Монт Еверест

  во

  Девојката што ги искачи сите највисоки врвови на седум континенти, деновиве се најде во врвот на јавниот интерес, исто како и при секој новоосвоен планински ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Факт е дека ги познаваме само површинските слоеви на океаните – експертите велат дека се истражени само 5% од целокупната водена површина. За споредба, Марс ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Факт е дека ги познаваме само површинските слоеви на океаните – експертите велат дека се истражени само 5% од целокупната водена површина. За споредба, Марс ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Денеска, на 24 мај се навршуваат 10 години од искачување на македонскиот планинар и алпинист Здравко Дејановиќ на највисокиот врз на светот, Монт Еверест ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Kако загина битолскиот алпинист Димитар Илиевски по освојувањето на највисокиот врв на светот Монт Еверест на 10 мај 1989 година Пишува: Миодраг Мицковиќ ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Димитар Илиевски – Мурато, роден 29 септември 1953 во Битола, почина на 10 мај 1989 во Непал — македонски алпинист, првиот Македонец што ја има освоено ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Искачувањето на Монт Еверест имаше пресудно значење за мене, а тој врв, потоа К2 и Анапурна 1 се трите потпорни столба на мојот менталитет и карактер, вели ...
  сите 5 | | | веќе видена

  За да се разбере сегашноста и за да може да се прогнозира иднината, мора да се познава минатото. Во следните редови ги одбележуваме настаните од науката и ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Илина Арсова е позната македонска алпинистка, која со успех го заврши исклучителниот алпинистички подвиг „Седум врвови“, искачувајќи се на сите седум највисоки ...
  сите 17 | | | веќе видена