Маврово

  во

  Раководниот тим на градежната компанија „Маврово“, која е во сопственост на хрватската компанија „Ингра“, целосно е сменет, а на негово место се назначени стручњаци од Хрватска. Како што вчера соопшти компанијата, за претседател на Управниот одбор на „Маврово“ е назначен Марјан Костренчиќ, а нови членови во УО се Хрвоје Цезар и Глигор Доневски. Првиот човек на „Ингра“, Игор Опенхајм, ќе ја извршува функцијата претседател на надзорниот одбор на „Маврово“, а за членови се избрани Јасна Лудвигер и Ристо Гуштеров. Компанијата „Маврово“ во вчерашното соопштение до Берзата извести дека во 2007 година има остварено нето-загуба од работењето од 2,35 милиона евра.
  | | веќе видена | слични

  Хрватската градежна компанија „Ингра“ го смени целото раководство на „Маврово“ само неколку месеци по преземањето на акциите на домашната градежна компанија. На нивно место се назначени кадри претежно од Хрватска. Како што соопшти вчера компанијата, за претседател на Управниот одбор на „Маврово“ е назначен Марјан Костренчиќ, а нови членови во УО се Хрвое Цезар и Глигор Доневски.

  Првиот човек на „Ингра“, Игор Опенхајм, ќе ја врши функцијата претседател на Надзорниот одбор на „Маврово“, а за членови се избрани Јасна Лудвигер и Ристо Гуштеров.

  Од „Ингра“ вчера за „Утрински весник“ изјавија дека станува збор за очекувана одлука. „ Ингра ја презеде компанијата и логичен потег е да назначи свое раководство“, изјави Данко Дебан, портпарол на хрватската компанија. Минатата година компанијата „Маврово“ остварила загуба од 2,35 милиони евра. Меѓу неколкутемина Македонци - членови на раководството на компанијата се Ристо Гуштеров, кој е назначен на функцијата член на Надзорниот одбор, и Глигор ...
  | | веќе видена | слични

  Европската банка за обнова и зразвој (ЕБРД) и германската развојно-инвестициска банка ДЕГ се заинтересирани за влез во хрватската градежна компанија „Ингра“, јавија медиумите во Хрватска.Според нив, „Ингра“ по извршената докапитализација и купување на македонската градежна компанија „Маврово“ се подготвува да го преобликува капиталот. На следното акционерско собрание ќе се донесе одлука за раситнување на акцијата во однос еден спрема 150. Се предвидуваат и зголемување на основниот капитал од 100 милиони на 300 милиони куни и повлекување на резервите.
  | | веќе видена | слични

  Раководниот тим на градежната компанија „Маврово“, која е во сопственост на хрватската компанија „Ингра“ целосно е сменет, а на нивно место се назначени кадри претежно од Хрватска.

  Како што е соопштено денеска од компанијата, за претседател на Управниот одбор (УО) на „Маврово“ е назначен Марјан Костренчиќ, а нови членови во УО се Хрвоје Цезар и Глигор Доневски.

  Првиот човек на „Ингра“, Игор Опенхајм ќе ја обавува функцијата претседател на надзорниот одбор на „Маврово“, а за членови се избрани Јасна Лудвигер и Ристо Гуштеров.

  Компанијата „Маврово“ во денешното соопштение до Берзата извести дека во 2007 година има остварено нето загуба од работењето во висина од 2,35 милиони евра.
  | | веќе видена | слични

  Раководниот тим на градежната компанија „Маврово“, која е во сопственост на хрватската компанија „Ингра“ целосно е сменет, а на нивно место се назначени кадри претежно од Хрватска.

  Како што е соопштено денеска од компанијата, за претседател на Управниот одбор на „Маврово“ е назначен Марјан Костренчиќ, а нови членови во УО се Хрвоје Цезар и Глигор Доневски.

  Првиот човек на „Ингра“, Игор Опенхајм ќе ја обавува функцијата претседател на надзорниот одбор на „Маврово“, а за членови се избрани Јасна Лудвигер и Ристо Гуштеров.

  Компанијата „Маврово“ во денешното соопштение до Берзата извести дека во 2007 година има остварено нето загуба од работењето во висина од 2,35 милиона евра.
  | | веќе видена | слични

  Градот Охрид и украинското летувалиште Јалта денеска треба да се збратимат, јавува дописникот на Макфакс.

  Ова било договорено за време на посетата на петнаесетина претставници на туроператори и новинари од Украина, кои изминатите неколку дена беа во Охрид, со цел претставување на македонската туристичка понуда на украинскиот пазар.

  За време на четиридневниот престој, покрај Охрид тие ги посетија и Преспа, Битола, Прилеп, Струга, Вевчани, Маврово, тиквешкиот вински регион, како и манастирите Св. Јован, Трескавец и Св. Наум.

  Според Валерија Бондаренко, претседател на Здружението на новинарите на Украина, Македонија има голем туристички потенцијал и може да биде привлечна дестинација за Украинците.

  Македонските туристичките работници сметаат дека со добра презентација може да се очекува наредната година Македонија да ја посетат околу 3000 гости од Украина.
  | | веќе видена | слични

  Украински туроператори ќе ја презентираат Македонија Петнаесетина претставници на туроператори и новинари од Украина престојуваат во Охрид со цел да ја претстават македонската туристичка понуда на украинскиот пазар. За време на престојот, покрај Охрид, тие ќе ги посетат и Преспа, Битола, Прилеп, Струга, Вевчани, Маврово, тиквешкиот вински регион, како и манастирите „Св. Јован“, „Трескавец“ и „Св. Наум“. Според Валерија Бондаренко, претседател на Здружението на новинарите на Украина, Македонија има голем туристички потенцијал и може да биде привлечна дестинација за Украинците.

  „Прекрасната природа, преубавото Охридско Езеро, значајните свети места и православни храмови кои ги има Македонија, како и сродноста на двата народа, верувам ќе бидат мотив голем број Украинци да ја посетат Македонија“, изјави Бондаренко.

  Таа додаде дека цените во Македонија се прифатливи за украинските граѓани, но потребно е, како што напомна, да се воспостави директна авионска врска помеѓу двете земји. Според ...
  | | веќе видена | слични

  Украинскиот и македонскиот народ имаат доста сличности по религијата, културата и менталитетот и затоа Македонија, како туристичка дестинација со културно-историските споменици, убавата природа и прифатливите цени може да биде доста привлечна за гостите од Украина.

  Она што недостасува е поголема промоција на македонските убавини во Украина и полесното доаѓање овде за што е неопходна директна авио-линија меѓу двете земји.

  Ова е генералната оценка на првата организирана група со тур операторите и новинари од Украина што неколкудневната посета на Македонија, за подобро запознавање и промоција на нашата земја пред Украинците, ја започнаа во Охрид.

  „Многу привлечна за украинските туристи е вашата волшебна природа и особено Охридското Езеро, што личи на бистро море. Старите свети храмови од православното христијанство и местата од словенската култура зрачат со минатото“, изјави Валериа Бондаренко, претседател на Здружението на новинари Украина.

  „Ние сме сродни народи со ...
  | | веќе видена | слични

  Украински туроператори ќе ја презентираат Македонија во Украина

  Охрид 14 06 14:11

  Петнаесетина претставници на туроператори и новинари од Украина престојуваат во Охрид, со цел претставување на македонската туристичка понуда на украинскиот пазар.

  За време на четиридневниот престој, покрај Охрид тие ќе ги посетат и Преспа, Битола, Прилеп, Струга, Вевчани, Маврово, тиквешкиот вински регион, како и манастирите Св. Јован, Трескавец и Св. Наум.

  Според Валерија Бондаренко, претседател на Здружението на новинарите на Украина, Македонија има голем туристички потенцијал и може да биде привлечна дестинација за Украинците.

  „Прекрасната природа, преубавото Охридско езеро, значајните свети места и православни храмови кои ги има Македонија, како и сродноста на двата народи верувам ќе биде мотив голем број Украинци да ја посетат Македонија“, изјави Бондаренко.

  Таа додаде дека цените во Македонија се прифатливи за украинските граѓани, но потребно е, како што ...
  | | веќе видена | слични

  ДИК вчера постави нови претседатели на шест општински изборни комисии

  Катица Чангова

  Повторувањето на вонредните парламентарни избори во околу 200 гласачки локации во „единицата“, „двојката“ и во „шестката“, што треба да се случи на 15 јуни, ги мобилизира надлежните институции за брзо донесување на одлуките.

  Државната изборна комисија, во цајтнот, вчера успеа да ги комплетира обезглавените комисии со шестмина претседатели кои ден претходно ги разреши. Општинските изборни комисии во Тетово, Брвеница, Боговиње, Гостивар, Липково и во Сарај добија кормилари од постојните членови, реши ДИК на вчерашната седница.

  Врховниот суд најдоцна до утре треба да се произнесе за жалбите со кои го затрупаа ДПА, ДУИ и ТМРО. Незадоволните партии поднесоа 94 жалби за 195 избирачки места и за поништување на резултатите во три изборни единици.

  Седницата што ја одржа ДИК вчера попладне свикана за пополнување на местата на разрешените претседатели неколкупати беше одложувана. Поради ...
  | | веќе видена | слични

  Распослано на падините на планината Бистра, во срцето на Мијачкиот регион, Галичник чека уште едно лето за да се разбуди од самотијата. Ова село кое зрачи со својата уникатна архитектура, природните убавини и со традицијата живее со само тројца постојани жители. Баба Даца, пак, никогаш не излегла од Галичник. Павле Лукановски со својата сопруга веќе 18 години живее во Галичник. Вели дека поради големата носталгија се вратил во родниот крај иако условите за живеење се лоши. Заработува по некој денар од кафеаната со која стопанисува во селото. Не му се допаѓа тоа што Галичник вистински заживува само за време на Галичката свадба во јули, на Петровден, со тешкото оро. Иако селото ќе се наполни, тоа не е доволно, треба уште многу да се стори за да заживее ова место и тоа преку целата година. Услови за живеење нема. Патот зиме е непрооден шест месеци, а порано по него минувале пет илјади жители, колку што броело селото. - Доаѓаат туристи, но не можеме да ги нагостиме. Потребни се хотели, треба некој да инвестира. ...
  | | веќе видена | слични

  ДПА е против судско разрешување за случајот „Киднапирани Македонци“, бидејќи главен осомничен во постапката е нивниот кандидат за пратеник, Даут Реџепи- Лека. Во ДПА не очекуваат да има судење за хашките случаи и категорично се противат на секаков разговор за тоа. - Нема потреба нашиот член да се повикува на пратенички имунитет ако влезе во Собранието, зашто сите хашки случи мора да се запрат - рече Имер Селмани, потпретседател на ДПА. Случаите „Киднапирани Македонци“ и „Гробница Непроштено“, што Хашкиот суд ги врати во Македонија, минатата недела беа преведени и доставени до Јавното обвинителство. Обвинителството ќе го достави предметот до Судот, кој треба да реши дали ќе побара дополнителни истражни дејства или, пак, веднаш ќе го врати случајот назад, по што ќе се одлучува дали да се покрене обвинение. Во случајот за киднапирањето и за убиството на 12 Македонци, за време на конфликтот во 2001 година, главен осомничен во постапката што се водеше пред македонските судски органи е Даут Реџепи-Лека, поранешен ...
  | | веќе видена | слични

  Случајот „Киднапирани Македонци“ или „Гробница Непроштено“, што Хашкиот суд го врати во Македонија, минатата недела беше преведен и доставен до Јавното обвинителство. Јавното обвинителство предметот ќе го достави до судот кој треба да реши дали ќе побара дополнителни истражни дејства или, пак, веднаш ќе го врати случајот на обвинителството кое ќе решава дали ќе покрене обвинение. Во случајот за киднапирањето и убиството на 12 Македонци за време на конфликтот во 2001 година, главен осомничен во постапката што се водеше пред македонските судски органи е Даут Реџепи-Лека, поранешен пратеник од ДПА. По пет години криење од судските органи, минатата година, како пратеник, се појави пред истражен судија, но одби да одговара на неговите прашања. Со молчење се бранеше и осомничениот Јусуф Ќазими. Во текот на истрагата било дојдено до сериозни наоди за учеството на Лека, како заменик-командант на 112. единица на ОНА, за злосторства врз цивили. Во случајот има десетина обвинети, кои биле пред истражен судија. Повеќето ...
  | | веќе видена | слични

  Прометот на берзата минатиот месец е помал осумпати во однос на истиот месец минатата година. Во мај годинава брокерите свртеа само девет милиони евра, за разлика од лани, кога биле истргувани дури 70 милиони евра. Експертите не очекуваат пазарот на хартии од вредност да го доживее минатогодишниот бум. Неатрактивноста на берзанските активности е евидентна и со тоа што прометот се намалува секој месец. Во април се истргувал капитал за 18 милиони, наспроти деветте милиони евра наредниот месец годинава, што значи дека за само еден месец прометот бил двојно намален. Експертите укажуваат дека намалувањето се одразува и на прометот на членките на берзата. Лани во мај 16 брокерски куќи имале промет од 140 милиони евра, а во мај годинава, заедно со новите, вкупно 25 брокерски куќи, направиле обрт од 18 милиони евра. Интересно е што и оваа и минатата година најмногу акции во мај купувале и продавале граѓаните и странските компании. Минатиот месец најголеми трансакции се направени со акциите на Комерцијална банка и на ...
  | | веќе видена | слични

  За осум пати е намален прометот на берзата во мај годинава во однос на мај минатата година. Изминатиот месец на берзата се свртеле девет, а во мај лани 70 милиона евра.

  Познавачите не очекуваат пазарот на хартии од вредност да го доживее минатогодишниот бум. Неатрактивноста ја покажува и тоа што од месец во месец се намалува прометот.

  За само еден месец прометот е двојно намален. Во април годинава се истргувал капитал за 18 наспроти девет милиона евра во мај.

  Ова влијае и на прометот на членките на берзата. Лани во мај 16-те брокерските куќи имале промет од 140 милиона евра. Во мај годинава 25-те брокерски куќи имале промет од 18 милиона евра.

  И оваа и минатата година во мај најмногу акции купувале и продавале граѓаните и странските компании.

  Изминатиот месец најголем промет е направен со акциите „Комерцијална банка“ и „Гранит“. Од „Комерцијална“ се истргува капитал за 1,6, а од „Гранит“ за еден милион евра.

  Најголем пораст на цената на акциите во ...
  | | веќе видена | слични

  Мал, но има интерес за одмор во Грција

  Побарувачката на граѓаните за летување во Грција годинава е за 75 отсто помала од лани. Според туристичките работници, кои вчера ја отворија првата Летна туристичка берза пред супермаркетот „Рамстор“, ова лето хит-дестинации се Турција, Шпанија, Бугарија, Црна Гора, Хрватска, Тунис и Египет. Од поегзотичните места понуден е Тајланд.Иако е мал, сепак има интерес за Грција. Веројатно поради тоа што многу агенции што закупија соби за да не изгорат, понудија двојно пониски цени. На пример, за десет дена полупансион во хотел со три ѕвезди во Грција ќе платите од 180 до 200 евра - изјави Ангел Иванов од Туристичкиот сојуз на град Скопје и директор на агенцијата „Адријатик Маврово“.
  | | веќе видена | слични

  „Киднапираните Македонци“ во Обвинителството

  Случајот „Киднапирани Македонци“ или „Гробница Непроштено“, што Хашкиот суд ни го врати со уште три други предмети за воени злосторства од времето на конфликтот во 2001 година, е преведен и доставен до Јавното обвинителство, соопшти вчера Министерството за правда. Претходно Министерството до Обвинителството ги достави преведените документи што стигнаа од Хаг за случајот со киднапираните и малтретирани градежни работници на „Маврово“.Тој случај е предаден на судот и се очекува наскоро да биде закажано првото рочиште.За случајот „Непроштено“, односно за киднапирањето и убиството на 12 Македонци за време конфликтот во 2001 година, главен осомничен во постапката што се водеше пред македонските судски органи е Даут Реџепи-Лека. По пет години криење од судските органи лани како пратеник на ДПА се појави пред истражен судија, но одбил да одговара на неговите прашања. Со молчење се бранел и осомничениот Јусуф Ќазими, кој дошол во судот со Лека. Судски извори ...
  | | веќе видена | слични

  Предметот за случајот „Непроштено“ е преведен и доставен до јавниот обвинител, потврдија од Министерството за правда. Станува збор за еден од четирите предмети што Хашкиот трибунал ги врати во Македонија. Случајот „Непроштено“ е вториот предмет што влегува во процедува во Јавното обвинителство по предметот за киднапираните работници на ГП „Маврово“ за време на конфликтот во 2001 година. Од Министерството за правда додаваат дека по добивањето на предметот, државниот јавен обвинител треба да постапи во согласност со овластувањата дадени во Законот за јавното обвинителство и Законот за кривична постапка. Преостанатите два предмета што треба да се преведат и процесуираат се документираните случаи за водството на ОНА и за Липковската брана.
  | | веќе видена | слични

  Дводневна конференција посветена на културниот и социјалниот развој на руралните средини во Западен Балкан, започнува денеска во Маврово, во организација на Центарот за современи уметности.

  Цел на конференцијата е отворање дискусија на регионално ниво околу значењето на културниот и социјалниот развој на руралните региони, селата и помалите заедници.

  Конференцијата е дел од проектот Платформа за културен и социјален развој на руралните региони во Западен Балкан. Тој има за цел да го поттикне културниот и социјалниот развој на руралните населби во Македонија, Црна Гора, Србија, Косово, Босна и Херцеговина и Албанија.
  | | веќе видена | слични

  Во текот на идната недела, случајот ќе биде предаден на истражен судија

  Гордана Дувњак

  Предметот за случајот „Непроштено“, кој е еден од четирите што ги врати Хашкиот трибунал на процесуирање во Република Македонија, е преведен и доставен до јавниот обвинител, соопшти вчера Министерството за правда. Веста ја потврди за „Утрински весник“ и државниот јавен обвинител Љупчо Шврговски, кој не информираше дека предметот веќе е распределен и откако ОБСЕ ќе направи увид во списите, во текот на идната недела ќе биде испратен до истражен судија во Основниот суд - Скопје 1.

  „Предметот за Непроштено што го добивме од Хаг беше во форма на информација за настанот, во која имаше опис на она што се случило, но без конкретно посочување сторители. Паралелно со ова, во Обвинителството веќе постои оформен предмет што се води за Непроштено, кој е во фаза на истрага и каде што како обвинети се појавуваат Даут Реџепи - Лека, како и седум-осум други обвинети. Бидејќи станува збор за ист случај, списите ...
  | | веќе видена | слични