Охрид

  во

  Македонскиот туризам е пред колапс и ден поскоро треба да се превземе нешто во таа насока истaкнаа од туристичко угостителската комора на денешната трибина под наслов "Забраната е штетна за демократијата - Дискриминацијата убива“. „Македонското угостителство е на колена и сакаме уште еднаш да го искажеме стравот од колапсот. Денесka од Охрид од срцето на македонскиот туризам почнаваме со потпишување на декларација, преку која ќе бараме до сите надлежни инстутитуции во најбрз можен рок заеднички да изнајдеме начин за најдемократско решение за измени во законот за заштита од пушењето“ истакна Феркан Бербери координатор на туристичко угостителската комора. Угостителите бараат измена во законот во членовите 2, 3 и 9 каде што ќе може да се дозволи правото на избор. Како последица од ригорозниот закон во охридско - струшкиот регион се затворени неколку објекти , а отпуштени се 10 % од вработените додека голем дел од локалите ја очекуваат да измената за да можат да продолжат нормално да функционираат. „По ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Членовите на Туристичко-угостителската комора на Република Македонија денеска во Охрид усвоија Декларација со која бараат измени на Законот за заштита од пушењето. Координаторот на Комората Феркан Бербери, на трибината „Забраната е штетна за демократијата – дискриминацијата убива“ организирана од Туристичко – угостителската Комора, во име на угостителите од Македонија укажа на неповолната ситуација во која се најде таа стопанска дејност по воведувањето на забраната за пушење во угостителските објекти. - Ние од угостителско-туристичката комора уште еднаш сакаме да укажеме на колпсот на македонскиот угостителски сектор и да укажеме дека македонскиот туризам и угостителство се на колена, истакна Бербери, истакнувајќи дека од денеска членството на Комората почнува со потпишување Декларација во која од институциите на државата ќе се бара во најскоро време да зе изнајде решение и измани на законските одредби. Угостителите ги повикуваат надлежните институции да изнајдат решение и да направат се што е во нивна моќ ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Во текот на изминатите две недели по спроведена дисциплинска постапка, донесени се 15 решенијапротив 15 вработени во Министерството поради сторени повреди во работењето, согласно одредбите по член 134 став 1 точка 1, 2 и 7 од Колективниот договор на МВР. На двајца вработени изречен им е отказ на договорот за вработување согласно член 134 став 1 точка 1 од Колективниот договор, а се работи за Р.М. и В.М., полициски службеници во полициска станица при СВР Охрид (неоправдано изостанале од работа три последователни дена). На 12 вработени изречена им е мерка парична казна заради пречекорување на службените овластувања согласно одредбите по член 134 став 1 точка 2 и 7 од Колективниот договор, а се работи за: - А.П. и А.Ј., полициски службеници во полициска станица при СВР Струмица, изречена им е парична казна во износ од 15% од месечните плати во наредните четири месеци (го напуштиле работното место без согласност на претпоставениот старешина); - Х.Х., полициски службеник во полициска станица при РЦ ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Денеска се руши дел од пешачкиот мост наречен „Мост на желбите". Силните бранови, предизвикани од силниот ветер кој дува од југозападен правец денеска го оштетија мостот кој беше направен и пуштен во употреба минатата година. Оваа надезерска патека водеше од Света Софија до населбата Канео. Силните бранови денеска го преплавуваа охридското крајбрежје во централното градско подрачје. Водата го префрла и патот и достигнува дури до дворното место на Охридската капетанија. (Крај) Фото: www.OhridLive.com
  сите 2 | | | веќе видена

  Угостителите организирани во Туристичко Угостителската Комора преку Деркларација апелираат градоначалниците да направат се што е во нивна моќ, веднаш да се најде решение за измени и дополнувања на Законот за заштита од пушење за угостителските објекти. -Угостителите подржуваат Закон за заштита од пушење во кој во Угостителските објекти по моделот на многу Европски земји( Шпанија, Белгија, Португалија, Австрија, Грција, Бугарија, Луксембург) ќе биде дозволено пушење со строго контролирани стандарди на вентилација и делови за пушачи и непушачи. Предлогот на Угостителите е доставен до Владата ( кабинетот на премиерот Никола Груевски), Министерство за економија, Министерство за здравство и Парламентот на Македонија – стои во декларацијата на угостителите. Тие бараат, како што велат, градските татковци да помогнат да се спаси Угостителскиот сектор од целосен колапс. Велат, да се направи се за да се спасат 20.000 семејства да не останат на улица. - Направете се што е во ваша моќ –Угостителите да го ...
  сите 6 | | | веќе видена

  И покрај максималниот испуст на водата од Езерото во реката Црн Дрим во Струга, струшкиот дел од крајбрежјето на Охридското езеро денес почна да се поплавува. Според експертите настанатите поплави се последица и на високите подземни води и прекинатата абсорптивна моќност на Охридското Езеро. Езерото почна да си ги враќа плажите назад, а вода достигна и до блиските улици. Брановите достигнуваа височина и до еден метар. И понатаму во најголема опасност се жителите од селото Луково. Мештаните со страв гледаат во надојдената вода, а веќе се забележуваат и првите посериозни штети. На луковчанецот Милутин Урошоски водата му навлегла во рибникот кој го имал со години. “Луѓето од ЕЛЕМ, требаше на време да го пуштат Дримот, а не сега, кога дојдоа во опасност Охрид и Струга. Видете езеро е внатре, не можам да влезам во подрумот. Постои опасност да се сруши рибникот. Навлезе вода внатре, целата риба за да ја спасам ја однесов кај еден пријател. Што ќе биде и како ќе биде не знам. Цевките што се поставени не ...
  сите 36 | | | веќе видена

  Крајно време е да се интервенира во загрозените подрачја, зашто состојбата со водостојот навистина станува се позагрижувачка, апелира градоначалникот на Охрид, Александар Петрески кој денеска беше во Пештани каде водата од езерото веќе се прелева. Како што кажа Петрески, водата веќе навлегла во куќите на жителите од ова село кои дома седат со чизми, а стравуваат да вклучат и електрична енергија. - Поткопан е патот до Свети Наум. Има и одрони од карпите врз патот. Ова може да биде фатално и по колекторскиот систем, зашто цевките можат да пливаа по езерото. Загрозена е електричната енергија, водоснабдувањето и телекомуникациските кабли во Пештани, предупреди градоначалникот. Тој побара од надлежните, соодветно регулирање на речните корита, регулирање на Охридското Езеро и изградба на потпорни ѕидови на патот до Свети Наум. (Крај)
  сите 37 | | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капаците на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните институции во ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Опасност од прелевање на езерото и преплавување на Охрид и Струга не постои во овој момент, порача денеска од Охрид, пратеникот од ВМРО ДПМНЕ, Александар Николовски. Тој рече дека состојбата будно се следи, а е формирано и координативно тело составено од повеќе ресорни министерства и надлежни институции. - Нивото на езерото е за седум сантиметри под највисоката точка измерена во 1986. година кога немало поплави во Охрид и излевање на езерото. Дневно се намалува за 1 сантиметар. Се испушта од 50 до 55 метри кубни вода низ Црн Дрим, и тоа е доволна количина за да биде стабилно нивото. Исто така сум информиран од Електрани - Македонија дека има доволно простор во двете езера Глобочица и Шпиље за примање на водата која се испушта во овој момент, изјави пратеникот Николовски. Според него, заради непотребното ширење паника, многу туристи овој викенд не допатувале во Охрид, како што рече, сметајќи дека градот ќе биде преплавен. (Крај)
  сите 32 | | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капаците на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните институции во ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Фотографиите направени денеска во Охрид, и премногу потсетуваат на оние кои Инпрес ги објави минатата недела, фотографирани кон средината на минатиот век, во доцните шеесетти години. Охридското Езеро тогаш, а и сега ја покажува својата сила и непредвидливост. Старите фотографии погледнете ги уште еднаш ОВДЕ . (Крај)
  | | веќе видена

  Туристичко - уготителската Комора на Република Македонија денеска во ресторанот „Далга“ ќе организира трибина на тема „Забраната е штетна за демократијата - дискриминацијата убива“. На трибината ќе земат учество угостителите од Охридско - Струшкиот регион кои ќе ги изнесат загубите претпени како последица на новиот Закон за Заштита од пушење, што резултира со огромни загуби при само еден месец од имплементација на законот за заштита од пушење како и бројни отпуштања на персонал во угостителските објекти но и затварање на објектите. Заканите со кои се соочува Туристичко Угостителскиот сектор во регионот и огромниот ризик од неуспешна туристичка сезона се повод Угостителите и Туристичките работници уште еднаш јавно да побараат од надлежните институции компромисно решение за забраната за пушење, кое нема да ги дискриминира нивните гости, а ќе биде клучот за спас на секторот кој е на „колена“. Угостителите ќе потпишат Декларација против целосната забрана за пушење која ќе биде предадена на надлежните локални ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Христијан Шапкар кој управувајќи со глисерот, кобната вечер на 22. август минатата година ја усмрти Ирина Романова - Муцунска ќе одговара за "тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот". Тој е обвинет за предизвикување на глисерската несреќа во која пред седум месеци животот го загуби 39 - годишната Муцунска. "Утрински весник" од извори во охридското Обвинителство, јавува дека против Шапкар обвинението било поднесено во текот на вчерашниот ден, а наскоро се очекува да биде одреден судијата и стартот на судскиот процес. Истрагата за кобната несреќа траеше седум месеци, при што досието беше комплетирано со резултатите од обдукцијата, вештачењето на глисерите што го извршија неколкумина машински и сообраќајни инженери од Републичкиот завод за судски вештачења, како и со доказен материјал што беше пронајден на дното на Охридското Езеро, на местото каде што се случи судирот меѓу двата глисера. Трагедијата се случи пред влезот во каналот Студенчишта во Охрид, кога пловилото на Шапкар удрило во ...
  | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капацитетите на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капаците на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните институции во ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Поплавени се подруми на повеќе куќи во селото Пештани, кои се наоѓаат во непосредна близина до Охридското езеро, јави денеска порталот Охрид њуз.Обилните врнежи од дожд и топењето на снегот предизвикаа покачување на подземните води во Пештани, а според надлежните служби, кои на терен ја следат состојбата, опасност од поплави има и во други населени места.Според информациите, водостојот на Охридското езеро и натаму е десетена сантиметри повисок од максимално утврдената кота.
  сите 47 | | | веќе видена

  "Охридско лето" доби поштенска марка "Со Македонски пошти се договоривме во јуни да ја промовираме марката, што означува светска турнеја за Фестивалот, зашто со поштенската марка се добива светска промоција на она што го работиме", ни рече директорот на "Охридско лето" Тони Симоновски. "Охридско лето" минатата година беше прогласен за најуспешниот туристички настан од Министерството за економија За годинешното јубилејно 50-то издание на "Охридското лето", најреномираниот фестивал во земјава, член на Асоцијацијата на европските фестивали, за првпат во неговата историја добива филателистичка марка. "Со Македонски пошти се договоривме во јуни да ја промовираме марката, што означува светска турнеја за Фестивалот, зашто со поштенската марка се добива светска промоција на она што го работиме", ни рече директорот на "Охридско лето" Тони Симоновски. Како што се предвидува, на марката ќе има фотографија од внатрешноста на "Св. Софија" каде што започнала историјата на манифестацијата, и логото на Фестивалот."Охридско ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Снегот многу брзо се топи и надоаѓаат огромни количества вода што не можеме да ја задржиме и од која мораме што побрзо да се ослободиме, а токму таа ќе ни недостига во посушните периоди, сметаат познавачите Нивото на Треска кај Македонски Брод се покачило за 78 сантиметри, а на Вардар кај Демир Капија за 32 сантиметри, Црна е длабока речиси четири метри, Црн Дрим поплави дел од патот меѓу Струга и Дебар. Сите хидроелектрични централи работат со полн капацитет и не можат да постигнат, а голем број езера и вештачки акумулации се преполни и се пред излевање. Ова е моменталната хидролошка состојба во земјава, која настана поради високите температури и забрзаното топење на снегот. Низ целата земја има многу повеќе вода од количествата што се потребни, а на некои места, како Охридско, Дебарско или Струмичко, и повеќе отколку што е пожелно. Но што ќе значи оваа состојба за годината што престои? Според познавачите, изобилството од вода сега, која не можеме ниту да ја задржиме, ниту да ја искористиме, може да донесе ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Според официјалните полициски статистики, минатата година на македонските патишта се случиле 4.357 незгоди во кои 160 лица ги загубиле животите, а 6.731 лице завршиле во болница со тешки повреди Несовесни возачи, пребрзи пешаци, неисправни автомобили што итаат низ сообраќајниците во земјава, мало невнимание или пак некоја капка алкохол повеќе се причините поради кои мината година се случувале во просек по дваесетина тешки сообраќајни незгоди секој ден. Сепак, иако се очекуваше дека жешкиот асфалт мината година бил нем сведок на поголем број сообраќајни несреќи од претходната 2008 година, анализи на МВР го утврдиле спротивното. Според официјалните полициски статистики, минатата година на сообраќајниците се случиле вкупно 4.357 незгоди во кои 160 лица ги загубиле животите, а 6.731 лице завршиле во болница со тешки повреди. Споредено со 2008 година, кога се случиле педесетина несреќи повеќе и во кои загинале точно 162 лица, општиот впечаток на намалување на незгодите го следи извесен парадокс, оти според ...
  | | веќе видена

  Според експертите што директно учествуваа во вадењето на неексплодираните средства, акцијата барала многу напор, знаење и умешност и воопшто не била наивна Три и пол илјади неексплодирани мини, гранати и муниција тешки над 7 тони биле извадени во акцијата за чистење на езерското дно, која траеше изминативе дваесетина дена. Најголем дел од нив се мини и гранати со голем калибар, кои потекнуваат од Балканските и од Првата светска војна. Акцијата за подводно чистење на езерото од неексплодирани убојни средства ја организира Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) со поддршка од Меѓународниот фонд за деминирање и Владата на Соединетите Американски Држави. Два тима нуркачи оперираа на три локации во Охрид и во Пештани. - Од езерските води кај пристаништето во Охрид и во Пештани е извадено сé што можеше да се види визуелно или да се открие преку специјалните направи. Дадовме максимални напори да извадиме сé што ни беше достапно. Толкав број ретко кога може да се извади од езерата - изјави по завршувањето на ...
  | | веќе видена