НАТО

  во

  Како ќе биде точно заклучокот на Советот на министри на ЕУ на 18 јуни е тешко да се претпостави. Најлошо е ако воопшто не се најдеме на дневниот ред. Но, она што е најзначајно за Македонија е сознанието дека датум за преговори нема да добиеме, изјави претседателот на СДСМ Бранко Црвенковски во неделното интервју за Радио Слободна Европа. - Како резултат на сето тоа очекувам во периодот што доаѓа една демонстрација на разочараност од страна на ЕУ во Македонија и нивно пасивизирање во однос на нашата интеграција во Унијата, вели лидерот на СДСМ. Од друга страна, додава Црвенковски, очекувам зголемен активитет од САД, се разбира не на неограничен временски период, туку во наредните 3-4 месеци, имајќи предвид дека на почетокот од ноември во Португалија се одржува Самит на НАТО. - Вашингтон, се разбира, е повеќе заинтересиран за интеграциите во НАТО, отколку за оние во ЕУ. Доколку ја пропуштиме таа шанса, можно е да дојдеме во ситуација да бидеме на долг временски период блокирани во двата процеса. Лошо е, може ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Црногорскиот премиер Мило Ѓукановиќ највероватно до крајот на оваа година ќе се повлече од функцијата за да започне нова кариера во НАТО, пишува весникот „Дан". Повикувајќи се на извори во Демократската партија на социјалистите и Социјалдемократската партија, весникот наведува дека се почесто се зборува за тоа дека Ѓукановиќ по повлекувањето ќе преземе една од челните функции во северноатлантската алијанса. За ова веќе наводно се преговарало во одредени меѓународни кругови, посебно во САД. Оваа приказна е актуелна од декември минатата година кога Ројтерс за прв пат ја најави оваа можност и објави вест дека Ѓукановиќ сепак нема да го заврши овој премиерски мандат. (Крај)
  сите 15 | | | веќе видена

  Од наша страна целиот процес за името се води крајно нетранспарентно, не само јавноста и опозицијата, туку и владата не е информирана што точно се случува во преговорите. Лошо е може да биде и катастрофално за иднината на земјата ако и ЕУ и НАТО и САД кренат раце од Македонија, порача лидерот на СДСМ Бранко Црвенковски во интервју за Радио Слободна Европа. Кои се нашите позиции, кои се нашите аргументи, кои се нашите појдовни ставови, која е нашата црвена линија преку која неможеме да поминеме? Г-дине Црвенковски што очекувате дека ќе се случува со спорот со името и нашите евроинтеграции, откако е очигледно дека и зададениот јунски рок нема да донесе ништо значајно? Да, веќе е сосема јасно дека таа дополнителна шанса што ни беше дадена од страна на ЕУ во декември минатата година од плус шест месеци за деблокирање на процесот за нашето интегрирање во Унијата, не ја искористивме. Како точно ќе биде заклучокот на Советот на министри на 18-ти јуни е тешко да се претпостави. Најлошо е ако воопшто не се најдеме на ...
  сите 15 | | | веќе видена

  - „Сознанието дека Македонија нема да добие датум за преговори е непријатно, но најлошо од се е ако Македонија не се најде на дневниот ред на Советот на министри на ЕУ на 18 јуни.“ - Ова го изјави претседателот на најголемата опозициона партија, Бранко Црвенковски во неделното интервју за Радио слободна Европа. - „Како ќе биде точно заклучокот на Советот на министри на ЕУ на 18 јуни е тешко да се претпостави. Најлошо е ако воопшто не се најдеме на дневниот ред. Но она што е најзначајно за Македонија е сознанието дека датум за преговори нема да добиеме“ изјави Црвенковски. Тој очекува зголемен активитет од САД во наредните три- четири месеци со оглед на тоа што ноември во Португалија се одржува самит на НАТО. - „Доколку ја пропуштиме таа шанса, можно е да дојдеме во ситуација да бидеме на долг временски период блокирани во двата процеса. Лошо е, може да биде и катастрофално за иднината на земјава, ако и ЕУ и НАТО и САД кренат раце од Македонија“ вели Црвеновски. Секој обид за предвремени избори пред самитот ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Очекувам демонстрација на разочараност од страна на ЕУ во Македонија и нивно пасивизирање во однос на нашата интеграција во Унијата, од каде произлегува сознанието дека датум за преговори нема да добиеме. Ова во интервју за Радио Слободна Европа го изујави претседателот на СДСМ, Бранко Црвенковски. „Како ќе биде точно заклучокот на Советот на министри на ЕУ на 18-ти јуни е тешко да се претпостави. Најлошо е ако воопшто не се најдеме на дневниот ред. Но, она што е најзначајно за Македонија е сознанието дека датум за преговори нема да добиеме“, вели Црвенковски.“Како резултат на сето тоа очекувам во периодот што доаѓа една демонстрација на разочараност од страна на ЕУ во Македонија и нивно пасивизирање во однос на нашата интеграција во Унијата“, вели Црвенковски. Од друга страна, вели Црвенковски, очекувам зголемен активитет од САД, се разбира не на неограничен временски период, туку во наредните 3-4 месеци, имајќи предвид дека на почетокот од ноември во Португалија се одржува Самит на НАТО. Според ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Скопје Сознанието дека Македонија нема да добие датум за преговори е непријатно, но најлошо од се е ако Македонија не се најде на дневниот ред на Советот на министри на ЕУ на 18 јуни. Ова го изјави претседателот на најголемата опозициона партија, Бранко Црвенковски во неделното интервју за Радио слободна Европа. „Како ќе биде точно заклучокот на Советот на министри на ЕУ на 18 јуни е тешко да се претпостави. Најлошо е ако воопшто не се најдеме на дневниот ред. Но она што е најзначајно за Македонија е сознанието дека датум за преговори нема да добиеме“ изјави Црвенковски. Тој очекува зголемен активитет од САД во наредните три- четири месеци со оглед на тоа што ноември во Португалија се одржува самит на НАТО. „Доколку ја пропуштиме таа шанса, можно е да дојдеме во ситуација да бидеме на долг временски период блокирани во двата процеса. Лошо е, може да биде и катастрофално за иднината на земјава, ако и ЕУ и НАТО и САД кренат раце од Македонија“ вели Црвеновски. Секој обид за предвремени избори пред самитот на ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Премиерот Груевски не ги коментира тврдењата на ДУИ за позитивни сигнали на Врховниот суд случајот Сопот да се врати на повторно судење. Вели дека тоа е работа на судовите. - Јас не сум информиран за оваа ваша теза, јас само знам дека ова е судски случај во судски канали, вели Груевски. Високи извори во ДУИ вчера тврдеа дека во врховниот суд серозно се разгледуваале забелешките на собраниската анкетната комисија која утврди повреди на човековите права. Ахмети синоќа на осумгодишнината од основањето на ДУИ истакна дека партнерите во власта прават се да немало меѓуетничка и меѓуверска нетолеранција бидејќи тоа ќе било удар и кон духот на Охридскиот договор. И тој истакна дека решавањето на проблемот со Грција за името ќе ни го отвори патот кон НАТО и ЕУ.- Заедно со нашиот партнер во Владата правиме се тоа да не се случи и заеднички напредуваме во создавањето на условите за избегнување на секој момент или ситуација која што би не оддалечила од успешното менаџирање во соочувањето со глабалните размери на ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Најлошо би било доколку Македонија воопшто не се најде на дневен ред на Советот на Министри на ЕУ, смета лидерот на СДСМ Бранко Црвенковски. Тој вели дека што ќе биде точно заклучокот на Советот на министри на ЕУ на 18 јуни е тешко да се претпостави, но она што е најзначајно за Македонија е сознанието дека датум за преговори нема да добиеме. Црвенковски во интервју за Радио Слободна Европа вели очекуваа во периодот што доаѓа една демонстрација на разочараност од страна на ЕУ во Македонија и нивно пасивизирање во однос на нашата интеграција во Унијата. -Од друга страна очекувам зголемен активитет од САД, се разбира не на неограничен временски период, туку во наредните 3-4 месеци, имајќи предвид дека на почетокот од ноември во Португалија се одржува Самит на НАТО. Вашингтон, се разбира, е повеќе заинтересиран за интеграциите во НАТО, отколку за оние во ЕУ. Доколку ја пропуштиме таа шанса, можно е да дојдеме во ситуација да бидеме на долг временски период блокирани во двата процеса. Лошо е, може да биде и ...
  сите 19 | | | веќе видена

  Како ќе биде точно заклучокот на Советот на министри на ЕУ на 18-ти јуни е тешко да се претпостави. Најлошо е ако воопшто не се најдеме на дневниот ред. Но, она што е најзначајно за Македонија е сознанието дека датум за преговори нема да добиеме, изјави претседателот на СДСМ Бранко Црвенковски во интервјуто за Радио Слободна Европа. “Како резултат на сето тоа очекувам во периодот што доаѓа една демонстрација на разочараност од страна на ЕУ во Македонија и нивно пасивизирање во однос на нашата интеграција во Унијата“, вели Црвенковски. Од друга страна, вели Црвенковски, очекувам зголемен активитет од САД, се разбира не на неограничен временски период, туку во наредните 3-4 месеци, имајќи предвид дека на почетокот од ноември во Португалија се одржува Самит на НАТО. “Вашингтон, се разбира, е повеќе заинтересиран за интеграциите во НАТО, отколку за оние во ЕУ. Доколку ја пропуштиме таа шанса, можно е да дојдеме во ситуација да бидеме на долг временски период блокирани во двата процеса. Лошо е, може да биде и ...
  сите 19 | | | веќе видена

  од Драган Антоновски Бранко ќе ми збори за економија, замислете - Бранко економија!? Еј Бранко... па, економија - ха-ха-ха-ха (сите се смеат), а потоа еруптивно се слуша аплауз! Не, не е театарски текст, нема драма, ниту, пак, некој во сон блада, тоа го рече премиерот Груевски и се фати за глава. Корумпирани, неписмени, подмитливи, професори со фалсификувани дипломи, докторати, 10-ки за евра и Студентски сојуз во сојуз со партии и влади - е, тоа е сила, тоа е моќ! А образованието е култура на живеење, бре луѓе. Семејството Кулески ќе ги суделе за неодговорност затоа што им се запали детето. Тоа е она семејство од прилепска Штавица кое живее во беда, само од својот труд, без никаква помош од државата. А кој да ја суди државата за негрижа кон својот народ за цели генерации кои немаат ни ден стаж, без пензии, за транзицијата, за искрадените фабрики за коишто издвојуваа од свои плати?! Државата го има системот, медиумите, а тие денес секогаш ќе ти покажат на народот - на Кулески. Грабежите не се повеќе ...
  | | веќе видена

  Доколку се реши спорот за името на Република Македонија со Грција, дефинитивно ќе ни се отвори патот кон НАТО и ЕУ и токму тоа ќе биде најсилната гаранција за стабилна и безбедна држава, за создавање услови за што поразвиена економија и за благосостојба на граѓаните, истакна претседателот на ДУИ на прославата на осумгодишнината од формирањето на партијата синоќа во Гостивар. Ахмети истакна дека ДУИ ќе продолжи да инвестира со иста посветеност во негување на добри меѓуетнички односи, кои, како што истакна се „гаранција за внатрешната стабилност на државата“.- Секое поинакво постапување што ќе внесеше раздор меѓу заедниците, воведувајќи дух на меѓуетничка и меѓуверска нетолеранција, ќе беше удар и кон духот на Охридскиот договор. Заедно со нашиот партнер во Владата, правиме сe тоа да не се случи и заеднички напредуваме во создавањето на условите за избегнување на секој момент или ситуација која што би не оддалечила од успешното менаџирање во соочувањето со глобалните размери на финансиската криза, рече ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Скопје Албанскиот народ во Македонија денес од една страна го доживува најтешкиот период на политички, економски и социјален аспект по 2001 година, изјави денеска лидерот на „Нова Демократија“, Имер Селмани. Според него, Албанците од друга страна се соочуваат со блокирана перспектива за интеграции во НАТО и Европската унија. „Сето ова доаѓа како резултат на погрешните политики на актуелната Влада Груевски-Ахмети, но истотака ваквата позиција ја помага и недостигот на меѓупартиски консензус на албанските политички партии за најбитните национални и државни прашања“, рече Селмани Порачувајќи дека албанските партии треба да направат консензус по повеќе прашања како што е имплементацијата на Охридскиот договор, Селмани побара да се спречи проектот „Скопје 2014“ „Време е да го постигнеме потребниот меѓупартиски консензус за вклучување на албанскиот политички фактор во решавањето на спорот околу името помеѓу Македонија и Грција, затоа што истиот директно ја загрозува нашата евро-атлантска перспектива и надежта ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Осум години ДУИ: Решението за името ќе го отвори патот на Македонија кон ЕУ и НАТО „ Нема друга алтернатива освен зачленувањето во НАТО и ЕУ. Ниедна друга алтернатива освен целосната рамноправност меѓу Албанците и Македонците, како гаранција за стабилноста и развојот на државата. Ниедна друга алтернатива освен секуларноста како здрава основа за градењето на толерантните меѓу верски односи. И ниедна друга алтернатива освен развојот на една потполна, сеопфатна и правична, демократија.“- истакнал Ахмети во јубилејното обрајќање пред партиските членови. Ангажман за национална еманципација, за напуштање на старите менталитети засновани на дискриминација и неправда на едниот етникум кон другиот- ова биле приоритетите на Демократската унија за интеграција која осум години е дел од македонското политичко милје. „Евро - атлантската иднина на нашата земја, исто така е предизвик за којшто сме се заложувале и се заложуваме ,со сиот наш потенцијал, да овој толку значаен момент, не толку далеку биде и реалност ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Кабул Еден полицаец загина и 15 цивили, меѓу кои три деца, беа повредени во напад со велосипед-бомба во Кандахар, лулката на талибанците. Бомбата експлодирала во време кога полицаецот излегувал од автомобилот. Провинција Кандахар, чиј поголем дел е во рацете на Талибанците, е една од тврдините на бунтовниците. Веќе неколку месеци западните сили и авганистанската армија водат офанзива во Кандахар, чија кулминација најверојатно ќе биде во текот на летото, кога на самото место се очекува да пристигнат сите ветени засилувања. Во петокот НАТО објави дека е убиен командантот на бунтовниците во Кандахар Моола Зергаи. На крајот на мај меѓународните сили објавија дека е уништен вториот во хиерархијата на бунтовниците во областа.
  сите 2 | | | веќе видена

  Од владата, до седиштетот на делегацијата на Европската Комисија, па на крајот пред амбасадата на САД во Скопје, вака изгледаше маршот на професионалните војници кои денеска со блокади на скопските улици бараат исполнување на нивните барања кои на маса пред надлежните ги ставија уште одамна. Неколку стотини војници минаа низ улиците барајќи решение за нивниот статус под навршување на 38 години, кога според законот треба да ја напуштат војничката служба. “Одржавме состанок пред владата и ги повикуваме сите надлежни институции да се заложат да се реши проблемот и сите кои имаат доблест да го решат проблемот на столбот на државата како што е професионалниот војник да се заложат за негово решавање“, вели Веле Крбалевски, претседател на Независниот синдикат на професионалните војници. Тие денеска ја повикаат и меѓународната заедница да се заложи за исполнување на нивните барање, бидејќи како што вели Крбалевски, македонската војска веќе е дел од НАТО и треба да добие соодветни услови за работа. Покрај решение ...
  сите 11 | | | веќе видена

  Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, оцени дека решавањето на спорот за името дефинитивно ќе го отвори патот кон НАТО и ЕУ и ќе биде најсилната гаранција за стабилна и безбедна држава. На одбележувањето на осумгодишнината од формирањето на ДУИ, Ахмети рече дека партијата за решавање на политичките и останатите сериозни состојби се заснова на програмските начела - нема друга алтернатива освен зачленувањето во НАТО и ЕУ, целосна рамноправност меѓу Албанците и Македонците, како гаранција за стабилноста и развојот на државата, секуларност како здрава основа за градењето на толерантните меѓуверски односи и на развојот на целосна, сеопфатна и правична демократија. Али Ахмети на одбележувањето на годишнината во Гостивар, уште рече: „Сме инвестирале и продолжуваме со истата посветеност за добри меѓуетнички односи, како гаранција за внатрешната стабилност на државата. Секое поинакво постапување, што ќе внесеше раздор меѓу етничките заедници, воведувајќи дух на меѓуетничка и меѓуверска нетолеранција, ќе беше удар и врз ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Решавањето на спорот за името дефинитивно ќе ни го отвори патот кон НАТО и ЕУ и ќе биде најсилната гаранција за стабилна и безбедна држава, за создавање услови за што поразвиена економија и за благосостојба на граѓаните, истакна претседателот на ДУИ, Али Ахемти, на прославата по повод осумгодишнината од формирањето на партијата. Тој синоќа во Гостивар истакна дека ДУИ ќе продолжи да инвестира со иста посветеност во негување на добри меѓуетнички односи, кои, како што истакна се „гаранција за внатрешната стабилност на државата“. - Секое поинакво постапување што ќе внесе раздор меѓу заедниците, воведувајќи дух на меѓуетничка и меѓуверска нетолеранција, е удар и кон духот на Охридскиот договор. Заедно со нашиот партнер во Владата, правиме сè тоа да не се случи и заеднички напредуваме во создавањето на условите за избегнување на секој момент или ситуација која што би не оддалечила од успешното менаџирање во соочувањето со глобалните размери на финансиската криза, рече Ахмети. Според него, одговорот на ДУИ ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Скопје, 5 јуни 2010 (МИА) - Решавањето на спорот за името нам дефинитивно ќе ни го отвори патот кон НАТО и ЕУ и ќе биде најсилната гаранција за стабилна и безбедна држава, за создавање услови за што поразвиена економија и за благосостојба на граѓаните, истакна претседателот на Демократската унија за интеграција (ДУИ) Али Ахемти во говорот на одбележувањето на осумгодишнината од формирањето на ДУИ партијата синоќа во Гостивар.Ахмети истакна дека ДУИ ќе продолжи да инвестира со иста посветеност во негување на добри меѓуетнички односи, кои, како што истакна се „гаранција за внатрешната стабилност на државата“. - Секое поинакво постапување што ќе внесеше раздор меѓу заедниците, воведувајќи дух на меѓуетничка и меѓуверска нетолеранција, ќе беше удар и кон духот на Охридскиот договор. Заедно со нашиот партнер во Владата, правиме сè тоа да не се случи и заеднички напредуваме во создавањето на условите за избегнување на секој момент или ситуација која што би не оддалечила од успешното менаџирање во соочувањето со ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Решавањето на спорот за името нам дефинитивно ќе ни го отвори патот кон НАТО и ЕУ и ќе биде најсилната гаранција за стабилна и безбедна држава, за создавање услови за што поразвиена економија и за благосостојба на граѓаните, истакна претседателот на Демократската унија за интеграција (ДУИ) Али Ахемти во говорот на одбележувањето на осумгодишнината од формирањето на ДУИ партијата синоќа во Гостивар. Ахмети истакна дека ДУИ ќе продолжи да инвестира со иста посветеност во негување на добри меѓуетнички односи, кои, како што истакна се „гаранција за внатрешната стабилност на државата“. - Секое поинакво постапување што ќе внесеше раздор меѓу заедниците, воведувајќи дух на меѓуетничка и меѓуверска нетолеранција, ќе беше удар и кон духот на Охридскиот договор. Заедно со нашиот партнер во Владата, правиме сè тоа да не се случи и заеднички напредуваме во создавањето на условите за избегнување на секој момент или ситуација која што би не оддалечила од успешното менаџирање во соочувањето со глобалните размери на ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Ако ЕУ колабира, Германија како најголема европска економска сила, може да формира сојуз со Русија, за да го ограничи влијанието на САД на Стариот континент. Во тој случај САД ќе формираат сојуз со Полска и двата блока потоа ќе се обидат да придобијат што е можно повеќе земји во Европа, прогнозира Џорџ Фридман, прв човек на „Стратфор“ Местото на Западен Балкан е во ЕУ, порачаа неделава министрите за надворешни работи на Унијата. Регионов ги заслужува евроатлантските интеграции, нагласија во авторски текст во „Гардијан“ шефовите на дипломатиите на САД, ЕУ и на Шпанија. Целта на ваквите пораки од ЕУ и од САД е да нé убедат дека не нé заборавиле. Според нив, мора да продолжиме со реформите и да ги решаваме билатералните спорови. Ако ги исполниме поставените услови, може да се надеваме на свое место под евроатлантската капа. Патем, тие не заборавија да „спомнат“ дека ЕУ е заморена од проширување, предупредувајќи оти вратата може да се затвори ако не ги почитуваме правилата на игра. Вакви сигнали доби и ...
  | | веќе видена