Ромпуј

  во

  Белгиското министерството за правда отвори истрага за сомневањата дека исчезнале пет милијарди евра од замрзнатите сметки на поранешниот либиски лидер, Моамер ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпој во емисија на RFI предупреди дека се можни немири во регионот од поранешна Југославија без ...
  сите 32 | | | веќе видена

  Поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпој во емисија на RFI предупреди дека се можни немири во регионот од поранешна Југославија без ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Поранешниот претседател на Европскиот Совет, Херман Ван Ромпуј во емисија на Франс 24 предупредува дека се можни немири во регионот од поранешна Југославија ...
  сите 39 | | | веќе видена

  Поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј во емисија на Франс 24 предупреди дека се можни немири во регионот од поранешна Југославија без ...
  сите 32 | | | веќе видена

  Полскиот претседател Анджеј Дуда потпиша во средата два закона коишто го реформираат судството а се предмет на процедурата којашто неколку часа претходно ја ...
  сите 25 | | | веќе видена

  Брутално посегање по бугарскиот национален идентитет, неприфатлива изјава, провокација... се само некои од квалификациите што вчера беа искажани во бугарската јавност како реакција Провокација, непочитување на бугарската историја и придонес во светската и европската култура, брутално посегање по бугарскиот национален идентитет, неприфатлива изјава... се само некои од квалификациите што вчера беа искажани во бугарската јавност како реакција на завчерашната средба меѓу рускиот лидер Владимир Путин и македонскиот претседател Ѓорге Иванов. Незадоволството на бугарските политичари - од премиерот Бојко Борисов преку министрите, па до бугарските политичари и историчари од пониските ешалони - ескалира по изјавата на Владимир Путин дека писменоста во Русија дошла од Македонија. Путин ова го кажал на средбата со Иванов одржана токму на денот на сесловенските просветители, светите Kирил и Методиј, кога македонскиот претседател прими и значајно руско признание. -Денес во Русија е свечен ден, Денот на словенската ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Сериозните разговори меѓу Обединетото Кралство и земјите-членки на ЕУ не би требало да почнат пред крајот на 2017 година, изјави Херман ван Ромпуј, поранешиот претседател на Европскиот совет. Според него, е потребно да се формира германската влада по септемвриските избори за да стартуваат преговорите кои се очекува да бидат сложени. Премиерката на Обединетото Кралство Тереза Меј изјави дека до 2017 година нема да се активира Членот 50 со кој се означува официјално почетокот на процесот за излез од Унијата. Во меѓувреме, лидерите на земјите-членки одржуваат средба во словачката претстолнина Братислава на која се решава иднината на блокот.
  сите 109 | | | веќе видена

  Велика Британија повеќе нема многу пријатели, а и претходно не учествуваше во нoсeњето на некои тешки одлуки, поради посебниот статус во рамки на ЕУ, оти не беше членка на еврозоната ниту на Шенгенскиот договор, изјави поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј. Во интервјуто за „Би-Би-Си“ Ромпуј истакна дека на излегувањето на Велика Британија од блокот гледа како на „политичка ампутација“. Поранешниот претседател на Европскиот совет смета дека е „малку веројатно дека конкретните разговори меѓу Велика Британија и останатите членови на ЕУ за излегувањето од Унијата ќе започнат пред крајот на 2017 година. Тој процени дека преговорите најверојатно ќе почнат по формирањето на новата влада на Германија, по изборите закажани за следниот септември. - Преговорите ќе бидат тешки, но се надеваме на взаемна корист, нагласи Ромуеј и додаде дека од Велика Британија се очекува првиот чекор. Премиерката на Велика Британија Тереза Меј претходно најави дека нема да го активира членот 50 за започнување ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Велика Британија повеќе нема многу пријатели, а и претходно не учествуваше во нoсeњето на некои тешки одлуки, поради посебниот статус во рамки на ЕУ, оти не беше членка на еврозоната ниту на Шенгенскиот договор, изјави поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј. Во интервјуто за „Би-Би-Си“ Ромпуј истакна дека на излегувањето на Велика Британија од блокот гледа како на „политичка ампутација“. Поранешниот претседател на Европскиот совет смета дека е „малку веројатно дека конкретните разговори меѓу Велика Британија и останатите членови на ЕУ за излегувањето од Унијата ќе започнат пред крајот на 2017 година. Тој процени дека преговорите најверојатно ќе почнат по формирањето на новата влада на Германија, по изборите закажани за следниот септември. – Преговорите ќе бидат тешки, но се надеваме на взаемна корист, нагласи Ромуеј и додаде дека од Велика Британија се очекува првиот чекор. Премиерката на Велика Британија Тереза Меј претходно најави дека нема да го активира членот 50 за започнување ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Велика Британија повеќе нема многу пријатели, а и претходно не учествуваше во нoсeњето на некои тешки одлуки, поради посебниот статус во рамки на ЕУ, оти не беше членка на еврозоната ниту на Шенгенскиот договор, изјави поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј. Во интервјуто за „Би-Би-Си“ Ромпуј истакна дека на излегувањето на Велика Британија од блокот гледа како на „политичка ампутација“. Поранешниот претседател на Европскиот совет смета дека е „малку веројатно дека конкретните разговори меѓу Велика Британија и останатите членови на ЕУ за излегувањето од Унијата ќе започнат пред крајот на 2017 година. Тој процени дека преговорите најверојатно ќе почнат по формирањето на новата влада на Германија, по изборите закажани за следниот септември. - Преговорите ќе бидат тешки, но се надеваме на взаемна корист, нагласи Ромуеј и додаде дека од Велика Британија се очекува првиот чекор. Премиерката на Велика Британија Тереза Меј претходно најави дека нема да го активира членот 50 за започнување ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Велика Британија повеќе нема многу пријатели, а и претходно не учествуваше во нoсeњето на некои тешки одлуки, поради посебниот статус во рамки на ЕУ, оти не беше членка на еврозоната ниту на Шенгенскиот договор, изјави поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј. Во интервјуто за „Би-Би-Си“ Ромпуј истакна дека на излегувањето на Велика Британија од блокот гледа како на „политичка ампутација“. Поранешниот претседател на Европскиот совет смета дека е „малку веројатно дека конкретните разговори меѓу Велика Британија и останатите членови на ЕУ за излегувањето од Унијата ќе започнат пред крајот на 2017 година. Тој процени дека преговорите најверојатно ќе почнат по формирањето на новата влада на Германија, по изборите закажани за следниот септември. – Преговорите ќе бидат тешки, но се надеваме на взаемна корист, нагласи Ромуеј и додаде дека од Велика Британија се очекува првиот чекор. Премиерката на Велика Британија Тереза Меј претходно најави дека нема да го активира членот 50 за започнување ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Велика Британија повеќе нема многу пријатели, а и претходно не учествуваше во нoсeњето на некои тешки одлуки, поради посебниот статус во рамки на ЕУ, оти не беше членка на еврозоната ниту на Шенгенскиот договор, изјави поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј.Во интервјуто за „Би-Би-Си“ Ромпуј истакна дека на излегувањето на Велика Британија од блокот гледа како на „политичка ампутација“.Поранешниот претседател на Европскиот совет смета дека е „малку веројатно дека конкретните разговори меѓу Велика Британија и останатите членови на ЕУ за излегувањето од Унијата ќе започнат пред крајот на 2017 година.Тој процени дека преговорите најверојатно ќе почнат по формирањето на новата влада на Германија, по изборите закажани за следниот септември.– Преговорите ќе бидат тешки, но се надеваме на взаемна корист, нагласи Ромуеј и додаде дека од Велика Британија се очекува првиот чекор.Премиерката на Велика Британија Тереза Меј претходно најави дека нема да го активира членот 50 за започнување ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Велика Британија повеќе нема многу пријатели, а и претходно не учествуваше во нoсeњето на некои тешки одлуки, поради посебниот статус во рамки на ЕУ, оти не беше членка на еврозоната ниту на Шенгенскиот договор, изјави поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј. Во интервјуто за „Би-Би-Си“ Ромпуј истакна дека на излегувањето на Велика Британија од блокот гледа како на „политичка ампутација“. Поранешниот претседател на Европскиот совет смета дека е „малку веројатно дека конкретните разговори меѓу Велика Британија и останатите членови на ЕУ за излегувањето од Унијата ќе започнат пред крајот на 2017 година. Тој процени дека преговорите најверојатно ќе почнат по формирањето на новата влада на Германија, по изборите закажани за следниот септември. – Преговорите ќе бидат тешки, но се надеваме на взаемна корист, нагласи Ромуеј и додаде дека од Велика Британија се очекува првиот чекор. Премиерката на Велика Британија Тереза Меј претходно најави дека нема да го активира членот 50 за започнување ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Шкотската премиерка порача дека нема да се двоуми да побара од парламентот да стави вето на легислативата за излегувањето на Британија од ЕУ Шкотската премиерка Никол Стурџен порача дека ќе побара од парламентот на Шкотска да го блокира излегувањето на Британија од Европската Унија. Стурџен истакна дека нема да се двоуми да побара од парламентот да стави вето на легислативата за британското излегување од Унијата. Во меѓувреме продолжуваат повиците за ново гласање за ова прашање, за што веќе се собрани над три милиони потписи, а дел од опозицијата бара од британскиот парламент да го отфрли минатонеделниот референдум, пренесуваат британските медиуми. - Се разбира дека ќе побарам од шкотските пратеници да одбијат да дадат правна согласност. Доколку шкотскиот парламент го оценува ова врз основа на тоа што е добро за Шкотска, тогаш се разбира дека е отворена опцијата да кажеме „видете, нема да гласаме за нешто што е против шкотските интереси“ - истакна Стурџен. Во интервјуто за Би-би-си, шкотската премиерка ...
  сите 52 | | | веќе видена

  Сите се согласуваат дека Велика Британија и денес би била членка на ЕУ ако Борис Џонсон тој застанеше покрај својот конкурент Дејвид Камерон. Но, тој му го сврте грбот... Неговото полно име е Александер Борис де Фефел Џонсон, како да доаѓа од некоја хиспанска сапуница, а целиот свет го познава како Борис или уште пократко БоЏо. Семејното стебло му е широко разгрането со аристократски врски и разни нации и религии, па самиот себеси се нарече – човек како сад за топење – со комбинација на муслимански, еврејски и христијански предци. Роден е во Њујорк, образуван на „Ентон“ и на „Оксфорд“, се занимавал со новинарство, и тоа како дописник од Брисел. Неговите биографи тврдат дека е сосема разбирливо од сиот тој материјал да може и да мора да се создаде еден така ексцентричен, харизматичен, контроверзен и за јавноста интересен тип. И сите во целост се согласуваат дека Велика Британија и денес би била членка на ЕУ ако тој застанеше покрај својот етонско-оксфордски конкурент Дејвид Камерон. Но, му го сврте грбот и ...
  сите 48 | | | веќе видена

  Белгиски дипломат кој работи за Советот на ЕУ, ќе ги раководи преговорите по излегувањето на Велика Британија. Дидие Сеиоуз беше назначен за главен преговарач од претседателот на Советот, Доналд Туск. Белгиецот ќе ги координира преговорите во име на Европската унија. Одлуката на Туск го отвора прашањето како ќе се организира излегувањето и дали тоа ќе се насочува од Европската комисија или од земјите членки. Дидие Сеиоуз беше шеф на кабинетот на претходникот на Туск – Херман ван Ромпуј, а пред тоа бил портпарол на Гај Верхофстат, кога тој беше премиер на Белгија меѓу 1999 и 2008 година. Досега Сеиоуз одговараше за транспорт, телекомуникации и енергетски прашања во Советот на ЕУ. Постапката за излез започнува откако Британија ќе го информира официјално Советот дека сака да го напушти. Целта на преговорите е да се дефинираат подетално условите како ќе се случи тоа, како и новите правила. Според Лисабонскиот договор, Советот ќе го прифати преговарачки мандат, кој треба да биде предложен од Европската комисија. ...
  сите 24 | | | веќе видена

  Високиот белгиски дипломат Дидие Сиоус е избран за главен преговарач на ЕУ по излегувањето на Велика Британија од Унијата, тврдат дипломати во Брисел. Сиоус ќе ја предводи т.н. работна група за Брегзит во Советот на министрите на ЕУ, кој ги претставува земјите членки. Сиоус беше шеф на кабинетот на поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман ван Ромпуј до крајот на 2014 година. Моментно тој е директор во Советот на министрите на ЕУ.
  сите 24 | | | веќе видена

  Високиот белгиски дипломат Дидие Сиоус е избран за главен преговарач на ЕУ по излегувањето на Велика Британија од Унијата, тврдат дипломати во Брисел. Сиоус ќе ја предводи т.н. работна група за Брегзит во Советот на министрите на ЕУ, кој ги претставува земјите членки. Сиоус беше шеф на кабинетот на поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман ван Ромпуј до крајот на 2014 година. Моментно тој е директор во Советот на министрите на ЕУ
  сите 26 | | | веќе видена

  Високиот белгиски дипломат Дидие Сиоус е избран за главен преговарач на ЕУ по излегувањето на Велика Британија од Унијата, тврдат дипломати во Брисел. Сиоус ќе ја предводи т.н. работна група за Брегзит во Советот на министрите на ЕУ, кој ги претставува земјите-членки. Сиоус беше шеф на кабинетот на поранешниот претседател на Европскиот совет, Херман ван Ромпуј, до крајот на 2014 година. Моментно тој е директор во Советот на министрите на ЕУ.
  сите 4 | | | веќе видена