МОТ

  во

  Театарот не спасува од грубоста на современиот свет

  Се уште не е се загубено во крутата политичка и економска рамка. Се уште постојат поединци со имагинација која не може да ја совлада ништо, а која можеме да ја доживееме само во „живата уметност“ театарот. Грубоста на новото време не остава препуштени сами на себе, но и на уметноста. Низ уметноста ги бараме моралните вредности, чепкаме низ ѓубрето на човечката искреност барајќи ја човечноста. А кога, по некоја претстава ќе побегнеме самите во себе, завршуваме во својот мал свет.
  Со оваа порака Дамир Домитрович-Кос, директор на словенечкиот театарски фестивал „Екс-понто“ и селектор на 33. издание на МОТ, кое ќе почне на 18 септември, го објаснува годинешното фестивалско мото „Мојот мал свет“.
  Десетдневната програма на фестивалот, според организаторите, е пресек на современите театарски тенденции на европските сцени. Ќе видиме девет гостувачки претстави на театри од Русија, Белгија, Словенија, Србија, Италија, Чешка, Швајцарија и од Црна ...
  | | веќе видена | слични

  Од 18 до 27 септември во Скопје гостуваат девет странски и шест домашни претстави кои ја одразуваат сржта на современиот театар

  Лилјана Митевска


  Фестивалот посветен на инвентивниот, експериментален, современ театарски израз - МОТ, кој оваа година, по 33 пат, ќе се одржи од 18 до 27 септември донесува серија на провокативни, револуционерни и смели естетики кои и оваа есен ќе ја обојат со живост и театарска возбуда. Во Скопје ќе гостуваат 9 странски театарски продукции и шест домашни претстави. Покрај најдоброто од домашната продукција, македонската публика ќе може да види претстави од Црна Гора, Белгија, Чешка, Словенија, Русија, Италија, Швајцарија и Србија.

  Отворањето е со „Малограѓанска сведба“ од Брехт, во режија на Едвард Милер, на Црногорско народно позориште, една радикална и храбра претстава која претставува прецизна вивисекција на малограѓанскиот дух со елементи на апсурдна драматургија. Како што информираат организаторите, веќе е договорено фестивалот да го ...
  | | веќе видена | слични

  селектор на МОТ

  Подготовките за годинешното издание на МОТ влегуваат во турбофаза, со оглед на тоа што денот на отворањето - 18 септември е се поблизу. Речиси по цел ден сум во МКЦ, а секое меѓувреме го користам за договори околу некои други проекти кои ме очекуваат по одржувањето на МОТ.

  Влатка Кавалир-Жугиќ
  сликарка

  Со големо задоволство и радост прв пат доаѓам во Македонија и нејзиниот бисер Охрид, и тоа со нашата прва самостојна изложба, благодарение на љубителот на уметноста и колекционер, Тихомир Кондев. Се надеваме дека нашата уметност ќе си го најде својот пат до македонската ликовна публика за времетраењето на изложбата во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид од 5 до 19 септември.

  Ване Јовчев
  музичар

  Синот ме буди и првите часови од денот ги минувам играјќи со него. Потоа ме очекуваат обврските околу подготовка на еден семинар во училиштето каде што работам, како и часови со учениците. Попладне, состанок со „Синтезис“ и договор за ...
  | | веќе видена | слични

  Словенечкиот премиер вели дека не е случајно пласирањето вакво обвинение пред изборите

  ЉУБЉАНА - Словенечкиот премиер Јанез Јанша во вторникот побара извинување од финскиот јавен сервис ЈЛЕ откако таму беше емитуван прилог во кој беше наведено дека земал мито од финска компанија за доделување договор од областа на одбраната. „Побаравме објаснување и извинување. Зависно од нивната реакција ќе одлучиме околу нашите понатамошни чекори“, изјави Јанша на конференцијата за печатот.

  Извештајот на ЈЛЕ за програмата МОТ, емитувана во понеделникот, е „чиста лага и измислица“, изјави тој. „Тоа е комплетна лага и измислица и не е коинциденција што токму сега се изведени овие тврдења. Денес ние и официјално побаравме телевизискиот канал што го емитуваше ова да се извини и да презентира докази за тврдењата“, изјави премиерот Јанез Јанша, одговарајќи на обвиненијата изнесени од финската телевизиска станица дека тој примил мито од финската компанија „Патрија“. Тој додаде дека целата сторија е ...
  | | веќе видена | слични

  Нови и смели театарски видувања на човечката интима, човечките стравови и релацијата човек-свет се во фокусот на изведбите на годинешното 33. издание на фестивалот „Млад отворен театар“, најавува Дамир Домитровиќ-Кос, генерален директор на словенечкиот фестивал „Екс Понто“ и селектор на програмата на годинашниот МОТ. Во рамките на фестивалот, кој ќе се одржи од 18 до 27 септември во МКЦ, ќе се прикажат петнаесетина претстави, од кои десетина се од странство. Фестивалот ќе го отвори „Малограѓанска свадба“ на Бертол Брехт, во режија на Словенецот Едуард Милер, едно од најголемите театарски имиња на поранешните југословенски простори. Претставата е во продукција на Црногорско народно позориште, а сценографијата и изборот на музиката се исто така на Милер. „Станува збор за текст што е прецизна вивисекција на малограѓанскиот дух, со елементи на апсурдна драматургија, чија основна тема е малограѓанството како систем на самоуништување“, пишува во промотивниот материјал на манифестацијата. На овогодишното издание на ...
  | | веќе видена | слични

  Во претставата „Патувачкиот театар на Шопалович“ од Љубомир Симовиќ, режисерот Јанежиќ ги преиспитува клучните прашања на театарот како уметност: што е театар и што е глума, каде е границата меѓу театарот и тоа што го опкружува, и дали се луѓето воопшто свесни дека во своите животи играат многу улоги. Организаторите ја најавуваат оваа претстава како проект во која се мешаат стварноста и илузијата, театарот и секојдневието, и чија основна тема е прашањето на границата меѓу вистинитоста и имагинацијата, односно прашањето дали нашиот живот е само материјален?
  Сценскиот спектакл „Склави: песната на емигрантите“ на чешката трупа „Фарм ин д Кејв“ светската критика го опишува како изведба со халуциногено својство.
  - Оваа постановка ги отвора прашањата врзани за емиграцијата, сиромаштијата, ропскиот труд... Во тој контекст се третира и терминот Склави кој на латински значи Словен, но и роб. Приказната говори за еден емигрант кој по долги години се враќа во родното место, само за да дознае дека неговото ...
  | | веќе видена | слични

  Најдоброто од светските театарски продукции ќе го види публиката на Млад отворен театар, од 18 до 27 септември, најавуваат организато рите од МКЦ. Акцент ќе биде ставен на револуционерните и смели естетики кои се одлика на современиот театар.Темата на фестивалот годинава е „Мојот мал свет“. Селектор на меѓународната програма е Дамир Домитровиќ-Кос од Словенија, кој воедно е и прв човек на фестивалот „Екс понто“ од Љубљана.

  - Програмски темата донесува театарски продукции кои во својата идеја работат на повторното откривање на фундаментите на човечките емоции, фобиите, ние-светот, интимата на поимот човек. Новите и смели гледања на сите овие теми успеваат да дадат поинаков поглед на овие поими по сосема нов и неочекуван начин, правејќи ги неповторливи - велат од фестивалот. Еден од главните фаворити на фестивалот годинава ќе биде чешкиот театар Farm in the Cave, театар што негува специфичен лабораториски начин на работа на претставите. Театарот ќе гостува со претставата „Песната на емигрантите“, ...
  | | веќе видена | слични

  Чешката трупа „Farm in the Cave“ ексклузивен гостин на МОТ

  Едно од најголемите имиња во современиот чешки и европски театар, „Farm in the Cave“, ќе гостува на МОТ со сценскиот спектакл „Sclavi: Песната на емигрантите“.

  „Farm in the Cave“ е театар со специфичен лабораториски начин на работа на претставите и особена естетика која навлегува на полето на физичкиот театар. Движењето е во фокусот и на претставата „Sclavi: Песната на емигрантите“, која критиката ја опишува како претстава со специфично халуциногено квалитативно својство во која Бекетовата естетика е сведена на движење и песна.

  Претставата „Sclavi: Песната на емигрантите“ ги отвора прашањата врзани за емиграцијата, сиромаштијата, ропскиот труд... Во контекст на ова се третира и терминот Sclavi кој на латински значи Словен, но и роб. Приказната говори за еден емигрант кој после долги години се враќа во родното место само за да сознае дека неговото место е веќе земено. Ова е проект полн со самоиронија и суровост, но и една ...
  | | веќе видена | слични

  Кавгите на управата на Битолскиот театар со Англичанецот Колин Тивен кои доведоа до гаснење на проектот „Алкмеон од Коринт“ и сличниот случај во Струмичкиот театар каде што неодамна пропадна претставата „Калигула“, потврдуваат дека македонскиот театар има големи проблеми со својот организациски капацитет, констатираат креаторите на театарскиот живот во земјава. Според театрологот Јелена Лужина, театарската уметност кај нас функционира со запустен механизам. - Ние немаме стратегија за развој на театарот. Целата ситуација на македонскиот театар не е блескава, впрочем, многу е одвратна. Се обидуваме светски да се однесуваме, но немаме организација, немаме погон во театарот. Организацијата и естетиката во театарот се како дропка, бројките се меѓусебно зависни и од нивниот однос зависи конечниот естетски резултат - додава Лужина. Според Лужина, проблемите кои се создадоа во домашните театарски куќи со скандалозно заминување на двајцата британски режисери, всушност, се резултат на една наша театарска авантура со ...
  | | веќе видена | слични

  Американецот Блондел правиженски „Цезар“ со наши актерки

  Претставата „Јулие Цезар“ во режија на Американецот Џон Блондел од театарот „Литл мун“ од Санта Барбара, САД, почна да се подготвува во Скопје како копродукција на Младиот отворен театар со театарот „Литл мун“ од Санта Барбара, САД. Актерската екипа во претставата е комплетно женска. Главните улоги ги толкуваат Биљана Драгичевиќ- Пројковска, Маја Вељковиќ и Трајанка Илиевска. Премиерата на постановката ќе се случи на светскиот фестивал посветен на Шекспир кој во октомври ќе се одржи во Санта Барбара.
  За Џон Блондел, посебна провокација е да се работи „Јулие Цезар“ со само женска екипа, за разлика од традиционалните поставки на Шекспировите текстови со само машки актери или со мешани состави.
  - Мислам дека „Јулие Цезар“, односно идеите за чест, великодушност, пријателство, како и политичкиот аспект на драмата, ќе бидат многу интересни кога ќе им се дадат на истражување на жените. Да видиме дали честа, на пример, за жените изгледа ...
  | | веќе видена | слични

  Американскиот режисер Џон Блондел, основач на театарот „Литл мун“ и Светскиот фестивал на Шекспир во Македонија ја подготвува претставата „Јулие Цезар“ со македонските актерки Биљана Драгичевиќ Пројковска, Маја Вељковиќ и Трајанка Илиевска.

  Копродукција со Младиот отворен театар, „Јулие Цезар“ е провокативна пиеса во која, за разлика од досегашните традиционални толкувања на Шекспир со машки актери, улогите за прв пат ги толкува исклучиво женска актерска екипа.

  „Си помислив „Јулие Цезар“ ќе биде многу интересен со жени. Да се земат идеите за чест, великодушност, пријателство и идеите за политичкиот аспект на драмата и да им се даде на жени да го истражуваат сето тоа, односно да се види дали честа за жените изгледа поинаку или исто како и за мажите“, изјави Џон Блондел, режисер.

  „На кој начин женското пријателство е поинакво од машкото и да се истражи кои се тие разлики, да се види што е ново, а што вообичаено за драмата кога само мажи би ги играле тие ликови“, додаде Блондел. ...
  | | веќе видена | слични

  МКЦ почнува голема културна иницијатива наречена „Септемвриска културна обнова“

  Младинскиот културен центар првпат годинава почнува голема културна иницијатива наречена „С.К.О.“ (Септемвриска културна обнова), која подразбира обединување на шест културни манифестации кои ќе се случуваат во септември. Трите докажани културни брендови, „Млад отворен театар“, „Бела ноќ“ и „Звуците на чаршијата“, како и три нови фестивали „Синедејс-М“, „Апгрејд“ и „Риверфест“ (фестивал на реката Вардар), се соединуваат под една општа иницијатива наречена „С.К.О.“, чија цел е да се прогласи септември за месец на фестивали во градот Скопје и со тоа да се создаде кумулативен ефект кој ќе создаде градски културен бренд насочен кон домашната публика, но пред се кон странските туристи. Притоа, велат организаторите, ќе го поттикне локалниот економски и туристички развој.

  „Септемвриската културна обнова“ ќе биде најголемата културна иницијатива не само на територијата на Македонија, туку и на Балканот. „Една од ...
  | | веќе видена | слични

  Висар Вишка ќе ги избира домашните претстави на МОТ

  Актерот Висар Вишка е избран за селектор на македонската програма на фестивалот Млад отворен театар, соопштија од Младинскиот културен центар во Скопје. Тој ќе се погрижи за изборот на најдобрата македонска продукција, што вторпат ќе биде претставена со насловот „Македонски отворен театар“.Како еден од плејадата млади и докажани театарски творци, со неговата иновативна енергија и естетски погледи на театарот ќе придонесе второто издание на Македонскиот отворен театар во рамките на МОТ да го добие посакуваното и веќе етаблирано естетско и творечко ниво што е препознатлив сегмент на целиот фестивал - велат од фестивалот.Вишка работи и како режисер и продуцент во многу театарски и филмски проекти и тоа не само во нашата земја. Настапувал на повеќе европски сцени.
  | | веќе видена | слични

  Младиот театарски актер и режисер Висар Вишка е назначен за селектор на македонската програма на фестивалот „Млад отворен театар“. Од МОТ велат дека остануваат доследни на традицијата која започна на минатогодишното издание на МОТ, да се претставуваат најдобрите театарски продукции од Македонија. А, Висар Вишка, како еден од плејадата млади и докажани театарски творци со неговата иновативна енергија и естетски погледи на театарот, ќе допринесе ова второ издание на Македонскиот Отворен Театар во рамките на МОТ да го добие посакуваното и веќе етаблираното естетско и творечко ниво кое е препознатлив сегмент на целиот фестивал.

  Висар Вишка работи како актер, режисер и продуцент во многу театарски и филмски проекти како во Македонија така и пошироко. Досега има настапувано на повеќе евроски сцени, а неговата препознатлива актерска игра го прави еден од најпрепознатливите творечки имиња во регионот.
  | | веќе видена | слични