Меѓународниот

  во

  Српскиот министер за надворешни работи Вук Јеремиќ изрази уверување дека Меѓународниот суд за правда во Хаг, по повод сецесијата на Косово, ќе донесе одлука во корист на зачувување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Србија. Јеремиќ истакна дека Владата во Белград нема да го признае Косово по ниту било која цена, пренесува МИА. Потсетувајќи дека ова е првпат пред Меѓународниот суд за правда да се оценува легалноста на актот за сецесија, шефот на српската дипломатија додаде дека како ќе одлучи судот, така ќе се „одвиваат работите во иднина“. Јеремиќ во интервју за денешен „Блиц“ изјави дека не може да го замисли 21. век во кој актот на сецесија е оставен на слободната воља на етничките заедници кои сметаат дека човековите права незадоволително им се третираат од страна на престолнината. „Тоа би бил еден многу нестабилен свет. Затоа верувам дека судот ќе донесе одлука во корист на зачувување на суверенитетот и територијалниот интегритет на една суверена демократска држава. Но нас пред се не ...
  | | веќе видена | слични

  Српскиот министер за надворешни работи Вук Јеремиќ изрази уверување дека Меѓународниот суд за правда во Хаг, по повод сецесијата на Косово, ќе донесе одлука во корист на зачувување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Србија. Јеремиќ истакна дека Владата во Белград нема да го признае Косово по ниту било која цена. Потсетувајќи дека ова е првпат пред Меѓународниот суд за правда да се оценува легалноста на актот за сецесија, шефот на српската дипломатија додаде дека како ќе одлучи судот, така ќе се „одвиваат работите во иднина“. Јеремиќ во интервју за денешен „Блиц“ изјави дека не може да го замисли 21. век во кој актот на сецесија е оставен на слободната воља на етничките заедници кои сметаат дека човековите права незадоволително им се третираат од страна на престолнината. - Тоа би бил еден многу нестабилен свет. Затоа верувам дека судот ќе донесе одлука во корист на зачувување на суверенитетот и територијалниот интегритет на една суверена демократска држава. Но нас пред се не обврзува Уставот на ...
  | | веќе видена | слични

  Меѓународниот суд во Хаг соопшти дека 35 земји, меѓу кои и Србија и Косово, поднеле документи за учество во процедурата за утврдување на законитоста на прогласената независност на Косово, пренесе ИТАР-ТАСС.Рокот за поднесување на овие документи беше 17 април, дополнува агенцијата.До 17 јули 35-те земји ќе можат пред судот да поднесат и писмени ставови за прашањето на едностраното прогласување на независноста на Косово. Меѓу нив се Чешка, Франција, Кипар, Кина, Швајцарија, Романија, Албанија, Австрија, Египет, Германија, Словачка, Русија, Финска, Полска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Холандија, Словениа, Летонија, Јапонија, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина и др.Во октомври 2008 година Генералното собрание на ОН побара од Меѓународниот суд во Хаг, највисокиот судски орган на ОН, да се произнесе дали едностраното прогласување на независноста на Косово во февруари 2008 година е во согласност со меѓународното право.Досега независноста на Косово ја признаа 57 земји ...
  | | веќе видена | слични

  Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден на планетата Земја, кој Обединетите нации го прогласија за ден посветен на борбата против загадувањето на животната средина. Денешниот ден е најголемиот општоприфатен празник на „еколошкото семејство на Земјата“, при што се организираат акции за креативна промена на еколошката свест на локално, национално и глобално ниво, во кои просечно секоја година учествуваат најмалку околу половина милијарда луѓе. Историскиот датум со кој се означува почетокот на будењето на еколошката свест на човештвото се смета 22 април 1970 година, кога околу 200.000 лица протестираа против загадувањето на животната средина од која зависи опстанокот на човекот и на сите животински и растителни видови на нашата планета. Протестите беа организирани во САД, кога околу 30.000 тони сирова нафта истекоа во Пацификот и ја загадија плажата во заливот Санта Барбара. Луѓето кренаа глас против еколошкото насилство, а беа предводени од тогашниот американски сенатор од Илиноис, Гејлор Нелсон, кои ...
  | | веќе видена | слични

  Јеремиќ истакна дека Владата во Белград нема да го признае Косово по ниту било која цена.

  Потсетувајќи дека ова е првпат пред Меѓународниот суд за правда да се оценува легалноста на актот за сецесија, шефот на српската дипломатија додаде дека како ќе одлучи судот, така ќе се „одвиваат работите во иднина“.

  Јеремиќ во интервју за денешен „Блиц“ изјави дека не може да го замисли 21. век во кој актот на сецесија е оставен на слободната воља на етничките заедници кои сметаат дека човековите права незадоволително им се третираат од страна на престолнината.

  - Тоа би бил еден многу нестабилен свет. Затоа верувам дека судот ќе донесе одлука во корист на зачувување на суверенитетот и територијалниот интегритет на една суверена демократска држава. Но нас пред се не обврзува Уставот на Србија. Немаше да влеземе во овој сложен и глобализиран процес да не заклучивме дека најголемата шанса за успех ни е токму на теренот на меѓународното право, објасни Јеремиќ. ...
  | | веќе видена | слични

  Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден на планетата Земја, кој Обединетите нации го прогласија за ден посветен на борбата против загадувањето на животната средина. Денешниот ден е најголемиот општоприфатен празник на „еколошкото семејство на Земјата“, при што се организираат акции за креативна промена на еколошката свест на локално, национално и глобално ниво, во кои просечно секоја година учествуваат најмалку околу половина милијарда луѓе. Историскиот датум со кој се означува почетокот на будењето на еколошката свест на човештвото се смета 22 април 1970 година, кога околу 200.000 лица протестираа против загадувањето на животната средина од која зависи опстанокот на човекот и на сите животински и растителни видови на нашата планета. Протестите беа организирани во САД, кога околу 30.000 тони сирова нафта истекоа во Пацификот и ја загадија плажата во заливот Санта Барбара. Луѓето кренаа глас против еколошкото насилство, а беа предводени од тогашниот американски сенатор од Илиноис, Гејлор Нелсон, кои ...
  | | веќе видена | слични

  Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден на планетата Земја, кој Обединетите нации го прогласија за ден посветен на борбата против загадувањето на животната средина.

  Денешниот ден е најголемиот општоприфатен празник на „еколошкото семејство на Земјата“, при што се организираат акции за креативна промена на еколошката свест на локално, национално и глобално ниво, во кои просечно секоја година учествуваат најмалку околу половина милијарда луѓе.

  Историскиот датум со кој се означува почетокот на будењето на еколошката свест на човештвото се смета 22 април 1970 година, кога околу 200.000 лица протестираа против загадувањето на животната средина од која зависи опстанокот на човекот и на сите животински и растителни видови на нашата планета.

  Протестите беа организирани во САД, кога околу 30.000 тони сирова нафта истекоа во Пацификот и ја загадија плажата во заливот Санта Барбара. Луѓето кренаа глас против еколошкото насилство, а беа предводени од тогашниот американски сенатор од ...
  | | веќе видена | слични

  Владата во Белград нема да го признае Косово по никоја цена, се додека во оваа држава на сила е демократскиот поредок заснован врз Уставот на Србиј. Вака министерот за надворешни работи на Србија, Вук Јеремиќ, одговара на прашање на “Блиц“, дали ако пресудата на Меѓународниот суд за правда биде во корист на Приштина, ќе ја обврзе Владата во Белград да го признае Косово. Јеремиќ додава дека целата приказна со Косово ги искомплицирала односите со соседите. “Нелогично е Црна Гора уште да нема свој амбасадор, после протерувањето на Анка Војводиќ“, вели Јеремиќ. Во контекст на прашањето дека е тешко да се поверува оти во тој рулет сите чипови се ставени само на една боја и дека нема стратегија - што доколку пресудата не биде онаква каква што се очекува, српскиот шеф на дипломатија вели: “Ова е прв пат пред Меѓународниот суд за правда да се оценува легалноста на акт на сецесија. Како судот овде ќе одлучи, така и ќе се развиваат работите во иднина. Не можам да замислам 21 век во кој актот на сецесија е оставен на ...
  | | веќе видена | слични

  22.04.2009, 09:1422 април Меѓународен ден на планетата земја Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден на планетата Земја, кој Обединетите нации го прогласија за ден посветен на борбата против загадувањето на животната средина. Денешниот ден е најголемиот општоприфатен празник на „еколошкото семејство на Земјата“, при што се организираат акции за креативна промена на еколошката свест на локално, национално и глобално ниво, во кои просечно секоја година учествуваат најмалку околу половина милијарда луѓе.Историскиот датум со кој се означува почетокот на будењето на еколошката свест на човештвото се смета 22 април 1970 година, кога околу 200.000 лица протестираа против загадувањето на животната средина од која зависи опстанокот на човекот и на сите животински и растителни видови на нашата планета.Протестите беа организирани во САД, кога околу 30.000 тони сирова нафта истекоа во Пацификот и ја загадија плажата во заливот Санта Барбара. Луѓето кренаа глас против еколошкото насилство, а беа предводени од ...
  | | веќе видена | слични

  Меѓународниот суд во Хаг соопшти дека 35 земји, меѓу кои и Србија и Косово, поднеле документи за учество во процедурата за утврдување на законитоста на прогласената независност на Косово. Рокот за поднесување на овие документи беше 17 април, дополнува агенцијата.До 17 јули 35-те земји ќе можат пред судот да поднесат и писмени ставови за прашањето на едностраното прогласување на независноста на Косово. Меѓу нив се Чешка, Франција, Кипар, Кина, Швајцарија, Романија, Албанија, Австрија, Египет, Германија, Словачка, Русија, Финска, Полска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Холандија, Словениа, Летонија, Јапонија, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина и др.Во октомври 2008 година Генералното собрание на ОН побара од Меѓународниот суд во Хаг, највисокиот судски орган на ОН, да се произнесе дали едностраното прогласување на независноста на Косово во февруари 2008 година е во согласнмост со меѓународното право.Досега независноста на Косово ја признаа 57 земји од светот, ...
  | | веќе видена | слични

  Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден на планетата Земја, кој Обединетите нации го прогласија за ден посветен на борбата против загадувањето на животната средина. Денешниот ден е најголемиот општоприфатен празник на „еколошкото семејство на Земјата“, при што се организираат акции за креативна промена на еколошката свест на локално, национално и глобално ниво, во кои просечно секоја година учествуваат најмалку околу половина милијарда луѓе.Историскиот датум со кој се означува почетокот на будењето на еколошката свест на човештвото се смета 22 април 1970 година, кога околу 200.000 лица протестираа против загадувањето на животната средина од која зависи опстанокот на човекот и на сите животински и растителни видови на нашата планета.Протестите беа организирани во САД, кога околу 30.000 тони сирова нафта истекоа во Пацификот и ја загадија плажата во заливот Санта Барбара. Луѓето кренаа глас против еколошкото насилство, а беа предводени од тогашниот американски сенатор од Илиноис, Гејлор Нелсон, кои ...
  | | веќе видена | слични

  Со креативни творби посветени на планетата Земја, изработени од хартија и од пластика, како и со цртежи и богат промотивен материјал од активности на тема вода, воздух и отпад, децата од општина Центар ќе го одбележат 22 април “ Денот на планетата. На манифестација, наречена „Зелена генерација“, која ќе се одржи денеска точно напладне на платото пред спомен-домот на Мајка Тереза, ќе учествуваат деца од седум основни училишта и од три градинки, како и претставници на здруженија на граѓани. Творбите од учениците ќе бидат изложени на дрвени куќарки, при што секое училиште ќе има можност креативно да украси и обмисли една куќарка. Децата од градинките ќе се претстават со музички точки, одбележувајќи ја љубовта кон природата и кон планетата Земја со игра и со песна. Својата визија за планетата Земја, учениците ќе имаат можност да ја покажат со цртање и испишување пораки на огромен бел лист, како единствена порака на децата кон светот. На Меѓународниот ден на планетата ќе се спроведе и акција на чистење на потегот ...
  | | веќе видена | слични

  Еврејската заедница вчера во Меморијалниот дом во Скопје, кој е во изградба, го одбележи Меѓународниот ден на холокаустот, Јом Ашоа, во сеќавање на шест милиони еврејски жртви на нацистичкиот терор и годишнина од востанието на Евреите во Варшавското гето во 1943 година. - Јом Ашоа е ден на страдање, јунаштво и сеќавање. На овој датум се одбележува сеќавањето на жртвите на фашизмот и Евреите кои загинале во борба со својот најголем непријател, како и на тие шест милиони невини кои завршија во гасните комори - рече Бјанка Суботиќ, претседателка на Еврејската заедница во Македонија. Присутните во Меморијалниот дом во изградба, кој ќе биде еден од четирите во светот, запалија шест свеќи во знак на сеќавање и положија цвеќе во спомен на еврејските жртви.
  | | веќе видена | слични

  Жбогар кој е на дводневна посета во Приштина, изјави дека добрите односи меѓу Словенија и Косово имаат долга историја, а по објавувањето на независноста и признавањето од Словенија почнала „нова епоха во односите“.

  Тој и косовскиот колега Скендер Хисени потпишаа договор за соработка во кое се предвидува Словенија да даде помош за изградбата на косовските институции. Во документот се предвидува и стипендирање млади лица од Косово кои ќе се школуваат во Словенија.

  Жбогар изјави дека Словенија веќе инвестирала околу 200 милиони евра во Косово и оти во словенечката Амбасада постои економски оддел. Словенечкиот министер се сретна денеска и со косовскиот претседател Фатмир Сејдиу, со премиерот Хашим Тачи и со претседателот на парламентот Јакуп Красниќи.
  | | веќе видена | слични

  Бугарија несомнено ќе има значајна улога во реализацијата на крупни проекти за изградба на гасна инфраструктура во југоисточна Европа. Ова денеска го изјави бугарскиот претседател Георги Прванов во интервју за грчкиот дневен весник „Нафтемборики“ по повод меѓународниот самит „Природен гас за Европа-сигурност и соработка“, кој на 24 и 25 април ќе се одржи во Софија. Притоа Прванов нагласил дека Бугарија својата енергетска политика може да ја гради само со тесна соработка со своите непосредни соседи. Прванов потенцира дека сите гасни проекти, кој е предвидено да бидат изградени во следните години, поминуваат низ територијата на Бугарија, Турција, Грција и Романија.
  | | веќе видена | слични

  Со симболично палење шест свеќи за шесте милиони невини еврејски души што загинаа во гасните комори и со полагање свежо цвеќе во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија во Скопје, кој е во изградба, вчера Еврејската заедница во македонија го одбележа Меѓународниот ден на холокаустот - Јом Ашоа.

  - Денешниот ден Јом Ашоа е ден на страдање, јунаштво и сеќавање за шест милиони еврејски жртви на нацистичкиот терор, но и на востанието на Евреите во Варшавското гето 1943 година. Денеска ќе ги споменеме и ќе им оддадеме почит и на оние што со помош на своите сограѓани се спасија и се придружија на антифашистичките борби - изјави Бјанка Суботиќ, претседател на Еврејската заедница во Република Македонија.
  | | веќе видена | слични

  За ММФ 100 млрд. долари од САД Вашингтон - Американскиот претседател Барак Обама му предложи на Конгресот да издвои 100 милијарди долари заем за јакнење на Меѓународниот монетарен фонд. Обама во писмото до лидерите на конгресот укажува дека наведеното финансирање „нема да значи буџетски трошок, или зголемување на дефицитот, туку размена на добра“. Сумата од 100 милијарди долари е дел од исполнување на одлуките донесени на Самитот Г-20 за тројно зголемување на изворите на ММФ, на 750 милијарди долари, за да може Фондот да одговори на кредитните барање на земјите во развој погодени до светската криза. Обама објасни дека другите земји очекуваат САД да ги исполнат ангажманите прифатени од Г-20 и по примерот на Вашингтон и останатите држави да го зголемат финансирањето на ММФ. Инаку, Кина се подготвува да го финансира Фондот со 40 милијарди долари. (Макфакс/МИА)
  | | веќе видена | слични

  Владата објави ребаланс, платите под мраз Надомест ќе примаат мајките само за трето дете, а се укинува надоместот за второ и за четврто дете Александрија СтевковскаОткако поминаа изборите, Владата конечно ја призна кризата и го изготви ребалансот на буџетот. Со него значајно се намалува проекцијата на економскиот раст за оваа година, на само еден отсто, а се врши и солидно кастрење на буџетските расходи. Во врска со Меѓународниот монетарен фонд, премиерот Никола Груевски изјави дека согласно со сегашните проекции Владата цени дека нема потреба од склучување аранжман, но ако се појави таква потреба во текот на годинава, ќе биде склучен аранжман со ММФ. Корекцијата на државната каса е една од мерките во борбата против економската криза. Имено, Владата на вчерашната седница изготвила сет од 70 антикризни мерки, од кои првиот сегмент е ребалансот на буџетот. За разлика од проекцијата на раст од 5,5 отсто за 2009 година, што упорно ја туркаше досега, Владата конечно ја призна реалноста и со ребалансот оди на ...
  | | веќе видена | слични

  Одбележан Денот на холокаустот на Евреите Членовите на Еврејската заедница и на Фондот на холокаустот во знак на сеќавање запалија шест свеќи Еврејската заедница во Македонија вчера во Меморијалниот центар во Скопје, кој е во изградба, го одбележа Меѓународниот ден на холокаустот - Јом Ашоа. Денот е посветен на сеќавањето за шесте милиони Евреи-жртви на нацистичкиот терор, како и на сеќавањето на востанието на Евреите во Варшавското гето во 1943 година. Присутните членови на Еврејската заедница и на Фондот на холокаустот во знак на сеќавање запалија шест свеќи. „Јом Ашоа е ден на страдање, јунаштво и сеќавање. На овој датум се одбележува сеќавањето на жртвите на фашизмот и Евреите кои загинале во борба со својот најголем непријател, како и на оние шест милиони невини кои завршија во гасните комори“, рече претседателот на Еврејската заедница во Македонија, Бјанка Суботиќ.Во Меморијалниот центар на холокаустот Јад Вашем во Ерусалим, каде што се одржува централниот настан, во рамки на церемонијата „Секој човек ...
  | | веќе видена | слични

  „Ние сме 100 проценти сигурни дека одлуката на судот ќе биде во наша полза“, рече косовскиот министер за надворешни работи, Скендер Хисени. Getty Images

  Белград и Приштина ја започнаа препирката во Меѓународниот суд на правдата (МСП) во врска со едностраната декларација за независност, прогласена во февруари 2008 година. Во петокот (17-ти април) двете земји официјално доставија поднесоци до МСП.

  Косовскиот вицепремиер Хајредин Куци рече дека неговата земја се носи со процесот кој го започна Србија. „Косово ги ангажираше најдобрите eксперти во светот“ за да го одбрани својот случај“, рече Куци.

  Опозициските партии, пак, ја критикуваат владата заради тоа што не му даде на парламентот копија на документот што го испрати до МСП. „Ќе имавме соработка меѓу сите партии“ ако владата го стореше тоа, рече Ибрахим Маколи од Новата косовска алијанса.

  Настрана од приговорите, владата е убедена дека ќе има успех. „Ние сме 100 процентни сигурни дека одлуката на судот ќе биде во наша ...
  | | веќе видена | слични