Папуљас

  во

  Италијанскиот новинар Томазо Дебенедети познат по лажните профили на Твитер и лажните вести, одново ја дезинформираше грчката јавност со информација дека ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Италијанскиот новинар Томазо Дебенедети познат по лажните профили на Твитер и лажните вести, одново ја дезинформираше грчката јавност со информација дека ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Италијанскиот новинар Томазо Дебенедети познат по лажните профили на Твитер и лажните вести, одново ја дезинформираше грчката јавност со информација дека ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Италијанскиот новинар Томазо Дебенедети познат по лажните профили на Твитер и лажните вести, одново ја дезинформираше грчката јавност со информација дека ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Италијанскиот новинар Томазо Дебенедети познат по лажните профили на Твитер и лажните вести, одново ја дезинформираше грчката јавност со информација дека ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Италијанскиот новинар Томазо Дебенедети познат по лажните профили на Твитер и лажните вести, одново ја дезинформираше грчката јавност со информација дека ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Грчкото Министерство за надворешни работи упати дипломатска нота до турскиот амбасадор во Атина, наведувајќи дека турски борбени авиони сѐ почесто го ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Македонизмот, како идеологија, како намера или како движење, без разлика кој го измислил, кој го поткревал или поддржувал, се покажа како најуспешен проект на македонскиот народ во целата негова историја, тоа е златното време за Македонија како држава. Македонизмот ја оживотвори и зацврсти македонската национална свест, ја подигна на највисоко ниво, државно ја конституира, уставно ја дефинира, територијално ја осигури, културно ја воздигна, меѓународно ја афирмира Точно пред шест години тогашниот грчки претседател Kаролос Папуљас при посетите на Србија, Бугарија и на Албанија, во повеќе наврати изјавувaше дека „сѐ додека Скопје инсистира на идеолошката конструкција наречена ’македонизам’ и на македонизмот како национална идеологија, сѐ дотогаш ќе ги држи вратите на НАТО затворени, а процесот на интеграциите во ЕУ замрзнат“. Изјавите на Папуљас не беа случајни, ниту нови, зашто македонизмот со децении им е трн во око на соседните држави. Што е македонизмот (македонството) против кого не е запрена војната? Што ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Зоран Заев и Никола Димитров веднаш да си поднесат оставка и да бидат земени на кривична одговорност за злосторство против народот и државата Договорот што го подпиша Никола Димитров со грчкиот министер за надворешни работи Никос Коѕијас, кој тајно и подмолно, без никаква расправа, без никаква дебата во јавноста и во стручни органи и инстируции, како најголема тајна, во скратена постапка, со груба повреда на Деловникот и со злоупотреба на европско знаменце, експресно беше ратификуван од Собранието. Го ратификуваа пратниците од владејачкото мнозинство, претежно од СДСМ и ДУИ, без пратениците од опозицијата, која не беше ниту информирана за текот на тајните преговори, како што беше заобиколен и Претседателот на Република Македонија, со грубо насилство врз Уставот и законите, со сила протуркаа ратификација на срамен, штетен и противуставен договор. Во аналите на меѓународното право не е познат ваков договор, спротивен на меѓународните норми и на највисоките акти на ООН. Ова е единствен преседан во светот, еден ...
  сите 16 | | | веќе видена

  ДА ПРОДОЛЖАТ ИЛИ ДА СЕ ПРЕКИНАТ ПРЕГОВОРИТЕ ОКОЛУ „РАЗЛИКАТА“ ЗА ИМЕТО НА НАШАТА ДРЖАВА? (4) Пишува д-р Гале Галев Република Македонија, колку и да беше погодена од неправедниот исход од Лисабонската декларација, сепак, на планот на своето меѓународно признавање таа и натаму остана на нивото на соработката и проактивноста, прифатени уште од самиот почеток на ова признавање. Имено, аргументирајќи дека барањето зборот „Македонија“ да отпадне од името на нашата држава, „..е преседан во историјата на народите и надвор од меѓународните норми“, таа побара од неа на претстојниот нејзин самит во Единбург, под британско претседателство, оваа неправда да биде отстранета. Глигоров се обрати со писмо до дванаесеттемина во Единбург, на 11 декември 1992 година. Оваа реакција не остана неслушната. Така, британското претседателство на тој самит го понуди на разгледување и одлучување извештајот, што за таа цел го подготви неговиот специјален пратеник амбасадорот Робин О’Нил (Лондон 1 декември 1992 година). Тој во овој ...
  сите 23 | | | веќе видена

  Паралелно со преземените мерки за склучување на Дејтонскиот Договор издејствувано е и склучување на Привремена согласност која е потпишана од владите на Република Македонија и на Република Грција на 13 септември 1995 година. Нејзиниот текст е наведен во целост, во македонски превод, иако за најверодостоен се смета оригиналот напишан на англиски јазик. Текстот гласи: Привремена согласност меѓу Македонија и Грција (Њујорк, 13 септември 1995 год.) (Њујорк, 13 септември 1995 год.) “(Име, Каролос Папуљас), кој ја претставува Првата страна (Прва страна), и (Име, Стево Црвенковски) кој ја претставува Втората страна (Втора страна), го ИЗЈАВУВААТ и се согласуваат со следното:Повикувајќи се на принципите на неповредливост на границите и на територијалниот интегритет на државите инкорпорирани во Финалниот документ на Конференцијата за безбедност и соработка во Европа, потпишан во Хелсинки,Имајќи ги предвид одредбите на Повелбата на Обединетите нации и особено оние што се однесуваат на обврските на државата во ...
  сите 27 | | | веќе видена

  Пишува Тодор ПЕТРОВ Во интервју за Телевизија Алсат-М, Љубомир Фрчкоски го потврди она што одамна го повторувам, ама нема кој да чуе и разбере. Фрчкоски, еден од авторите на предлог Уставот на Македонија од 1991 година, вели, дека меѓународен договор меѓу Македонија и Грција за името е посилен по важност од гаранциите за непроменливост на Уставот. - Ние Уставот можеме да го смениме кога сакаме. Тој е внатрешен правен акт што не дава никаква гаранција на другата земја дека за две години можеме да го смениме. Договорот не можеме да го смениме. Тоа на Грците има дава гаранција, - заклучува Фрчкоски. Во ова интервју за Алсат-М, Фрчкоски го повтори својот став за географска одредница на името на државата како решение за односите со Грција. Така зборува Фрчкоски денес, ама во 2005 година друга песна пееше. Имено, во расправа за државното име Македонија, Фрчкоски тогаш рече: “Владата треба да го извести медијаторот дека Македонија се однесувала во согласност со Резолуцијата усвоена при приемот но, таа ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Барањето на Грција за промена на Уставот е еден од проблемеите што ги доведоа преговорите во ќорсокак.. Наспротив тврдењето на македонската влада, дека во Уставот нема ништо спорно и ништо што изразува иредентизам, грчката страна продолжува да инсистира на промени, а како проблематични ги наведуваат преамбулата, членот 3 и членот 49 од Уставот.. Оваа анализа ќе покаже зошто ваквото барање е апсурно и одамна затворено прашање.. Како што реков, прво како спорна ја наведуваат преамбулата.. Што точно во неа е проблематично никогаш не кажаа јавно, но според нашите информации од упатените во преговорите, главната забелешка им е повикувањето на традициите на Крушевската република... Оваа одредба ја имаше и во првичната преамбула, а остана со одредени модификации и со амандманот 4, донесен по рамковниот договор, со кој во целост се замени првичната преамбула...  -Граѓаните на Република Македонија.... - во согласност со традицијата на Крушевската Република и одлуките на АСНОМ и на Референдумот од 8 септември 1991 ...
  сите 48 | | | веќе видена

  Овој текст е објавен во Вечер на 11 април 2013 година... гледате ли некоја разлика со она што се случува денес во преговорите со името. Процесот е ист но, разлика на крајот сепак - ќе има. Зошто тогаш не се прифаќала ваква промена на уставното државно име, а сега е прифатлива? АЛИТИЧАРИТЕ ГЛЕДААТ ПРИДВИЖУВАЊЕ ВО ПРЕГОВОРИТЕ, НО ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ТЕЖИШТЕТО Е ВРЗ МАКЕДОНСКАТА СТРАНА Новиот предлог и амбициозниот речник на медијаторот во спорот за името помеѓу Македонија и Грција, Метју Нимиц, е доказ за зголемениот притисок за решение на спорот поради фактот што по неколку години повторно се употребува терминот "предлог" наместо "идеи", но оптимизмот треба да се земе со резерва, бидејќи тешко е веројатно дека "новиот" предлог на Нимиц не е некаков сублимат на неговите досегашни "идеи" и "размислувања" кои беа целосно неприфатливи за Македонија, предупредуваат македонските аналитичари по последните средби во Њујорк на посредникот со амбасадорите на Македонија и Грција, Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис. - ...
  сите 251 | | | веќе видена

  Овој текст е објавен во Вечер на 11 април 2013 година... гледате ли некоја разлика со она што се случува денес во преговорите со името. Процесот е ист но, разлика на крајот сепак - ќе има. Зошто тогаш не се прифаќала ваква промена на уставното државно име, а сега е прифатлива?АЛИТИЧАРИТЕ ГЛЕДААТ ПРИДВИЖУВАЊЕ ВО ПРЕГОВОРИТЕ, НО ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ТЕЖИШТЕТО Е ВРЗ МАКЕДОНСКАТА СТРАНАНовиот предлог и амбициозниот речник на медијаторот во спорот за името помеѓу Македонија и Грција, Метју Нимиц, е доказ за зголемениот притисок за решение на спорот поради фактот што по неколку години повторно се употребува терминот "предлог" наместо "идеи", но оптимизмот треба да се земе со резерва, бидејќи тешко е веројатно дека "новиот" предлог на Нимиц не е некаков сублимат на неговите досегашни "идеи" и "размислувања" кои беа целосно неприфатливи за Македонија, предупредуваат македонските аналитичари по последните средби во Њујорк на посредникот со амбасадорите на Македонија и Грција, Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис.- ...
  сите 199 | | | веќе видена

  „Нова Македонија“ во повеќе продолженија ги објавува извадоците од последната книга на поранешниот претседател на Собранието, Стојан Андов, „Успеси и заговори 1993 година - обидите на Данаилов Фрчкоски“, во која авторот ги опишува случувањата во 1993 година, како еден од најтурбулентните периоди за Република Македонија, со негов осврт на улогата на голем број личности од општествениот живот во земјава и пошироко Упорноста и жестината на една целосна ирационална политичка позиција на партијата ВМРО-ДПМНЕ против приемот на Македонија во Обединетите нации, лагите дека сме го продале името и другите непромислености, ѝ нанесоа огромна штета на нашата држава, а корист од нивната политика имаа само грчките јастреби. Патем, треба да потсетиме дека Резолуцијата 817, покрај одлуката за прием на Република Македонија во Обединетите нации, содржеше уште неколку упатства до генералниот секретар и до двете страни во спорот. Страните беа обврзани да разговараат за отстранување на разликите во врска со името, а потоа и да ...
  сите 15 | | | веќе видена

  Oдлуката на самитот на ЕЗ на 11 декември 1992 година ги помести работите напред во корист на нашава земја. Во таа 1992 година, на 27 јуни, беше донесена фамозната Лисабонска декларација, со која од името на сите членки на тогашната ЕЗ на Македонија ѝ се наложуваше да прифати ново име на државата во кое нема да го има зборот Македонија и изведенки од него. Одлуката во Единбург позитивно ги измести работите, така што решавањето за признавање на Република Македонија, кое дотогаш беше во надлежност на Европската заедница, го префрли директно да се решава во ООН. Прва последица на таа одлука во 1993 година беше обидот Грција да ги врати работите назад, така што од Македонија да се бара да прифати арбитража во решавањето на спорот за името. За тоа свое барање имаше поддршка лично од тогашниот претседател на Република Франција, Франсоа Митеран. По многу маки, но и со разбирање од страна на клучните фактори во меѓународната заедница, македонското раководство успеа да го елиминира тоа барање на Грција. Кога веќе ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Пишува Тодор ПЕТРОВ “Помогни ми, ќе ти помогнам!“ Вака го објасни лидерот на ДУИ партнерството со СДСМ. “Нашето партнерство има реципроцитет!“ “На овие избори ние имаме договор. Договорот е со нашиот партнер во Владата. Таму каде што немаме можност да победиме, за градоначалник на општината го поддржуваме нашиот партнер СДСМ. Таму каде што тие немаат можност и шанса да победат за градоначалник, како во Тетово, Гостивар, Кичево, Чаир, тие нас не’ поддржуваат. Ние ќе ги поддржиме нив за градот Скопје, каде што не можеме да победиме, но имаме 35.000 гласови. И во Куманово немаме можност да победиме и ќе го поддржиме кандидатот на СДСМ“, - објасни Али Ахмети на изборниот митинг во Ресен. Веќе не е никаква тајна, Зоран Заев јавно се откажа од патриотизмот, за него СДСМ е албанска партија која се бори за “граѓанско општество“. А, залог за владината коалиција е предлог-Законот за употреба на јазиците што треба да го усвои Собранието по предлог на ДУИ. Бидејќи нема дво-третинско парламентарно мнозинство за измени ...
  сите 27 | | | веќе видена