Музејот

  во

  Вака изгледала македонската традиционална свадба некогаш. Разликата е очигледна. Еволуцијата на модата, но и социјалниот и историски контекст извршил промени. Во музејот на град Скопје вчеравечер беше поставена етнолошка поставка на невестинска облека, сочувани предмети и фотографии.

  - Невестинската облека се менувала според општествената ситуација. Во социјализмот сме биле по затворени. Денеска се копираат светските трендови вели Татјана Ѓорѓиовска, виш кустос - етнолог.


  Од мини и миди, од бордо, тегет и традиционалната бела во сите нејзини варијанти, вкусовите на невестите се менувале низ вековите. Па така па така 19 век го обележува невестинската носија ала турка. По 1840 година се напуштаа сините фустани и по примерот на кралицата Викторија се појавуваат белите раскошни фустани. 30 години ја носат модата на сирена фустаните. Втората светска војна резултира со домашни прослави и едноставни фустани.

  50 и 60 се под влијанието на Грејс Кели, плетивата и шаловите. 70 се ...
  | | веќе видена | слични

  Вака изгледала македонската традиционална свадба некогаш. Разликата е очигледна. Еволуцијата на модата, но и социјалниот и историски контекст извршил промени. Во музејот на град Скопје вчеравечер беше поставена етнолошка поставка на невестинска облека, сочувани предмети и фотографии.

  - Невестинската облека се менувала според општествената ситуација. Во социјализмот сме биле по затворени. Денеска се копираат светските трендови вели Татјана Ѓорѓиовска, виш кустос - етнолог.


  Од мини и миди, од бордо, тегет и традиционалната бела во сите нејзини варијанти, вкусовите на невестите се менувале низ вековите. Па така па така 19 век го обележува невестинската носија ала турка. По 1840 година се напуштаа сините фустани и по примерот на кралицата Викторија се појавуваат белите раскошни фустани. 30 години ја носат модата на сирена фустаните. Втората светска војна резултира со домашни прослави и едноставни фустани.

  50 и 60 се под влијанието на Грејс Кели, плетивата и шаловите. 70 се ...
  | | веќе видена | слични

  Вака изгледала македонската традиционална свадба некогаш. Разликата е очигледна. Еволуцијата на модата, но и социјалниот и историски контекст извршил промени. Во музејот на град Скопје вчеравечер беше поставена етнолошка поставка на невестинска облека, сочувани предмети и фотографии.

  - Невестинската облека се менувала според општествената ситуација. Во социјализмот сме биле по затворени. Денеска се копираат светските трендови вели Татјана Ѓорѓиовска, виш кустос - етнолог.


  Од мини и миди, од бордо, тегет и традиционалната бела во сите нејзини варијанти, вкусовите на невестите се менувале низ вековите. Па така па така 19 век го обележува невестинската носија ала турка. По 1840 година се напуштаа сините фустани и по примерот на кралицата Викторија се појавуваат белите раскошни фустани. 30 години ја носат модата на сирена фустаните. Втората светска војна резултира со домашни прослави и едноставни фустани.

  50 и 60 се под влијанието на Грејс Кели, плетивата и шаловите. 70 се ...
  | | веќе видена | слични

  Вака изгледала македонската традиционална свадба некогаш. Разликата е очигледна. Еволуцијата на модата, но и социјалниот и историски контекст извршил промени. Во музејот на град Скопје вчеравечер беше поставена етнолошка поставка на невестинска облека, сочувани предмети и фотографии.

  - Невестинската облека се менувала според општествената ситуација. Во социјализмот сме биле по затворени. Денеска се копираат светските трендови вели Татјана Ѓорѓиовска, виш кустос - етнолог.


  Од мини и миди, од бордо, тегет и традиционалната бела во сите нејзини варијанти, вкусовите на невестите се менувале низ вековите. Па така па така 19 век го обележува невестинската носија ала турка. По 1840 година се напуштаа сините фустани и по примерот на кралицата Викторија се појавуваат белите раскошни фустани. 30 години ја носат модата на сирена фустаните. Втората светска војна резултира со домашни прослави и едноставни фустани.

  50 и 60 се под влијанието на Грејс Кели, плетивата и шаловите. 70 се ...
  | | веќе видена | слични

  Целата колекција од нејзини предмети, вклучувајќи го и пијаното биле дадени на Градското собрание во Лондон во 1937. За разлика од останатите жени автори кои обично биле преокупирани со готските романи или романтични теми, Елиот земајќи го овој псевдоним застанува рамо до рамо со машките писатели. Заедно со пијаното во музејот се изложени и нејзината работна маса, скици и цртежи.
  | | веќе видена | слични

  Дел од културното богатство од некрополите на археолошкиот локалитет Исар Марвинци, беше вчера презентирано во Музејот на Македонија, со најава дека годинава започнатата акција со поддршка од Владата од 5 милиони денари, ќе продолжи и идната, како што потенцираше директорот на Управата за културното наследство, Паско Кузман во„мултиплицирана финансиска смисла и со значајно повеќе работна сила и стручни лица на теренот“. Од откриените за два и пол месеци 400 гробови на површина од 5. 000 квадратни метри, вчера беа презентирани највредните примероци на артефакти изработени од керамика, бронза, сребро и друг материјал. Фасцинантни со својата зачуваност, вниманието на прв поглед го привлекоа 6 керамички урни од вкопана гробница на југозападната некропола, во кои биле погребани 6 лица (крај на 3 и почеток на 2 век пр.н.ера), сребрен и златен накит, копја, бронзена маска на богот Силен ( пандан на грчкиот Дионис и римскиот Бахус) и бронзена глава на коњ, керамичка статуетка на македонски војник - хоплит, керамички ...
  | | веќе видена | слични

  Ретроспективната изложба на Драган Петковиќ (1952-2004), на која ќе бидат прикажани околу 150 слики и цртежи, ќе биде отворена во МСУ, вечерва од 20 часот. Претставувањето има цел да потсети и историски да го вреднува слоевитото, но прерано прекинато творештво на уметникот. Во историјата на апстрактното сликарство кај нас, обележено со творештвата на Мазев, Калчевски, Анастасов, Шијак, Перчинков или на Луловски, делото на Драган Петковиќ отвора пат кон уметноста на постмодерната епоха. Автор на изложбата е Зоран Петровски, а по повод изложбата ќе биде отпечатена и монографија во издание на Музејот, во која покрај авторот на изложбата, со свои текстови учествуваат и Соња Абаџиева и Мирослав Поповиќ.
  | | веќе видена | слични

  „Македонија - вечна“ е насловот на спотот за светска туристичка промоција на Македонија, кој го режира Милчо Манчевски, а Мини стерството за култура вчера го промовира во Музејот на современата уметност. Најважно ни беше да направиме проект по највисоки стандарди, без извинување и без оправдување оти татковината се брани со квалитет. Спотот ќе почне да се емитува утре на католички и протестантски Божик кога сите седат дома, на Си-ен-ен и на уште пет други канали - рече на промоцијата режисерот Манчевски.

  Приказната на спотот е за едно девојче, кое преку една волшебна сликовница патува во една земја на чудата - Македонија, што според Манчевски, ќе биде привлечно за туристот или добронамерникот да се запознае со македонското културно и природно богатство. Премиерот Никола Груевски истакна дека спотот е одличен почеток од одличен мајстор како дел од еден поширок проект кој покрај претставувањето како туристичка дестинација има за цел да ја брендира Република Македонија. За поддршка на кампањата е ...
  | | веќе видена | слични

  Драган Петковиќ се вбројува меѓу последните значајни изрази на идејата на модернизмот за автономноста на уметничкото дело и истовремено отвора пат на уметноста кон модерната епоха. Со својот циклус дела „Радоста на живеењето“ (1985 - 1987), настанат со комбинација на сликарството на Анри Матис и гестуалниот апстрактен експресионизам во македонската уметност внесе нова визура и пристап кон сликарството. Применувајќи ја техниката на матисовските хартиени исечоци, Петковиќ создава извонредно динамични, колористички живи и декоративни ѕидни цртежи со кои просторот околу нас го претвора во весел, трепетлив организам, кој како во извонредното дело на Матис пулсира како незапирлив крвоток. Во циклусот слики и цртежи „Потеклото на светот“ кон средината на деведесетите, по примерот на големиот мајстор на реализмот Густав Курбе , а потоа и во наредниот циклус „Дијалог со Моне“ интензивно „преговара“ со сликарската традиција. Најголемиот дел од ова творештво за првпат ќе ...
  | | веќе видена | слични

  Американската телевизиска куќа Си ен ен и уште пет други светски телевизии од утре ќе почнат да го емитуваат спотот за туристичка промоција на Македонија што го изработи Милчо Манчевски. Во Музејот на современа уметност во Скопје денеска се одржа негова промоција. Чини околу 200 илјади евра.

  Девојче кое патува во земја на чудата со помош на волшебна сликовница е главната приказна на спотот за промоција на Македонија во светот кој денеска беше претставен во Скопје. Целта му е да привлече странски туристи и да ја поттикне културната размена меѓу Македонија и остатокот од светот, рече неговиот режисер Милчо Манчевски.

  „Сметавме дека за туристот и за добронамерникот ќе биде интересно и привлечно да се запознае или да биде заинтригиран од сите оние култури кои оставиле трага на оваа една педа земја, но и од природните а и од човечките убавини“ изјави режисерот Манчевски.

  Основата на музиката на спотот е народната песна „Учи ме мајко, карај ме“, во нова верзија ...
  | | веќе видена | слични

  Министерството за култура денеска во Музејот на современа уметност ќе го промовира спотот „Македонија - вечна“, снимен по сценарио и во режија на Милчо Манчевски.

  Тој е првиот од низата рекламни спотови за туристичка промоција на Македонија во светот. Неговото емитување ќе почне утре на Си-Ен-Ен и на Си-Ен-Ен Интернешнл, а ќе продолжи во други десетина земји на уште осум јазици. За поддршка на кампањата изработена е и веб-страница www.macedonia-timeless.com , која ќе биде промовирана заедно со спотот.

  Филмот почна да се снима во октомври, на локации во Преспа, Велес, Прилеп, Крушево, Охрид, манастирот Св. Јован Бигорски, Кокино, Стоби, Курбиново, Конопиште, Скопје... Спотот е во продукција на „Сенка филм“, финансиран од Владата и Министерството за култура со буџет од 190 илјади евра.
  | | веќе видена | слични

  Промоција на спотот „Македонија, вечна“, кој неодамна го снимаше режисерот Милчо Манчевски на повеќе локации во земјава, ќе се одржи денеска напладне во Музејот на современа уметност. Промоцијата, пак, на спотот на странските канали „Си-Ен-Ен“ и на „Си-Ен-Ен интернешнел“ ќе почне од утре, а потоа ќе продолжи и во уште десетина земји. Видеозаписот, кој е работен по сценарио и во режија на Милчо Манчевски, е првиот од низата рекламни спотови за туристичка промоција на Македонија во светот. За поддршка на кампањата, изработена е и веб-страница (њњњ.мацедониа-тимелесс.цом), која ќе биде промовирана во исто време. Спотот е во продукција на „Сенка филм“, а е финансиран од Владата и од Министерството за култура со буџет од 190.000 евра.
  | | веќе видена | слични

  Министерството за култура денеска во Музејот на современа уметност ќе го промовира спотот „Македонија - вечна“, снимен по сценарио и во режија на Милчо Манчевски.

  Тој е првиот од низата рекламни спотови за туристичка промоција на Македонија во светот. Неговото емитување ќе почне утре на Си-Ен-Ен и на Си-Ен-Ен Интернешнл, а ќе продолжи во други десетина земји на уште осум јазици. За поддршка на кампањата изработна е и веб-страница www.macedonia-timeless.com , која ќе биде промовирана заедно со спотот.

  Филмот почна да се снима во октомври, на локации во Преспа, Велес, Прилеп, Крушево, Охрид, манастирот Св. Јован Бигорски, Кокино, Стоби, Курбиново, Конопиште, Скопје... Спотот е во продукција на „Сенка филм“, финансиран од Владата и Министерството за култура со буџет од 190 илјади евра.
  | | веќе видена | слични

  Министерството за култура денеска во Музејот на современа уметност ќе го промовира спотот „Македонија - вечна“, снимен по сценарио и во режија на Милчо Манчевски.

  Тој е првиот од низата рекламни спотови за туристичка промоција на Македонија во светот. Неговото емитување ќе почне утре на Си-Ен-Ен и на Си-Ен-Ен Интернешнл, а ќе продолжи во други десетина земји на уште осум јазици. За поддршка на кампањата изработна е и веб-страница www.macedonia-timeless.com, која ќе биде промовирана заедно со спотот.

  Филмот почна да се снима во октомври, на локации во Преспа, Велес, Прилеп, Крушево, Охрид, манастирот Св. Јован Бигорски, Кокино, Стоби, Курбиново, Конопиште, Скопје... Спотот е во продукција на „Сенка филм“, финансиран од Владата и Министерството за култура со буџет од 190 илјади евра.
  | | веќе видена | слични

  „Континуирани дистрибуции на неверојатноста“ од Гоце Наневски, „Моето сонце“ од Никола Узуновски и„Александар Македонски“од Сергеј Андреевски, се проектите-кандидати за големата манифестација


  „ Континуирани дистрибуции на неверојатноста“ од Гоце Наневски

  Тројца уметници се кандидати за автор кој ќе ја претставува нашата земја на 53. издание на Венециското биенале за уметност идната година. Во Министерството за култура, три институции официјално испратиле проекти за да учествуваат на светската манифестација. Националната галерија на Македонија го понудила проектот „Континуирани дистрибуции на неверојатноста“ од Гоце Наневски, Музејот на град Скопје влегува во натпреварот со „Моето сонце“ од Никола Узуновски, а Културно-информативниот центар од Скопје го кандидира Сергеј Андреевски, со проектот под наслов „Александар Македонски“.

  Едно од трите уметнички дела ќе биде национален претставник на Македонија на Биеналето кое ќе се одржи од 7 јуни до 22 ноември, идната година. ...
  | | веќе видена | слични

  Нема дете во Турција што уште на првите училишни часови покрај Анкара и Истанбул, не слушнало и за Битола, бидејќи во овој прекрасен град, најубавите денови од младоста ги помина таткото на современа Турција, Мустафа Ќемал Ататурк.

  Ова при својата прва посета во Битола, го рече претседателот на Големото народно Собрание на Република Турција, Ќоксал Топтан.

  На средбата со градоначалникот Владимир Талески, Топтан најави интензивирање на економските и културните врски со овој град.

  „Уверен сум во тоа дека во наредниот период ќе треба да има повеќе туристи во Битола. Тоа секако ќе биде придонес да се запознаеме подобро, и нашите луѓе да ја запознаат Битола, да дојдат повеќе турски инвеститори во Битола, во Македонија. Уште повеќе да ја зголемиме нашата трговска и економска соработка, и на тој начин да ги унапредиме нашите севкупни билатерални односи на највисоко можно ниво“, изјави Топтан.

  Гостинот од највисокиот државен врв на Турција, ја посети спомен собата на Ататурк ...
  | | веќе видена | слични

  Министерството за култура утре во Музејот на современа уметност ќе го промовира спотот „Македонија-вечна“, снимен по сценарио и во режија на Милчо Манчевски. Тоа е првиот од низата рекламни спотови за туристичка промоција на Македонија во светот.

  Министерството за култура соопшти дека емитувањето на спотот ќе почне задутре на Си-Ен-Ен и на Си-Ен-Ен Интернешнл, а ќе продолжи во други десетина земји на уште осум јазици. За поддршка на кампањата изработна е и веб-страница www.macedonia-timeless.com , која ќе биде промовирана заедно со спотот.

  Филмот почна да се снима во октомври, на локации во Преспа, Велес, Прилеп, Крушево, Охрид, манастирот Св. Јован Бигорски, Кокино, Стоби, Курбиново, Конопиште, Скопје... Спотот е во продукција на „Сенка филм“, финансиран од Владата и Министерството за култура со буџет од 190 илјади евра.
  | | веќе видена | слични

  Дваесет слики во надреалистички манир на големиот шпански уметник Хуан Миро се изложени во музејот „МОМА“ во Њујорк. Делата се создадени меѓу 1927 и 1937 година, во неговиот најпродуктивниот уметнички период. Некои од изложените слики биле во сопственост на писателот Ернест Хемингвеј.
  | | веќе видена | слични

  Асоцијацијата на архитекти на Македонија и Музејот на град Скопје денеска ќе ја доделат големата годишна награда за реализиран архитектонски објект. Свеченоста ќе се одржи во Музејот на град Скопје со почеток во 20 часот. Тоа ќе биде и традиционалната новогодишна средба на архитектите.Покровител на годишната голема награда е претседателот на Македонија, Бранко Црвенковски. Спонзор на наградата е Македонска авторска агенција.
  | | веќе видена | слични

  Вчера се одржа првиот форум за развој на Крушево - Етно Град
  Форумот привлече голем интерес и пред многубројните граѓани идејата и понатамошните активности им ги презентираше, авторот и идеологот на туристичкото востание, Ранко Петровиќ Бубамара и популарниот Бубо Каров.

  Дека на историско Крушево му престои посветла иднина, граѓаните се охрабрија откако слушнаа дека целото востание ќе го подготвуваат сами со подршка на НВО Прима Центар и Мед и Млеко. Сите жени кои знаат да шијат и везат, сами ќе ги подготвуваат комититските турските чорбаџиските носии. Преку Историскиот Музеј Крушево и средствата кои ќе бидат доделени за нивна изработка од Министерството за Култура ќе бидат распоредени по сите здруженија на жени и на тој начин ќе им овозмжат самовработување, добри примања и за во иднина да се обучат и да можат самите да ги шијат и продаваат како ремек дело од оваа туристичка атракција.

  Меѓу присутните и воодушевени од идејата и учителката на нашата музичка легенда Тоше Проески. ...
  | | веќе видена | слични