Велес

  во

  Комисијата за финансирање и буџет денеска ја разгледуваше Завршната сметка на Буџетот за 2008 година според која приходите се остварени во висина од 136.415 милијарди денари, а расходите во износ од 140.219 милијарди денари. Приходите, според образложението, се остврени за 5,7 проценти помалку во однос на ревидираните плански износи или за еден процент повеќе во однос на иницијалните износи планирани со Буџетот за 2008 година. Расходите, пак, се помали за 6,7 проценти. Заменик-министерот за финансии Недим Рамизи, кој ја образложи завршната сметка, потенцира дека македонската економија во 2008 година оствари респектабилни економски резултати и покрај забавувањето на глобалната економска активност. Јован Манасијевски од ЛДП рече дека се разгледува еден многу важен документ кој претставува почеток на подготовките за буџетот за наредната година. Завршната сметка за 2008 година, според Манасијевски, покажува дека во 2008 година имало меголомански ...
  | | веќе видена | слични

  За­поч­на судскиот процес против извршителите на нарачаното убис­тво во Ореше, Велешко Об­ви­не­ти­те браќата одрекуваа дека убиле по нарачка Вче­ра, по неколку одложувања, во Основниот суд во Велес започна судењето на об­ви­не­ти­те за платено убиство во велешко Ореше браќата Љупчо и Јордан Ѓорѓиеви од Скоп­је, бидејќи Судот одлучи на Ѓоре Петров, кој го нарачал убиството на 74-го­диш­ни­от Лазо Милошевски, да му се суди во отсуство. Пет­чле­ни­от судски совет на Велешкиот суд одлучи вака, откако доби писмено из­вес­ту­ва­ње од Емиграциониот суд од Америка, во кое се потврдува дека таму против Пет­ров се води имиграциона постапка. Вче­ра главниот претрес против браќата Ѓорѓиеви започна со нивно испрашување. Тие се бранеа дека не го извршиле убиството, оти никогаш не биле во контакт со Пет­ров и дека не зеле 50.000 долари. Во исказот кој тие го дадоа пред Судот, ре­коа дека критичната вечер биле во продавницата во Ореше и седеле со повеќе жи­те­ли од селото, но само за да се договорат со дел од нив да одат ...
  | | веќе видена | слични

  Земјоделците бараат спас за житото Разумна цена или блокада на улиците Производителите на жито, револтирани од ниските откупни цени на јачменот и на пченицата, најавуваат блокирање на патиштата низ државата доколку мелничарите не се држат до договорената цена од пред два месеца. Претставници на земјоделците од Велес, Свети Николе, Куманово, Прилеп и од Битола вчера апелираа и до Владата да помогне македонското жито да се продаде по разумна цена. Некои од нив дури и се заканија дека ако не се најде решение, житото ќе се пролее низ улиците, како порака до Европа за односот кон земјоделците. - Бараме од Владата да направи план дали на оваа земја & треба домашно жито. Се ближи новата сеидба, а ние уште не знаеме по која цена ќе ги продаваме старите резерви. Мелничарите не го почитуваат договорот од пред два месеца, со кој утврдивме 10 денари за еден килограм јачмен и 12 за пченица и пак не уценуваат со цени, дури и под шест денари по еден килограм - рече Маријан Гулев, претставник на земјоделците од Велешко. ...
  | | веќе видена | слични

  Одложен натпреварот Тетекс - Шкендија Нерези се почувствува во Тетово Натпреварот од 1/32-финалето на Купот на Македонија меѓу Тетекс и Шкендија е одложен од безбедносни причини. Средбата е во организација на Општинскиот сојуз на Тетово, кој по консултации со ФФМ и со ГУВР Тетово, решил да ја презакаже за идната среда. Причина е наелектризираната атмосфера по неделните инциденти во Скопје, меѓу навивачката група „Комити“ и жители од албанска националност на населбата Нерези. - Општинскиот фудбалски сојуз на Тетово побара да решиме дали да се одигра натпреварот. По информациите од ГУВР Тетово, утврдено е дека не постојат услови за безбедно одигрување на средбата и истата е презакажана за 26 август “ вели Миле Спиркоски, комесар за натпреварување на ФФМ. Во страв од судири на навивачките групи „Војводи“ и „Балисти“, кои минатата година по двете средби од Втората лига дивееја по улиците околу стадионот, Тетекс побарал мечот да се одигра на Градскиот стадион во Тетово без гледачи или на стадионот во Јагуновце. ...
  | | веќе видена | слични

  На дневниот ред на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите е Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за работни односи во второ читање, Комисијата за локална самоуправа ќе расправа за Предлог-стратегијата за регионален развој на Република Македонија 2009-2019, а Комисијата за европски прашања за предлог законите за дополнување на Законот за додадена вредност и за изменување и дополнување на Законот за метрологија, и двата во прво читање. Членовите на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците ќе ги разгледаат предлог законите за изменување и дополнување на Законот за народниот правобранител, на Кривичниот законик, на Законот за спречување судир на интереси и на Законот за медиjација, сите во второ читање, како и Предлог законот за судските такси во второ читање. Комисијата за финасирање и буџет ќе расправа за Предлог завршната сметка на Буџетот на Република Македонија за 2008 година, Предлог законот за задолжување на Република Македонија со ...
  | | веќе видена | слични

  Невработени одбиваат конкурси за судови во провинција Судиите од Академијата ги интересира само работа во Скопје Наесен ќе има итна измена во законите за судови, за Јавно об­ви­ни­тел­ство и за Академијата за обука на судови и обвинители, бидејќи ака­дем­ци­те конкурираат само за работа во скопските судови Суд­ски­от совет идниот месец ќе иницира пакет законски измени, зашто дип­ло­ми­ра­ни­те судии од Академијата за обука на судии и обвинители ги ин­те­ре­си­ра само вработување во скопските судови. За провинција не са­ка­ле да слушнат, па така на последниот конкурс за девет слободни места во основните судови во Куманово, Тетово, Гостивар и во Велес, од 15 нев­ра­бо­те­ни од првата генерација, се пријавиле само седум кандидати. Додека тие се мислат, со обуката привршува втората генерација судии и обвинители од Академијата. Во јануари идната година тие ќе бидат подготвени за вработување во судовите. Меѓународните фактори со чии пари се основаше партиски независната Академија за судии и обвинители, под лупа ...
  | | веќе видена | слични

  Водата од градскиот водовод во Велес, бактериолошки и хемиски е исправна, но не е таква состојбата со околните велешки селски населби. Контролата на исправноста на водата за пиење во велешките села покажува од 40 до 80 осто неисправност. Бактериолошки и хемиски исправна е водата од градскиот водовод во Велес. Редовните контроли на Заводот за здравствена заштита покажуваат дека исправна е и водата за пиење од водоводната мрежа и во населбата Превалец и селото Оризари. Но не е таква сосотојбата со околните велешки селски населби. Жителите од селото Чолошево иако живеат на само четири колометри од Велес немаа здрава вода за пиење. Водоводна мрежа во селото одамна има изградено но денес таа е неисправна, жителите самоиницијативно градат хидрофори, а оние кои сеуште во своите домови немаат изградено хидрофори со вода за пиење се снабдуваат од селските бунари.Немаме вода и лете и зиме е истиот проблем, тука децата одат пијат од истата вода од која се напојуваат козите, овците и други домашни животни, а ...
  | | веќе видена | слични

  Браќа тврдат дека не се убијци Судењето за нарачаното убиство во велешко Ореше почна вчера во Основниот суд во Велес, со раздвојување на судската постапка против обвинетите Љупчо (34) и Ордан (37) Георгиевски со онаа на гастарбајтерот Ѓоре Петровски (39), кој е во САД. Петровски е обвинет дека ги најмил браќата да го убијат Лазо Милошевски (71), кој беше застрелан во декември 2005 година. Откако бранителите на Петровски, кој живее на Флорида во САД, доставија оригинал документ и судски заверен превод дека е почната постапка за добивање дозвола за негов престој таму, Јавното обвинителство побара да се раздвои судската постапка. Судијата Илија Танев претседател на петчлениот кривичен судски совет го прифати барањето поткрепено со предлогот притвор на двајцата обвинети. Во почетокот судијата во интерес на постапката ја затвори постапката за јавност бидејќи сведочеше оштетениот Ацо Милошевски, син на убиениот. Браќата негирале дека се сторители на убиството. - Љупчо и Ордан изјавија дека не се платени убијци, ...
  | | веќе видена | слични

  ВО ВЕЛЕШКИОТ СУД Почна судењето за убиството во Ореше На обвинетите за платено убиство Љупчо и Ордан Ѓорѓиеви и на нарачателот на убиството на 74-годишниот Лазо Милошевски, Ѓоре Петров, кој се наоѓа во САД, ќе им се суди одвоено. Ваква одлука донесе судијата Илија Танев од Основниот суд во Велес откако судот добил писмено известување од имиграциониот суд од Америка, со оригинал и превод, во кое се потврдува дека против Ѓоре Петров се води имиграциона постапка. Главниот претрес против обвинетите на убиството на Лазо Милошевски, што се случи во декември 2005 година во велешкото село Ореше, започна со испрашување на обвинетите Љупчо и Ордан Ѓорѓиеви како и синот на убиениот Лазо, Ацо Милошевски. Обвинетите изјавија дека тие не го извршиле убиството, дека не се виновни и дека никогаш не земале 50.000 долари од Ѓоре Петров. Тие пред судот изјавија дека точно е дека таа вечер биле во продавницата во Ореше во друштво со повеќе жители од селото. Откако се договориле со некои од нив за наредниот ден да одат заедно ...
  | | веќе видена | слични

  ВО ВЕЛЕС Министерството ќе ја спасува Спомен костурницата Оставена на забот на времето, спомен костурницата на борците за слобода, во Велес полека но сигурно пропаѓа. Влагата го уништува споменикот и мозаикот. Повеќе од пет години, никој не се грижи за објектот. Најнапред лошата изградба, во далечната 1979 година, а подоцна и несоодветната санација на покривот, што се случи во 2003 година, не ги заштити ниту костурницата ниту единствениот најголем мозаик од голема историска вредност на авторот Петар Мазев. Атмосферската вода, од честите врнежи, преку пукнатините на покривот, понира низ ѕидовите на костурницата и ги уништува 220-те м2 што го сочинуваат мозаикот поставен на внатрешните ѕидови на костурницата. За да ги заштити спомен костурницата и мозаикот од пропаѓање. Министерството за култура го задолжи Народниот музеј од Велес, под чија надлежност е овој мономентален споменик, на влезот во Велес, под итно да формира комисија и да подготви извештај за неговата состојба. "Комисијата го направи извештајот и ...
  | | веќе видена | слични

  Производителите на пченица се заканија со блокади на патиштата Земјоделците од Велешко, Светиниколско, Кумановски, Прилепско и Битолско вчера повторно се заканија дека ќе ги блокираат патиштата во земјава. Собрани на нивите кај велешкото село Мамутчево тие ја предупредија Владата оти не им ги исполнила барањата за откуп на јачменот по 10, а пченицата по 12 денари за килограм, како и за складирањето на родот во силосите по цена од 40 денари за тон. Земјоделците побараа итна средба со Владата на која и порачаа дека во спротивно ќе ја изнесат механизацијата и ќе го блокираат сообраќајот во државата. -Годинашниот род собран од 130 хектари кој тежи повеќе од 40 тони пченица, по таа цена нема да му го подарам на никого - рече Марјан Гулев, земјоделец од Велес. Земјоделците истакнаа дека се чувствуваат измамени. Велат дека министрите се менуваат, но проблемите остануваат. Тие тврдат дека мелничарите не ја откупуваат домашната пченица ниту по 8 денари за килограм, а увозната ја плаќаат по 12 денари. Тие се ...
  | | веќе видена | слични

  Производителите на жито ги обвинија мелничарите дека не се придржуваат на договорот за цената на пченицата и јачменот, кој го постигнаа пред два месеци. Претставници на земјоделците од Велес, Свети Николе, Куманово, Прилеп и Битола вчера предупредија дека повторно ќе ги блокираат патиштата, ако Владата не помогне македонското жито да се продаде по разумна цена. „Ние од мелничарите, бидејќи тие ги купија млиновите, сме толку многу уценети, толку многу понижени. Нив пченицата од увоз ги чини 12 денари, а нашата пченица не сакаат да ја платат 12 денари. Зошто“, прашува Маријан Гулев, претставник на земјоделците од Велес и велешко. Заглавени во долгови кон банките и без пари за новата сеидба, земјоделците не знаат што да прават. Тие велат дека во мелничарските амбари се трупа нивното жито, а за тоа треба да им платат и лежарина на мелничарите. „Што да правам сега јас со 400-500 тона што седат таму? Што да правам, каде да најдам излез? ќе земам, ќе го истурам, барем на куп нека стои, и ќе ги канам да види ...
  | | веќе видена | слични

  Во ходникот на старата зграда на беровската гимназија „Ацо Русковски“, во импровизирана служба за студентски прашања, вчера студентите поднесуваа документи за упис на новиот Факултет за информатика. До попладнето едвај десетина студенти дојдоа да се пријават за упис. Пред зградата стои старата табла на која го пишува името на гимназијата, но никаде не пишува дека тука всушност се наоѓа новиот факултет. Екипата на „Нова Македонија“ затекна само една студентка што поднесуваше документи. - Живеам во Делчево, па блиску ќе ми биде факултетот. Студиите тука ќе ме чинат многу помалку за разлика од Скопје, зашто нема да плаќам школарина. Затоа се запишувам овде - ни рече студентката. Четиринаесет студенти се пријавиле на новиот Технолошко-технички факултет во Пробиштип, а, пак, само десетина студенти за 120 слободни места се пријавија на Машинскиот факултет во Виница, сместен во административната зграда на фабриката за производство на машини „Весна САП“. Деканот Зоран Панов рече дека очекувал поголем интерес на ...
  | | веќе видена | слични

  Неодамнешното невреме и силни дождови предизвикаа поплава во велешката населба Дервенски поток. Со секој пообилен дожд потокот се излева од коритото и страдаат блиските куќи, па поради тоа жителите бараат итно да се започне со изградба на потпорен ѕид. Под итно да се започне со доградба на потпорниот зид на потокот во населбата Дервенски поток. Доколку тоа не се случи при секој пообилен дожд постои можност од поплавување на дел од домовите. Но, доколку се случи да се повтори невремето од пред некој ден кога во Велес за само еден час падна 50 литри воден талог на еден метар квадратен тогаш поплавена повторно ќе биде целата населба. Жителите обвинуваат за негрижа на локалната власт иако куќите во горниот дел се градени без дозвола.Овој дел од градот е запоставен, нема никој направено ама баш ништо, населението тука редовно си ги плака комуналиите и давачките, а можам да речам дека досега ништо не е направено „Очекуваме од локалната власт помош, еве самите можете да видите што се случува овдека во ...
  | | веќе видена | слични

  Почна трката за студентски индекси Информативна блокада на универзитетите за пријавените кандидати Жаклина Хаџи-Зафирова На државните универзитети во земјава почна трката за индекси, при што во претстојната учебна година има место за 23.558 бруцоши. На Скопскиот, Битолскиот универзитет и на Универзитетот за информатички технологии првиот уписен рок трае и денеска. Додека, пак, на Штипскиот универзитет документи ќе се примаат до утре, а на Тетовскиот универзитет до петок. Како никогаш досега, новинарите вчера беа соочени со информативна блокада од страна на државните универзитети, кои не сакаа да даваат какви било официјални информации околу бројот на пријавени кандидати кои вчера ги поднесуваа документите во првиот уписен рок. Нивното образложение беше дека надлежно за информации е ресорното министерство, а од Скопскиот универзитет „Св. Кирил и Методиј“ објаснија дека таква им била политиката на интегриран универзитет - да ги соберат сите податоци од факултетите, па потоа да ги соопштат. Деканите на ...
  | | веќе видена | слични

  Навалица на Медицински Најголеми редици на кандидати за бруцоши вчера на првиот ден од уписот имаше на Економскиот, Правниот, Медицинскиот и Филолошкиот факултет, за скопскиот универзитет „Св. Кирил и Методиј“. На Правниот факултет само вчера се пријавиле 700 матуранти. - Надминување на бројот на слободни места имаме за правните науки, а непополнети се уште студиите за новинарство и за политички науки. На дисперзираните студии во Велес досега се пријавија 13 матуранти, но малиот број е поради тоа што не знаат дека треба да се пријават во Скопје, а не во Велес. Лани имавме проблеми со студиите поради просторните проблеми, но ако годинава тие се решат, студентите таму ќе следат настава, ако не, ќе мора тука да доаѓаат - вели претседателот на комисијата за упис на Правниот Факултет „Јустинијан Прима“, професор д-р Тодор Каламатиев. Од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ велат дека како и лани, интересот е голем за англиски јазик. Но, се жалат дека имаат просторни проблеми за реализирање на наставата. - Ние ...
  | | веќе видена | слични

  Иако владата отвори неколку факултети во повеќе градови во земјава, согласно проектот за дисперзирани студии, тие се соочуваат со повеќе проблеми. Главно поради недостатокот на кадар и немањето на услови на тие факултети, се чини дека Скопје и натаму останува главен универзитетски центар. Минатата година Владата донесе одлука да отвори дисперзирани студии во повеќе градови низ земјава од сите државни универзитети. Но, со нивното отварање се појавија низа проблеми. Студиите започнаа во несоодветни објекти, имаше и недостиг на професорски кадар, но и на ректоратите не им беа дадени ветените пари од Владата. Струга е еден од градовите каде што се отворија вакви студии. Градоначалникот Рамиз Мерку вели дека секој град сака младите луѓе да останат да студираат во своето родното место, но само во Нема основа, нема сила за дисперзирани студии, тоа директно се одразува на немањето кадри и насочување на слаби кадриадекватни услови кои сеуште ги нема. „Сепак во вакви времиња кога претходно не се создаваат ...
  | | веќе видена | слични

  Иако владата отвори неколку факултети во повеќе градови во земјава, согласно проектот за дисперзирани студии, тие се соочуваат со повеќе проблеми. Главно поради недостатокот на кадар и немањето на услови на тие факултети, се чини дека Скопје и натаму останува главен универзитетски центар. Минатата година Владата донесе одлука да отвори дисперзирани студии во повеќе градови низ земјава од сите државни универзитети. Но, со нивното отварање се појавија низа проблеми. Студиите започнаа во несоодветни објекти, имаше и недостиг на професорски кадар, но и на ректоратите не им беа дадени ветените пари од Владата. Струга е еден од градовите каде што се отворија вакви студии. Градоначалникот Рамиз Мерку вели дека секој град сака младите луѓе да останат да студираат во своето родното место, но само во Нема основа, нема сила за дисперзирани студии, тоа директно се одразува на немањето кадри и насочување на слаби кадриадекватни услови кои сеуште ги нема. „Сепак во вакви времиња кога претходно не се создаваат ...
  | | веќе видена | слични

  Младиот математичар од есенва ќе биде втора година во средното приватно училиште „Јахја Кемал“. - Презадоволен сум од постигнатиот успех и воопшто од учеството на една ваква реномирана манифестација. Ни беа претставени најголемите математичари на денешницата и поранешните олимпијци. Задоволен сум и од организацијата, а како посебен момент можам да го издвојам видеопоздравот упатен од канцеларката Ангела Меркел - изјави Стојчевски, кој доби пофалби за постигнатиот успех од велешкиот градоначалник Горан Петров. - Општина Велес се гордее и ќе се гордее со секој успех особено кога се работи за млади таленти како Стефан. Ние се потрудивме да му помогнеме и финансиски и со нашата поддршка за промоција на неговиот успех - рече градоначалникот Петров. Престојот на Стојчевски на светската олимпијада финансиски беше поддржан од општината Велес.
  | | веќе видена | слични

  Рожман 47. на 100 м на СП во Берлин Ивана Рожман на стартот во четвртата квалификациска група на 100 метри Единствениот учесник од Македонија истрча стотка за 12,60 сек. Ивана Рожман го освои 47 место во конкуренција на 61 натпреварувачка со пласман на 100 м на 12. Светско првенство во атлетика што се одржува во Берлин. Времето на единствениот македонски претставник на мундијалот е 12,60 сек., што е за 53 стотинки полошо од нејзиниот најдобар резултат сезонава забележан на 6 јуни во Велес. Тоа, сепак, е подобро од нејзините остварувања на Олимписките игри во Пекинг минатата година, каде што истрча 12,92 сек., како и во однос на ланското СП за јуниорки во полскиот град Бидгошч, во кој имаше резултат 12,96 сек. Дваесетгодишната охриѓанка трчаше во четвртата квалификациска група, во која меѓу седумте учеснички заврши петта, оставајќи ги зад себе Сораи Реклаи од Палау и Мучимјар Робина од Авганистан. Прва во групата финишира Деби Фергусон-Мекензи од Бахами со 11,26 сек., време со кое беше втора севкупно во ...
  | | веќе видена | слични