Тодоров

  во

  Маја Михајловска Албанските, српските и турските првачиња од 20 јануари ќе почнат со изучување на македонскиот јазик. Министерот за образование Никола Тодоровски вчера рече дека го потпишал решението со кое практично одлуката станува полноважна и ќе стапи во сила првиот училиштен ден од второто полугодие на учебната година. Оваа измена во наставниот план во почетокот на учебната година ја предложи Бирото за образование и чекаше само потврда од министерот. Во меѓувреме, се појавија лавина реакции кај албанските наставници и родители прво во Гостивар, а потоа и во Тетово, на кои им се придружија и некои невладини организации кои не се согласуваат со оваа новина. Тие собираа петиција против изучувањето на македонскиот јазик од прво одделение, на која, според сознанијата на гостиварската општина, биле ставени повеќе од 10.000 потписи од родители и наставници. Главниот аргумент им е дека децата на шестгодишна возраст се премногу мали за одеднаш да почнат со изучување три јазика и дека тоа ќе било големо ...
  | | веќе видена

  За секој научен проект ќе бидат одвоени 600 илјади денари на годишно ниво, а за проектите на јавните установи 400 илјади денари Министерството за образование и наука годинава издвои речиси трипати повеќе средства за научно-истражувачка работа во однос на минатата година. Според министерот Никола Тодоров, објавени се конкурсите за распределба на средствата за финансирање на научно-истражувачки проекти и годишни програми за научно-истражувачката дејност на јавните установи за 2010 година. - За секој научен проект ќе одвоиме по 600 илјади денари на годишно ниво, што значи дека максималниот износ за двегодишни проекти ќе биде еден милион и 200 илјади денари. Како споредба, на претходните конкурси максималната сума за општествени науки била 200, а за природни 300 илјади денари. Станува збор за двократно, односно трократно зголемување на годишниот износ, изјави вчера министерот Тодоров. Средствата се зголемени и во однос на финансирање на програмите во јавните научни установи. Наместо досегашните 300 илјади ...
  | | веќе видена

  „Екстерното оценување на матурантите ќе стартува во февруари доколку дотогаш поминат законите во Собранието“, изјави министерот за образование Никола Тодоров на прес-конференција.„Законите се во собраниска процедура, го поминаа првото и второто читање, очекуваме до крајот на годината да бидат разгледани. Доколку не се случи тоа, очекувам дека тоа ќе биде направено во првата половина на јануари“ изјави Тодоров.Според Тодоров, „ова е неопходно доколку сакаме да спроведеме екстерно тестирање за средношколците и за матурантите во февруари, како што е предвидено во предлог-законот што е доставен до Собранието“.„Предвидено е во февруари да се оценуваат матурантите, бидејќи тие полагаат и државна матура и нивното совпаѓање би претставувало дополнителен проблем и тешкотии во полагањето на државната матура, која е клучна за запишување на универзитетите“, вели Тодоров. (П.Р.)
  сите 2 | | | веќе видена

  Министерството за образование и наука ги објави конкурсите за финансирање научно-истражувачки проекти и за годишни програми за научно-истражувачка дејност на јавните научни установи за 2010 година. Во буџетот за идната година Владата издвои 25 милиони денари за финансирање на програмите во јавните научни установи и 20 милиони денари за финансирање проекти, за кои можат да аплицираат државните и приватните универзитети, одделни факултети, јавните научни установи, самостојни истражувачи и центрите за извонредност. Министерот Никола Тодоров нагласи дека станува збор за двократно, т.е. трикратно зголемување на годишниот износ за финансирање проекти, зашто на претходните конкурси максималната сума за општествените науки била 200.000 денари, а за природните 300.000 денари. (МИА)
  сите 2 | | | веќе видена

  Владата никако не се откажува од екстерното тестирање. Уште ни законите не се поминати во Собранието, а Министерството за образование веќе знае како ќе изгледа тестирањето. Први ќе полагаат матурантите. Замислата е екстерното да се полага уште во февруари, за да не се мешало со полагањето на матурата. За потребите на екстерното, учениците ќе се тестираат по четири предмети, а оценките ќе им се впишат во посебен додаток на свидетелство. “Очекувам дека до крајот на годината ќе бидат разгледани законите, доколку тоа не се случи очекувам дека тоа ќе биде во првата половина на месец јануари. Ова е неопходно доколку сакаме да спроведеме екстерно тестрање за средношколците односно матурантите во првата половина за месец февруари како што е предвидено со предлог законот кој е доствен до Собранието на Македонија изјави министерot за образование Никола Тодоров.”Кога Уставниот суд го прогласи екстерното за неуставно образложи дека не може некој надвор од учлилиштето да го оценува образовниот процес. За да се избегне ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Во почетокот на јануари се очекува Собранието да го изгласа новиот предлог закон за екстерно тестирање на матурантите, соопштуваат од Министерството за образование кои се предлагачи на законските измени кои претходно беа отфрлени од Уставниот суд. Министерот за образование, Никола Тодоров, вели дека тоа е последниот рок за усвојување на промените ако се има намера да се реализира надворешното тестирање на матурантите во февруари како што е предвидено во предлог законот. Со надворешното тестирање на почетокот на второто полугодие а не на крајот на годината, Тодоров смета дека на учениците ќе им се овозможи да се фокусираат на државната матура која ќе се полага на крајот на годината.
  сите 4 | | | веќе видена

  Зошто општините немаат дефектолози во редовните училишта во кои учат деца со посебни образовни потреби, иако согласно законот за основно образование на часовите мора со нив да работи стручен тим. Претседателот на ЗЕЛС Коце Трајановски вели дека ова е нова надлежност на локалната самоуправа и најголем проблем се парите. “Министерството за образование заедно со ЗЕЛС треба да обрнат поголемо внимание бидејќи ова е ни е нас пренесена надлежност која целосно се финансира од министерството за образование. И министерството за образование ќе треба да ни даде повеќе финансиски средства за да се вработат дефектолози”, вели Коце Трајановски претседател на ЗЕЛС. Експертите постојано бараат со децата со посебни образовни потреби покрај наставникот да работи тим од дефектолог, логопед, психолог, кадар кој со години не се вработува во училиштата. “Години кажуваме дека конечно треба дефектолозите да се вработуваат во редовните основни училишта и уште повеќе во градинските за да можат да им дадат стручна помош на ...
  | | веќе видена

  Македонија - 25.12.2009 Екстерното оценување на матурантите ќе стартува во февруари доколку до тогаш поминат законите во Собранието, изјави министерот за образование, Никола Тодоров на прес – конференција во петок.     „Законите се во собраниска процедура, го поминаа првото и второто читање, очекуваме до крајот на годината да бидат разгледани. Доколку тоа не се случи очекувам дека тоа ќе биде направено во првата половина на месец јануари“ изјави Тодоров.               Според Тодоров, „ова е неопходно доколку сакаме да спроведеме екстерно тестирање за средношколците и за матурантите во месец февруари, како што е предвидено во предлог – законот кој што е доставен до Собранието“.     „Предвидено е во февруари да се оценуваат матурантите бидејќи тие полагаат и државна матура и нивното преклопувањето би претставувало дополнителен проблем и потешкотии во полагањето на државната матура, која е клучна за запишување на универзитетите“ вели ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Екстерното оценување на матурантите ќе стартува во февруари доколку до тогаш поминат законите во Собранието, изјави министерот за образование, Никола Тодоров на прес – конференција во петок. „Законите се во собраниска процедура, го поминаа првото и второто читање, очекуваме до крајот на годината да бидат разгледани. Доколку тоа не се случи очекувам дека тоа ќе биде направено во првата половина на месец јануари“ изјави Тодоров. Според Тодоров, „ова е неопходно доколку сакаме да спроведеме екстерно тестирање за средношколците и за матурантите во месец февруари, како што е предвидено во предлог – законот кој што е доставен до Собранието“. „Предвидено е во февруари да се оценуваат матурантите бидејќи тие полагаат и државна матура и нивното преклопувањето би претставувало дополнителен проблем и потешкотии во полагањето на државната матура, која е клучна за запишување на универзитетите“ вели Тодоров. /крај/фф
  сите 5 | | | веќе видена

  Со екстерното оценување ќе се стартува доколку законите се донесат од страна на Собранието. Законите се во собраниска процедура, го поминаа првото и второто читање, очекувам дека до крајот на годината ќе бидат  разгледани законите, доколку тоа не се случи очекувам дека тоа ќе биде во првата половина на месец јануари. Ова е неопходно доколку сакаме да спроведеме екстерно тестирање за средношколците односно матурантите за месец февруари како што е предвидено со предлог законот кој што е доставен до собранието на Република Македонија, изјави денеска за новинарите министерот за образование, Никола Тодоров. Запрашан дали ќе бидат вработувани дефектолози во училиштата, Тодоров одговори “Непотребно е дефектолози да се вработуваат во секое училиште,  туку на ниво на општина и би покривале повеќе училишта. Што побрзо градоначалниците сфатат дека вложувањето во образованието не е трошок, туку развој и инвестирање во иднината толку ќе бидат поуспешни нивните проекти и толку ќе бидат поуспешни и нивните политики”, рече ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Вкупно 14.000 евра ќе треба да уплатат Македонија ЃП, Слога Југомагнат и Хоризонт Турново во касата на ФФМ како казна за бојкотот на првенството во Првата лига. Дисциплинецот на ФФМ, Зејди Салиу, вчера ги објави казните за сите вмешани во бојкотот, а најтешко мина Круме Волнаров од Пелистер, кој доби исклучување од фудбалската организација. Македонија ЃП ќе треба да плати најмногу - 6.500 евра казна, и тоа 2.500 за неодигрување на првенствениот дуел со Вардар, исто толку за напуштањето на првенството и 1.500 евра за непојавувањето на куп-мечот со Тетекс. ФФМ ги казни ѓорчепетровци со минус три бода за оваа сезона, иако претходно ги исклучи од натпреварувањето, а наредната година клубот ќе тргне од општинска лига со минус шест поени. Со исто такво минусно салдо в година ќе тргне и Слога Југомагнат, која исто така доби три минусни бода за сезонава, плус 5.000 евра парична казна - по 2.500 за неиграњето против Силекс и за напуштањето на првенството. Парична казна од 2.500 евра доби и Турново поради ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Дисциплинската комисија на ФФМ денеска ги изрече казните за неодиграните натпревари. - Ф.К.Македонија ЃП се казнува со одземање на 3 бода од тековната натпреварувачка сезона 2009-2010 и парична казна во висина од 2.500 евра во денарска противвредност,поради неоправдано неодигрување на првенствениот натпревар со Ф.К.Вардар во Скопје.   - Ф.К.Македонија ЃП се казнува со парична казна во висина од 1.500 евра во денарска противвредност,поради неоправдано ненастапување на куп натпревар ¼ финале со Ф.К.Тетекс во Тетово.   -Ф.К.Македонија ЃП се казнува со – 6 негативни бода за натпреварувачка сезона 2010-2011 и парична казна во висина од 2.500 евра во денарска противвредност,поради неоправдано напуштање на натпреварувањето во натпреварувачката 2009-2010 година.   - Претседателот на Ф.К.МакедонијаЃП Владимир Гашевски се казнува со забрана на вршење на секаква функција поврзана со фудбалскиот спорт во траење од 24 месеци, поради наговарање на Ф.К.МакедонијаЃП да не ги одигра првенствените натпревари со Ф.К.Вардар и ...
  сите 3 | | | веќе видена

  На Македонија ЃП поради неодигрување на натпреварот со Вардар и се одземаат 3 бодови од актуелната сезона, а казнета е и со паричен надоместок  од 2,500 евра. Тимот од Ѓорче Петров за неодигрување на натпревар од Купот против Тетекс е казнета со 1.500 евра, а поради неоправданото откажување од првенствените натпревари и се додава казна од минус шест бодови за следната сезона и парична казна од 2,500 евра. Претседателот на оваа екипа Владимир Гашевски во следните 24 месеци нема право да изврши никаква спортска активност. Исти казни се изречени и за Слога Ј, на која и се одземаа три бодови од оваа сезона, а ќе има негативен баланс од минус шест поени во следната сезона. Бојкотирањето на натпреварите Слога ја чинеа 5000 евра. Претседателот на „гулабите“ ,Рафет Муминовиќ, следните две години нема право да врши никаква спортска дејност. Покрај овие две екипи кои веќе не се дел од домашниот елитен фудбал, три бода и беа одземени и на екипата на Хоризонт од Турново, која  воедно треба да плати  казна од 2,500 ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Клубовите што го бојкотираа првенството, покрај попразните каси, ќе имаат и минусни бодовни салда, а некои од нивните раководни функционери заработија и доживотни дисквалификации По едномесечно тактизирање откако фудбалските прволигаши Македонија ЃП, Слога ј., Хоризонт Турново и Пелистер се одлучија да го бојкотираат првенството, дисциплинската комисија на ФФМ им изрече вкупна казна од 14.000 евра, во денарска противвредност. Покрај попразните клупски каси, дисквалификуваните Македонија ЃП и Слога ј. и испишманетиот Хоризонт Турново ќе имаат и потенко бодовно салдо во тековното, но и во следното првенство. Функционери во прволигашите кои штрајкуваа заработија забрана да работат во фудбалскиот спорт од една година до целосно исклучување од мак-сцената. Најмногу за плаќање има Македонија ЃП - 6.500 евра, Слога југомагнат - 5.000, а Хоризонт Турново - 2.500 евра. Клубовите се одлучија на бојкот откако се произнесоа дека за нив е нелегитимен изборот на Харалампие Хаџи-Ристески за претседател на ФФМ. На 21 ...
  сите 5 | | | веќе видена

  На екипите на Македонија ЃП и Слога Ј. им се одземени по три бода во ова првенство, а натпреварувачката сезона 2010/2011 ќе ја почнат со по 6 негативни бодови. Освен тоа клупските каси ќе им бидат олеснети за 6.500 евра на "лавовите" и 5.000 на "гулабите" во денарска противвредност. Овие казни им ги изрекоа "дисциплинците" за неодигрување на по две првенствени средби, поради што Македонија ЃП, која не се појави и на реваншот од Купот во 1/4 финалето, и Слога Ј. се преселени во најнизок ранг натпреварување- општинска лига. На екипата на Хоризонт и се одземени три бода од оваа сезона и ќе мора да плати 2.500 евра за неодигрување на првенствен натпревар. Претседателите Владимир Гаштевски (Македонија ЃП) и Рафет Муминовиќ (Слога Ј.), како и спортскиот работник Благоја Николовски, кој беше кандидат за претседател на ФФМ, се казнети со по 24 месеци, а Методија Миленковски и Благоја Китановски (двајцата од Пелистер) со по 12 месеци забрана на вршење секаква функција во фудбалот, поради наговарање на екипите да не ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Парични казни за Македонија Ѓ.П. (6.500 евра), Слога Ј. (5.000) и Хоризонт Т. (2.500) Сашко Ѓ. ДимовскиПарични казни и одземање бодови за екипите што неоправдано не одиграа првенствени и куп натпревари, временски забрани за вршење функции во фудбалскиот спорт за челниците на дел од нив. Вака реши дисциплинската комисија при Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) чии одлуки, вчера, беа објавени на официјалната интернет страница на ФФМ. Екипите кои решија да ги бојкотираат мечевите во првата МФЛ и националниот куп во оваа сезона, Македонија Ѓорче Петров, Слога Југомагнат, Хоризонт Турново и Пелистер (последните две, сепак, се вратија во системот на натпревари на ФФМ) ќе треба да платат вкупно 14.000 евра. Најголем дел од средствата отпаѓаат на ѓорчепетровци (6.500 евра), Слога Југомагнат е казнета со 5.000 евра, Хоризонт Турново со двојно помалку. Неоправдано неодиграниот натпревар со Вардар ќе ја чини Македонија Ѓ.П. 2.500 евра, уште толку за неоправданото напуштање на натпреварувањето во сезоната 2009/10 ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Дисциплинската комисија на ФФМ денеска ги изрече казните за неодиграните натпревари.  - Ф.К.Македонија ЃП се казнува со одземање на 3 бода од тековната натпреварувачка сезона 2009-2010 и парична казна во висина од 2.500 евра во денарска противвредност,поради неоправдано неодигрување на првенствениот натпревар со Ф.К.Вардар во Скопје. - Ф.К.Македонија ЃП се казнува со парична казна во висина од 1.500 евра во денарска противвредност,поради неоправдано ненастапување на куп натпревар ¼ финале со Ф.К.Тетекс во Тетово. -Ф.К.Македонија ЃП се казнува со – 6 негативни бода за натпреварувачка сезона 2010-2011 и парична казна во висина од 2.500 евра во денарска противвредност,поради неоправдано напуштање на натпреварувањето во натпреварувачката 2009-2010 година. - Претседателот на Ф.К.МакедонијаЃП Владимир Гашевски се казнува со забрана на вршење на секаква функција поврзана со фудбалскиот спорт во траење од 24 месеци, поради наговарање на Ф.К.МакедонијаЃП да не ги одигра првенствените натпревари со Ф.К.Вардар и Ф.К. ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Денеска ФФМ ги изрече казните за неодиграните натпревари од 1. лига, како и за прекинатиот натпревар од 2. лига. Дисциплинската комисија при ФФМ ги изрече следниве санкции кон клубовите: - Екипата на Влазрими од Кичево е казнета со забрана за играње на својот стадион на следните 6 натпревари, поради физичкиот напад врз судијата на натпреварот со Беласица. - Македонија ЃП се казнува со одземање на три поени од тековнава сезона и казна од 2.500 евра, поради неоправдано неодигрување на натпреварот со Вардар. Поради неодигрување на куп-натпреварот со Тетекс, Македонија ЃП е казнета со 1.500 евра. Поради неоправдано неодигрување на две првенствени или куп натпревари, Македонија ЃП се казнува со одземање на шест поени за наредната сезона и казна од 2.500 евра. Покрај одземените бодови и казната од 6.500 евра, суспендиран е и претседателот на Македонија ЃП, Владимир Гашевски во времетраење од 24 месеци поради поттикнување на својата екипа да не ги одигра натпреварите. - Слога Југомагнат се казнува со одземање на ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Грандиозниот проект „Компјутер за секое дете“ доживува фијаско и пред да ја дочека својата завршница. Надлежните почнаа да носат компјутери и за наставниците, а ученици и разбојници продолжуваат масовно да ги крадат и оштетуваат владините подароци Проектот „Компјутер за секое дете“ пропаѓа пред да ја доживее својата завршница. Идејата секое дете на училиште пред себе да има и компјутер како помошно средство за наставата е одлична, но реализацијата е кревка. Додека надлежните носат компјутери во училиштата, ученици и разбојници масовно ги крадат и оштетуваат. Масовно е и неснаоѓањето и незнаењето на наставниците што со новата алатка. Одговорност се бара, но никој не одговара. Вината, стандардно, се префрла од министерствата на локалните власти, од локалните власти на директорите, од директорите на децата. Дополнителен проблем претставува и тоа што многу професори, особено оние што се пред пензионирање, не сакаат да чујат да работат на компјутер додека предаваат на час. Токму поради тоа што не ...
  | | веќе видена

  БЕХ односно Бугарскиот енергетски холдинг е избран за нов одбор на директори на претпријатието Мини Марица Исток ЕАД кое му е ќерка - објавија од холдингот. Новиот одбор на директори е во состав Иво Маринов, Иван Караиванова и Тодор Тодоров. Досега Тодоров беше извршен директор на рудници, се вели во пораката, без да се посочува причина за промената. Иво Маринов е заменик-министер за економија, енергетика и туризам, а Иван Караиванова работи во Мини Марица Исток од 1991 година. Ова друштво припаѓа на БЕХ  и се очекува да биде приватизирано преку БФБ - Софија.
  | | веќе видена