Ванчо Каргов

  во

  По заминувањето од Царина Влатко Мијалков веднаш се вработил во Капитал Поинт Скопје, дознава Телевизија 24 од добро упатени извори. Новото работно место го официјализирал од 23 февруари. Според податоците од Централниот регистар, фирмата капитал Поинт во која Влатко Мијалков е вработен се занимава со трговија и услуги, но оваа фирма е во сопственост на две други фирми, Поинт Корп и Астобан Скопје, кои се занимаваат градежништво, трговија и услуги. Како што објави телевизијата вчера, Мијалков си дал отказ минатата недела, а од Царина потврдија дека работниот однос му е прекинат на негово барање. Според инфорамциите на Телевизија 24 Влатко Мијалков најголемиот дел од својот работен век го поминал во Царината каде што почнал да работи уште во 1999 година. Две години беше директор во Национална платежна картичка, фирма во која во управниот одбор беше поголем дел од раководството на ВМРО-ДПМНЕ. Подоцна, во 2003 година Влатко Мијалков повторно се враќа во Царинската управа каде останува до минатата недела. Тој ...
  сите 105 | | | веќе видена

  По заминувањето од Царина Влатко Мијалков веднаш се вработил во Капитал Поинт Скопје, дознава Телевизија 24 од добро упатени извори. Новото работно место го официјализирал од 23 февруари. Според податоците од Централниот регистар, фирмата капитал Поинт во која Влатко Мијалков е вработен се занимава со трговија и услуги, но оваа фирма е во сопственост на две други фирми, Поинт Корп и Астобан Скопје, кои се занимаваат градежништво, трговија и услуги. Како што објавивме вчера, Мијалков си дал отказ минатата недела, а од Царина потврдија дека работниот однос му е прекинат на негово барање. Според инфорамциите на Телевизија 24 Влатко Мијалков најголемиот дел од својот работен век го поминал во Царината каде што почнал да работи уште во 1999 година. Две години беше директор во Национална платежна картичка, фирма во која во управниот одбор беше поголем дел од раководството на ВМРО-ДПМНЕ. Подоцна, во 2003 година Влатко Мијалков повторно се враќа во Царинската управа каде останува до минатата недела. Тој бил ...
  сите 106 | | | веќе видена

  Поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање, Сашо Мијалков, повеќе од две години не е функционер. Тој сега е „само“ бизнисмен, прв братучед на екс премиерот Никола Груевски и обвинет во повеќе случаи на Специјалното јавно обвинителство. Недопирливоста и силеџиски форсираниот клиентализан беа главни белези на неговиот имиџ. Но, иако веќе две години не е на фотељата која моќ значи, тој продолжува да ги ужива благодетите од 11 годишното владеење на поранешната власт предводена од ВМРО-ДПМНЕ. Сашо Мијалков и натаму има обезбедување од МВР од шест лица и дипломатски пасош. Патната исправа му е издадена на 29 септември 2015 година со важност до 2020 година. Да не беше барањето на СЈО да му се одземе пасошот на Мијалков, тој и натаму ќе беше во негов посед. Мијалков пред јавноста го бранеше поранешниот министер за внатрешни Митко Чавков, кој на новинарите пред две години кусо им одговори. „Па еве побарало МВР. Човекот е уште на апанажа“, изјави тогаш Чавков. Мијалков доби дипломатски пасош од ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Пред неколку години, Ласте Ивановски добил отказно решение од Царинската управа, затоа што службеното возило го вратил два часа по крајот на работното време, период во кој, како самохран родител, враќајќи се дома, попатно го возел своето болно дете на лекар, јавува Цивил медиа . По инцидентот на дополнителниот заменик-министер Диме Спасов, кој возејќи службено возило на друга институција, без патен налог, околу полноќ, направи сообраќајка и избега од полицијата, и потоа не поднесе оставка и неколку дена се криеше од јавноста, Ивановски резигнирано тврди дека „државата за некого е мајка, а за некого е лоша маќеа“. Директорот на Царинската управа Ванчо Каргов во ноември 2009 година донел решение со кое му изрекол престанок на работниот однос на вработениот возач Ласте Ивановски, „поради кршење на работниот ред и дисциплина и неисполнување на обврските“, затоа што на два пати го користел службеното возило „неовластено, по работно време“ и не ја „пополнувал правилно пропишаната документација за употребата на ...
  | | веќе видена

  Пред неколку години, Ласте Ивановски добил отказно решение од Царинската управа, затоа што службеното возило го вратил два часа по крајот на работното време, период во кој, како самохран родител, враќајќи се дома, попатно го возел своето болно дете на лекар. По инцидентот на дополнителниот заменик-министер Диме Спасов, кој возејќи службено возило на друга институција, без патен налог, околу полноќ, направи сообраќајка и избега од полицијата, и потоа не поднесе оставка и неколку дена се криеше од јавноста, Ивановски резигнирано тврди дека „државата за некого е мајка, а за некого е лоша маќеа“. Директорот на Царинската управа Ванчо Каргов во ноември 2009 година донел решение со кое му изрекол престанок на работниот однос на вработениот возач Ласте Ивановски, „поради кршење на работниот ред и дисциплина и неисполнување на обврските“, затоа што на два пати го користел службеното возило „неовластено, по работно време“ и не ја „пополнувал правилно пропишаната документација за употребата на возилата, за ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Пред неколку години, Ласте Ивановски добил отказно решение од Царинската управа, затоа што службеното возило го вратил два часа по крајот на работното време, период во кој, како самохран родител, враќајќи се дома, попатно го возел своето болно дете на лекар. По инцидентот на дополнителниот заменик-министер Диме Спасов, кој возејќи службено возило на друга институција, без патен налог, околу полноќ, направи сообраќајка и избега од полицијата, и потоа не поднесе оставка и неколку дена се криеше од јавноста, Ивановски резигнирано тврди дека „државата за некого е мајка, а за некого е лоша маќеа“, пренесува Цивил . Директорот на Царинската управа Ванчо Каргов во ноември 2009 година донел решение со кое му изрекол престанок на работниот однос на вработениот возач Ласте Ивановски, „поради кршење на работниот ред и дисциплина и неисполнување на обврските“, затоа што на два пати го користел службеното возило „неовластено, по работно време“ и не ја „пополнувал правилно пропишаната документација за употребата на ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Пред неколку години, Ласте Ивановски добил отказно решение од Царинската управа, затоа што службеното возило го вратил два часа по крајот на работното време, период во кој, како самохран родител, враќајќи се дома, попатно го возел своето болно дете на лекар. По инцидентот на дополнителниот заменик-министер Диме Спасов, кој возејќи службено возило на друга институција, без патен налог, околу полноќ, направи сообраќајка и избега од полицијата, и потоа не поднесе оставка и неколку дена се криеше од јавноста, Ивановски резигнирано тврди дека „државата за некого е мајка, а за некого е лоша маќеа“, пренесува Цивил. Директорот на Царинската управа Ванчо Каргов во ноември 2009 година донел решение со кое му изрекол престанок на работниот однос на вработениот возач Ласте Ивановски, „поради кршење на работниот ред и дисциплина и неисполнување на обврските“, затоа што на два пати го користел службеното возило „неовластено, по работно време“ и не ја „пополнувал правилно пропишаната документација за употребата на ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Сопругот на поранешната министерка, Гордана Јанкулоска,Влатко Илиевски и официјално е именуван за претседател на Инспекцискиот совет. Одлуката на Владата, со потпис на вицепремиерот Никола Тодоров, денеска е објавена во „Службен весник“.Илиевски пред два месеца, на 18 август, беше избран за в.д. претседател на оваа институција, а сега и официјално застана на чело на Инспекцискиот совет.Сопругот на Јанкулоска претходно беше советник во кабинетот на тогашниот премиер Никола Груевски, а во 2013 година стана и независен член на одборот на директори на Македонската Берза.И додека Илиевски напредува во кариерата, неговата сопруга Јанкулоска, се соочува со неколку истраги во кои таа е осомничена за тешки кривични дела кои ги води Специјалното јавно обвинителство. Јанкулоска откако си даде оставка од МВР не е вработена во некоја државна иснтитуција.Какви одлуки ќе носи Илиевски?Инспекцискиот совет е составен од претседател и шест члена кои функцијата ја извршуваат професионално. Сите седуммина ги избира Владата на ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Влатко Илиевски, сопругот на екс министерката Гордана Јанкулоска, и официјално е именуван за претседател на Инспекцискиот совет. Одлуката на Владата, со потпис на вицепремиерот Никола Тодоров, денеска е објавена во „Службен весник“. Илиевски пред два месеца, на 18 август, беше избран за в.д. претседател на оваа институција, а сега и официјално застана на чело на Инспекцискиот совет. Сопругот на Јанкулоска претходно беше советник во кабинетот на тогашниот премиер Никола Груевски, а во 2013 година стана и независен член на одборот на директори на Македонската Берза. И додека Илиевски напредува во кариерата, неговата сопруга Јанкулоска, се соочува со неколку истраги во кои таа е осомничена за тешки кривични дела кои ги води Специјалното јавно обвинителство. Јанкулоска откако си даде оставка од МВР не е вработена во некоја државна иснтитуција. Какви одлуки ќе носи Илиевски? Инспекцискиот совет е составен од претседател и шест члена кои функцијата ја извршуваат професионално. Сите седуммина ги избира Владата на ...
  сите 12 | | | веќе видена

  По два директорски мандати на една од најмоќните институции во државава, Горан Трајковски си оди од челната позиција на Управата за јавни приходи, а неговото место ќе го заземе Кирил Миновски, досегашен директор на Државниот пазарен инспекторат.Одлука за промената на врвот на УЈП дошла на синоќешната владина седница, каде што се дискутирало за кадровски прашања.На Горан Трајковски вториот мандат му истече на 17 август, а во меѓувреме од Владата беше поставен за в.д. директор на УЈП. Трајковски е директор на УЈП од 2006 година, откако ВМРО-ДПМНЕ е на власт, а ја наследи Петра Митева. Владата планира да ја продолжи соработката со Трајковски – тој да продолжи на друга одговорна функција.Според досегашните информации и најави, директорската позиција во УЈП е дел од политичкиот договор во Пржино, особено откако името на Трајковски беше доста споменувано и во прислушуваните разговори што ги презентираше СДСМ. Работата на УЈП беше критикувана и во Извештајот на Прибе, како институција што е потребно да се ослободи ...
  сите 48 | | | веќе видена

  Досегашниот директор на Управата за јавни приходи Горан Трајковски е назначен за вршител на должноста директор на оваа институција, до завршување на постапката за избор на нов прв човек на УЈП. Ова било решено на завчерашната седница на Владата. Како што е познато, на 18 овој месец заврши јавниот оглас за избор на прв даночник, откако на Трајковски ден претходно му истекол мандатот. Државната агенција МИА, повикувајќи се на информации од Владата, јави дека во процедура е селекција на кандидати на објавениот оглас за назначување директор на оваа институција. „Директор може да биде секој што се пријавил на огласот и кој ги исполнува условите пропишани со законските нормативи“, изјавиле од Владата. Сепак, од таму не прецизираат колку лица се јавиле на јавниот оглас за избор на директор на УЈП. „Утрински весник“ денеска се обиде да добие одговор на ова прашање, но надлежните не беа достапни. Горан Трајковски на чело на УЈП е од 2006 година и досега извршуваше два мандата на престижната и одговорна позиција. ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Одлуката за назначување на поранешниот директор на Царината и довчерашен прв човек на Инспекцискиот совет, Ванчо Каргов, како дипломатски кадар во Женева е спротивно на Законот за надворешни работи, а воедно и скандалозен потег. Ова го истакна Сашко Тодоровски, претседателот на Синдикатот на дипломатската служба кој рече дека биле шокирани од ваквото решение. Тодоровски истовремено посочува и дека е неразбирлив односот на власта да именуваат кадри кои немаат никакви допирни точки со дипломатијата, особено што во овој случај се работи и за важен дипломатски центар. Од друга страна, Македонија на ваков начин покажува многу несериозен однос, со тоа што испраќа несоодветен кадар да ја претставува земјава во светски дипломатски центар, вели Тодоровски. Груевски вчера изјави дека е отворен конкурс за директор на Инспекцискиот совет, поради заминувањето на Каргов во дипломатија. Екс директорот на царинската управа, во ноември минатата година беше осуден за злоупотреба на службена должност, на тримесечна условна ...
  | | веќе видена

  По најавата дека поранешниот директор на царината и инспекциските служби заминува во дипломатија преставниците на Сидикатот на македонската дипломатија изразија загриженост и како што велат крајно се шокирани од одлуката поранешниот директор на Царина, Ванчо Каргов да извршува дипломатска функција. Претседателот на Синдикатот на македонската дипломатска служба Сашко Тодоровски вели дека Законот за надворешни работи предвидува преземање на експерти во дипломатската мрежа, меѓутоа не е јасно зошто е потребен царински експерт. Но, според него најмногу загрижува фактот што Каргов беше осуден на три месеци условна затворска казна, која нема да се изврши доколку тој не стори прекршок во рок од година ипол. Не само што тој условен период се уште трае, вели Тодоровски, туку Каргов не ги исполнува условите за безбедносен сертификат без кој не може да биде упатен во дипломатско конзуларно претставништво. Така што има број на дилеми и очигледни контроверзи од законски аспект и автоматски денеска упатуваме и жалба до ...
  сите 2 | | | веќе видена

  По најавата дека поранешниот директор на царината и инспекциските служби заминува во дипломатија преставниците на Сидикатот на македонската дипломатија изразија загриженост и како што велат крајно се шокирани од одлуката поранешниот директор на Царина, Ванчо Каргов да извршува дипломатска функција. Претседателот на Синдикатот на македонската дипломатска служба Сашко Тодоровски вели дека Законот за надворешни работи предвидува преземање на експерти во дипломатската мрежа, меѓутоа не е јасно зошто е потребен царински експерт. Но, според него најмногу загрижува фактот што Каргов беше осуден на три месеци условна затворска казна, која нема да се изврши доколку тој не стори прекршок во рок од година ипол. Не само што тој условен период се уште трае, вели Тодоровски, туку Каргов не ги исполнува условите за безбедносен сертификат без кој не може да биде упатен во дипломатско конзуларно претставништво. Така што има број на дилеми и очигледни контроверзи од законски аспект и автоматски денеска упатуваме и жалба до ...
  сите 3 | | | веќе видена

  По најавата дека поранешниот директор на царината и инспекциските служби заминува во дипломатија, претставниците на Сидикатот на македонската дипломатија изразија загриженост и како што велат крајно се шокирани од одлуката поранешниот директор на Царина, Ванчо Каргов да извршува дипломатска функција, јави Нова . Претседателот на Синдикатот на македонската дипломатска служба Сашко Тодоровски вели дека Законот за надворешни работи предвидува преземање на експерти во дипломатската мрежа, меѓутоа не е јасно зошто е потребен царински експерт. Но, според него најмногу загрижува фактот што Каргов беше осуден на три месеци условна затворска казна, која нема да се изврши доколку тој не стори прекршок во рок од година ипол. Не само што тој условен период се уште трае, вели Тодоровски, туку Каргов не ги исполнува условите за безбедносен сертификат без кој не може да биде упатен во дипломатско конзуларно претставништво. Така што има број на дилеми и очигледни контроверзи од законски аспект и автоматски денеска упатуваме ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Одлуката за назначување на поранешниот директор на Царината и довчерашен прв човек на Инспекцискиот совет Ванчо Каргов, како дипломатски кадар во Женева е спротивно на Законот за надворешни работи и е скандалозен потег – оцени Сашко Тодоровски, претседател на Синдикатот на дипломатската служба. Тодоровски смета дека е несериозно владата да именуваа кадри кои немаат никакви допирни точки со дипломатијата, особено што во овој случај се работи и за важен дипломатски центар. Груевски вчера потврди дека е отворен конкурс за директор на Инспекцискиот совет, поради заминувањето на Каргов во дипломатија. Ексдиректорот на царинската управа, во ноември лани беше осуден за злоупотреба на службена должност, на тримесечна условна затворска казна, доколку не стори прекршок во наредните година и пол.
  сите 5 | | | веќе видена

  По најавата дека поранешниот директор на царината и инспекциските служби заминува во дипломатија преставниците на Сидикатот на македонската дипломатија изразија загриженост и како што велат крајно се шокирани од одлуката поранешниот директор на Царина, Ванчо Каргов да извршува дипломатска функција. Претседателот на Синдикатот на македонската дипломатска служба Сашко Тодоровски вели дека Законот за надворешни работи предвидува преземање на експерти во дипломатската мрежа, меѓутоа не е јасно зошто е потребен царински експерт. Но, според него најмногу загрижува фактот што Каргов беше осуден на три месеци условна затворска казна, која нема да се изврши доколку тој не стори прекршок во рок од година ипол. Не само што тој условен период се уште трае, вели Тодоровски, туку Каргов не ги исполнува условите за безбедносен сертификат без кој не може да биде упатен во дипломатско конзуларно претставништво. Така што има број на дилеми и очигледни контроверзи од законски аспект и автоматски денеска упатуваме и жалба до ...
  сите 6 | | | веќе видена

  По најавата дека поранешниот директор на царината и инспекциските служби заминува во дипломатија преставниците на Сидикатот на македонската дипломатија изразија загриженост и како што велат крајно се шокирани од одлуката поранешниот директор на Царина, Ванчо Каргов да извршува дипломатска функција. Претседателот на Синдикатот на македонската дипломатска служба Сашко Тодоровски вели дека Законот за надворешни работи предвидува преземање на експерти во дипломатската мрежа, меѓутоа не е јасно зошто е потребен царински експерт. Но, според него најмногу загрижува фактот што Каргов беше осуден на три месеци условна затворска казна, која нема да се изврши доколку тој не стори прекршок во рок од година ипол. Не само што тој условен период се уште трае, вели Тодоровски, туку Каргов не ги исполнува условите за безбедносен сертификат без кој не може да биде упатен во дипломатско конзуларно претставништво. Така што има број на дилеми и очигледни контроверзи од законски аспект и автоматски денеска упатуваме и жалба до ...
  сите 7 | | | веќе видена

  По најавата дека поранешниот директор на царината и инспекциските служби заминува во дипломатија преставниците на Сидикатот на македонската дипломатија изразија загриженост и како што велат крајно се шокирани од одлуката поранешниот директор на Царина, Ванчо Каргов да извршува дипломатска функција. Претседателот на Синдикатот на македонската дипломатска служба Сашко Тодоровски вели дека Законот за надворешни работи предвидува преземање на експерти во дипломатската мрежа, меѓутоа не е јасно зошто е потребен царински експерт. Но, според него најмногу загрижува фактот што Каргов беше осуден на три месеци условна затворска казна, која нема да се изврши доколку тој не стори прекршок во рок од година ипол. Не само што тој условен период се уште трае, вели Тодоровски, туку Каргов не ги исполнува условите за безбедносен сертификат без кој не може да биде упатен во дипломатско конзуларно претставништво. Така што има број на дилеми и очигледни контроверзи од законски аспект и автоматски денеска упатуваме и жалба до ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Именувањето на Ванчо Каргов за советник во Мисијата на Македонија во ОН во Женева, за претседателот на дипломатскиот синдикат Сашко Тодоровски е само уште едно парче во целосната ерозија на дипломатската служба на Република Македонија. Постои таков механизам за одредени експерти да бидат уиспратени на дипломатска служба, но во многу строга процедура и строги услови. Ништо од тоа не е направено и затоа се работи за еден страшен преседан, човек со криминално досие да заминува во дипломатија, тврди Тодоровски. Општа состојба во дипоматијата е загрижувачка. Особено со конкурсите на кои се бирани амбасадори без никаква дипломатска кариера. Политичка наместо професионална дипломатија. Од осамостојувањето до денеска ситуацијата никогаш не била толку лоша. Ваков облик на партизација на дипломатската служба, според Тодоровски досега немало. Ваквите потези во дипломатијата влијаат и на работното ниво кај колегите, вели претседателот на дипломатскиот синдикат. Не само членови на синдикатот туку и други вработени кои ...
  сите 9 | | | веќе видена