Собранието

  во

  Земјава утре одбележува 21 година од успешно спроведениот референдум на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава. На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 во Собранието на Република Македонија. Државноста на Македонија прва ја призна Република Бугарија, по што следуваа признавања и од Турција, Словенија, Хрватска, Русија, Босна и Херцеговина… Македонија досега има воспоставено дипломатски односи со 169 држави во светот, а под уставното име е призната од 133, меѓу кои и од три постојани членки на Советот за безбедност на ОН – САД, Русија и Кина. Во изминатите 20 години самостојно живеење македонската држава мина низ низа проблеми и тешкотии. Трицифрената инфлација на почетокот на 90-те години, грчкото ембарго, косовската бегалска криза и ...
  сите 30 | | | веќе видена

  Скопје, 7 септември 2012 (МИА) - Република Македонија утре одбележува 21 година од успешно спроведениот референдум на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливо мнозинство над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 во Собранието на Република Македонија. Следен важен чекор во зацврстувањето на државата беше усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година. Сенка врз настаните со кои се поставија темелите на самостојна Македонија фрли бојкотот на референдумот од страна на дел од албанската етничка заедница ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Бранител-воен инвалид, припадник на посебните полициски единици во 2001 година, ранет при напад на полициска патрола во Чаир во 2004 година пред неколку дена добил пресуда од Апелациониот суд во Скопје да ја врати земената отштета и тоа со законска затезна камата. Од коалицијата Достоинство и Обединети за Македонија велат дека ова се случува во време додека во Собранието ВМРО– ДПМНЕ глуми загриженост за бранителите. Повеќе од изјавата на бранителот Зоран Ангеловски.
  сите 6 | | | веќе видена

  Убедливо мнозинство над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 во Собранието на Република Македонија. Следен важен чекор во зацврстувањето на државата беше усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година. Сенка врз настаните со кои се поставија темелите на самостојна Македонија фрли бојкотот на референдумот од страна на дел од албанската етничка заедница и неподдржувањето на новиот Устав од пратениците Албанци. Десет години подоцна Уставот беше надополнет по конфликтот во 2001 и потпишувањето на Рамковниот договор. Државноста на Македонија ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Република Македонија утре одбележува 21 година од успешно спроведениот референдум на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливо мнозинство над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 во Собранието на Република Македонија. Следен важен чекор во зацврстувањето на државата беше усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година. Сенка врз настаните со кои се поставија темелите на самостојна Македонија фрли бојкотот на референдумот од страна на дел од албанската етничка заедница и неподдржувањето на новиот Устав ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Ако се донесе предложениот закон за бранителите, Албанците ќе бараат нов устав на Република Македонија. Евентуалното донесување на овој закон ќе значи и голем предизвик за ракмовниот договор, а тоа пак ќе е отвори многу теми, како на пример актуелниот устав на државата. Муса Џафери Ова вчера за телевизија Алсат го изјави Муса Џафери, вицепремиер од партијата ДУИ. Дебатата во Собранието за предлогот за донесување на закон за бранителите продолжува во понеделник. ДУИ веќе најави дека ќе сторат се за да го блокираат донесувањето на овој закон со поднесување на илјадници амандмани и бескрајни дискусии на нивните пратеници. data-text=”Муса Џафери: ДУИ ќе бара и нов устав” data-url=”http://www.mkd.mk/57158/makedonija/musa-dzaferi-dui-nov-ustav-alsat/” data-via=”" >
  сите 9 | | | веќе видена

  Република Македонија утре одбележува 21 година од успешно спроведениот референдум на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливо мнозинство над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 во Собранието на Република Македонија. Следен важен чекор во зацврстувањето на државата беше усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година. Сенка врз настаните со кои се поставија темелите на самостојна Македонија фрли бојкотот на референдумот од страна на дел од албанската етничка заедница и неподдржувањето на новиот Устав ...
  сите 34 | | | веќе видена

  Во предвечерието на најголемиот македонски државен празник 8-ми септември во центарот на Торонто, во Queens park, пред Собранието на Онтарио, беше високо подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високите провинциски власти, во присуство на стотици македонци, но и странски гости, пријатели на Македонија и македонскиот народ во Канада, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада, јави Миа. Присутните беа поздравени од генералниот конзул Драган Ѓурчевски и претседателот на најстарата организација на македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави интерпретацијата на канадската и на македонската химна од страна на хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто. По повод Денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио Далтон МекГинти, градоначалникот на Торонто Роб Форд, како и ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Во предвечерието на најголемиот македонски државен празник 8-ми септември во центарот на Торонто, во Queens park, пред Собранието на Онтарио, беше високо подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високите провинциски власти, во присуство на стотици македонци, но и странски гости, пријатели на Македонија и македонскиот народ во Канада, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните беа поздравени од генералниот конзул Драган Ѓурчевски и претседателот на најстарата организација на македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави интерпретацијата на канадската и на македонската химна од страна на хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто. По повод Денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио Далтон МекГинти, градоначалникот на Торонто Роб Форд, како и бројни ...
  сите 3 | | | веќе видена

  По повод македонскиот државен празник 8 септември, во центарот на Торонто, во Квинс парк, пред Собранието на Онтарио, беше подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високата провинциска власт, во присуство на стотици Македонци и странски гости, пријатели на Македонија, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните беа поздравени од генералниот конзул Драган Ѓурчевски и од претседателот на најстарата организација на Македонците во Канада, Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави интерпретацијата на канадската и на македонската химна од хорот при МПЦ Свети Климент Охридски од Торонто. По повод Денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио, Далтон Мекгинти, градоначалникот на Торонто, Роб Форд и бројни здруженија, асоцијации и поединци.
  сите 4 | | | веќе видена

  Во предвечерието на најголемиот македонски државен празник 8-ми септември во центарот на Торонто, во Queens park, пред Собранието на Онтарио, беше високо подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високите провинциски власти, во присуство на стотици македонци, но и странски гости, пријатели на Македонија и македонскиот народ во Канада, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните беа поздравени од генералниот конзул Драган Ѓурчевски и претседателот на најстарата организација на македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави интерпретацијата на канадската и на македонската химна од страна на хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто. По повод Денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио Далтон МекГинти, градоначалникот на Торонто Роб Форд, како и бројни ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Во предвечерието на најголемиот македонски државен празник 8-ми септември во центарот на Торонто, во Queens Park, пред Собранието на Онтарио, беше високо подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високите провинциски власти, во присуство на стотици македонци, но и странски гости, пријатели на Македонија и македонскиот народ во Канада, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните беа поздравени од генералниот конзул Драган Ѓурчевски и претседателот на најстарата организација на македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави интерпретацијата на канадската и на македонската химна од страна на хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто. По повод Денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио Далтон МекГинти, градоначалникот на Торонто Роб Форд, како и бројни ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Петок, 7 септември 2012 година По повод 8 Септември - Денот на независноста, претседателот на Собранието на Република Македонија, господин Трајко Вељаноски, вечерва ќе приреди свечен прием . На приемот се поканети државниот врв на Република Македонија, пратеници од првиот состав на Собранието на Република Македонија, дипломатскиот кор во Република Македонија, како и претставници од сите сфери на политичкиот, културниот, научниот и економскиот живот. Приемот ќе се одржи во Кристалната сала на Собранието на Република Македонија со почеток во 19 часот.
  сите 7 | | | веќе видена

  Пред Собранието на Онтарио во центарот на Торонто, Канада, беше подигнато македонското знаме по повод најголемиот македонски државен празник 8-ми септември. Со посебно одобрение од високите провинциски власти, а во организација на Генералниот Конзулат на Македонија во Торонто, во присуство на стотици Македонци но и странски гости, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски , кој долги години живее и твори во Канада. Присутните гости на прославата по повод одбележувањето на денот на независноста на Македонија во Торонто, беа поздравени од Генералниот Конзул на Република Македонија во Торонто, Драган Ѓурчевски , и претседателот на најстарата организација на Македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави прекрасната интерпретација на канадската и македонската химна во изведба на хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски,“ од Торонто. По повод денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио, Далтон ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Република Македонија утре одбележува 21 година од успешно спроведениот референдум на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливо мнозинство над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 во Собранието на Република Македонија. Следен важен чекор во зацврстувањето на државата беше усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година. Сенка врз настаните со кои се поставија темелите на самостојна Македонија фрли бојкотот на референдумот од страна на дел од албанската етничка заедница и неподдржувањето на новиот Устав ...
  сите 35 | | | веќе видена

  Во предвечерието на најголемиот македонски државен празник 8-ми септември во центарот на Торонто, во Queens park, пред Собранието на Онтарио, беше високо подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високите провинциски власти, во присуство на стотици македонци, но и странски гости, пријатели на Македонија и македонскиот народ во Канада, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните беа поздравени од генералниот конзул Драган Ѓурчевски и претседателот на најстарата организација на македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави интерпретацијата на канадската и на македонската химна од страна на хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто. По повод Денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио Далтон МекГинти, градоначалникот на Торонто Роб Форд, како и бројни ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Граѓаните не треба да се вознемируваат премногу и не треба да постои страв дека секоја криза се решава со избори. Па и да има избори, тие се придобивка на демократијата. Она што е битно е во секој момент, со или без предизвици, владата да функционира со полн капацитет Пред одржувањето на седницата на Генералното собрание на ООН, вообичаено, во септември има раздвижување во врска со спорот со Грција за името. Ќе има ли Македонија некаква иницијатива во Њујорк? - На македонската страна никогаш не ѝ недостигале иницијативи упатени кон нашиот сосед за интензивирање на разговорите и за постигнување заемно прифатливо решение за апсурдниот спор за името, кој стои на патот на Република Македонија кон интеграциите и прогресот. Во секоја пригода упатуваме јавен повик до грчката страна да дојде на масата за разговор и да покаже политичка волја за надминување на разликата за името. Ние сме тие што се засегнати и директно ги трпиме последиците од овој спор, кој воопшто не го сакавме, туку бевме втурнати во него не по ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Пред Собранието на Онтарио во центарот на Торонто, Канада, беше подигнато македонското знаме по повод на најголемиот македонски државен празник 8-ми септември. Со посебно одобрение од високите провинциски власти, а во организација на Генералниот Конзулат на Македонија во Торонто, во присуство на стотици Македонци но и странски гости, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните гости на прославата по повод одбележувањето на денот на независноста на Македонија во Торонто, беа поздравени од Генералниот Конзул на Република Македонија во Торонто, Драган Ѓурчевски, и претседателот на најстарата организација на Македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави прекрасната интерпретација на канадската и македонската химна во изведба на хорот при МПЦ “Св. Климент Охридски,“ од Торонто. По повод денот на независноста, честитки упатија премиерот на ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Во Торонто, Канада, спроти македонскиот државен празник 8-ми септември, во Queens park, пред Собранието на Онтарио, е високо подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високите провинциски власти, во присуство на стотици македонци, но и странски гости, пријатели на Македонија и македонскиот народ во Канада, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните ги поздравил генералниот конзул Драган Ѓурчевски и претседател на најстарата организација на македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто ги извел канадската и македонската химна.
  сите 11 | | | веќе видена

  Во предвечерието на најголемиот македонски државен празник 8-ми септември во центарот на Торонто, во Queens park, пред Собранието на Онтарио, беше високо подигнато македонското знаме. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Торонто, со посебно одобрение од високите провинциски власти, во присуство на стотици македонци, но и странски гости, пријатели на Македонија и македонскиот народ во Канада, македонското знаме го подигна еминентниот светски ликовен уметник Георги Даневски, кој долги години живее и твори во Канада. Присутните беа поздравени од генералниот конзул Драган Ѓурчевски и претседателот на најстарата организација на македонците во Канада, организацијата Обединети Македонци од Торонто. Посебен впечаток на церемонијата остави интерпретацијата на канадската и на македонската химна од страна на хорот при МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто. По повод Денот на независноста, честитки упатија премиерот на Онтарио Далтон МекГинти, градоначалникот на Торонто Роб Форд, како и бројни ...
  сите 12 | | | веќе видена