СВП

  во

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. – Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата.Иванов им честиташе на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност.„Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво“, рече претседателот Иванов на средбата.На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното организирање на оваа врвна ...
  сите 44 | | | веќе видена

   Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана" во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец" на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга" на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. - Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 47 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. – Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 47 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана" во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец" на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга" на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. - Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 47 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана" во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец" на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга" на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. - Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 48 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана" во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец" на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга" на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. - Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 50 | | | веќе видена

  Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. – Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, ...
  сите 50 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. „Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво“, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 49 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност. „Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и слушне што се случува во поезијата на светско ниво“, рече претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното организирање на оваа врвна меѓународна ...
  сите 50 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. – Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво -рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 51 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот. – Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 52 | | | веќе видена

  Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Иванов им честиташе на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност. „Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво“, рече претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното организирање на оваа врвна ...
  сите 53 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорге Иванов денеска во „Вила Билјана” во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата.Иванов им честитал на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност, соопшти Кабинетот на Претседателот.– Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво, рекол претседателот Иванов на средбата.На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното организирање ...
  сите 54 | | | веќе видена

  Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска во „Вила Билјана" во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец" на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга" на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Претседателот Иванов им честиташе на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност. „Струшките вечери секоја година се вистински празник како за градот Струга, така и за сите вљубеници на поезијата. Манифестацијата е значаен културен настан во светот на литературата, манифестација низ која, како низ отворен прозорец, може да се види и чуе што се случува во поезијата на светско ниво“, рече претседателот Иванов на средбата. На приемот, претседателот Иванов оддаде признание за целокупната организација на Струшките вечери на поезијата, и изрази очекување дека и во иднина ќе продолжи успешното ...
  сите 55 | | | веќе видена

  Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска во „Вила Билјана" во Охрид ги прими годинешниот лауреат на наградата „Златен венец" на Струшките вечери на поезијата, полскиот поет Адам Загајевски, добитникот на наградата „Мостови на Струга" на СВП и УНЕСКО, финскиот поет Паули Тапио, и организаторите на 57. издание на Струшките вечери на поезијата. Претседателот Иванов им честиташе на наградените поети, оценувајќи дека добиените награди се признание за нивната целокупна поетска дејност.
  сите 75 | | | веќе видена

  Струга/Охрид, 25. август 2018 (ИНПРЕС) – Денешниот ден на 57-те Струшки вечери на поезијата започна со поетското кафе со Адам Загајевски, добитник на „Златниот венец“ на СВП. Средбата започна со читање на неговата песна „Автобографија“ на македонски, полски и англиски јазик. Модераторот Никола Маџиров говорејќи за творештвото на Загајевски рече дека тој е поет што пишува низ окото на градовите што ги напуштил: Лавов, Краков и Вашингтон, преку најчестите мотиви како ноќта, соништата, историјата. Цитираќи дел од есеите на Загајевски, Маџиров ги подвлече двете негови клучни мисли за недостатокот на литературата. Првата кога поетот е загледан само во себеси и заборава на објективната вистина, и втората кога трагајќи по вистината во светот се заборава себеси. За Загајесвки пак пишувањето е чин на братство, чин што бара длабока и радикална осаменост, но тоа е и тунел што води кон другите луѓе, а ниедно братство не е лесно. На прашањето зошто не пишува на англиски или француски јазик, или пак зошто полските поети ...
  сите 39 | | | веќе видена

  Лазе Трипков, дизајнер, сценограф Перото е едро, а едрото е она што го дава правецот кон слободата на авторот, поединецот, групата, дојденецот, домаќинот, раселениот, изгонетиот, жедниот, вљубениот, осамениот…, вели авторот на дизајнот на плакатот на 57. „Струшки вечери на поезијата“ Како автор на мошне ефектниот дизајн на плакатот за годинешното издание на 57. „Струшки вечери на поезијата“ (СВП), како би го опишал процесот на составување на визуелната приказна во чиј центар е мало бротче од испишана хартија со перо од птица наместо јарбол. Што беше клучно за ова решение, кое од самото појавување привлече убави реакции во јавноста? – Ме радува сознанието дека плакатот наиде на позитивни вибрации во јавноста. Секој процес е посебен предизвик, кој бара посебен пристап и носи посебна а сепак иста артикулација/симболика и порака. Плакатот е магична равенка…, а додадената вредност и она што едно дело го чини да биде успешно, функционално и трајно, е емоцијата! Впрочем, емоцијата е „играта“ со која сакам да ги ...
  сите 40 | | | веќе видена

  Во рамки на 57. Струшки вечери на поезијата денеска ќе се одржи поетски портрет со годинашниот добитник на „Златен Венец“ Адам Загајевски во црквата „Света Софија“ во Охрид. На програмата е и поетско кафе со лауреатот, а ќе се одржи и симпозиумот „Изгубено/најдено во преводот“ и манифестацијата „Созвучја“. Фестивалот завршува утре со манифестацијата „Мостови“ и врачување на наградите „Златен венец“ на добитникот Адам Загајевски, „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга на македонски јазик објавена меѓу две фестивалски изданија на Зоран Анчевски и „Мостови на Струга“ на Пауло Тапио, која СВП и УНЕСКО ја доделуваат за најдобра дебитантска книга. На годинашните 57. Струшки вечери на поезијата учествуваат 30 поети од 29 земји и поети од Македонија.
  сите 41 | | | веќе видена

  На програмата е и поетско кафе со лауреатот, а ќе се одржи и симпозиумот „Изгубено/најдено во преводот“ и манифестацијата „Созвучја“. Фестивалот завршува утре со манифестацијата „Мостови“ и врачување на наградите „Златен венец“ на добитникот Адам Загајевски, „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга на македонски јазик објавена меѓу две фестивалски изданија на Зоран Анчевски и „Мостови на Струга“ на Пауло Тапио, која СВП и УНЕСКО ја доделуваат за најдобра дебитантска книга. На годинашните 57. Струшки вечери на поезијата учествуваат 30 поети од 29 земји и поети од Македонија. 
  сите 42 | | | веќе видена