар на 9 мај ја прими кривичната пријава од ПС Вуковар. Пријавата е против осомничениот македонски државјанин М.Т.(48), кој се товари за кривичното дело предизвикување сообраќајна несреќа во патниот сообраќај. По спроведената доказна постапка и првото испитување, врз основа на предлогот на обвинителството, со решение на Окружниот суд во Вуковар на осомничениот му е определен притвор, а истовремено обвинителството издаде решение за спроведување истрага против осомничениот - информираа за „Дневник“ од Обвинителството во ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Не потценувате ги небулозите на ДРПМНЕ. Повеќето се потсмевавме со трибината “Некаде со нож, нИкаде со добро“ – и тие, по неколку недели, тоа го преточија во конкретен чин… Не мислам дека ќе останат на ова, но исто така не мислам дека можат да направат поголемо “срање“ и да си нанесат поголем срам – од оваа што го сторија…Но дилемата е дали тие луѓе имаат срам… гледајте, да не се лажеме, тоа не е народ, тоа се “копилиња на Змијалков“, за компарација, како што Аркан го собра целиот криминален шљам и ги отвори портите на затворите за луѓе кои лежат за повекекратни убиства, за силувања, за педофилија, занајгадните злодела и ги пушти во Вуковар да создадат пекол, истото го стори Змијалков, тоа е таа негова “пара-војска“ што беше пуштена, од “осуденик за злодела кон човештвото “, во Собрание ,да убива! Е ако некому тоа му е народ, простете но тој “народ“ јас не го чуствувам како мој, јас и таа багра немаме ништо заедничко! И секој кој со своето не излегување на протест, не се огради од овие терористи, тој стана ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави вчера хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченоста на Сињската алка во Вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. - Како хрватска претседателка, но и како мајка не сакам да видам ниту една жена да тагува за дете загинато во војна. Се ќе направиме да ги сочуваме мирот и стабилноста, а затоа е клучен нов чекор во хрватско-српските односи, посочи Грабар-Китаровиќ. Таа додаде дека е време Хрватска и Србија да повлечат црта и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 3 | | | веќе видена

  Уште многу вода ќе протече низ Дунав додека се развие пријателство меѓу Хрватска и Србија, но двете држави имаат обврска поради интересите и благосостојбата на народите, да направат се за да изградат што подобри односи, изјави хрватската претседателка Колинда Грабар - Китаровиќ. Таа, во својот говор на свеченост во вуковар, наведе дека Хрватска сака да соработува со Србија во духот на добрососедските односи и да и помогне на патот кон Европска унија. Според неа, време е Хрватска и Србија да повлечат линија и да почнат да градат односи на меѓусебно почитување.
  сите 4 | | | веќе видена