МОТ

  во

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа. На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа. Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност. И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа. На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа. Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година на светско ниво се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност. И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа. На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа. Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 отсто од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 отсто се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност. И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со работата и ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа.На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа.Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност.И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со работата и ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа.На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа.Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност.И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со работата и ...
  сите 9 | | | веќе видена

  За три години сите компании во светот треба да го заменат актуелниот стандард за заштита при работа ОХСАС 18001 со новиот, понапреден ИСО 45001. Но, во Македонија многу е мал бројот на фирми што го имаат имплементирано и сертифицирано ОХСАС 18001, а уште помал е бројот на оние што се во фаза на имплементирање на ИСО 45001, беше речено денеска на прес-конференција во Стопанслата комора на Македонија. ИСО 45001 е објавен во јули годинава. Неговото воведување е на доброволна основа, а значи голема придобивка за компаниите зашто овозможува воспоставување, одржување и подобрување на здравјето при работа. Наменет е за компании/организации со мал или низок ризик на оперативни активности, но и за бизнис со операции од висок ризик. ИСО 45001 е меѓународно признат и целосно усогласен и интегриран со стандардот за квалитет ИСО 9001, со ИСО 14001 за животна средина, како и со сите други менаџмент стандарди кои во моментот се развиваат. – Ги повикуваме компаниите и ја нагласуваме потребата од овој стандард особено што ...
  сите 8 | | | веќе видена

  За седум години 1.200 млади лекари ја напуштиле Македонија. Нашите непосредни контакти во последнава година ни укажуваат дека патот за професионално докажување студентите и младите лекари се уште го бараат надвор од државата, истакна денеска претседателот на Клубот на млади лекари, Никола Брзанов. – Очигледно дека проблемот е системски и потребно да делуваме уште на почетокот на самите студии. Клубот се основаше кон крајот на минатата година како иницијатива која има за цел да ги вклучи младите во процеисте на одлучување, креирање на политиките во здравството. Клубот на млади лекари се стреми да се бори активно против непотизмот, клиентелизмот и корупцијата во здравството како главна причина за бекството на младите лекари, додаде Брзанов на отворањето на Недела на студенти по медицина во рамки на настанот насловен „Студентите по медицина – Нашите идни лекари“ во организација на Клубот на млади лекари. Деканот на Медицинскиот факултет, Соња Топузовска рече дека сме сведоци на се поголемиот одлив на доктори ...
  сите 29 | | | веќе видена

  Само една компанија во земјава е во фаза на воведување на новиот стандард за заштита при работа ИСО 45001 кој официјално треба да се применува од 2020 година. Загрижувачки е и тоа што мал број компании го имаат имплементирано и актуелниот стандард ОХСАС 18001 кој ќе биде заменет со новиот стандард. Ова беше речено на денешната прес-конференција во Стопанската комора. – Новиот стандард ИСО 45001 е објавен во јули годинава, а неговато воведување е на доброволна основа. До сега почна да го применува само рудникот „Бучим“ од Радовиш – информира Емилија Тодоровска од Стопанска комора. Таа ги повика компаниите да го имплементираат стандардот, оти како што рече, во ЕУ каде што се стреми земјата, без преседан, примената на стандардите, е на прво место. Според неа, ИСО 45001 е рамка за системско управување со ризиците при работа: спречување смрт, повреди поврзани со работата, лошо здравје предизвикано од природата на работата. Овозможува безбедна и здрава работна средина за сите вработени. – Практично овој стандард ...
  сите 10 | | | веќе видена

  За три години сите компании во светот треба да го заменат актуелниот стандард за заштита при работа ОХСАС 18001 со новиот, понапреден ИСО 45001. Но, во Македонија многу е мал бројот на фирми што го имаат имплементирано и сертифицирано ОХСАС 18001, а уште помал е бројот на оние што се во фаза на имплементирање на ИСО 45001, беше речено денеска на прес-конференција во Стопанската комора на Македонија. ИСО 45001 е објавен во јули годинава. Неговото воведување е на доброволна основа, а значи голема придобивка за компаниите зашто овозможува воспоставување, одржување и подобрување на здравјето при работа. Наменет е за компании/организации со мал или низок ризик на оперативни активности, но и за бизнис со операции од висок ризик. ИСО 45001 е меѓународно признат и целосно усогласен и интегриран со стандардот за квалитет ИСО 9001, со ИСО 14001 за животна средина, како и со сите други менаџмент стандарди кои во моментот се развиваат. – Ги повикуваме компаниите и ја нагласуваме потребата од овој стандард особено што ...
  сите 11 | | | веќе видена

  За три години сите компании во светот треба да го заменат актуелниот стандард за заштита при работа ОХСАС 18001 со новиот, понапреден ИСО 45001. Но, во Македонија многу е мал бројот на фирми што го имаат имплементирано и сертифицирано ОХСАС 18001, а уште помал е бројот на оние што се во фаза на имплементирање на ИСО 45001, беше речено денеска на прес-конференција во Стопанслата комора на Македонија.ИСО 45001 е објавен во јули годинава. Неговото воведување е на доброволна основа, а значи голема придобивка за компаниите зашто овозможува воспоставување, одржување и подобрување на здравјето при работа. Наменет е за компании/организации со мал или низок ризик на оперативни активности, но и за бизнис со операции од висок ризик. ИСО 45001 е меѓународно признат и целосно усогласен и интегриран со стандардот за квалитет ИСО 9001, со ИСО 14001 за животна средина, како и со сите други менаџмент стандарди кои во моментот се развиваат.– Ги повикуваме компаниите и ја нагласуваме потребата од овој стандард особено што ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Дехидрирано, но без знаци на повреда било бебето кое вчера било донесено на Клиниката за детски болести во Скопје , а во придружба на полиција и со екипа на Итна медицинска помош. По мајката на бебето, која, неофицијално, се породила дома, сѐ уште се трага, а новороденчето лежи само на Клиника. Бебето, за кое надлежните не откриваат дали е машко или женско, било донесено од насебата Стар Аеродром, каде вчера во зградата на улицата „Методија Шаторов Шарло“ се случувала вистинска драма. Од раните утрински часови во станот имало викотници. Околу 11 часот женско лице пријавило дека во нејзиниот дом на оваа улица се појавила нејзината ќерка со новороденче во рацете. – Во 11.40 часот вчера на Клиниката за детски болести е примено новороденче, во п ридр ужба на полиција. П о п ри е мот и пр о ценка та на вит алните фу н к ции на оддел от за и нтензивна нега, новороденчето со стабилни парам етри е префрлено на оддел от з а неонатологија. При приемот бебето било дехидрирано, но без знаци траума. Тоа е со стабилни ...
  сите 29 | | | веќе видена

  „Нема македонски театар каде не сум работел“, вели сценографот и архитект Крсте С. Џидров, кој годинава слави 35 години активна театарска дејност, а јубилејот беше обележан со ретроспективна изложба на неодамна завршениот Млад отворен театар (МОТ). Скопската легенда, познат по прекарот Џиби, во Младинскиот културен центар (МКЦ) на 96 паноа ги изложи педантно собираните сценографии, цртежи, скици и фотографии, скици и макети од претставите и филмовите кои ги работел од 1970-те сѐ до денес. Од ретроспективната изложба на годинашниот МОТ во Младинскиот културен центар (Фото: Приватна архива) Од 1980 година има направено сценографии за над 150 претстави во театрите низ Македонија, Хрватска, Косово, Србија, Шведска, Бугарија, Бих, платаи за 70 претстави, сценографии за 10 филмови, имал голем број изложби и добил повеќе награди. Соработувал со 41 режисер, меѓу кои се : Владимир Милчин, Димитар Станкоски, Коле Ангеловски, Слободан Унковски, Дритро Касапи, Зоја Бузалковска, Благојче Божиновски, Примож Беблер, ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Кога сопствената земја те става на маргините, те третира како декор без никаква почит и достоинствена поддршка, очекувањата за реална квалитетна ликовна сцена се утописки, вели сликарката и професорка, која по 16 години се претстави со самостојна изложба во Скопје Мирослава Микица Трујкановиќ, сликарка Очекувано, вашата самостојна изложба во МКЦ привлече големо внимание кај ликовната, но и кај театарската публика, бидејќи беше отворена за време на Младиот отворен театар. Дали бевте изненадена со оглед на фактот дека во Скопје последен пат самостојно се претставивте пред 16 години? – Мој бил касметот ликовната и дел од театарската публика да ми се собрани во изложбениот простор на МКЦ. Сосема случајно се погодија термините, отворањето на МОТ се случи ден по отворањето на мојата изложба и сега, гледано од дистанца, полн погодок. МКЦ е фантастично место, кое пулсира постојано во името на сите уметности и секогаш има добра посетеност. Со години веќе ја имаме оваа функционална урбана градска галерија и многу ми е ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Овогодинешното 22. издание на Интернационалниот фестивал на забавни мелодии „Еврофест 2018“ се случуваше во Крушево и во Скопје, а чествување за незаборав на Тоше беше првиот дел на програмата. Традиционално, водител на фестивалот беше Катерина Стојановска – Десковска која на свој својствен начин ја водеше публиката низ музичките тонови на фестивалот во Крушево и Скопје. Наградата за животно дело и припадна на Добрила Ивановска – Чабрич, според нејзиното мот кое достоинствено го претстави во регионалното шоу „Никогаш не е доцна“. Гран-при на „Еврофест“ го доби Ѓоко Ѓорчев кој ја изведе композицијата „Те сакам“ на Сашо Ѓеоргиевски, текст на Огнен Неделковски и аранжман на Филип Стевановски. На фестивалот награди добија и Ристо Краповски, кој је интерпретираше „Ѕвезден Балкан силно заплака“, Серафина Фантаузо за песната „Фиданки“ и Мери Тодорова- Младеновска која ја изведе „Те нема веќе“. Наградени лауреати на европските фестивали се Јулија Арнаут, Александра Војтик, Олесја Барладеан, Бенјамин Хасаниќ, ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Со премиера на „Црнила ремикс“ - хип-хоп претстава според мотиви на класичното драмско дело од Коле Чашуле, по идеја и режија на Јордан Симонов и во продукција на Младинскиот културен центар, вечер ќе заврши 43. „Млад отворен театар“. Како што соопшти МКЦ, претставата е ставена во контекст на урбан хип-хоп албум. Музичко-драмски перформанс со несекојдневен пристап, со специфична актерска изведба, кој низ оригиналните препев и музика на хип-хоп групата „Зад аголот“ не носи во еден нов сублимат помеѓу драмата и хип-хоп супкултурата. Јордан Симонов вчера на прес-конференција рече дека во кариерата учествувал неколку пати во постановки на „Црнила” од Чашуле, а идејата за ваков проект постоела одамна. Се конкретизирала по средбата со членовите од скопската хип-хоп група „Зад аголот” пред две години. - Сакав да ја вратам радоста на играњето и оние моменти кога се случува нешто друго од она што досега сум го работел. На овој начин најдовме форма како да им ја пласираме на младите македонската класика за која малку ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Со премиера на претставата „Црнила ремикс“ поставена од Јордан Симонов во продукција на Младински културен центар (МКЦ) вечерва во 20 часот во кино „Фросина“ завршува 43. издание на Млад отворен театар (МОТ). „Црнила ремикс“ е едно поразлично видување на класичното драмско дело на Коле Чашуле ставено во контекст на урбан хип-хоп албум. Музичко-драмски перформанс со несекојдневен пристап, со специфична актерска изведба, кој низ оригиналниот препев и музика на Зад Аголот нè носи во еден нов сублимат помеѓу драмата и хип-хоп субкултурата. Во рамките на придружната програма на фестивалот во 12 часот, во Младински културен центар започнува одбележување на 70 години – јубилеј на меѓународната мрежа на Интернационалниот театарски институт/УНЕСКО со претставување на драмската авторка, филмски сценарист и актерка од Русија, Јарослава Пулинович. Исто така промоција на електронската книга „Сирота мала богата драма“ со драмско читање на 11 македонски уметници и автори : Васил Михаил, Лидија Митоска, Стефан Марковски, ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Со премиера на „Црнила ремикс“ - хип-хоп претстава според мотиви на класичното драмско дело од Коле Чашуле, по идеја и режија на Јордан Симонов и во продукција на Младинскиот културен центар, вечер ќе заврши 43. „Млад отворен театар“. Како што соопшти МКЦ, претставата е ставена во контекст на урбан хип-хоп албум. Музичко-драмски перформанс со несекојдневен пристап, со специфична актерска изведба, кој низ оригиналните препев и музика на хип-хоп групата „Зад аголот“ не носи во еден нов сублимат помеѓу драмата и хип-хоп супкултурата. Јордан Симонов вчера на прес-конференција рече дека во кариерата учествувал неколку пати во постановки на „Црнила” од Чашуле, а идејата за ваков проект постоела одамна. Се конкретизирала по средбата со членовите од скопската хип-хоп група „Зад аголот” пред две години. - Сакав да ја вратам радоста на играњето и оние моменти кога се случува нешто друго од она што досега сум го работел. На овој начин најдовме форма како да им ја пласираме на младите македонската класика за која ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Како што соопшти МКЦ, претставата е ставена во контекст на урбан хип-хоп албум. Музичко-драмски перформанс со несекојдневен пристап, со специфична актерска изведба, кој низ оригиналните препев и музика на хип-хоп групата „Зад аголот“ не носи во еден нов сублимат помеѓу драмата и хип-хоп супкултурата. Јордан Симонов вчера на прес-конференција рече дека во кариерата учествувал неколку пати во постановки на „Црнила” од Чашуле, а  идејата за ваков проект постоела одамна. Се конкретизирала по средбата со членовите од скопската хип-хоп група „Зад аголот” пред две години. - Сакав да ја вратам радоста на играњето и оние моменти кога се случува нешто друго од она што досега сум го работел. На овој начин најдовме форма како да им ја пласираме на младите македонската класика за која малку знаат, рече Симонов за претставата која е спој на театар, рап и хип-хоп. Претпремиерно „Црнила ремикс“ беше изведена овој месец на фестивалот „Здраво млади”. Музиката и препевот се на Дарко Димитриески и Павле Димковски од „Зад ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Со премиера на „Црнила ремикс“ - хип-хоп претстава според мотиви на класичното драмско дело од Коле Чашуле, по идеја и режија на Јордан Симонов и во продукција на Младинскиот културен центар, вечер ќе заврши 43. „Млад отворен театар“. Како што соопшти МКЦ, претставата е ставена во контекст на урбан хип-хоп албум. Музичко-драмски перформанс со несекојдневен пристап, со специфична актерска изведба, кој низ оригиналните препев и музика на хип-хоп групата „Зад аголот“ не носи во еден нов сублимат помеѓу драмата и хип-хоп супкултурата. Јордан Симонов вчера на прес-конференција рече дека во кариерата учествувал неколку пати во постановки на „Црнила” од Чашуле, а идејата за ваков проект постоела одамна. Се конкретизирала по средбата со членовите од скопската хип-хоп група „Зад аголот” пред две години. - Сакав да ја вратам радоста на играњето и оние моменти кога се случува нешто друго од она што досега сум го работел. На овој начин најдовме форма како да им ја пласираме на младите македонската класика за која малку ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Со премиера на „Црнила ремикс“ – хип-хоп претстава според мотиви на класичното драмско дело од Коле Чашуле, по идеја и режија на Јордан Симонов и во продукција на Младинскиот културен центар, вечер ќе заврши 43. „Млад отворен театар“. Како што соопшти МКЦ, претставата е ставена во контекст на урбан хип-хоп албум. Музичко-драмски перформанс со несекојдневен пристап, со специфична актерска изведба, кој низ оригиналните препев и музика на хип-хоп групата „Зад аголот“ не носи во еден нов сублимат помеѓу драмата и хип-хоп супкултурата. Јордан Симонов вчера на прес-конференција рече дека во кариерата учествувал неколку пати во постановки на „Црнила” од Чашуле, а идејата за ваков проект постоела одамна. Се конкретизирала по средбата со членовите од скопската хип-хоп група „Зад аголот” пред две години. „Сакав да ја вратам радоста на играњето и оние моменти кога се случува нешто друго од она што досега сум го работел. На овој начин најдовме форма како да им ја пласираме на младите македонската класика за која малку ...
  сите 6 | | | веќе видена