Штип

  во

  Во Валандово и Богданци денеска е почувствуван земјотрес со интензитет од три степени според Европската макросеизмичка скала - 1998 (ЕМС-1998). Апаратите на Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, со својата телеметриска мрежа на сеизмолошки станици во Охрид, Битола, Валандово, Штип, Крушево и Крива Паланка, како и станиците од мрежата на ХЕЦ „Козјак“, денеска во 12 часот и 22 минути, регистрираа земјотрес чиј епицентар се наоѓа на околу 130 километри југоисточно од Скопје и потекнува од валандовското епицентрално подрачје.
  | | веќе видена | слични

  Во реката Брегалница пронајдено мртво тело на 67 годишна жена Во близина на Штип вчера попладнето во реката Брегалница, е пронајдено мртвото тело на 67- годишната Милица З. Портпаролот на СВР Штип Снежана Санева изјави дека по извршената обдукција од страна на патолог не се константирани знаци на насилство. Таа потенцира дека полицијата врши истрага за случајот, но според првичните информации од роднините на починатата жена, Милица пред неколку месеци имала мозочен удар и покажувала знаци на дезориентираност.
  | | веќе видена | слични

  "Мак­фест" ќе згас­не По 24 го­ди­ни пос­то­е­ње фес­ти­ва­лот "Мак­фест" ќе згас­не за­тоа што ос­та­ну­ва без единс­тве­ни­от спон­зор "Фер­шпед". Во ком­па­ни­ја­та вче­ра ни пот­вр­ди­ја де­ка го пов­ле­ку­ва­ат фи­нан­си­ра­ње­то на нај­ре­но­ми­ра­ни­от фес­ти­вал на за­бав­на му­зи­ка, за­тоа што ца­ри­на­та им ја од­зе­ма ли­цен­ца­та за шпе­ди­ци­ја и, ка­ко што ве­лат, се­га ко­га 400 лу­ѓе ќе ос­та­нат без ра­бо­та не­ма па­ри за му­зи­ка. Да се уки­не овој фес­ти­вал зна­чи да се за­бо­ра­ват над 800 ком­по­зи­ции соз­да­де­ни на "Мак­фест" од кои нај­го­ле­ми­от број се хи­то­ви и евер­гри­ни. Сво­и­те ѕвез­де­ни ми­го­ви мно­гу пе­ја­чи ги има­ле ток­му на овој фес­ти­вал а тоа го по­ка­жу­ва и бо­га­та ар­хи­ва на учес­ни­ци. Ов­де му­зич­ки се лан­си­ра­ни Ли­ди­ја Ко­чов­ска, То­ше Про­е­ски, Ол­ги­ца Хрис­тов­ска, Рис­то Са­мар­џи­ев, Трај­че Ма­нев, "Сил­ви бенд", Ка­ро­ли­на Го­че­ва и мно­гу дру­ги. На "мак­фес­тов­ска­та" сце­на се ро­де­ни и евер­гри­ни­те "Оса­мен", "Сви­ре­те ја ...
  | | веќе видена | слични

  Во Штип Со автомобил прегазила жена пешак и побегнала Леф­тер­ка Костадинова (44), вработена во Штипскиот суд, вчераутро, одејќи пеш на работа, обидувајќи се да ја премине улицата, била прегазена од автомобил, по што возачот го напуштил местото на настанот. Од силниот удар пешакот бил пре­га­зен и исфрлен десетина метри на улицата пред Здравствениот дом во Штип. На повредената жена веднаш $ била укажана помош, а потоа била пре­фр­ле­на во Штипската болница. "Па­ци­ен­тката имаше повреди по главата. Беше во полусвесна состојба, но очигледно беше дека има силен потрес на мозокот од ударот кој го до­би­ла кога паднала на асфалтната подлога на улицата. Во кусата комуникација што ја воспоставивме, таа воопшто не знаеше што се случило. По­ра­ди можните внатрешни крвавења во мозокот, одлучивме да ја упатиме во Тра­у­мо­то­лош­ка­та клиника во Скопје", вели дежурниот хирург Стојан Де­чов­ски. Спо­ред очевидци, автомобилот кој го напуштил местото на незгодата бил со црна боја, марка "фиат пиканто", и го управувала ...
  | | веќе видена | слични

  Пред здравствениот дом во Штип Удрила со „фијат“ во жена-пешак Пред Здравствениот дом во Штип, вчера утрото, околу 8.30 часот, се случи сообраќајна несреќа во која „фијат пиканто“ удрил во 44-годишната Лефтерка Костадинова. Штипјанката била тешко повредена, а по укажана медицинска помош во Општата болница, веднаш е префрлена на Клиничкиот центар во Скопје. Сообраќајната несреќа се случила кога 26-годишната А. П., која возела „фијат пиканто“, удрила во Костадинова, која пеш ја преминувала улицата. А. П. побегнала од местото на настанот, но по асистенција на СВР Штип веднаш е фатена.
  | | веќе видена | слични

  „На објавениот конкурс се пријавија четириесет автори, а фондацијата избра осумнаесет книги на писатели од Битола, Велес, Кавадарци, Штип, Кривогаштани, Прилеп, Делчево, Скопје и други македонски градови. За секоја книга обраќања имаа авторите и нивните рецензенти, па може да се каже дека денес во Битола имаше маратонска промоција“, изјави Драги Кабровски од Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ од Битола. Фондацијата „Ванчо Николески“-Битола, пред две години промовираше петнаесет книги на млади и талентирани автори од Македонија. Горе
  | | веќе видена | слични

  „Фершпед“ се лизна на лижавчиња Царинскиот закон предвидува дозволата да може да му се одземе на „лице со поголем ризик“, односно фирма што има акумулиран долг од најмалку 10.000 евра за време од 12 месеци Групацијата на шпедитери го прекина партнерството со Царината: од вчерашната прес-конференција Долг од 3.564 денари или околу 50 евра, за транзит на пакет лижавчиња од Скопје до Штип, е една од трите царински давачки поради кои на „Фершпед“ му беше одземена лиценцата за шпедитерско работење. Од Фершпед тврдат дека одлуката за одземање на лиценцата се' уште не е извршна бидеји во тек е судски спор за долгот.Според Зоран Арнаутов, потпретседател на Групацијата на шпедитери и раководител на царинскиот сектор во „Фершпед“, првичното решение за одземање на лиценцата се однесува на царински долг од 1.796.697 денари или околу 30.000 евра. - Долгот го плативме во рок од осум дена, а потоа поднесовме жалба до второстепената владина комисија. Откако жалбата беше одбиена, покренавме постапка пред Управниот ...
  | | веќе видена | слични

  Прегазила жена, па избегала Штипјанката А.П. (27) ја прегазила сограѓанката Лефтерка Костадинова (44) и по сообраќајката избегала без да и' помогне, вчераутро во Штип. Поради сериозноста на повредите Костадинова, по укажаната помош во штипската болница, била префрлена во скопскиот Клинички центар.Според полицијата, несреќата се случила во близина на Здравствениот дом „Панче Караѓозов“, кога А.П. со автомобил „киа пиканто“ удрила во Костадинова, која ја преминувала улицата. Наместо да ја однесе повредената жена во болница, А.П. избегала со автомобилот. Полицијата набрзо ја уапсила еден километар од местото на сообраќајката. При преведувањето жената давала отпор и тврдела дека ништо не се сеќава. (Љ.Ш.)
  | | веќе видена | слични

  Невреме ги собра и родот и покривите Невреме проследено со ветер, дожд и град завчера предизвика големи штети во Пехчевско и во Штипско. Најмногу настрадаа селата Црник , Панчарево, Негрево, Робово и Умлена.  Градот ги уништи овоштарниците, градинарските култури и житото. Црничка Река однесе пет овци и една коза - вели Рукија Ѓул, од селотЦрник. Мештаните од вчера ги пријавуваат штетите во општината. - Тешко ќе се справиме со последиците од невремето. На многу семејства им е загрозена егзистенцијата. Најтешко ќе биде во Црник, каде што 80 отсто од жителите примаат социјална помош. Сега ќе останат и без минимални приходи од бавчите. По процената на штетите, се надеваме дека Владата ќе помогне - вели Љупчо Каракашовски, од канцеларијата за локален економски развој на Општина Пехчево. Како последица на невремето, Општина Карбинци неколку часа остана без струја. Во Штип ветрот урна неколку дрвја и покрив на станбена зграда, при што беа оштетени два автомобила. (Љ.Ш.)
  | | веќе видена | слични

  Царинскиот закон предвидува дозволата да може да му се одземе на „лице со поголем ризик“, односно фирма што има акумулиран долг од најмалку 10.000 евра за време од 12 месеци


  Групацијата на шпедитери го прекина партнерството со Царината: од вчерашната прес-конференција

  Долг од 3.564 денари или околу 50 евра, за транзит на пакет лижавчиња од Скопје до Штип, е една од трите царински давачки поради кои на „Фершпед“ му беше одземена лиценцата за шпедитерско работење. Од Фершпед тврдат дека одлуката за одземање на лиценцата се уште не е извршна бидеји во тек е судски спор за долгот.Според Зоран Арнаутов, потпретседател на Групацијата на шпедитери и раководител на царинскиот сектор во „Фершпед“, првичното решение за одземање на лиценцата се однесува на царински долг од 1.796.697 денари или околу 30.000 евра.

  - Долгот го плативме во рок од осум дена, а потоа поднесовме жалба до второстепената владина комисија. Откако жалбата беше одбиена, покренавме постапка пред Управниот суд, кој ...
  | | веќе видена | слични

  Невреме проследено со ветер, дожд и град завчера предизвика големи штети во Пехчевско и во Штипско. Најмногу настрадаа селата Црник , Панчарево, Негрево, Робово и Умлена. Градот ги уништи овоштарниците, градинарските култури и житото. Црничка Река однесе пет овци и една коза - вели Рукија Ѓул, од селотЦрник. Мештаните од вчера ги пријавуваат штетите во општината.

  - Тешко ќе се справиме со последиците од невремето. На многу семејства им е загрозена егзистенцијата. Најтешко ќе биде во Црник, каде што 80 отсто од жителите примаат социјална помош. Сега ќе останат и без минимални приходи од бавчите. По процената на штетите, се надеваме дека Владата ќе помогне - вели Љупчо Каракашовски, од канцеларијата за локален економски развој на Општина Пехчево. Како последица на невремето, Општина Карбинци неколку часа остана без струја. Во Штип ветрот урна неколку дрвја и покрив на станбена зграда, при што беа оштетени два автомобила.
  | | веќе видена | слични

  Штипјанката А.П. (27) ја прегазила сограѓанката Лефтерка Костадинова (44) и по сообраќајката избегала без да и помогне, вчераутро во Штип. Поради сериозноста на повредите Костадинова, по укажаната помош во штипската болница, била префрлена во скопскиот Клинички центар.Според полицијата, несреќата се случила во близина на Здравствениот дом „Панче Караѓозов“, кога А.П. со автомобил „киа пиканто“ удрила во Костадинова, која ја преминувала улицата. Наместо да ја однесе повредената жена во болница, А.П. избегала со автомобилот. Полицијата набрзо ја уапсила еден километар од местото на сообраќајката. При преведувањето жената давала отпор и тврдела дека ништо не се сеќава.
  | | веќе видена | слични

  Италијанска „Имепа“ отвори фабрика во Штип Штип - Во Штип вчера беше отворена фабриката за производство на метални твист-оф капачиња „Имепа“. Италијанскиот инвеститор Пасквалино Риспо изјави дека во штипската фабрика годишно ќе се произведуваат 125 милиони капачиња за конзервирано овошје и зеленчук и за сокови. „Во оваа фабрика инвестиравме 1.250.000 евра. Производите се наменети за пазарите во Србија, Бугарија, Италија и во Грција, а имаме мал број вработени, бидејќи се' е автоматизирано“, рече Риспо. Тој додаде дека и во услови на светска економска криза треба да се инвестира во производството, бидејќи луѓето мораат да се прехранат. „Инвестирам во Македонија, затоа што соработував со одредени компании. Нашата италијанска фирма ’Мапа‘ ја изгради месната индустрија во Гостивар, а имаме фабрики и во Италија и во Русија“, вели Риспо. (МИА)
  | | веќе видена | слични

  ШТИП Прегазена жена Во сообраќајна незгода, што вчераутро се случила пред Здравствениот дом во Штип, со тешки повреди се здобила Лефтерка К. (43) од Штип. Повредената жена по укажана лекарска помош во тамошната болница е префрлена и хоспитализирана во скопскиот Клинички центар. Сообраќајната незгода се случила утрото околу 8,30 часот, кога кон Лефтерка која се движела пеш, налетал автомобил "Фиат пиканто", кој го управувала 26-годишната А.П. Критичното време штипјанката ја преминувала улицата, а возилото кое ја удрило побегнало со голема брзина од местото на незгодата. По пријавување на случајот, полицијата ја уапсила А.П.
  | | веќе видена | слични

  ОБВИНЕТ ЗА ТРГУВАЊЕ СО АКЦИИ ТВРДИ Вратив имот на државата, а не сум нанел штета Обвинететиот Ристовски рече дека Обвинителството, МВР и истражниот судија биле доведени во заблуда. Тој тврди дека не нанел никаква штета на државата, туку дека вратил имот на државата во вредност од 11,5 милиони евра Судењето за тргување на акции, вредни 2,1 милиони евра, за кој кривично одговараат четири лица, вчера влезе во судска процедура во скопскиот суд. Првообвинетиот Јордан Ристовски викан Ливада (55) вчера во кривичниот суд ја даде својата одбрана. Тој се товари за злоупотреба на службената положба и овластување додека Тодор Ивановски (49), Загорац Тумбовски (42) и Блаже Србиновски (29) се обвинети за перење пари. Обвинететиот Ристовски рече дека Обвинителството, МВР и истражниот судија биле доведени во заблуда. Ристовски тврди дека не нанел никаква штета на државата. Тој тврди дека има вратено имот на државата во вредност од 11,5 милиони евра за што постоеле материјални докази. Имотот се однесувал на недвижен ...
  | | веќе видена | слични

  Штипскиот затвор, по преуредувањето и проширувањето, денес ќе биде предаден во употреба

  Иван Бојаџиски

  ШТИП - Модерна соба за дневен престој со нов телевизор, две библиотеки со полни рафтови книги, просторија со компјутери, спортски центар за сите мали спортови, отворена и затворена теретана, амбуланта со двајца лекари, медицински персонал и стоматолог, берберница, пекарница, убаво уредени алеи за шетање... Тоа е сликата на затворот во Штип, кој по тринаесетмесечно комплетно преуредување и проширување денес ќе биде предаден во употреба. Но, се разбира, тука се и самиците, притворското одделение, како и контролните кули на сите четири страни од не толку високите затворски ѕидови, но и собите за спиење со два и три кревета и сите потреби за пристоен престој во една ваква институција.

  Трајче Димков, директор на оваа институција, вели дека реконструкцијата и доградбата биле изведени во најкус можен рок и со висок квалитет.

  „Досега бевме затвор од полуотворен тип со ...
  | | веќе видена | слични

  Италијанска фирма ќе инвестира во Штип Милион и двесте илјади евра е новата италијанска инвестиција во фабрика за производство на twist-off капачиња во Штип. Италијанскиот инвеститор Пасквалино Риспо изјави дека годишно во штипската фабрика ќе се произведува 150 милиони капачиња за конзервирано овошје, зеленчук и сокови наменети за извоз и домашниот пазар. - Во главно производството е наменето за Македонија, но ќе се извезува во Грција, Бугарија и Србија - изјави Пасквалино Риспо. За Македонија се одлучил од носталгични причини, зошто веќе соработувал со неколку штипски фирми, меѓутоа и заради поволната инвестициона клима и конкурентноста на пазарот. - Македонското законодавство е добро за странските инвестиции - вели Пасквалино. Фабриката ќе има десетина вработени бидејќи производствениот процес во најголем дел е автоматизиран. Риспо вели дека и во услови на светска економска криза, треба да се инвестира во производството на храна, зошто луѓето мора да се прехранат. Италијанската фирма ваква слична ...
  | | веќе видена | слични

  Мотото на овој книжевен караван е „Најголемите хитови доаѓаат во вашиот град“ и ќе ги обиколи Гевгелија, Штип, Струмица, Прилеп и Куманово и на сите љубители на книгата ќе им бидат претставени изданијата на „ТРИ“, како и на Taschen, светски познатиот издавач на монографии од областа на уметноста, архитектурата, филмот, музиката... Горе
  | | веќе видена | слични

  Пред Здравниот дом во Штип, утрово околу осум часот и 30 минути се случи сообраќајна несреќа, во која што пешакот Лефтерка Костадинова (1965) е тешко повредена и по укажана медицинска помош во Општата болница веднаш е хоспитализирана на Клиничкиот центар во Скопје. Сообраќајната несреќа се случила кога возачот на автомобилот „Фиат пиканто“ 26-годишната А.П. удрила во Костадинова, која пеш ја преминувала улицата. А.П. побегнала од местото на настанот, но по асистенција на СВР Штип веднаш е фатена.
  | | веќе видена | слични

  Што се случува со: "Легијата" Легијата е хип-хоп колектив составен од Да Џака Накот, Кемп О.Д, Тазак Акабатов, Р.О.Н.И.Н, Џојле Ву, Струја, Мурат Нијазов, Ел Ди Пистолеро, Блажеј, Тонио Сан, Брус и диџеј Славе. Поединечно, скоро сите имаат деби изданија, синглови на компилации или неофицијални албуми, за лани да го издадат заедничкиот "Лош ден за империјата" кој беше прогласен и за албум на годината според музичкото радио "Канал 103". По масовната промоција на истиот, неколку синглови и уште неколку соло албуми, "Легијата" не застануваат. Во последниов период се направија неколку настапи наоколу, што заедно што секој посебно или како соло артисти, или како група.Во истиот тој период членовите од "Легијата" работеа на своите соло албуми, како на пример соло албумот на Ронин кој е веќе снимен целосно, соло албумот на ЕлДи Пистолеро кој е целосно готов и чека да се појави, исто така и соло албумот на Струја(едниот член од дуото СТР2) кој е моментално во изработка и вториот албум на РНС. Прво издание кое ќе ...
  | | веќе видена | слични