Рударство

  во

  Се гине и на работа Во земјава лани имало вкупно 178 повреди на работно место, од кои 62 завршиле фатално, покажуваат податоците на Македонското здружение за заштита при работа Секои 15 секунди во светот загинува по еден работник на работно место, а 160 се повредуваат. Крајот на работниот ден не го дочекуваат 5.500 работници низ светот, а над 1 милион го завршуваат со повреди. Ова го покажува светската статистика по повод вчерашниот Светски ден за заштита при работа. Официјални податоци за безбедноста на работниците во земјава нема. Она со што располага Македонското здружение за заштита при работа собрано од дневниот печат е дека речиси секој втор ден настрадува по еден работник.- Лани имаше вкупно 178 повреди на работно место, од кои 62 завршија фатално. Како извор на информации ги користиме написите во медиумите. Но, нашите бројки се разликуваат со оние што ни ги даде Државниот инспекторат за труд. Таму пресметале дека лани имало само осум смртни случаи, а според Републичкиот завод за здравствена заштита, ...
  | | веќе видена | слични

  Кризата силно ги погаѓа големите компании Вашингтон - Некои од водечките компании во светот известија за намалена заработувачка во првите месеци на годинава поради намалената побарувачка за нивните производи и услуги во време на глобална рецесија, јави Гласот на Америка на македонски јазик.Најголемата авиокомпанија во светот „Делта“ соопшти дека во првото тримесечје од 2009 година загубила 794 милиони. Тоа е подобрување во однос на мултимилијардерската загуба пријавена во истиот период минатата година. „Делта“ приземјува некои постари товарни авиони со голема потрошувачка за да заштеди пари и ги зголемува давачките за чекирање багаж на меѓународни летови за да го зголеми профитот. Најголемиот светски производител на пијалаци соопшти дека направил помал профит во првото тримесечје на 2009 година. „Кока-Кола“ пријави нето-приход од 1,35 милијарди, што е десетпроцентно намалување. Најголемиот произведувач на тешка градежна опрема и опрема за рударство во светот прв пат во 16 години пријави загуба за првото ...
  | | веќе видена | слични

  „Арчелор митал“ го преполовува производството на челик Најголемиот производител на челик во светот „Арчелор митал“, кој поседува компанија и во Македонија, најави дека и понатаму ќе го намалува производството во Европа поради загубите предизвикани од економската криза. Првичните најави на раководството на металската корпорација беа дека околу 9.000 вработени ќе ги загубат работните места, но продлабочувањето на кризата може да ја зголеми таа бројка.И покрај првичните тврдења на раководството на македонската компанија „Митал стил“ дека работниците во земјава не се во опаснот, во компанијата веќе тече рокот за доброволни откази. Според Синдикатот за индустрија, енергетика и рударство (СИЕР), првите луѓе на „Митал стил“ нуделе отпремнини и до 9.000 евра за работниците што самоволно ќе ја напуштат работата. На околу 1.000 вработени им бил даден рок од 45 дена да донесат одлука кој ќе замине. - Газдите на компанијата тврдат дека нема да отпуштат никого, туку се' ќе биде на доброволна основа. Работниците добиле ...
  | | веќе видена | слични

  Најголемиот производител на челик во светот „Арчелор митал“, кој поседува компанија и во Македонија, најави дека и понатаму ќе го намалува производството во Европа поради загубите предизвикани од економската криза. Првичните најави на раководството на металската корпорација беа дека околу 9.000 вработени ќе ги загубат работните места, но продлабочувањето на кризата може да ја зголеми таа бројка.

  И покрај првичните тврдења на раководството на македонската компанија „Митал стил“ дека работниците во земјава не се во опаснот, во компанијата веќе тече рокот за доброволни откази. Според Синдикатот за индустрија, енергетика и рударство (СИЕР), првите луѓе на „Митал стил“ нуделе отпремнини и до 9.000 евра за работниците што самоволно ќе ја напуштат работата. На околу 1.000 вработени им бил даден рок од 45 дена да донесат одлука кој ќе замине.

  - Газдите на компанијата тврдат дека нема да отпуштат никого, туку се ќе биде на доброволна основа. Работниците добиле понуда за доброволно напуштање на ...
  | | веќе видена | слични

  Синдикални превирања, меѓусебни обвинувања на вработените за партизација и сервилен однос кон раководството е сликата во охридски “ЕМО“ каде состојбата врие од незадоволство. Дел од вработените обвинуваат дека плата се дели според партиска припадност, а во услови на криза и масовни отпуштања, првиот човек на државната „ЕМО“ зема плата од 2000 евра.Партиските влијанија доведоа и синдикални поделби. Помеѓу двата синдиката СИЕР, кој функционира во рамки на ССМ и независниот синдикат кој е под силно влијание на власта, постои голема нетрпеливост. Одредена група вработени сега најавува формирање на трет синдикат.Иницијаторите на новото синдикално здружување велат дека незадоволството е поттикнато од независниот синдикат кој е пот влијание на власта. Велат дека во фабриката 3 недели нема вода, две недели нема храна, се работи скратено-по 6 часа, а плата се зема селективно.Спорни според вработените се и колективните договори, потпишани без согласност на гранскиот синдикат  за индустрија, енергетика и рударство.  ...
  | | веќе видена | слични

  Во Париз конференција за иднината на нафтената индустрија

  Министрите од земјите од Персискиот Залив, кои се богати со нафта, и директорите на две од најголемите нафтени компании во Европа вчера во Париз ја отворија конференцијата за иднината на нафтената индустрија.

  - Нафтената индустрија се соочува со еден од најдрастичните падови во историјата - изјави поранешниот министер за енергетика и рударство на Алжир и претседавач на конференцијата, Нуредин Ајт Лаусин.Тој истакна дека сегашната рецесија најверојатно ќе биде многу подлабока и ќе трае подолго отколку што се предвидуваше. На конференцијата, која се одржува десетта година едноподруго, ќе се обратат и генералните директори на француската енергетска компанија „Тотал“ и на холандската „Ројал Дач Шел“, Кристоф де Маржери и Јерун дан дер Веер, како и генералниот секретар на Организацијата на земјите-извознички на нафта, Абдала Салем ел Бадри.
  | | веќе видена | слични

  Во Париз конференција за иднината на нафтената индустрија Министрите од земјите од Персискиот Залив, кои се богати со нафта, и директорите на две од најголемите нафтени компании во Европа вчера во Париз ја отворија конференцијата за иднината на нафтената индустрија.- Нафтената индустрија се соочува со еден од најдрастичните падови во историјата - изјави поранешниот министер за енергетика и рударство на Алжир и претседавач на конференцијата, Нуредин Ајт Лаусин.Тој истакна дека сегашната рецесија најверојатно ќе биде многу подлабока и ќе трае подолго отколку што се предвидуваше. На конференцијата, која се одржува десетта година едноподруго, ќе се обратат и генералните директори на француската енергетска компанија „Тотал“ и на холандската „Ројал Дач Шел“, Кристоф де Маржери и Јерун дан дер Веер, како и генералниот секретар на Организацијата на земјите-извознички на нафта, Абдала Салем ел Бадри.
  | | веќе видена | слични

  - Нафтената индустрија се соочува со еден од најдрастичните падови во историјата, изјави поранешниот министер за енергетика и рударство на Алжир и претседател на конференцијата Нуредин Ајт Лаусин.

  Тој истакна дека сегашната рецесија најверојатно ќе биде многу подлабока и ќе трае подолго, од досегашните предвидувања.

  На конференцијата, која се одржува десетта година по ред, ќе се обратат и генералните директори на француската енергетска компанија „Тотал“ и на холандската „Ројал Дач Шел“, Кристоф де Маржери и Јерун дан дер Веер, како и генералниот секретар на Организацијата на земјите извознички на нафта Абдала Салем ел Бадри.
  | | веќе видена | слични

  Скратувањето на работната недела и нејзиното субвенционирање од државниот буџет, по примерот на земјите од странство, може да помогне дел од работниците да не ја изгубат работата поради економската криза. Ова е една од мерките за ублажување на последиците од кризата што Сојузот на синдикати на Македонија ги предложи на вчерашната расправа за положбата на работниците во минатата година.

  Синдикалните организации предлагаат Владата да инвестира во инфраструктурни проекти, да преземе активни мерки за зголемување на куповната моќ на граѓаните со ниски примања, да ги повика фирмите да не прогласуваат технолошки вишок уште на појавата на првите проблеми, како и да го регулира принудниот одмор строго според колективните договори. Од банките побараа да пласираат поприфатливи кредити, при што големо влијание би имала Македонската банка за поддршка и развој.ССМ е незадоволен од мерките за надминување на кризата што досега ги презеде Владата, за кои смета дека немаат никаков ефект бидејќи се задоцнети и ...
  | | веќе видена | слични

  Скратено работно време за спас на работните места Скратувањето на работната недела и нејзиното субвенционирање од државниот буџет, по примерот на земјите од странство, може да помогне дел од работниците да не ја изгубат работата поради економската криза. Ова е една од мерките за ублажување на последиците од кризата што Сојузот на синдикати на Македонија ги предложи на вчерашната расправа за положбата на работниците во минатата година.Синдикалните организации предлагаат Владата да инвестира во инфраструктурни проекти, да преземе активни мерки за зголемување на куповната моќ на граѓаните со ниски примања, да ги повика фирмите да не прогласуваат технолошки вишок уште на појавата на првите проблеми, како и да го регулира принудниот одмор строго според колективните договори. Од банките побараа да пласираат поприфатливи кредити, при што големо влијание би имала Македонската банка за поддршка и развој.ССМ е незадоволен од мерките за надминување на кризата што досега ги презеде Владата, за кои смета дека немаат ...
  | | веќе видена | слични

  Струјата во Србија во мај нема да поскапи и тоа е времена мерка во склад со стабилизационите мерки на српската влада, изјавил денеска министерот за рударство и енергетика, Петар Шкундриќ. Тој на новинарите им рекол дека кога ќе се создадат услови ќе се укине оваа мерка, не прецизирајќи дали воопшто ќе дојде до зголемување на цената до крајот на годината. Мерката била донесена  според процената на куповната моќ на граѓаните и на ситуацијата во стопанството, како и потребата да се задржи макроекономската стабилност. “Тоа ќе биде на товар на Електростопанство на Србија, но, е во корист на стабилизација на економските прилики и надминување на првиот удар на финансиската и економска криза“, рекол Шкундриќ. Според него одложувањето на поскапувањето на струјата нема негативно да се одрази на функционирањето на електроенергетскиот систем и на снабдувањето на потрошувачите со електрична енергија, пишува Танјуг.
  | | веќе видена | слични

  Рудниците ќе ја тужат државата поради концесиските надоместоци. Тврдат дека иако висината на надомест за експлоатација на рудните богатства е утврдена во актуелните договори потпишани со Министерството за економија, Управата за јавни приходи не им ги признава. Наспроти тоа инспекторите бараат надоместоците да се плаќаат по новиот правилник, кој според нив многукратно ќе им ги зголеми трошоците. „Ние практично и немаме можност да ги почитуваме тие договори бидејќи надлежноста на економија е тие тарифници да ги преточи во договорите. Поради тоа готвиме тужба бидејќи не добивме одговор од второстепената комисија на нашата жалба, спремаме тужба до судот за толкување, односно регулирање на оваа прашање“, вели Николајчо Николов, претседател на Македонската асоцијација на рударство. Концесиски надомест плаќаат рудниците Саса, Бучим, Злетово и Тораница и металуршкиот комбинат ФЕНИ. Според рударскиот менаџмент спорното во новиот тарифник е што надоместокот нема да се плаќа по метал, туку по концентрат што е многу ...
  | | веќе видена | слични

  Експертски тимови од Македонија и Косово ги почнаа подготвките за проектите за изградба на заедничка хидроцентрала во планинските предели меѓу двете земји и за изградба на хидроцентралата „Луково Поле“ која ќе чини 40 милиони евра. Двете држави ќе ги интензивираат и капиталните инвестиции за изградба на 400 киловатен далекувод, како и увозот на лигнит од косовските рудници во Македонија.„Група на експерти конкретно ќе ги дефинираат параметрите на проектот со главната цел што ја зацртавме, а тоа е оптимизмот на тој дел од планините и можноста да се искористи за зголемување на енергетските капацитети, односно на хидропотенцијалот кој моментално е во Маврово и  во другите комплекси каде можат да се употребуваат овие води“изјави Фатмир Бесими, министер за економија. Министерката за енергетика и рударство во косовската влада, Јустина Пуља – Широка истакна дека нејзината влада е заинтересирана за процесот на приватизацијата на македонското Електростопанството и за градење на нови трафостаници. „Освен инвестициите ...
  | | веќе видена | слични

  Mинистерот за економија Фатмир Бесими денеска ќе престојува во посета на Косово, официјално е соопштено.

  За време на посетата, Бесими ќе оствари средби со неговиот косовски колега Ахмет Шала, со министерот за трговија и индустрија Лутфи Жарку, министерката за енергетика и рударство, Јустина Широка-Пула и претседателот на Стопанската комора на Косово, Бесим Беќај.

  Целта на оваа официјална посета е унапредување на економската соработка помеѓу двете држави.
  | | веќе видена | слични

  Со цел да изврши притисок врз Израел поради офанзивата во Газа, иранската Влада вчера одобри предлог-закон за санкции кон странски компании кои тргуваат со Израел.

  За да стапи во сила, идниот закон претстои да биде гласан во Парламентот, објави државниот весник „Иран“.

  Весникот не дава детали за предвидените санкции, кои ќе бидат применувани кон „компании кои инвестираат во окупираните територии или го потпомагаат ционистичкиот режим“.

  Иранскиот министер за индустрија и рударство Али Акбар Мехрабиан неодамна наложи да биде запрено производството и продажбата на фирми, „осомничени дека имаат акционери ционисти“.

  Странските компании со производствени капацитети во Исламската република не се многу, а меѓу нив се францускиот автопроизведувач „Рено“ и швајцарската компанија за прехрабени производи „Нестле“. Други компании, како што е корејскиот производител на бела техника „Самсунг“, само ги продава во Иран своите производи.

  Во порака до својот алжирски колега ...
  | | веќе видена | слични

  Хакери од Србија денеска ги нападнаа интернет-страниците на косовското Министерство за енергетика и рударство и на Заводот за статистика на Косово. На првата страна на сајтот на Министерство за енергетика и рударство ставени се пораките „Среќен Божик“, „Поздарв од воената академија“ и „Косово е Србија“.

  На сајтот на косовскиот Завод за статистика ставена е пораката „Косово е срцето на Србија“ и знамето на Република Србија.

  Одговорноста за хакерскиот напад ја презеде организацијата која се претставува како „ЦоНсТ“ (CoNsT), а околу пладне двете веб-страници се затворени.
  | | веќе видена | слични

  Сите металургиски комбинати работат со 30 отсто од капацитетите, а дел најавија затворање или само минимално ниво на работа од 1 јануари


  Металците ќе работат колку да се одржат во живот печките

  Следната година ќе биде една од најтешките за македонската индустрија, особено во металургијата и рударството поради ефек тите од светската економска криза, намалената побарувачка и ниските цени на металите. Скоро сите комбинати работат со 30 отсто од капацитетите, а некои од нив веќе најавија целосно затворање или само одржување минимално ниво на работа од 1 јануари.

  Според статистиката, околу 4.000 работници во индустријата веќе ја изгубиле својата работа, се на принуден одмор или се прогласени за технолошки вишок. Синдикатот на најголемиот металски комбинат во земјава „Фени индустри“, од газдите бара по 10.000 евра за секој што доброволно ќе ја напушти фабриката плус по една плата за пет години стаж, што им следува според Законот.

  Ова е реакција на синдикатот на „Фени“ ...
  | | веќе видена | слични

  На крајот на февруари рудникот „Бучим“ ќе биде ставен во мирување, а 480 работници ќе бидат отпуштени, ја соопшти раководството конечната одлука по предупредувачките најави дека не е исплатливо рудникот повеќе да работи, на вчерашната седница на Македонската асоцијација на рударство (МАР). - Ова е резултат на светската финансиска криза и намалената цена на бакарот на светските берзи. Се што имавме како резерви потрошивме и веќе не можеме да издржиме. Погубен беше четвртиот квартал од годината со драстичниот пад на цената на бакарот од 8.000 на 3.000 долари по тон - изјави Николајчо Николов од менаџерскиот тим на „Бучим“. Состојбата пак во рудникот за олово и цинк „Саса“ е се уште стабилна и нема најави за отпуштање на работници. - Сепак, предупредуваме дека ако продолжи негативниот тренд за намалување на оловото и цинкот, кризата може да се почувствува во понатамошното работење “ изјави Максим Прохоров менаџер во рудникот „Саса“. Отпуштање на работници ќе нема и во рудниците „Тораница“ и „Злетово“, а ...
  | | веќе видена | слични

  На крајот на февруари рудникот „Бучим“ ќе биде ставен во мирување, а 480 работници ќе бидат отпуштени, ја соопшти раководството конечната одлука по предупредувачките најави дека не е исплатливо рудникот повеќе да работи, на вчерашната седница на Македонската асоцијација на рударство (МАР). - Ова е резултат на светската финансиска криза и намалената цена на бакарот на светските берзи. Се што имавме како резерви потрошивме и веќе не можеме да издржиме. Погубен беше четвртиот квартал од годината со драстичниот пад на цената на бакарот од 8.000 на 3.000 долари по тон - изјави Николајчо Николов од менаџерскиот тим на „Бучим“. Состојбата пак во рудникот за олово и цинк „Саса“ е се уште стабилна и нема најави за отпуштање на работници. - Сепак, предупредуваме дека ако продолжи негативниот тренд за намалување на оловото и цинкот, кризата може да се почувствува во понатамошното работење “ изјави Максим Прохоров менаџер во рудникот „Саса“. Отпуштање на работници ќе нема и во рудниците „Тораница“ и „Злетово“, а ...
  | | веќе видена | слични

  Глобалната економска криза предизвика 3.244 вработени во индустријата во октомври да останат без работа, покажуваат податоците од Завод за статистика. Засега ова е единствениот официјален податок за тоа колку вработени во Македонија останаа без работа поради рецесијата. Во Сојузот на синдикати на Македонија тврдат дека состојбата е многу полоша од таа што ја регистрирал Заводот бидејќи е голем бројот на вработените што се на принуден одмор.Според Заводот за статистика во октомври бројот на вработените во индустријата се намалила за 2,2 отсто. Според статистиката, во оваа гранка, во која се секторите рударство, преработувачка индустрија и снабдување со енергенси во септември биле вработени 147.479 луѓе.

  - Само од „Скопски легури“ околу 700 вработени останаа без работа. Загрижувачки висок е бројот на вработените што се на принуден одмор. По три месеци, работодавците имаат право да ги отпуштат работниците што ги пратиле на принуден одмор. А такви во индустријата сега има многу - вели Пеце Ристески, ...
  | | веќе видена | слични