Методиј

  во

  Професорот Велимир Стојковски од Факултетот за ветеринарна медицина е новиот ректор на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“.

  Досегашниот проректор за наука освои 39 гласа, а за неговиот противкандидат Ѓорѓи Мартиновски, кој изминативе четири години беше на чело на универзитетот, гласале 15 члена на Советот.

  За новиот ректор приоритет ќе биде спроведување на законот за високо образование, продолжување на Болоњскиот процес, развој на студентскиот стандард, поврзување на стопанството и универзитетот.

  „Имплементација на новиот закон за високо образование. Во наредниот период главното фокусирање на сите сили во ректоратот ќе биде што поуспешно имплементирање на овој закон, бидејќи со него се врши една реорганизација во рамките на универзитетот во функција на интеграција на универзитетот и неговите членки“, изјави Велимир Стојковски, ректор на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“.

  Гордана Богоева Гацева, редовен професор на Технолошко-металуршкиот факултет, е новиот ...
  | | веќе видена | слични

  На Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска ќе се конституира новиот Сенат за наредниот четиригодишен мандатен период. На седницата ќе биде верификуван мандатот на членовите и со гласање ќе биде избран нов претседател и заменик-претседател на Сенатот. По конституирањето, Сенатот, како највисоко универзитетско тело, на истата седница ќе го организира изборот на нов ректор на Скопскиот универзитет за наредниот четиригодишен мандат. Кандидати се актуелниот ректор Ѓорѓи Мартиновски, професор на Факултетот за земјоделство и храна, и сегашниот проректор за наука Велимир Стојковски од Ветеринарниот факултет. Тие ја поминаа првата селекција на седницата на Ректорската управа на 10 јуни. Велимир Стојковски влезе во трката за ректор во првиот круг гласање и доби 25 гласа од вкупно 35 члена на Ректорската управа, а Мартиновски во вториот круг гласање доби поддршка од 22 декани на факултети и директори на институти, кои се членови на Управата.
  | | веќе видена | слични

  Силвана Јовановска

  Многу фирми и граѓани, корисници на интернет, се жалат дека подолго време интернет-врските им се бавни и нестабилни, што им прави проблеми во работата. Повеќето се јавувале во инфоцентрите на своите провајдери и оттаму добиле одговор дека проблемот е во врските на нивниот главен провајдер „Мактел“ со Србија, кои наводно две недели биле во прекин поради дефект на најмалку три од шест оптички кабли со кои македонската мрежа е поврзана со српската. „Мактел“ ова го негира и тврди дека прекинот, кој се случил пред две недели, уште истиот ден бил саниран и оти провајдерите само бараат изговор за лошите услуги што им ги даваат на корисниците.
  - Не можеме да работиме зашто сите оддели ни се поврзани електронски и работиме за странство. Врската постојано паѓа, а ние поради тоа сме изложени на критики од соработниците од странство, а често мораме да плаќаме пенали поради пробиени рокови. Бараме државата да гарантира дека она што сме го платиле, ќе го добиеме, а во спротивно да бидеме ...
  | | веќе видена | слични

  Прифатени новите докази на Бучковски за армиските тенкови

  Нов сведок, дополнување на вештачењето и нови докази ќе бидат изведени на продолжението од судењето за случајот „Армиски тенкови“, за кое првообвинет е поранешниот премиер и министер за одбрана Владо Бучковски. Судот вчера ги прифати скоро сите нови докази на Бучковски и на неговиот адвокат Никола Поленак. Дел од доказите се и тие со назнака „строго доверливо“. Судскиот совет, со кој претседава судијката Вангелица Маркудова, на следното рочиште, кое е закажано за во септември, ќе ги бара оригиналните документи од Секторот за безбедност и за контраразузнавање на Министерството за одбрана. Причина за тоа е што тие што ги донесе Бучковски се копии што стигнале во поштенското сандаче на Правниот факултет, каде што е професор. Бучковски претходно изјави дека токму тие докази ќе направат пресврт во целиот случај. Во овој процес Бучковски е обвинет дека со злоупотреба на службената положба ја оштетил државата за над 2 милиона евра со набавка на ...
  | | веќе видена | слични

  Годинава се навршуваат 120 години откако по иницијатива на најизразитиот, најплодниот и несомнено најголемиот македонист Ѓорѓија Пулевски од Галичник, во 1888, е формирана Славјанско-македонската книжевна дружина во Софија. Оваа прва, а колку што е до денес познато и најрана асоцијација на националноориентираните македонски интелектуалци и творци, одиграла мошне важна, пионерска улога како чин што им претходел на формирањето на младата Македонска книжевна дружина (1892) и на движењето на лозарите, но и на македонското револуционерно движење. Како иницијатор, основач и нејзин прв претседател, Пулевски, всушност, е втемелувач на македонските литературни здружувања. Славјанско-македонската книжевна дружина е предвесник и на нашите современи, понови национално-културни литературни асоцијации. Неговиот труд за формирање на оваа дружина има голема историско-национална димензија. Затоа годинава, кога се навршуваат 120 години од нејзиното формирање, се сеќаваме со проткаени и возвишени чувства за јазичните, ...
  | | веќе видена | слични

  Византискиот нотен запис неодамна најден на карпа во с. Туминец е исклучително вредно откритие

  Тина Иванова

  Веста за неодамна пронајдените уникатни записи на византиско нотно писмо на карпа, во атарот на селото Туминец, Долна Преспа, ги разбранува емоциите кај македонските византолози и музиколози. Само да потсетиме, записот со византиски нотни знаци, во музикологијата познати како невми, е пронајден во април годинава од страна на археолози и конзерватори од музеите од Охрид и Струга во близина на пештерната црква „Св. Богородица“. Гоце Ангелечин-Жура, советник и конзерватор од Музејот во Охрид, истакна дека станува збор за раритетен епиграфски споменик пишуван на византиско нотно писмо кој е единствен за Охридско-преспанскиот, но и пошироко, за Балканскиот регион.

  Музикологот-византолог проф. д-р Бојан Ортаков, вели дека овој византиски нотен запис е исклучително вредно откритие кое секако ќе биде предмет на понатамошна сеопфатна опсервација, во однос на византиската музичка ...
  | | веќе видена | слични

  Во Тетово и во седиштето на ДУИ во Мала Речица владее вистинска изборна атмосфера. Се уште на јарболите се веат партиските и албанското знаме.

  „Мислам дека денешниот ден е исклучително значаен за Албанците во Република Македонија, бидејќи денеска се отфрлија сите тези и целата пропаганда којашто се вршеше во изминативе две недели дека Албанците во Македонија се недоволно демократски воспитани, недоволно цивилизирани, тие се насилници и тие не знаат како да организираат и како се спроведуваат избори“, изјави Ермира Мехмети, портпарол на ДУИ.

  „За нас како политичка партија, којашто во текот на целата кампања и во периодот меѓу двете гласања, значи гласањето и прегласувањето, повикувавме на што поголема излезност на Албанците на гласање, денешниот ден беше еден голем и еден исклучително важен ден за консолидирањето на албанското општество, албанската заедница во Република Македонија“, рече Мехмети.

  „Со одредени неправилности, нарушувања на процесот во зоните коишто веќе сите ги ...
  | | веќе видена | слични

  Поранешниот премиер и министер за одбрана Владо Бучковски очекува Обвинителството да го повлече обвинението против него за случајот „Армиски тенкови“, откако вчера презентира нови докази со назнака „строго доверливо“. Документите, кои се однесуваат на конфликтот во 2001 година, се од Секторот за безбедност и за контраразузнавање, а Бучковски смета дека тие ќе направат пресврт во целиот случај. Судењето во Кривичниот суд во Скопје вчера почна одново бидејќи поминаа повеќе од два месеца од претходниот главен претрес. Бучковски прв застана да даде одбрана и рече дека останува на претходниот исказ, но дека има нови докази. Тој носеше папка со документи и назначи дека тие се воена тајна. Кога ја давав изјавата пред овој суд, јас имав исечоци од весници во врска со безбедносната состојба, но сега имам нови докази. Овие документи не сум ги покажал ниту на мојот адвокат, бидејќи се со назнака „строго доверливо“. Тие сигурно ќе предизвикаат интерес кај Обвинителството кое можеби ќе го повлече обвинението - рече ...
  | | веќе видена | слични

  Членовите на Ректорската управа на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ вчера решија Велимир Стојковски и Ѓорѓи Мартиновски да бидат двајцата кандидати за избор на нов ректор. Стојковски, професор на Факултетот за ветеринарска медицина, во финалето на изборот влегува со значителна предност, откако во првиот круг доби 25 гласа, десет повеќе од актуелниот ректор Мартиновски. Претходно, преку гласање, од трката отпаднаа Ненад Новковски од Природно- математичкиот факултет и Бобек Шуклев од Економскиот факултет. Новиот ректор треба да биде избран за две недели.На утврдувањето на кандидатурите му претходеше едночасовната расправа за тоа од кои членови треба да биде составена изборната комисија. Иако универзитетскиот Статут бара комисијата да има три члена, имаше предлози таа да има пет члена, заменици и друго. Дали ова значи дека и тука ќе се полнат гласачките кутии. Ако се полнат кутии, тогаш да се предложам себеси во изборната комисија. Ова не е некоја изборна единица во Желино, туку Ректорат на Универзитетот ...
  | | веќе видена | слични

  Стојковски и Мартиновски во трка за скопски ректор

  Проректорот за наука, Велимир Стојковски, од Факултетот за ветеринарна медицина и досегашниот ректор Ѓорѓи Мартиновски од Факултетот за земјоделство и храна влегоа во потесен избор во трката за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје за идниот четиригодишен период. На вчерашната седница на Ректорската управа, Стојковски доби 25 гласа од вкупно 35 членови на Управата. За Мартиновски во второто прегласување гласаа 22 декани на факултети. Од трката отпаднаа другите двајца кандидати, деканот на Економскиот факултет, Бобек Шуклев, и професорот на ПМФ и поранешен министер за образование, Ненад Новковски.

  Идниот ректор на Скопскиот универзитет ќе се знае за десетина дена, кога на седница на универзитетскиот Сенат ќе се избира еден од двајцата кандидати, Стојковски и Мартиновски, кои добија најголема поддршка. Новиот ректор ќе ги именува новите четворица проректори на Скопскиот универзитет. (Ж.Х.З.)
  | | веќе видена | слични

  Според идејниот проект, проценето е дека изградбата би чинела пет милиони евра

  Деспина Трајковска

  Црквата „Кирил и Методиј“ во Аеродром, што според најавите треба да почне да се гради најдоцна до почетокот на септември, ќе биде најголемиот и најмодерниот православен храм на подрачјето на Општина Аеродром. Црквата ќе се наоѓа на просторот на раскрсницата меѓу булеварите „Србија“ и „Јане Сандански“, дијагонално од поштата во Реонскиот центар. Според Детаљниот урбанистички план, кој наскоро треба да биде усвоен од Советот, за храмот е предвидена маркичка за градба со површина од 3.050 квадратни метри. Општинарите посочуваат дека за храмот постои идеен проект, според кој објектот ќе има модернистички изглед, подигнато приземно ниво и куполи од стакло. Сепак, дали црквата „Кирил и Методиј“ ќе се гради по веќе постојниот идеен проект, ќе зависи од желбата на инвеститорот.

  Од Општината, чиј заменик-градоначалник, Југослав Зиберовски и архиепсикопот на МПЦ г.г. Стефан неодамна одржаа ...
  | | веќе видена | слични

  Портрети на македонските светителиПортрети на маке

  „Македонски ликовни амблеми“ (Портрети на светителите Кирил и Методиј, Климент Охридски и Наум Охридски во уметноста на Македонија од 9 до 19 век) е насловот на изложбата што ќе се отвори денеска во аулата на Филозофскиот факултет, од 13 часот. Постановката ја сочинуваат девет паноа испечатени на банер-платно, на кои ќе бидат претставени повеќе од 30 фотографии од големата збирка на фрески и икони од Македонија, со претставите на светите Кирил и Методиј и на нивните ученици. Изложбата е организирана од студенти од првата генерација апсолвенти по ЕКТС на насоката за историја на уметноста на Институтот, под менторство на Анета Серафимова и претставува прва и досега единствена постановка од ваков вид на Универзитетот. Координатор и коавтор на изложбата е Јехона Спахиу.
  | | веќе видена | слични

  Да се стигне до еден лек, потребни се околу 12 години и околу 900 милиони долари, вели д-р Братислав Станковиќ, експерт за интелектуална сопственост

  Јасмина Јовановска

  Универзитетот „СВ. Кирил и Методиј“ најави отворање центар за креации и иновации во фармацијата. За каков центар станува збор?

  Центарот ќе иницира технолошки трансфер и ќе биде своевиден спој меѓу академијата и индустријата за добивање конечен производ, лек што ќе биде заштитен, на пример, од Србија. Или молекулите, она што се истражува во лабораториите, да се приближи до пазарот. Академските центри имаат можност да дадат фундаментална наука и да изнаоѓаат такви молекули што можат да станат успешни лекови утре. Меѓутоа, тие немаат ресурси за да можат да го спроведат тоа низ клинички испитувања и да го донесат на пазарот. Центри за технолошки трансфери постојат при сите поглавни универзитети во САД. Ги има повеќе од 300 и тие дејствуваат како еден механизам, како спој меѓу академијата и индустријата, да може ...
  | | веќе видена | слични

  ВО АВГУСТ ЌЕ ПОЧНЕ ИЗГРАДБАТА НА ЦРКВАТА „СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ Аеродром ќе добие голем православен храм

  Црквата што ќе се гради на раскрсницата меѓу булеварите Србија и Јане Сандански ќе биде најголема во општината

  Во текот на август или на почетокот на септември ќе биде поставен камен темелникот на најголемиот православен храм во општина Аеродром „Свети Кирил и Методиј“. Оваа црква треба да се гради на просторот на раскрсницата меѓу булеварите Србија и Јане Сандански, дијагонално од поштата во Реонскиот центар. За нејзиното подигање било разговарано деновиве на средба меѓу поглаварот на Македонската православна црква, г.г. Стефан и заменик-градоначалникот на Аеродром, Југослав Зиберовски.За црквата е предвидена градежна маркичка во детаљниот урбанистички план за овој локалитет, кој се очекува наскоро да биде усвоен од Советот на Општината. Површината за градба изнесува 3.050 квадратни метри.Страшо Хаџи Коцев, одговорно лице во Секторот за урбанизам во Аеродром, вели дека се уште не се ...
  | | веќе видена | слични

  Во општина Аеродром наскоро ќе се гради нов православен храм. Црквата ќе го носи името на светите Кирил и Методиј, а предвидено е да биде најголемата црква на просторот на општината, лоцирана на крстосницата на булеварите Србија и Јане Сандански. Се очекува камен-темелникот на овој православен објект да биде поставен во текот на август или во почетокот на септември годинава. - За изградбата на црквата е предвидена градежна парцела со површина за градба во Деталниот урбанистички план за локалитетот Јане Сандански УЕ В, кој е во процедура, и се очекува наскоро да биде донесен од страна на Советот на општината - велат од Општина Аеродром. Ова беше договорено на средбата на заменик-градоначалникот на општината, Југослав Зиберовски, со поглаварот на Македонската православна црква, г. г. Стефан, при неговата посета на општината. Освен за новата црква, на средбата заменик-градоначалникот и поглаварот на МПЦ разговарале и за динамиката со која се гради црквата „Св. Пророк Илија“. Тие се договориле работата да ...
  | | веќе видена | слични

  Правосудните органи во Тетово водат постапка за уште 12 лица

  ТЕТОВО - Седум од вкупно осум лица осомничени за инволвираност во изборни нерегуларности што се случија во неколку гласачки места во Основното училиште „Кирил и Методиј“ во Тетово заработија притвор. Но, тие седуммина засега не се достапни за органите и за нив е распишана интерна потерница.

  Tројца се осомничени за недозволено поседување оружје и муниција, а за четворица е отворена постапка за кривично дело спречување службено лице во вршење службена должност. Ова е епилог од вчерашната работа на правосудните органи во Тетово, каде што тече постапка за уште 12 идентификувани од вкупно 20 лица, како и за уште неколку регистрирани како непознати.

  Според кривичната пријава, првоосомничен во групата во тетовското ОУ „Кирил и Методиј“ е Вулнет Амети (42) од Тетово. Кривичната пријава се однесува за недозволено поседување оружје и муниција. Во средата попладне Амети беше приведен со силно полициско обезбедување пред истражен ...
  | | веќе видена | слични

  Г.г.Стефан ја посети Општина Аеродром

  Поглаварот на Македонската православна црква, г.г. Стефан, вчера се сретна со заменик-градоначалникот на Аеродром, Југослав Зибероски и разговараше за доизградбата на црквата „Свети пророк Илија“ за да може овој православен храм да биде осветен на празникот Илинден. Покрај тоа, се зборувало и за почетокот на изградбата на најголемиот православен храм во Општина Аеродром, црквата „Свети Кирил и Методиј“ што треба да се гради на раскрсницата меѓу булеварите „Србија“ и „Јане Сандански“. Се очекува камен-темелникот на овој објект да се постави во текот на август или почетокот на септември годинава. (В.Д.)
  | | веќе видена | слични

  За кандидатите за ректор ќе се одлучува на 10 јуни

  Членовите на Ректорската управа на Скопскиот универзитет „Св. Кирил и Методиј“, на 10 јуни со тајно гласање ќе избираат кои двајца од четворицата кандидати за ректор ќе влезат во најтесниот избор за ова престижно место. За ректорската фотелја факултетите ги кандидираа досегашниот ректор Ѓорѓи Мартиновски и проректорот за настава, Велимир Стојковски. Другите двајца кандидати се деканот на Економскиот факултет, Бобек Шуклев, и професорот на ПМФ и поранешен министер за образование, Ненад Новковски.

  Во Ректоратот на Скопскиот универзитет велат дека на седницата на Ректорската управа ќе се одлучува и за идните проректори, а досега за овие места конкурирале 18 кандидати. Конечниот избор на ректор и проректори се очекува да заврши до почетокот на јули. (Ж.Х.З.)
  | | веќе видена | слични

  Повеќе екипи на меѓународни набљудувачи ги посетуваа тетовските села

  Гојко Ефтоски
  Светлана Унковска

  ТЕТОВО - Бројни инциденти, тепачки и нерегуларности го одбележаа изборниот ден во Тетово и Тетовско. На голем дел од избирачките места гласањето само навидум се одвиваше мирно и регуларно, но видно беше присуството на групи активисти.

  Многубројни беа примерите на групно гласање, се доаѓаше на гласање и без документи, а некаде дури не се употребуваа ни УВ-ламбата и спрејот. На избирачките места имаше мало присуство на партиските набљудувачи на ДУИ, кои, како што тврдат нивните колеги од ДПА, си заминале затоа што не биле заинтересирани да го следат гласањето.

  Од ДУИ, пак, ова го негираат и велат дека во голем број од избирачките места нивните набљудувачи со закани биле истерани. Екипи на меѓународни набљудувачи на ОДИХР и на американската амбасада ги посетуваа селата, посебно таму каде што се добиваа информации за нерегуларности, а изборниот процес го следеа медиуми ...
  | | веќе видена | слични

  Непознати вооружени лица го прекинале гласањето на избирачкото место во село Гургурница, општина Брвеница, потврди Државната изборна комисија.

  Во ова населено место, каде што има запишани 1.190 гласачи, според официјални информации, членовите на избирачкиот одбор се избркани од гласачкото место.
  Информации за полнење на избирачки кутии доаѓаат и од Тетово, во основното училиште

  “Кирил и Методиј регистрирано е полнење на кутии, јави дописникот на Макфакс
  Од Општинската изборна комисија велат дека случајот е регистриран и е во процедура.

  Според непотврдени извори во гостиварскиот регион биле регистрирани четири инциденти.

  Гласањето привремено било прекинато на две избирачки места во село Чегране и на две избирачки места во село Горна Баница. крај ап

  Цопѕригхт 2008 макфаџ . Сите права се задржани. Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со макфаџ.
  | | веќе видена | слични