Паско Кузман

  во

  Заминувањето на Катица во Шутка е засега доволно да се засити поетската правда. Но ни приближно доволно да се исполни потребата за политичка промена во начинот ...
  сите 4 | | | веќе видена

  ЧАШИ ЗА ВИНО АНТИЧКИ ШЛЕМОВИ САДОВИ ЗА ВИНО ДОЛНИОТ ДЕЛ ОД ОБУВКИ ВО КОИ БИЛ ЗАКОПАН ПОКОЈНИКОТ КОПЈА ЛАНЧЕ ЛАНЧЕ ЗЛАТНАТА МАСКА И ЗЛАТНАТА РАКАВИЦА САДОВИ ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Изложбата „100 години Требениште“ содржи околу 400 експонати откривани во различни периоди од 1918 до 2018 година Археолошката изложба „100 години Требениште“, ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Од денеска од 10 часот во Археолошкиот музеј во Скопје е отворена ексклузивната изложба „100 години Требениште“, со над 400 артефакти од некрополата во ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Интернационалната изложба доби веб-страница на македонски и на англиски јазик, а ќе биде преведена и на српски и на бугарски јазик Во Археолошкиот музеј во ...
  сите 13 | | | веќе видена

  „Студентите се задушуваат во сопственото ѓубре. Дворовите се како депонии“ е насловот на текстот преку кој прикажуваме какви се дворовите на студентските ...
  сите 26 | | | веќе видена

  Повеќе од 400 артефакти од некрополата во Требениште, Охрид, заедно со прочуените златни маски кои се наоѓаат во музеите во Бугарија, Србија и Македонија, од ...
  сите 32 | | | веќе видена

  Изложбата презентира еден мал дел од култовите на плодноста што се практикувале на територијата на Македонија Во Етнографскиот музеј на Хрватска во Загреб е ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Скафандерите фрчеа на Марсовото небо, а потоа одлетаа во бескрајот на вселената. Ние сите сме ја изгубиле свеста, а кога се освестивме, бевме во сондата покрај ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Познатиот археолог Паско Кузман повеќе не го бара гробот на Александар Македонски, туку пишува обемна студија за археологија, заснована на неговото богато ...
  сите 2 | | | веќе видена

  На триесеттина километри од градот Охрид, во живописното село Лешани, во областа Дебрца се наоѓа раскошниот манастир единствен манастирски комплекс посветен ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Старите камени блокови на Охридската чаршија, кои биле носени од неколку реони од Охрид, пред деценија и пол беа заменети со мермерни и сега комуналците се ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Конструктор Инженеринг АД Сплит ги вратил парите во буџетот на општина Центар – потврди градоначалникот Саша Богдановиќ во телефонска изјава за 1Тв, но без прецизно да одговори по кој основ се уплатени парите. Се работи за финансиската штета направена со изградбата на мостот ОКО за која вчера финасиската полиција поднесе кривична пријава против поранешниот градоначалник Владимир Тодоровиќ и уште двајца негови соработници. „Средствата се вратени согласно првичниот договор. Во текот на истражувањето ние контактиравме со фирмата и нагласивме дека имаат одредени нерасчистени долгови. Тие ни одговрија со писмо дека ќе ги вратат парите. Тоа и го направија. За сите неправилности кои ги откриваме, ние поведуваме постапки“, вели Саша Богдановиќ градоначалник на општина Центар. Од друга страна пак, експертите што ги консултиравме тврдат дека фирмата, која е со блокирана сметка, не може да прави трансакции. До Управата за финансиска полиција пристигнала само потврда од општината дека парите се вратени, но не и налогот ...
  сите 26 | | | веќе видена

  Првите вратени 433 илјади евра кои го свртеа т.н бројчаник ги уплатила контроверзната хрватска фирма Конструктор инженеринг, која со месеци е во стечајна постапка. Од свој џеб парите не ги дал поранешниот градоначалник Владимир Тодоровиќ и вработените осомничени за несовесно работење во службата на општината. Тодоровиќ во кус телефонски разговор не сакаше да го коментира случајот, но беше јасен дека не вратил пари. „Не сакам да коментирам сега ништо. Не сум во државата. Не сум ги вратил јас парите. Распрашајте се во општина Центар кој ги вратил парите“, вели Владимир Тодоровиќ Од општина Центар потврдија дека трансакцијата била направена пред околу една недела и дека уплатата ја извршила хрватската фирма, која го склучи првичниот договор за градба на мостот „ОКО“. Од финансиската полиција соопштија дека дека кривичните се пратени во обвинителството „Приближно 433.000, пријавените лица се согласија да ја надоместат сумата во целост за што добивме потврда и од општина Центар дека на 30.06.2018 година ...
  сите 12 | | | веќе видена