Виктор Аќимовиќ

  во

  Дванаесеттото издание на „Скупи фест“, интернационалната манифестација која во целото свое постоење упорно и без сензационализми, се обидуваше и успеваше да го ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Разгневен поради испадот на оној изрод Цветин, попладнево посегнав по книгата “Разговори со Милчин” од Цане Андреевски. Се сетив дека Илија таму раскажува за средбите со Рацин. Тие двајцата на почетокот од 1941 година биле интернирани во логорот во Меѓуречје, јужно од Ивањица, меѓу Санџак и Србија. Најмногу интернирци имало од Македонија, а само од Прилеп 98 души. Тоа не била првата средба на Илија со Рацин. Се среќавале во кројачкиот дуќан на Коста Циривири недалеку од железничката станица во Белград. Прв пат се сретнале во 1938 година, пред да биде издадена збирката “Бели мугри”. “Тој беше за нас, би рекол, некој вид божество,” вели Илија. “Престојот во Белград му беше полуилегален. Тој тогаш немаше свој стан. Спиеше во фоајето на станот на Александар Вучо. Оној познат надреалист. Тој е Влав од Македонија. Се што пишуваше Кочо Рацин тогаш, беше под иницијали, или под имињата уметнички, што ги земаше. Во тоа време се издаваше легално списание, формален уредник беше Александар Вучо, “Наша стварност”, а ...
  | | веќе видена

  Разгневен поради испадот на оној изрод Цветин, попладнево посегнав по книгата “Разговори со Милчин” од Цане Андреевски. Се сетив дека Илија таму раскажува за средбите со Рацин. Тие двајцата на почетокот од 1941 година биле интернирани во логорот во Меѓуречје, јужно од Ивањица, меѓу Санџак и Србија. Најмногу интернирци имало од Македонија, а само од Прилеп 98 души. Тоа не била првата средба на Илија со Рацин. Се среќавале во кројачкиот дуќан на Коста Циривири недалеку од железничката станица во Белград. Прв пат се сретнале во 1938 година, пред да биде издадена збирката “Бели мугри”. “Тој беше за нас, би рекол, некој вид божество,” вели Илија. “Престојот во Белград му беше полуилегален. Тој тогаш немаше свој стан. Спиеше во фоајето на станот на Александар Вучо. Оној познат надреалист. Тој е Влав од Македонија. Се што пишуваше Кочо Рацин тогаш, беше под иницијали, или под имињата уметнички, што ги земаше. Во тоа време се издаваше легално списание, формален уредник беше Александар Вучо, “Наша стварност”, а ...
  сите 2 | | | веќе видена

  По 1944 година настапува период на организирано отворање библиотеки. Од тогаш па до денешни дни опстојува библиотеката „Кочо Рацин“. Досега е разместувана на три локации, но ниту една не е функционална и достојна на потребите. Повеќе од две децении се наоѓа во Центарот за култура „Иљо Антевски-Смок “ Гојко Ефтоски „Благоја, да ти кажем нешто. Да ти се пофалим“. „Кажи, де!“ „Смо купиле многу убав, нов регал“. „Со здравје да се служите“. „Да, ама те молим да ми најдеш да купим книѓе, да ги наредим, да ми ги разубаат и регалот и собата. Да ти кажем уште нешто: ја дома имам книѓе, многу, не знам колку се, ама све ми се со тенки корици. Не се за очи во регалот. Сакам со тврди корице, па дури и омот ако може да имаа“. Ова беше дијалог од пред околу 40 години воден меѓу шефот на книжарницата „Кочо Рацин“ Благоја и една жена-тетовка. Таа ја напушти книжарницата со пораката. Остана ветувањето Благоја да најде „убави книѓе“. Од ова обраќање на посетителката недвојбен е впечатокот дека жителите на Тетово создавале и ...
  | | веќе видена

  Последен барабанџија во Тетово, кој вестите ги читал по маала, бил Младен Богоевски. Тој на тетовци им ги читал вестите и во периодот меѓу двете светски војни, па и подоцна Со извесни прекини, над 100 години во Тетово се издавале локални печатени медиуми. Традицијата се надградувала од весник до весник и во стогодишниот период, со поголеми или помали временски интервали се појавиле 15 весници. Временски најдолго излегувал „Полог“ – цели 25 години, а најмалку „Братство“. Подготвувачите успеале да издадат само два броја. Името „Шар“ го носеле два весника во два периода. Првиот како почетен, кој се појавил во 1907 година и главно како ѕиден весник, а вторпат како весник со исто име од 1948 до 1950 година. Во повеќето случаи, иако излегувале во Тетово, весниците биле наменети за читатели од подрачјата на целиот Полог со градовите Тетово и Гостивар. Заедничка карактеристика е и тоа што излегувале на два јазика – македонски и албански, наменети за најбројните национални припадности, освен „Полог“, кој речиси во ...
  | | веќе видена

  Господине Предраг Димитровски, за животот и за делото на Шатев се имаш запознаено од мојата книга - хронологијата. Повеќе за Шатев зборувавме во разговорот инициран од твоја страна, околу два часа. Тоа ти беше водилка да ја посетиш ќерката на Шатев во Загреб, која ти ги даде микрофилмовите. Затоа ме чуди што ме нарекуваш „квазиисторичар“. Сите мои книги се рецензирани од професори и доктори на историски науки и по содржина предизвикуваат интерес и позитивни критики Повод написот „Чија жртва бил Павел Шатев, господине Коцевски“ Прво изразувам благодарност што „Нова Македонија“ го објави мојот напис по повод 63-годишнината од смртта на Павел Шатев. Написот го напишав со голема почит спрема Шатев и предизвика забележан интерес кај читателите. Настојував да изнесам „непобитни факти што се поврзани со ликот и со делото на Шатев“, што го истакнува и полемичарот Предраг Димитровски. За жал, во својот напис во вашиот весник Димитровски изнесува навреди, дискфалификации и невистини за мене, на кои мора да реагирам ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Повод за ова е написот со наслов „Гемиџијата не дочека да ја види Македонија за која се бореше“, објавен во вашиот весник во средата, на 29 јануари оваа година, од Тодор Коцевски, кој пак се потпишал како „авторот е историчар“ ПОЛЕМИКА Чествувањето на 63-годишнината од смртта на последниот гемиџија како повод Да нема никакви дилеми - со авторот апсолутно не спорам за непобитните факти што се поврзани со ликот и делото на Павел Шатев, кои беспоговорно се содржани во текстот, ниту, пак, со неговите, се надевам, искрени намери да се одбележи 63-годишнината од смртта на македонскиот револуционер. Но, за волја на вистината, има неколку сегменти или контрадикторности, кои навистина заслужуваат внимание, ако не од други причини, тогаш барем поради вистината за која, нели, се залага самиот автор. Прво, со години нема објавено текст во медиумите поврзан со тажниот крај на животниот пат на славниот гемиџија на кој не реагира господинот Тодор Коцевски. Ова особено важи во делот на пишувањето на новинарите, што се ...
  | | веќе видена

  Познато е мислењето според кое вистински скијачи се оние кои скијаат на Шапка, за разлика од „снобовите и шминкерите“ кои скијаат на Маврово. Според скијачите, во цела Македонија нема подобро место за скијање од Церипашина. Овој туристички центар располага со многубројни скијачки патеки кои одговараат за почетници, но и за професионални скијачи, санкачи, сноубордери. Скијачките патеки се соодветни за повеќе ски-дисциплини, но скијањето надвор од патека, велат, било незаборавно доживување. Поклониците на екстремните спортови што трагаат по атрактивни скијалишта низ целиот свет го ставаат скијањето на Шапка и регионот Лешница во ранг со најдобрите. Ваква е Попова Шапка, според многумина, еден од најубавите туристички центри во Европа. По неколку години пауза, на Шапка се врати и ноќното скијање, а последните неколку сезони во овој центар се вратија и српските, словенечките и хрватските туристи, а се поголем е интересот за скијање со сноуборд, посебно од туристи од Скандинавија. Преку организација на ...
  | | веќе видена

  Во интервју за Утрински весник, македонскиот скулптор Томе Серафимовски кој еден од лустрираните академици вели дека сè уште не ги видел документите по кои е лустриран. Додава дека има чуство како некој да раководи со Македонија со далечински управувач. - За жал, сè уште не сум го добил документот со кој ме лустрираше Комисијата за верификација на факти. Но, најверојатно поради грешка, го добив преку службите во МАНУ и можев да направам увид. Читајќи го тој документ, јас лично сум горд на моето минато и како скулптор и како Македонец, вели Серафимовски. - Тоа што сум го потпишал со име и презиме не е никаков доказ дека сум соработувал со службите на бившиот систем. Не постои акт дека сум прифатил соработка и дека тоа сум го правел континуирано. Она што навистина постои е еден документ во кој се кажува за мојот судир со еден одамна починат наш познат камерман, чие име е затскрено, но еве јас јасно го кажувам - Виктор Аќимовиќ. Ние дојдовме во конфликт околу личноста на Крсте Петков Мисирков и Петре Прличко. ...
  | | веќе видена

  Македонскиот скулптор Томе Серафимовски кој е третиот лустриран академик, во интервју за Утрински весник вели дека сè уште не ги видел документите по кои е лустриран и дека има чуство како некој да раководи со Македонија со далечински управувач. - За жал, сè уште не сум го добил документот со кој ме лустрираше Комисијата за верификација на факти. Но, најверојатно поради грешка, го добив преку службите во МАНУ и можев да направам увид. Читајќи го тој документ, јас лично сум горд на моето минато и како скулптор и како Македонец - вели Серафимовски. - Тоа што сум го потпишал со име и презиме не е никаков доказ дека сум соработувал со службите на бившиот систем. Не постои акт дека сум прифатил соработка и дека тоа сум го правел континуирано. Она што навистина постои е еден документ во кој се кажува за мојот судир со еден одамна починат наш познат камерман, чие име е затскрено, но еве јас јасно го кажувам - Виктор Аќимовиќ. Ние дојдовме во конфликт околу личноста на Крсте Петков Мисирков и Петре Прличко. Во моето ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Македонскиот скулптор Томе Серафимовски кој е третиот лустриран академик, во интервју за Утрински весник вели дека сè уште не ги видел документите по кои е лустриран и дека има чуство како некој да раководи со Македонија со далечински управувач. - За жал, сè уште не сум го добил документот со кој ме лустрираше Комисијата за верификација на факти. Но, најверојатно поради грешка, го добив преку службите во МАНУ и можев да направам увид. Читајќи го тој документ, јас лично сум горд на моето минато и како скулптор и како Македонец – вели Серафимовски. - Тоа што сум го потпишал со име и презиме не е никаков доказ дека сум соработувал со службите на бившиот систем. Не постои акт дека сум прифатил соработка и дека тоа сум го правел континуирано. Она што навистина постои е еден документ во кој се кажува за мојот судир со еден одамна починат наш познат камерман, чие име е затскрено, но еве јас јасно го кажувам – Виктор Аќимовиќ. Ние дојдовме во конфликт околу личноста на Крсте Петков Мисирков и Петре Прличко. Во моето ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Третиот по ред лустриран академик, Томе Серафимовски, соочен со фактите и документите кои ги произнесе Комисијата за лустрација, вели дека е горд на своето минато и дека тоа што потпишувал документи за службите не е доказ против него. Во изјава за Утрински весник, Серафимовски го коментира забелешките на Комисијата дека тој „тајно, свесно, континуирано и организирано соработувал со службите“. Академикот даде скандалозна изјава на оваа тема, а при тоа не објасни ништо околу неговото дејствување во минатото. -Тоа што сум го потпишал со име и презиме не е никаков доказ дека сум соработувал со службите на бившиот систем. Не постои акт дека сум прифатил соработка и дека тоа сум го правел континуирано. Она што навистина постои е еден документ во кој се кажува за мојот судир со еден одамна починат наш познат камерман, чие име е затскрено, но еве јас јасно го кажувам - Виктор Аќимовиќ. Ние дојдовме во конфликт околу личноста на Крсте Петков Мисирков и Петре Прличко. Во моето писмо јас кажувам дека Аќимовиќ е ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Македонскиот скулптор Томе Серафимовски кој е третиот лустриран академик, во интервју за Утрински вели дека се уште не ги видел документите по кои е лустриран и дека има чуство како некој да раководи со МАкедонија со далечински управувач. Македонскиот скулптор Томе Серафимовски кој е третиот лустриран академик, во интервју за Утрински вели дека се уште не ги видел документите по кои е лустриран и дека има чуство како некој да раководи со МАкедонија со далечински управувач.- За жал, се' уште не сум го добил документот со кој ме лустрираше Комисијата за верификација на факти. Но, најверојатно поради грешка, го добив преку службите во МАНУ и можев да направам увид. Читајќи го тој документ, јас лично сум горд на моето минато и како скулптор и како Македонец, вели Серафимовски.- Тоа што сум го потпишал со име и презиме не е никаков доказ дека сум соработувал со службите на бившиот систем. Не постои акт дека сум прифатил соработка и дека тоа сум го правел континуирано. Она што навистина постои е еден ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Македонскиот скулптор Томе Серафимовски кој е третиот лустриран академик, во интервју за Утрински вели дека се уште не ги видел документите по кои е лустриран и дека има чуство како некој да раководи со МАкедонија со далечински управувач. - За жал, се' уште не сум го добил документот со кој ме лустрираше Комисијата за верификација на факти. Но, најверојатно поради грешка, го добив преку службите во МАНУ и можев да направам увид. Читајќи го тој документ, јас лично сум горд на моето минато и како скулптор и како Македонец, вели Серафимовски. - Тоа што сум го потпишал со име и презиме не е никаков доказ дека сум соработувал со службите на бившиот систем. Не постои акт дека сум прифатил соработка и дека тоа сум го правел континуирано. Она што навистина постои е еден документ во кој се кажува за мојот судир со еден одамна починат наш познат камерман, чие име е затскрено, но еве јас јасно го кажувам - Виктор Аќимовиќ. Ние дојдовме во конфликт околу личноста на Крсте Петков Мисирков и Петре Прличко. Во моето писмо ...
  сите 6 | | | веќе видена

  „Имам чувство како некој да раководи со Македонија со далечински управувач“, вели Томе Серафимовски, скулпторот, кој од неодамна е третиот лустриран академик За жал, се' уште не сум го добил документот со кој ме лустрираше Комисијата за верификација на факти. Но, најверојатно поради грешка, го добив преку службите во МАНУ и можев да направам увид. Читајќи го тој документ, јас лично сум горд на моето минато и како скулптор и како Македонец. Затоа што постојано сум постапувал патриотски кон мојата татковина, секаде сум ја афирмирал и се' што сум создал за овие 56-57 години било плод на инспирација од творештвото на моите претци, кои што живееле на Балканот. Тоа што сум го потпишал со име и презиме не е никаков доказ дека сум соработувал со службите на бившиот систем. Не постои акт дека сум прифатил соработка и дека тоа сум го правел континуирано. Она што навистина постои е еден документ во кој се кажува за мојот судир со еден одамна починат наш познат камерман, чие име е затскрено, но еве јас јасно го кажувам ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Tемата за вандализам, најсилно изразен по распаѓањето на поранешна Југославија и државното осамостојување на Македонија, очигледно сѐ уште не е затворена. Списокот на дела и монументи што се уништени, дислоцирани или оштетени би бил пообемен, меѓутоа ќе потсетам само на неколку од „најугледниот македонски вајар“, Петар Хаџи Бошков, од кого денес не можеме да видиме ниту едно дело („Цутење“ од пред МНТ, скулптура од „Муровскиот период“ во близина на Владата...) Во белградска „Политика“ се појави текст од перото на познатиот критичар за архитектура Михајло Митровиќ (кој пишувал и за македонски архитектонски остварувања), насловен „Херостратовиот дух над Врњачка Бања“. Текстот се однесува на неразумното грубо рушење монументални дела поставени во овој исклучително вреден парк на скулптурата. Ваквото дезавуирање на резултатите на осум биеналиња на југословенската скулптура било применето и врз делото на „најугледниот македонски вајар Петар Хаџи Бошков“, пишува во текстот. Темата за вандализам, најсилно изразен ...
  | | веќе видена

  15-ти мај е 135-иот ден во годината според григоријанскиот календар (136-и во престапна година). Остануваат 230 денови до крајот на годината. Настани 1926 – Во Загреб проработи првата среднобранова радиостаница на Балканот. 1957 – Велика Британија ја изврши првата термонуклеарна проба во централен Пацифик. 1988 – По осум години војна, Советската армија го започна своето повлекување од Авганистан. 1992 – Во Перт, Австралија, отворен е првиот Македонски информативен центар надвор од границите на Република Македонија. 1992 – Нападнат воен конвој на ЈНА во Тузла, Босна и Херцеговина. Убиени 49 војници. 1995 – Кај селото Богомила, велешко, е предадена во употреба првата електроцентрала на реката Бабуна. Родени 1859 – Пјер Кири, француски физичар и хемичар. 1862 – Артур Шницлер, австриски писател и доктор. 1864 – Ватрослав Облак, словенечки и австриски лингвист, славист и македонист. 1864 – Димитар Матов, македонски фолклорист и етнограф. 1864 – Захарија Шумљанска, македонски револуционер. 1915 – ...
  | | веќе видена

  Настани 1991 Во Минск, БССР формирана е Заедницата на независни држави. 1994 Група селани во Перу, открија 30 добро сочувани мумии од периодот пред Инките, во една пештера, во југо-источниот дел на земјата. Археолозите веруваат дека, откриените мумии се стари 800 години. 1994 Русија успешно ја тестира новата интерконтинентална ракета на полигонот во Плесец, во северниот регион Архангел. Ракетата „Топол-М“, претставува прва ракета целосно направена во Русија, која ќе ги замени седумте поранешни видови на ракети што беа произведени во Украина. 1968 Соединетите Американски Држави го лансираа кон Месечината космичкиот брод „Аполо 8“ со човечки екипаж (Френк Бормен, Џемс Ловел и Вилијам Андерс). Бродот десет пати ја обиколи Месечината и на 27 декември 1968 година, успешно се спушти на Земјата. 1945 Грчката жандармерија го уапси секретарот на реонскиот комитет на КПГ, Таки Белчев и офицерот на ЕЛАС, Понто Влахов од селото Пилкади, костурско. Идниот ден во селото Калевишта, костурско ...
  | | веќе видена

  21-ви декември е 355-иот ден во годината според григоријанскиот календар (356-и во престапна година). Остануваат 10 денови до крајот на годината. Настани: 1991 – Во Минск, БССР формирана е Заедницата на независни држави. 1994 – Група селани во Перу, открија 30 добро сочувани мумии од периодот пред Инките, во една пештера, во југо-источниот дел на земјата. Археолозите веруваат дека, откриените мумии се стари 800 години. 1994 – Русија успешно ја тестира новата интерконтинентална ракета на полигонот во Плесец, во северниот регион Архангел. Ракетата „Топол-М“, претставува прва ракета целосно направена во Русија, која ќе ги замени седумте поранешни видови на ракети што беа произведени во Украина. 1968 – Соединетите Американски Држави го лансираа кон Месечината космичкиот брод „Аполо 8“ со човечки екипаж (Френк Бормен, Џемс Ловел и Вилијам Андерс). Бродот десет пати ја обиколи Месечината и на 27 декември 1968 година, успешно се спушти на Земјата. 1945 – Грчката жандармерија го уапси секретарот на реонскиот ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Македонскиот боксер во категорија до 81 кг, Фатлум Жута, е добитник на главната награда на меѓународниот традиционален боксерски турнир „Златен гонг“ Фатлум Жута со трофејот Жута во финалната борба го победи Амор Бахри од Тунис, кој пак беше прогласен за најдобар техничар на 41. „Златен гонг“, што изминатите три дена се одржуваше во спортскиот центар „Борис Трајковски“. За најдобар млад боксер во финале беше прогласен Украинецот Виктор Жухун, најборбен боксер на оваа манифестација беше Кемал Бошњак од Босна и Херцеговина, а пехарот за најдобар македонски боксер го подигна Димитар Ташков. Во рамки на турнирот, што траеше од 10 ноември, за регуларноста на мечевите се грижеа пет македонски и седум судии од странство, а за наградите се бореа 46 боксери во 10 категории. Пехарот за најдобар тренер му беше врачен на Зеф Џон од Албанија, а за најдобар судија на Валери Банделак од Молдавија. Жири-комисијата за доделување на наградите беше во состав Гино Стрезовски, Живко Дуковски, Бобан Блажевски, Примислав ...
  сите 2 | | | веќе видена