РМ

  во

  Македонија Катанга со избирачкиот список Скопје, 22 јуни – Државата мора да исчисти 134 илјади „мртви души“ без соодветна документација од Избирачкиот список.Освен тоа, 400 илјади државјани во странство ги нема во списокот и постои можност за злоупотреби на изборите.„Можете да имате и најчист избирачки списоци, а да имате повторно фалсификувани избори. Особено што не е битно кој гласа туку кој брои“, изјави Тодор Петров, Светскиот Македонски Конгрес.Исто така, проблематична е и можноста на следните избори да гласаат граѓаните од дијаспората.„Не може законот да дозволува дијаспората да гласа, а верувам дека никој па верувам и министерот за правда не знае како тоа ќе се реализира“, вели Татјана Поповска, новинар.„Должноста на РМ како држава да не се води од претпоставки, туку да им обезбеди на сите граѓани, без разлика дали е на Исланд дали е на Алјаска еднаква можност да го оствари своето право на глас“, рече Дарко Алексов, извршен директор на МОСТ.
  | | веќе видена

  Фатмир Бесими Започна изградбата на индустриската зона во Тетово. Најавувана уште од 2007 година, нејзината инфраструктура се гради кај селото Сараќино на површина од 95 хектари. По Скопје 1 и 2 и развојната зона кај Штип, ова е четвртата која ја гради Владата. Но, во нив работат само две фабрики - „Џонсон Мети“ и „Џонсон Контролс“. Го прашавме министерот Бесими зошто се градат толку зони, за кои недостасуваат инвеститори. „Има три компоненти, првата компонента е инфраструктура до зона, втората е внатре во зоната и третата е инвестиции. Ние зборуваме за евентуална разгледувана можност за втората компонента внатре во зоната да видиме и други искуства и тоа да се искористи во РМ“, изјави Фатмир Бесими, Министер за економија. Само пред две недели во отсуство на инвеститори, Владата најави дека економските зони ќе се даваат на концесионери. Тие ќе бидат задолжени да носат инвестиции. Вакви зони во земјава има 11. Во нив важат бесцарински правила и даночни олеснувања. Но и покрај тоа, според обемот на ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Тодор Петров Митинзи, протести, кавги, обвинувања, средби со граѓаните, лопати - мириса на избори. Власта официјално не планира,опозиција се подготвува, а колку државата е подготвена. Ни едните ни другите премногу не се потресоа од податокот дека има 134 илјади таканаречени мртви души без соодветна документација, 400 илјади државјани во странство кои ги нема во пописот и дека сето ова, доколку се излезе на предвремено измерување на силите дава голема можност повторно за злоупотреби и црвени картони од Брисел. Надлежните речиси една година се надмудруваа чија е надлежноста, па која ќе биде методологијата, за сега да излезат и да кажат дека ја завршиле работата во две општини, што ни оддалеку не е репрезентативен примерок. И ветуваат до редовните избори ќе одат од човек на човек за да го ажурираат списокот. „Можете да имате и најчист избирачки списоци, а да имате повторно фалсификувани избори. Особено што не е битно кој гласа туку кој брои“, изјави Тодор Петров, СМК. И згора на се според многумина неподготвени ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Вторник, 22 јуни 2010 година Во рамките на својата посета на Република Македонија, претседателот на ЕПП-пратеничка група во Европскиот парламент, г. Јозеф Даул оствари средби и со г. Петар Поп-Арсов, претседател на Комисијата за европки прашања во Собранието на Република Македонија и со Александар Спасеновски, копретседател на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ Акцентот на разговорите беше ставен на севкупните активности што ги презема Собранието на Република Македонија, а во тие рамки и на Комисијата за европски прашања и на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ во насока на усогласување на законодавството на Република Македонија со правото на Европската унија, соработката на нашиот парламент со Европскиот парламент, за перспективите на Република Македонија за членство во Европската унија, исполнување на преостанатите обврски констатирани со Резолуцијата на ЕП, реалните состојби во нашата држава, како и можностите за забрзување на процесот на пристапување кон Европската унија. На крајот од средбата ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Како што соопшти Кабинетот на Претседателот на РМ, шефот на државата го истакнал исполнувањето на потребните предуслови на Македонија за почеток на преговорите за полноправно членство во ЕУ. - Претседателот Иванов подвлече дека одредувањето датум за преговори и непреченото водење на преговорите за членство, за Република Македонија ќе биде силен поттик за обединување околу амбициозната реформска агенда. Воедно, според претседателот Иванов, преговорите ќе бидат и силен позитивен сигнал за другите земји од регионот и за заедничката евроатлантска иднина, соопшти Кабинетот на Претседателот на РМ. Јозеф Даул го поздравил напредокот на Македонија во реформските процеси и интегративниот демократски модел на државава. - Даул изјави дека е потребно во најкус можен рок Европскиот совет да определи датум за почнување на преговорите за членство во Унијата за Република Македонија. Според Даул, Европската унија има одговорност да придонесе кон интеграцијата на Балканот како дел од визијата за обединета Европа во која ...
  сите 25 | | | веќе видена

  Стразбур, 21 јуни 2010 (МИА) – Македонскиот министер за надворешни работи и претседател на Комитетот на министрите на Советот на Европа, Антонио Милошоски по обраќањето пред Парламентарното Собрание на Советот на Европа, одговори и на серија прашања поврзани директно со внатрешната ситуација во Македонија и проблемот со името.Француската парламентарка Мари-Ивон Блондон го запраша министерот Милошоски за етничкиот соживот во земјата, повикувајќи се на проектот Скопје 2014, кој според неа проектот е доказ за поделбите и политичката тензија исто како и двојазичната настава. Дали рамковниот договор потпишан пред девет години треба да биде обновен, праша таа.Милошоски на ова прашање одговори дека Македонија не е идеална земја и оти таа не претендира дека е идеално општество. - Но со оглед на контекстот, од нашата независност Македонија успеа, понекогаш и во не многу поволни услови, да одржи поволни меѓуетнички односи: ние имаме цел да развиеме, функционална демократија во едно мултиетничко општество. Имаме иста ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Француската парламентарка Мари-Ивон Блондон го запраша министерот Милошоски за етничкиот соживот во земјата, повикувајќи се на проектот Скопје 2014, кој според неа проектот е доказ за поделбите и политичката тензија исто како и двојазичната настава. Дали рамковниот договор потпишан пред девет години треба да биде обновен, праша таа. Милошоски на ова прашање одговори дека Македонија не е идеална земја и оти таа не претендира дека е идеално општество. - Но со оглед на контекстот, од нашата независност Македонија успеа, понекогаш и во не многу поволни услови, да одржи поволни меѓуетнички односи: ние имаме цел да развиеме, функционална демокрартија во едно мултиетчничко општество. Имаме иста цел што сите ја делиме за меѓуетнички соживот, рече Милошоски. Шефот на грчката делегација при ПС на СЕ, Костантинос Вретос ја обвини Македонија и министерот Милошоски дека ја злоупотребува функцијата претседавач со Комитетот на министрите, со употребата на името Македонија... - Зошто го користите името Македонско ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Марина Маноjловска Не е спорно дека ќе има избори, дали на есен, пролет или редовно - ќе ги има. Прашање е дали сме доволно политички зрели како народ да изградиме вистински систем на вредности во кој народните избраници и владата ќе работат во интерес на граѓаните. И, што ако тоа не се случи, дали како народ ќе го кренеме гласот и ќе излеземе на улица или при секој груб настап на народната полиција, на народните инспектори ќе ја наведнуваме главата и молчешкум ќе ја прифаќаме тортурата и стравот како опција што ќе им ја понудиме на идните генерации. Пусто турско заврши одамна, српското и бугарското, исто така, за жал, остана само грчкото за кое имаме сила и верба во сопствениот идентитет, култура и традиција, па и тоа ќе го надминеме. Многу работи ни се случија во овие изминати години, беа и добри и лоши, преживеавме, но вистинското прашање е дали научивме од сопствените грешки? Како народ и' дадовме доверба на Преродбата, целосна, апсолутна, а резултатите, претпоставувам, се видливи со голо око! Имаме ...
  | | веќе видена

  Бесплатната обука за матурантите која се организираше на ЕУРМ со цел тие полесно да го положат матурскиот испит, беше и вовед и првиот чекор кон идните знаења кои тие треба да ги стекнат на Европскиот универзитет РМ Матурантите од цела Македонија, идни студенти на Европскиот универзитет РМ, имаа можност да ја посетуваат обуката на оваа високообразовна институција, со цел да им се помогне полесно да ја положат матурата. Бесплатната обука за матурантите беше и вовед и првиот чекор кон идните знаења кои како студенти треба да ги стекнат токму на ЕУРМ. Тие имаа можност да се запознаат и со просторните услови на Универзитетот, со наставниот кадар и пристапот што го имаат тие на предавањата и вежбите. Она што го посочија идните студенти на ЕУРМ како една од причините за запишување на оваа високообразовна институција се сигурно и поволностите кои им се нудат за запишување во вид на стипендии, но пред се тие не го криеа задоволството од начинот на комуникација со професорите и со асистентите кои целосно им го ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Црните точки на патиштата низ Македонија сеат повеќе смрт отколку куршумите од „калашниковите“, а недостигот на пари е сериозна закана за успешно спроведување на Националната стратегија за безбедност на сообраќајот на патиштата, предупредија експертите за сообраќај на вчерашната трибина на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патишта (РСБСП) и МВР. Според министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска,во изминатите две години се случиле 304 сообраќајни незгоди во кои 322 лица ги загубиле животите, или четири и пол пати повеќе отколку што имало жртви на убиства. - Основната цел на МВР во 2010 година е да се намали бројот на загинати лица во сообраќајните несреќи за 10 отсто. Во последните 10 години во 1.317 сообраќајни несреќи на патиштата низ Македонија починале 1.496 лица, меѓу кои 87 деца на возраст до 13 години. Од 2000 до 2009 година се регистрирани 26.118 сообраќајни незгоди во кои со посериозни и помалку сериозни повреди завршиле околу 50.000 лица - изјави Јанкулоска.Таа најави ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Македонскиот министер за надворешни работи и претседател на Комитетот на министрите на Советот на Европа, Антонио Милошоски по обраќањето пред Парламентарното Собрание на Советот на Европа, одговори и на серија прашања поврзани директно со внатрешната ситуација во Македонија и проблемот со името. Француската парламентарка Мари-Ивон Блондон го запраша министерот Милошоски за етничкиот соживот во земјата, повикувајќи се на проектот Скопје 2014, кој според неа проектот е доказ за поделбите и политичката тензија исто како и двојазичната настава. Дали рамковниот договор потпишан пред девет години треба да биде обновен, праша таа. Милошоски на ова прашање одговори дека Македонија не е идеална земја и оти таа не претендира дека е идеално општество. - Но со оглед на контекстот, од нашата независност Македонија успеа, понекогаш и во не многу поволни услови, да одржи поволни меѓуетнички односи: ние имаме цел да развиеме, функционална демокрартија во едно мултиетчничко општество. Имаме иста цел што сите ја делиме за ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска ја почна расправата за Предлог измените и дополнувањата на Буџетот за 2010 година. За ребалансот на Буџетот матичната комисија води општа расправа, по која ќе следи изјаснување по поднесените вкупно 260 амандмани. Дефицитот на Буџетот останува на првобитно планираното ниво од 2,5 проценти од БДП, истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во образложението на предложениот ребаланс, кој, како што посочи, е вообичаена и редовна постапка, особено во услови на криза. До денес 16 европски земји веќе направиле ребаланс на сопствените буџети, а уште неколку се во процедура. - Основната причина заради којашто се предлага ребаланс на Буџетот на Република Македонија за 2010 година е прилагодување на јавната потрошувачка заради намалените приходи во Буџетот во првите месеци од годината, кои беа потешки од очекувањата, но веќе во април и мај има подобрување. Приходите вкупно се пониски од минатогодишните и од планираните за околу три проценти, ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Започнаа разговорите за формирање и функционирање на Комисијата за заштита од дискриминација, како тело што ќе се грижи за спроведување на законот за заштита од дискриминација. Невладините организации се пожалија дека тие нема да бидат претставени во неа, но од Министерството за труд и социјална политика, велат дека изборот на седум членови ќе се врши на транспарентен начин од страна на Собранието преку јавен конкурс. “Ќе Можат да конкурираат сите оние граѓани кои ги исполнуваат законските критериуми. Правните барања се освен општите критериуми да се државјанин на РМ, а да се психо-физички способни и да имаат минимум 5 годишно работно искуство во областа на одбраната на човековите права и слободи“изјави - Џелал Бајрами, министер за труд и социјална политика . Од Хелсиншкиот комитет критикуваат дека Комисијата нема да биде активна, бидејќи таа не ги спроведува истражувањата на пријавените случаи. Па така жртва на дискриминација ќе треба до Комисијата да достави и жалба и докази за дискриминација. „Се бара ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Учесниците на дебатата за меѓуетничките односи во Куманово Куманово го заслужува епитетот, град на мирот, бидејќи преставува пример за меѓуетничкиот соживот, заклучија претставници на невладиниот сектор, општината, владата и универзитетски професори. Тие неодамна расправаа на тема ,,Меѓуетнички односи". Претставници од невладиниот сектор, од локалната самоуправа Куманово, од централната власт, универзитетски професори, под мониторинг на меѓународните органзиации во земјава во Меморијалниот комплекс АСНОМ во Пелинце, направија ретроспектива на По многу нешта меѓународниот фактор според анкетите што ги направи, Куманово го прогласи за град на мирот и го има највисокото ниво од 2001-та година по имплементирањето на Рамковниот договор меѓуетничките односи и соживотот во оваа мултиетничка средина. Куманово град на мирот е епитетот кој го заслужува од времето на конфликтот во 2001-та година до сега, заклучија тие. Градоначалникот Зоран Дамјановски рече дека Куманово е пример за меѓутенички соживот и додаде: ...
  | | веќе видена

  Македонија ВМРО-ДПМНЕ: По која цена СДСМ ќе ја внесе РМ во ЕУ и НАТО Скопје, 21 јуни – „Веќе подолго време Бранко Црвенковски одбива да даде одговор што планира да направи со решавање на спорот за името на Република Македонија, со идентитетот на македонскиот народ и македонскиот јазик“, обвини ВМРО-ДПМНЕ.Според оваа партија, СДСМ тврдеал дека ќе ја внесе Македонија во ЕУ и во НАТО, „но не кажуваат како и по која цена ќе го направат тоа“.Затоа, партијата на власт ја прашува СДСМ „дали цената за тоа ќе биде идентитетот на Македонија, дентитетот на македонскиот народ, името на Република Македонија и менување на Уставот. СДСМ не смее да крие од граѓаните на Република Македонија што мисли во врска со сите овие прашања“.На крајот, од партијата го прашуваат Црвенковски: што планираат со името на државата, идентитетот на македонскиот народ? „Дали нешто Црвенковски договорил и ако договорил што договорил? Дали нешто договара во моментов и превзема обврски и какви обврски превзема? И дали има намера и каква е ...
  сите 22 | | | веќе видена

  Со тоа што не докажува невиност оној кој е обвинет за дискриминација туку оној што пријавува дискриминација доставува докази е нарушен основниот принцип при заштитата од дискриминација. Ова е реакцијата на Кочо Андоновски од Хелсиншкиот комитет (ХК) во однос на составот и структурата на Комисијата за заштита од дискриминација. „Каков што беше процесот на донесување на законот за дискриминација таков е и резултатот особено во однос на Комисијата за заштита од дискриминација. Најлошо од се е тоа што за да поднесе некој граѓанин претставка пред Комисијата треба да има факти и докази и сам да ја спроведе истрагата“, додаде Андоновски. Министерот за труд и социјала Џелал Бајрами информираше дека ќе бидат спроведени семинари во девет општини во Македонија за дообјаснување на законот како и дека Собранието на РМ ќе објави јавен оглас на кој ќе можат да конкурира секој граѓанин кој има најмалку пет години искуство во областа на човековите права. Душко Миновски од министерството за труд и социјала ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Исламската верска заедница реагираше на текстот објавен во минатиот број на “Форум” од 11.6.2010 г. со наслов “ИВЗ гнездо на пирамидална измама” во кој објавивме дека во пирамидална измама што се случува во Македонија, Косово и Албанија, се вклучени и луѓе од ИВЗ Во реакцијата на ИВЗ се вели: “ИВЗ со индигнација и сериозна повреденост ги отфрла злонамерниот текст објавен во неделникот ‘Форум’, особено што авторот на текстот има сериозна мана и недоволно знаење за местото и улогата на верските заедници. ИВЗ согласно со Уставот на РМ, член 19, е верска заедница и исклучиво се бави со верски активности кои произлегуваат од нејзиното изворно учење. Таа никогаш не се бавела ниту ќе се бави со активности кои не ì се определени со нејзината уставна поставеност. Сметаме дека ангажманот на лицата кои ги пишуваат овие текстови е злонамерен со цел да ì се нанесе штета на ИВЗ и да ì се намали авторитетот и угледот во очите на сопствените припадници што претставува морално неиздржано дело, однапред осудено на ...
  | | веќе видена

  Комисија за заштита од дискриминација во земјава ќе се формира за прв пат по донесувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација, кој ќе се применува од први јануари 2011 година. Власта и невладините организации со различни перцепции за тоа како истата ќе постапува по одредени претставки. Од Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ сметаат дека комисијата е непристапна, сместена во Скопје без можност за нејзини канцеларии на локално или регионално ниво.м бидејјќи токму таму има најголема дискриминација. “На пример Народниот првобранител има шест регионални канцеларии, а ова е многу важно за заштита од дискриминација затоа што најголемата дискриминација се случува на локално ниво, во помалите средини. Исто така е предвидено Комисијата да постапува исклучиво по претставки на граѓаните. Што значи и е одземена целосно проактивната улога. Најлошо решение во овој закон е околу Комисијата е тоа што, за да некој граѓанин поднесе претставка пред Комисијата треба да има докази и факти дека бил ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Со тоа што не докажува невиност оној кој е обвинет за дискриминација туку оној што пријавува дискриминација доставува докази е нарушен основниот принцип при заштитата од дискриминација. Ова е реакцијата на Кочо Андоновски од Хелсиншкиот комитет (ХК) во однос на составот и структурата на Комисијата за заштита од дискриминација. „Каков што беше процесот на донесување на законот за дискриминација таков е и резултатот особено во однос на Комисијата за заштита од дискриминација. Најлошо од се е тоа што за да поднесе некој граѓанин претставка пред Комисијата треба да има факти и докази и сам да ја спроведе истрагата“, додаде Андоновски. Министерот за труд и социјала Џелал Бајрами информираше дека ќе бидат спроведени семинари во девет општини во Македонија за дообјаснување на законот како и дека Собранието на РМ ќе објави јавен оглас на кој ќе можат да конкурира секој граѓанин кој има најмалку пет години искуство во областа на човековите права. Душко Миновски од министерството за труд и социјала не даде ...
  сите 11 | | | веќе видена

  Со тоа што не докажува невиност оној кој е обвинет за дискриминација, туку оној што пријавува дискриминација доставува докази е нарушен основниот принцип при заштитата од дискриминација Вака реагира на Кочо Андоновски во иемто на Хелсиншкиот комитет (ХК) во однос на составот и структурата на Комисијата за заштита од дискриминација „Каков што беше процесот на донесување на законот за дискриминација таков е и резултатот особено во однос на Комисијата за заштита од дискриминација. Најлошо од се е тоа што за да поднесе некој граѓанин претставка пред Комисијата треба да има факти и докази и сам да ја спроведе истрагата“, додаде Андоновски. Министерот за труд и социјала Џелал Бајрами информираше дека ќе бидат спроведени семинари во девет општини во Македонија за дообјаснување на законот како и дека Собранието на РМ ќе објави јавен оглас на кој ќе можат да конкурира секој граѓанин кој има најмалку пет години искуство во областа на човековите права. Душко Миновски од министерството за труд и социјала не ...
  сите 13 | | | веќе видена