Вујановиќ

  во

  Кандидатот на владејачката коалиција за претседател на Црна Гора , Филип Вујановиќ , победи по првиот изборен круг , освојувајќи околу 52 % од гласовите . Според резултатите објавени врз податоци добиени од набљудувачите на неколку различни невладини организации , Вујановиќ освоил од 51 , 4 % до 52 , 2 % гласови , со што се изборил за уште еден претседателски мандат . Според истите извори , на второ место е кандидатот на српската листа , Андрија Мандиќ со освоени 19 , 3 % од гласовите . Победивме сите заедно за нашата Црна Гора . Ќе бидам претседател на сите граѓани , со кои заедно ќе работиме на европскиот пат , изјави меѓу другото Вујановиќ по објавувањето на прелиминарните резултати .
  | | веќе видена | слични

  Претседателски избори се одржуваат денеска во Црна Гора , петти од воведувањето на повеќе партискиот систем во оваа поранешна југословенска република . На изборите учествуваат кандидатот на владејачката коалиција на Демократската партија на социјалистите и Социјалдемократската партија Филип Вујановиќ , на Српската листа Андрија Мандиќ , на Движењето за промени Небојша Медојевиќ и кандидатот на Социјалистичката народна партија Срѓан Милиќ . Претседателот на Црна Гора се бира со мандат од пет години , а право на глас имаат близу 500 . 000 граѓани . За претседател ќе биде избран кандидатот , кој ќе добие повеќе од половината гласови на избирачите кои гласале . Доколку тоа не го добие ниту еден од кандидати , за две недели ќе биде одржан втор круг . Резултатите од последните анкети покажуваат дека фаворит на изборите е Филип Вујановиќ , кој има поддршка од мнозинство на избирачите и е на чекор до победа уште во првиот круг . Се проценува дека за неговата кампања биле потрошени околу еден милион евра . Кампањата ...
  | | веќе видена | слични

  Претседателски избори се одржуваат денеска во Црна Гора , петти од воведувањето на повеќе партискиот систем во оваа поранешна југословенска република . На изборите учествуваат кандидатот на владеачката коалиција на Демократската партија на социјалистите ( ДПС ) и Социјалдемократската партија ( СДП ) Филип Вујановиќ , на Српската листа ( СЛ ) Андрија Мандиќ , на Движењето за промено ( ПЗП ) Небојша Медојевиќ и кандидатот на Социјалистичката народна партија ( СНП ) Срѓан Милиќ . Претседателот на Црна Гора се бира со мандат од пет години , а право на глас имаат близу 500 , 000 граѓани . За претседател ќе биде избран кандидатот , кој ќе добие повеќе од половината гласови на избирачите кои гласале . Доколку тоа не го добие ниту еден од кандидати , за две недели ќе биде одржан втор круг . Резултатите од последните анкети покажуваат дека фаворит на изборите е Филип Вујановиќ , кој има поддршка од мнозинство на избирачите и е на чекор до победа уште во првиот круг . Се проценува дека за него вата кампања биле ...
  | | веќе видена | слични