МОТ

  во

  Еден возач на мопед се здобил со тешки телесни повреди, a 22 со лесни телесни повреди во 15 од вкупно 35 сообраќајни несреќи што се случиле изминатиов викенд ...
  сите 143 | | | веќе видена

  Здружението на граѓани ,,Младите можат” викендов во Скопје го организира петтиот по ред традиционален Мотивациски викенд. Настанот наменет за мотивација, ...
  | | веќе видена

  Здружението на граѓани ,,Младите можат” викендов во Скопје го организира петтиот по ред традиционален Мотивациски викенд. Настанот наменет за мотивација, ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Здружението на граѓани „Младите можат” викендов во Скопје го организира петтиот по ред традиционален Мотивациски викенд. Настанот наменет за мотивација, ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа. На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа. Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност. И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа. На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа. Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност. И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа. На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа. Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година на светско ниво се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност. И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа. На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа. Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 отсто од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 отсто се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност. И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со работата и ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа.На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа.Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност.И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со работата и ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Македонското здружение за заштита при работа во соработка со Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија денеска и утре во Скопје организира обука за тоа како да се сочува здравјето на работниците и како да се превенираат инвалидноста, професионалните болести и повредите на работа.На обуката присуствуваат претставници од здруженијата на работодавачи, комори и стручни лица кои работат на полето на безбедноста и здравјето при работа.Податоците на Меѓународната организација на трудот (МОТ) покажуваат дека секоја година се регистрираат 270 милиони повреди на работа со отсуство од работа подолго од три дена и 160 милиони професионални болести. Околу 30 до 40 проценти од нив минуваат во хронични и иреверзибилни состојби, а 10 проценти се поврзани со целосен и траен губиток на работната способност.И податоците на Светската здравствена организација укажуваат дека 1/3 од работната популација во светот постара од 45 години боледува од една или повеќе болести во врска со работата и ...
  сите 9 | | | веќе видена

  За три години сите компании во светот треба да го заменат актуелниот стандард за заштита при работа ОХСАС 18001 со новиот, понапреден ИСО 45001. Но, во Македонија многу е мал бројот на фирми што го имаат имплементирано и сертифицирано ОХСАС 18001, а уште помал е бројот на оние што се во фаза на имплементирање на ИСО 45001, беше речено денеска на прес-конференција во Стопанслата комора на Македонија. ИСО 45001 е објавен во јули годинава. Неговото воведување е на доброволна основа, а значи голема придобивка за компаниите зашто овозможува воспоставување, одржување и подобрување на здравјето при работа. Наменет е за компании/организации со мал или низок ризик на оперативни активности, но и за бизнис со операции од висок ризик. ИСО 45001 е меѓународно признат и целосно усогласен и интегриран со стандардот за квалитет ИСО 9001, со ИСО 14001 за животна средина, како и со сите други менаџмент стандарди кои во моментот се развиваат. – Ги повикуваме компаниите и ја нагласуваме потребата од овој стандард особено што ...
  сите 8 | | | веќе видена

  За седум години 1.200 млади лекари ја напуштиле Македонија. Нашите непосредни контакти во последнава година ни укажуваат дека патот за професионално докажување студентите и младите лекари се уште го бараат надвор од државата, истакна денеска претседателот на Клубот на млади лекари, Никола Брзанов. – Очигледно дека проблемот е системски и потребно да делуваме уште на почетокот на самите студии. Клубот се основаше кон крајот на минатата година како иницијатива која има за цел да ги вклучи младите во процеисте на одлучување, креирање на политиките во здравството. Клубот на млади лекари се стреми да се бори активно против непотизмот, клиентелизмот и корупцијата во здравството како главна причина за бекството на младите лекари, додаде Брзанов на отворањето на Недела на студенти по медицина во рамки на настанот насловен „Студентите по медицина – Нашите идни лекари“ во организација на Клубот на млади лекари. Деканот на Медицинскиот факултет, Соња Топузовска рече дека сме сведоци на се поголемиот одлив на доктори ...
  сите 29 | | | веќе видена

  Само една компанија во земјава е во фаза на воведување на новиот стандард за заштита при работа ИСО 45001 кој официјално треба да се применува од 2020 година. Загрижувачки е и тоа што мал број компании го имаат имплементирано и актуелниот стандард ОХСАС 18001 кој ќе биде заменет со новиот стандард. Ова беше речено на денешната прес-конференција во Стопанската комора. – Новиот стандард ИСО 45001 е објавен во јули годинава, а неговато воведување е на доброволна основа. До сега почна да го применува само рудникот „Бучим“ од Радовиш – информира Емилија Тодоровска од Стопанска комора. Таа ги повика компаниите да го имплементираат стандардот, оти како што рече, во ЕУ каде што се стреми земјата, без преседан, примената на стандардите, е на прво место. Според неа, ИСО 45001 е рамка за системско управување со ризиците при работа: спречување смрт, повреди поврзани со работата, лошо здравје предизвикано од природата на работата. Овозможува безбедна и здрава работна средина за сите вработени. – Практично овој стандард ...
  сите 10 | | | веќе видена