ММФ

  во

  Американците инсистираат акцентот да се стави врз мерките за поттикнување на стопанството, а европските земји се залагаат за поостра контрола врз финансиските институции и кредитниот пазар


  Русија на самитот Г-20 ќе ја брани идејата за формирање нов светски финансиски систем

  Претстојниот антикризен самит во Лондон на индустриски најразвиените 20 земји во светот може да заврши неуспешно поради различниот пристап на САД и на Европа околу начинот на кој треба да се надмине глобалната финансиска криза, оценува лондонскиот весник „Фајненшл тајмс“.Весникот наведува дека САД инсистираат акцентот да се стави врз мерките за поттикнување на стопанството, со уште поголема државна потрошувачка, со што би се поттикнала вкупната побарувачка. За разлика од САД, европските земји, предводени од Франција и Германија, се залагаат за поостра контрола врз финансиските институции и кредитниот пазар. Позицијата на Велика Британија, пак, која е домаќин на самитот, весникот ја оценува како „некаде помеѓу“. ...
  | | веќе видена | слични

  САД и Европа поделени околу решенијата за кризата Американците инсистираат акцентот да се стави врз мерките за поттикнување на стопанството, а европските земји се залагаат за поостра контрола врз финансиските институции и кредитниот пазар Русија на самитот Г-20 ќе ја брани идејата за формирање нов светски финансиски систем Претстојниот антикризен самит во Лондон на индустриски најразвиените 20 земји во светот може да заврши неуспешно поради различниот пристап на САД и на Европа околу начинот на кој треба да се надмине глобалната финансиска криза, оценува лондонскиот весник „Фајненшл тајмс“.Весникот наведува дека САД инсистираат акцентот да се стави врз мерките за поттикнување на стопанството, со уште поголема државна потрошувачка, со што би се поттикнала вкупната побарувачка. За разлика од САД, европските земји, предводени од Франција и Германија, се залагаат за поостра контрола врз финансиските институции и кредитниот пазар. Позицијата на Велика Британија, пак, која е домаќин на самитот, весникот ја оценува ...
  | | веќе видена | слични

  Буџетот празен како во војна За разлика од сега кога растат јавните трошоци, во 2001 година буџетскиот дефицит се зголеми поради интервентни набавки на оружје, но државната каса тогаш ја спаси воениот данок Државната каса сега е во истата состојба како во воената 2001 година. Вака ја опишуваат сегашни и поранешни учесници во извршната и монетарната власт состојбата во буџетот кој во јануари остана со 5 милиони евра. Извори за „Дневник“ тврдат дека состојбата со буџетската каса во февруари е иста како и во претходниот месец. Експертите се загрижени дека ако Владата итно не ја смени политиката, а светската економска криза потрае, ќе бидат загрозени месечните примања на административците, пензионерите и на социјалците.Поранешни функционери оценуваат дека за разлика од сега кога недомаќински растат јавните трошоци, во воената 2001 година буџетскиот дефицит се зголеми поради интервентни набавки на оружје.- Државната каса тогаш ја спаси, таканаречениот, воен данок. Падот на приливите од даноци од три отсто во ...
  | | веќе видена | слични

  КЦБ успеа да ги исполни своите цели дури и во време кога меѓународниот финансиски систем се соочува со „една од најлошите кризи во историјата“, рече гувернерот на банката, Хашим Реџепи. УНМИК

  Косово презема различни чекори за спречување на последиците од светската економска криза. Меѓу нив е и формирањето на повеќеагенцискиот комитет за заштита на финансиската стабилност на младата држава.

  Формирањето на комитетот уследи по потпишувањето на заедничкиот меморандум за разбирање од страна на Косовската централна банка (КЦБ), Министерството за Финансии и Министерството за економија, како и парламентарната комисија за буџет и финансии.

  Според КЦБ, комитетот веќе го одржал својот прв состанок и ги дефинирал своите цели.

  Главната цел на банката за 2009 година е земјата да се приклучи во ММФ.

  Гувернерот на КЦБ, Хашим Реџепи, честопати дава изјави за новинарите во врска со владините напори во борбата против кризата. Банката успеа да ги исполни своите цели и покрај тоа ...
  | | веќе видена | слични

  На априлскиот самит на Групата 20 во Лондон, Русија ќе ја брани идејата за формирање нов светски финансиска систем, најави рускиот министер за финансии Алексеј Кудрин.Во интервју за британската телевизија Би-Би-Си, Кудрин истакна дека претстојниот самит на индустриски најразвиените земји и на држави со стопанства во брз развој, прво мора да даде одговори на прашањата покренати на претходниот состанок на Г20 во Вашингтон.На состанокот во британскиот главен град ќе се решава и прашањето за помош на земјите во услови на финансиска криза, а рускиот министер за финансии по тој повод изрази стравување дека ММФ и Светската банка нема да имаат доволно средства за оваа потреба.Говорејќи за реформата на светскиот финансиски систем, Кудрин истакна дека земјите во развој мора да бидат застапени на соодветен начин во финансиските институции, како што е ММФ и во процесите за усовршување на новите правила, кои само во тој случај можат да бидат легитимни.- Русија се залага за уште едно пополнување на капиталот и квотите на ...
  | | веќе видена | слични

  13.03.2009, 09:18АПРИЛСКИ самит на групата 20 во Лондон Русија ја брани идејата за формирање нов глобален финасиски систем На априлскиот самит на Групата 20 во Лондон, Русија ќе ја брани идејата за формирање нов светски финансиска систем, најави рускиот министер за финансии Алексеј Кудрин. Во интервју за британската телевизија Би-Би-Си, Кудрин истакна дека претстојниот самит на индустриски најразвиените земји и на држави со стопанства во брз развој, прво мора да даде одговори на прашањата покренати на претходниот состанок на Г20 во Вашингтон.На состанокот во британскиот главен град ќе се решава и прашањето за помош на земјите во услови на финансиска криза, а рускиот министер за финансии по тој повод изрази стравување дека ММФ и Светската банка нема да имаат доволно средства за оваа потреба.Говорејќи за реформата на светскиот финансиски систем, Кудрин истакна дека земјите во развој мора да бидат застапени на соодветен начин во финансиските институции, како што е ММФ и во процесите за усовршување на новите ...
  | | веќе видена | слични

  Европската унија ја разгледува можноста да му даде заем од 75 до 100 милијарди долари на Меѓународниот монетарен фонд. Средствата ќе бидат наменети за јакнење на кредитните можности на светската финансиска организација, било наведено во нацрт заклучокот за самиот на лидерите на Европската унија што ќе се одржи на 19 и 20 март. Како што пренесува Танјуг тој документ ја утврдува позицијата на Унијата за самиот на групацијата на 20 најразвиени земји и стопанствата во развој, Г20 што ќе се одржи на втори април во Лондон. Исто така, дава можност за двојно зголемување на кредитните можности на ММФ на 500 милијарди долари за помош на земјите кои биле најмногу загрозени од економската криза.
  | | веќе видена | слични

  Светската економија оваа година, веројатно, ќе ослаби и ќе биде под нулата, на што многумина гледаат како на голема рецесија, предупреди Меѓународниот монетарен фонд. - ММФ очекува порастот на глобалната економија оваа година да падне под нулата, што е најлош показател досега - рече Доминик Штрос Кан, извршен директор на ММФ, за време на посетата на Танзанија. Тој нагласи дека во време кога развиените земји се концентрирани на проблемите во сопствените економии, меѓународната заедница не смее да ја заборави Африка, каде што оваа година се очекува големо забавување на регионалниот пораст на три проценти, односно на една половина од просекот од претходните пет години. Штрос Кан предупреди дека проекцијата на економски пораст од три проценти би била премногу оптимистичка. Тој изјави дека кризата се заканува да го урне економскиот и социјалниот успех, кој Африка го остварила во последната деценија и предупреди дека милиони луѓе повторно ќе бидат турнати во сиромаштија. - Тука не станува збор само за заштита на ...
  | | веќе видена | слични

  Светската економија оваа година, веројатно, ќе ослаби и ќе биде под нулата, на што многумина гледаат како на голема рецесија, предупреди Меѓународниот монетарен фонд. - ММФ очекува порастот на глобалната економија оваа година да падне под нулата, што е најлош показател досега - рече Доминик Штрос Кан, извршен директор на ММФ, за време на посетата на Танзанија. Тој нагласи дека во време кога развиените земји се концентрирани на проблемите во сопствените економии, меѓународната заедница не смее да ја заборави Африка, каде што оваа година се очекува големо забавување на регионалниот пораст на три проценти, односно на една половина од просекот од претходните пет години. Штрос Кан предупреди дека проекцијата на економски пораст од три проценти би била премногу оптимистичка. Тој изјави дека кризата се заканува да го урне економскиот и социјалниот успех, кој Африка го остварила во последната деценија и предупреди дека милиони луѓе повторно ќе бидат турнати во сиромаштија. - Тука не станува збор само за заштита на ...
  | | веќе видена | слични

  11.03.2009, 19:15ПОСЛЕДИЦИ од финансиската криза ММФ ќе профитира од кризата ММФ ќе биде најголемиот добитник од финансиската криза предупредуваат експертите. Според нив, фондот наредната година би можел да оствари добивка од речиси 650 милиони долари. Најголем дел од тие пари би дошле од земјите од ЈИЕ кои последниве месеци бараа парична помош од фондот за излез од кризата. Досега ММФ има одобрено над 55 милијарди долари кредити на земјите од ЈИЕ и Азија, а експертите прогнозираат дека заемите можат да достигнат вредност  како за време на азиската и аргентинската криза во 2003 година. Но, ММФ допрва ќе го интензивира кредитирањето, на состанокот на министрите за финансии на земјите членки на Унијата Фондот доби поддршка да ги зголеми средствата за кредитирање на 500 милијарди долари. Министрите се согласиле дека од рецесијата нема излез пред 2010, но дека земјите од ЕУ направиле доволно за ублажување на последиците и веќе нема да издвојуваат пари, туку таа работа ќе ја препуштат на ММФ. Состанокот на ...
  | | веќе видена | слични

  Србија треба да стори се за да ја одржи девизната ликвидност бидејќи во спротивно и се заканува сценариото од 1980 година, кога државата банкротираше. Ова за белградска „Политика“ го тврди економскиот експерт Стојан Стаменковиќ. Според него, Србија мора да склучи аранжман со ММФ, да го задржи ланскиот износ на кредити „крос бордер“, да ги револвира краткорочните заеми и да ги убеди банките да не ја намалуваат кредитната активност. - Дури и да успееме во сето тоа, неизбежно ќе биде намалувањето на вкупната јавна потрошувачка - смета Стаменковиќ додавајќи дека место тоа ќе се пристапи кон зголемување на буџетскиот дефицит од 1,75 на три проценти. Стаменковиќ ја предупреди Владата дека ако во најкраток можен рок не излезе со разумна економска политика за совладување на кризата и на рецесијата, во која намалувањето на јавната потрошувачка и штедењето би биле на прво место, инфлацијата и девизниот курс ќе си го сторат своето. Според неговите прогнози, инфлацијата во Србија во 2009 година ќе изнесува околу 15 ...
  | | веќе видена | слични

  Секој четврти Србин работи на црно Во синдикатот истакнуваат дека без разлика на тоа што бројката од 600.000 лица што работат на црно е алармантна, со разгорувањето на кризата ситуацијата ќе биде уште потешка

  На околу два милиона вработени во Србија има 600.000 кои работат на црно, пишува за белградска „Политика“ економскиот советник на српскиот премиер Јуриј Бајец.Податоците на Националната служба за вработување се пооптимистички од оние што ги изнесе економскиот советник на премиерот, бидејќи според Владимир Илиќ, директор на Националната служба за вработување, во Србија 200.000 до 300.000 луѓе работат на црно.

  Бајец објаснува дека овие две бројки во најголема мерка се разликуваат поради методологијата на прибирање на податоците. Тој вели дека до оваа бројка од 600.000 работници на црно дошол по пат на анкети, каде што секој што работел некоја работа за пари, па макар и неколку дена во месецот, се смета за некој што работи на црно.Економистот Данило Шуковиќ порачува дека државата треба ...
  | | веќе видена | слични

  Секој четврти Србин работи на црноВо синдикатот истакнуваат дека без разлика на тоа што бројката од 600.000 лица што работат на црно е алармантна, со разгорувањето на кризата ситуацијата ќе биде уште потешка На околу два милиона вработени во Србија има 600.000 кои работат на црно, пишува за белградска „Политика“ економскиот советник на српскиот премиер Јуриј Бајец.Податоците на Националната служба за вработување се пооптимистички од оние што ги изнесе економскиот советник на премиерот, бидејќи според Владимир Илиќ, директор на Националната служба за вработување, во Србија 200.000 до 300.000 луѓе работат на црно.Бајец објаснува дека овие две бројки во најголема мерка се разликуваат поради методологијата на прибирање на податоците. Тој вели дека до оваа бројка од 600.000 работници на црно дошол по пат на анкети, каде што секој што работел некоја работа за пари, па макар и неколку дена во месецот, се смета за некој што работи на црно.Економистот Данило Шуковиќ порачува дека државата треба да има предвид дека ...
  | | веќе видена | слични

  БУКУРЕШТ, Романијa - Претседателот Трајан Башеску им нареди на романските политичари во понеделникот (9-ти март) да покажат „солидарност и одговорност“ и да ги поддржат строгите мерки за ублажување на влијанието од светската економска криза. Во обраќањето пред парламентот Башеску истакна дека го поддржува ангажманот со ММФ, велејќи дека странскиот заем е единствениот начин да се спаси економијата на земјата. „На Романија треба сигурносен појас кој значи надворешно позајмување. Земјата може да прими пари од ЕУ, но условот кој ЕУ го наметнува е партнерство со ММФ“, рече Башеску. Во својот говор претседателот ја обвини поранешната влада за актуелната ситуација, велејќи дека истата произлегува од погрешното управување со буџетот и покрај стабилниот раст на БДП во текот на изминатите неколку години.

  Во соопштението за печатот објавено по обраќањето на Башеску, ММФ објави дека на нејзината следна мисија во Букурешт ќе разговара за евентуална техничка програма за Романија, која може да вклучува и ...
  | | веќе видена | слични

  10.03.2009, 20:18РОЈТЕРС советува нов аранжман Хрватска единствена во регионот на која не и треба ММФ Хрватска е единствената земја во регионов на која засега не и е потребна помош од Меѓународниот монетарен фонд. Сите останати, вклучувајќи ја и Македонија треба што побргу да им се обратат на монетарците, пред да биде доцна, се вели во анализа на Ројтерс. Во анализата стои дека иако властите во Македонија одлучиле дека нема потреба од нов аранжман со фондот, истите се повикуваат да размислат за обновување на договорот со монетарците. На Македонија пак и се препорачува да ја одржи стабилноста на денарот преку повисоки каматни стапки и одржување на високи девизни резерви. Монетарниот фонд ќе мора да интервенира во случајот на Босна и Херцеговина, каде властите за да ја одржат фискалната  стабилност најавија нов аранжман со фондот. Албанија иако најавуваше дека оваа година нема да се обрати за финансиска помош кај Фондот, монетарците може да одиграат консултативна одлука во овој случај, се вели во текстот. ...
  | | веќе видена | слични

  Земјата треба да стори се за да ја одржи девизната ликвидност, за да не се повтори сценариото од 1980-та година, кога државата банкротираше, тврди економскиот експерт Стојан Стаменковиќ, член на советничкиот тим на српскиот Премиер Мирко Цветковиќ. Според Стаменковиќ Србија мора да склучи аранжман со ММФ, да ги револвира краткорочните заеми и да ги убеди банките да не ја намалуваат кредитната активност. Тој ја повика Владата во најбрз рок да излезе со разумна економска политика за совладување на кризата и рецесијата, во која намалувањето на јавната потрошувачка и штедењето би биле на прво место. Во спротивно инфлацијата во 2009-та година ќе изнесува околу 15 отсто, а курсот на еврото би можел да расте и со побрзо темпо, тврди Стаменковиќ.
  | | веќе видена | слични

  Глобалната криза ја оштети финансиската актива во светот за неверојатни 50 илјади милијарди долари, вклучувајќи ги и 9.600 милијарди загуби во Азија, соопшти Азиската банка за развој (АДБ).

  Тоа е застрашувачки заклучок на студијата што АДБ го направи за минатогодишното движење на светската финансиска актива (пазарот со пари, акции и обврзници).

  „Тоа е најсериозна криза што ја погоди светската економија по Големата депресија од триесеттите години на минатиот век, но Азија е еден од регионите кој прв ќе излезе од неа“, изјави претседателот на АДБ Харухико Курода.

  Во студијата се оценува дека Азија, која изгуби вредност малку поголема од едногодишниот брутопроизвод на континентот, била погодена пожестоко од другите делови на светот во развој токму затоа што остварува експанзија значително побрза од другите делови на светот.

  Во Латинска Америка, на пример, загубите се проценуваат на „само“ 2.100 милијарди долари, додека за другите делови од светот се уште нема соодветни ...
  | | веќе видена | слични

  Глобалната криза ја оштети финансиската актива во светот за неверојатни 50 илјади милијарди долари, вклучувајќи ги и 9.600 милијарди загуби во Азија, соопшти Азиската банка за развој (АДБ). Тоа е застрашувачки заклучок на студијата што АДБ го направи за минатогодишното движење на светската финансиска актива (пазарот со пари, акции и обврзници). „Тоа е најсериозна криза што ја погоди светската економија по Големата депресија од триесеттите години на минатиот век, но Азија е еден од регионите кој прв ќе излезе од неа“, изјави претседателот на АДБ Харухико Курода. Во студијата се оценува дека Азија, која изгуби вредност малку поголема од едногодишниот брутопроизвод на континентот, била погодена пожестоко од другите делови на светот во развој токму затоа што остварува експанзија значително побрза од другите делови на светот. Во Латинска Америка, на пример, загубите се проценуваат на „само“ 2.100 милијарди долари, додека за другите делови од светот се уште нема соодветни податоци. Поранешниот шеф на ...
  | | веќе видена | слични

  Србија треба да стори се за да ја одржи девизната ликвидност, бидејќи во спротивно и се заканува сценариото од 1980 година, кога државата банкротираше.

  Ова го тврди економскиот експерт Стојан Стаменковиќ, кој е член на советничкиот тим на српскиот премиер Мирко Цветковиќ.

  Реномираниот весник „Политика“ денеска како ударна вест го објавува предупредувањето на Стаменковиќ, според кого Србија мора да склучи аранжман со ММФ, да го задржи ланскиот износ на „крос бордер“ кредити, да ги револвира краткорочните заеми и да ги убеди банките да не ја намалуваат кредитната активност.

  „Дури и да успееме во сето тоа, неминовно ќе биде намалувањето на вкупната јавна потрошувачка“, смета Стаменковиќ, додавајќи дека наместо тоа ќе се пристапи кон зголемување на буџетскиот дефицит од 1,75 на три отсто.

  Тој ја повика владата во најбрз можен рок да излезе со разумна економска политика за совладување на кризата и рецесијата, во која намалувањето на јавната потрошувачка и штедењето би биле ...
  | | веќе видена | слични

  Србија треба да стори се за да ја одржи девизната ликвидност, бидејќи во спротивно и се заканува сценариото од 1980 година, кога државата банкротираше.Ова го тврди економскиот експерт Стојан Стаменковиќ, кој е член на советничкиот тим на српскиот премиер Мирко Цветковиќ.Реномираниот весник „Политика“ денеска како ударна вест го објавува предупредувањето на Стаменковиќ, според кого Србија мора да склучи аранжман со ММФ, да го задржи ланскиот износ на „крос бордер“ кредити, да ги револвира краткорочните заеми и да ги убеди банките да не ја намалуваат кредитната активност.„Дури и да успееме во сето тоа, неминовно ќе биде намалувањето на вкупната јавна потрошувачка“, смета Стаменковиќ, додавајќи дека наместо тоа ќе се пристапи кон зголемување на буџетскиот дефицит од 1,75 на три отсто.Тој ја повика владата во најбрз можен рок да излезе со разумна економска политика за совладување на кризата и рецесијата, во која намалувањето на јавната потрошувачка и штедењето би биле на прво место.Во спротивно инфлацијата и ...
  | | веќе видена | слични