Либија

  во

  По повод Светскиот ден на слободата на медиумите, Здружението на новинарите на Македонија денеска, во пет до 12, на плоштадот Македонија организира мирен протест

  Медиумите во Македонија се делумно слободни, се оценува во Извештајот за 2008 година на невладината организација „Фридом хаус“, објавен спроти 3 Мај - Светскиот ден на слободата на медиумите. По тој повод, Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска, во пет до 12, на плоштадот Македонија организира мирен протест „Пет минути громогласна тишина“ под мотото „За достоинство на новинарите, за достоинствена професија“.

  ЗНМ ги повикува сите новинари, фоторепортери, камермани да учествуваат во протестот, но и да ја прекинат симболично својата работа во пет минути до 12 часот. Електронските медиуми да ја исклучат програмата со испишано мото, а печатените медиуми да одвојат простор во кој на црна заднина ќе се испише пораката на протестот.

  Протестот е поради лошата состојба на македонското новинарство воопшто, како и за ...
  | | веќе видена | слични

  Медиумите во Македонија се само делумно слободни По повод Светскиот ден на слободата на медиумите, Здружението на новинарите на Македонија денеска, во пет до 12, на плоштадот Македонија организира мирен протест Медиумите во Македонија се делумно слободни, се оценува во Извештајот за 2008 година на невладината организација „Фридом хаус“, објавен спроти 3 Мај - Светскиот ден на слободата на медиумите. По тој повод, Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска, во пет до 12, на плоштадот Македонија организира мирен протест „Пет минути громогласна тишина“ под мотото „За достоинство на новинарите, за достоинствена професија“. ЗНМ ги повикува сите новинари, фоторепортери, камермани да учествуваат во протестот, но и да ја прекинат симболично својата работа во пет минути до 12 часот. Електронските медиуми да ја исклучат програмата со испишано мото, а печатените медиуми да одвојат простор во кој на црна заднина ќе се испише пораката на протестот. Протестот е поради лошата состојба на македонското ...
  | | веќе видена | слични

  Целта е да им се оддде признание и на новинарите кои ги загубија животите вршејќи ја својата професионална должност.

  Во вчерашното обраќање по повод одбележување на 3 Мај, генералниот секретар на ОН Бан Ки-мун изрази жалење оти во светот продолжуваат убиствата, заплашувањата и затворањата на новинари.

  - Бројот на напади врз новинари е шокирачки. Според податоци на Комитетот за заштита на новинарите, 41 новинар биле убиени во 2008 година додека ја вршеле својата професија, а 11 се убиени од почетокот на годината, се вели во изјавата на Бан.

  Во изјавата се истакнува дека 125 новинари кон крајот на 2008 година се уште се наоѓаат во затвори. Некои од нив се приведени веќе десет години, а три земји - Куба, Кина и Еритреја, носат одговорност за половина од тие случаи на уапсени новинари.

  Светскиот ден на слободата на медиумите востановен е во 1993 година од страна на Генералното собрание на ОН по препорака на генералната конференција нa УНЕСКО во 1991 година. На овој ден ...
  | | веќе видена | слични

  Светскиот ден на слободата на медиумите 3 Мај, кој се одбележува денеска е посветен на фундаменталните принципи за слобода на печатот и одбрана на медиумите од нападите врз нивната независност. Целта е да им се оддде признание и на новинарите кои ги загубија животите вршејќи ја својата професионална должност. Во вчерашното обраќање по повод одбележување на 3 Мај, генералниот секретар на ОН Бан Ки-мун изрази жалење оти во светот продолжуваат убиствата, заплашувањата и  затворањата на новинари. - Бројот на напади врз новинари е шокирачки. Според податоци на Комитетот за заштита на новинарите, 41 новинар биле убиени во 2008 година додека ја вршеле својата професија, а 11 се убиени од почетокот на годината, се вели во изјавата на Бан. Во изјавата се истакнува дека 125 новинари кон крајот на 2008 година се уште се наоѓаат во затвори. Некои од нив се приведени веќе десет години, а три земји - Куба, Кина и Еритреја, носат одговорност за половина од тие случаи на уапсени новинари. Светскиот ден на слободата на ...
  | | веќе видена | слични

  03.05.2009, 09:37 светски ден на слободата на печатот Медиумите го одбележуваат 3 мај Светскиот ден на слободата на медиумите 3 Мај, кој се одбележува денеска е посветен на фундаменталните принципи за слобода на печатот и одбрана на медиумите од нападите врз нивната независност. Целта е да им се оддде признание и на новинарите кои ги загубија животите вршејќи ја својата професионална должност. Во вчерашното обраќање по повод одбележување на 3 Мај, генералниот секретар на ОН Бан Ки-мун изрази жалење оти во светот продолжуваат убиствата, заплашувањата и  затворањата на новинари. - Бројот на напади врз новинари е шокирачки. Според податоци на Комитетот за заштита на новинарите, 41 новинар биле убиени во 2008 година додека ја вршеле својата професија, а 11 се убиени од почетокот на годината, се вели во изјавата на Бан. Во изјавата се истакнува дека 125 новинари кон крајот на 2008 година се уште се наоѓаат во затвори. Некои од нив се приведени веќе десет години, а три земји - Куба, Кина и Еритреја, носат ...
  | | веќе видена | слични

  Македонија заедно со Босна и Херцеговина го делат 98 место по слободата на медиумите, е наведено во извештајот на Фридом Хаус за 2008 година. Медиумите во Македонија се оценети со 47 и се смета дека земјата е “делумно слободна“. Според извештајот на Фридом Хаус од балканските земји најдобро стои Бугарија на 76 место, а најлошо Албанија на 101 место со оценка 50. Меѓу земјите со најлош статус се Северна Кореја, Белорусија, Куба, Кина, Гвинеја, Етиопија, Лаос, Либија, Палестинската територија, Руанда, Узбекистан, Зимбабве. На последното 195. место е Северна Кореја со оценка 98. Скандинавските земји се на врвот по слободата на медиумите. Прв е Исланд кој има оценка девет, после идат  Финска и Норвешка со 10, Данска и Шведска со оценка 11. САД го дели 24 место со Чешка и Литванија со оценка 18.
  | | веќе видена | слични

  02.05.2009, 12:36 извештај на Фридом Хаус Македонија на 98. место по слободата на медиумите Македонија го дели 98. место по слободата на медиумите со Босна и Херцеговина, се наведува во Извештајот за 2008. на невладината организација Фридом Хаус со седиште во Вашингтон, која за слободата на печатот во овие две балкански земји даде оценка 47. Медиумите во Македонија се уште се оценуваат како „делумно слободни“. Слободата на медиумите во светски рамки опаѓа веќе седма година по ред и тоа со влошување кое првпат е забележано во сите региони, се наведува во Извештајот на Фридом Хаус. Назадувањето не е веќе исклучиво врзано со авторитарните држави, со Израел, Италија и Хонг Конг, кои од катергоријата „слободни“ прејдоа во категоријата „делумно слободни“.  Во извештајот се оценува дека подрачјето на Средна и Источна Европа и поранешниот Советски сојуз претрпело поголемо опаѓање во медиумската слобода од кој било друг регион, со убиства на новинари во Бугарија и Хрватска, со напади а новинари во Босна и ...
  | | веќе видена | слични

  Слободата на медиумите во светски рамки опаѓа веќе седма година по ред и тоа со влошување кое првпат е забележано во сите региони, се наведува во Извештајот на Фридом Хаус. Назадувањето не е веќе исклучиво врзано со авторитарните држави, со Израел, Италија и Хонг Конг, кои од катергоријата „слободни“ прејдоа во категоријата „делумно слободни“.

  Во извештајот се оценува дека подрачјето на Средна и Источна Европа и поранешниот Советски сојуз претрпело поголемо опаѓање во медиумската слобода од кој било друг регион, со убиства на новинари во Бугарија и Хрватска, со напади а новинари во Босна и Херцеговина, се наведува во извештајот.

  Состојбата во Русија е влошена поради правосудниот систем кој не ги штити новинарите од напади, како и со често загрозување на независноста на медиумите од оние кои ги носат прописите.

  Во овој регион осум земји се ставени во категоријата „слободни“, 10 земји во „делумно слободни“ и 10 во ...
  | | веќе видена | слични

  Антички воден басен - живот за Австралија Откако првпат бил издупчен пристап до басенот во 1878 година, од него се извлечени околу 87 милиони мегалитри вода, а дури 90 отсто од неа била бесцелно потрошена Антички подземен воден басен со големина на Либија е клучот со кој Австралија може да ја избегне водната криза во време кога климатските промени го измачуваат континентот погоден од повеќегодишната исцрпувачка суша. Австралискиот Голем артески басен е еден од најголемите подземни водни басени на светот. Се протега на површина од 1,7 милион квадратни километри и лежи под една петтина од територијата на Австралија, се вели во написот на Ројтерс. Тој содржи 65 милиони гигалитри вода, што е за 820 пати повеќе од количеството површинска вода во Австралија и е доволна да ја прекрие земјината копнена маса со половина метар вода, велат од Координативниот комитет на Големиот артески басен. Басенот секоја година се надополнува со еден милион мегалитри вода годишно од дождовницата која се пробива низ порозните ...
  | | веќе видена | слични

  Антички воден басен - живот за Австралија Откако првпат бил издупчен пристап до басенот во 1878 година, од него се извлечени околу 87 милиони мегалитри вода, а дури 90 отсто од неа била бесцелно потрошена

  Антички подземен воден басен со големина на Либија е клучот со кој Австралија може да ја избегне водната криза во време кога климатските промени го измачуваат континентот погоден од повеќегодишната исцрпувачка суша. Австралискиот Голем артески басен е еден од најголемите подземни водни басени на светот. Се протега на површина од 1,7 милион квадратни километри и лежи под една петтина од територијата на Австралија, се вели во написот на Ројтерс. Тој содржи 65 милиони гигалитри вода, што е за 820 пати повеќе од количеството површинска вода во Австралија и е доволна да ја прекрие земјината копнена маса со половина метар вода, велат од Координативниот комитет на Големиот артески басен.
  Басенот секоја година се надополнува со еден милион мегалитри вода годишно од дождовницата која се пробива низ ...
  | | веќе видена | слични

  Слободата на јавните гласила, по две децении раст, во 2008 бележи опаѓање во речиси сите делови на светот, вели „Фридом хаус", невладина организација која ги следи медиумите од 1980-та година.

  Нејзиниот извештај е објавен пред Денот за слобода на гласилата в недела, а според него, Македонија и натаму е земја со делумно слободни гласила.

  Според „Фридом хаус", само 17% од луѓето во светот живеат во земји со слободен печат.

  Потиснување на гласноста

  Во другите, владите, како и вондржавни групи ги контролираат гледиштата кои стигнуваат до граѓаните и брутално ги потиснуваат гласовите чија цел е промоцијата на одговорно и добро владеење, како и економски развој.

  Најголем регионален пад бележи поранешниот Советски Сојуз, со помали негативни трендови во јужна и северна Америка, Азија и подсахарска Африка.

  Назадување има и во поголем број влијателни земји.

  Напредок бележи Блискиот исток и северна Африка, што се должи на придобивките од сателитската ...
  | | веќе видена | слични

  Нуклеарното надзорно тело на ОН е беспомошно ВИЕНА - Нуклеарното надзорно тело на ОН не успева да ги употреби сите свои сили или, пак, да ги засили ако се опструира работата на неговите инспектори, со што се остава простор да не се почитува Договорот за неширење на нуклеарното оружје, изјави поранешен висок официјален претставник на агенцијата. Меѓународната агенција за атомска енергија (ИАЕА) се обидува да ги сопре тајните диверзии на нуклеарна енергија во производство на бомба и да ја помогне мирновременската употреба на атомските честички. Разоткривањето на сомнителните нуклеарни активности во Северна Кореја, Либија, Иран и Сирија во изминатава деценија го потресоа надзорното тело со седиште во Виена. „Нуклеарниот режим за неширење е сериозно предизвикан од државите што ја експлоатираат двосмисленоста во правилата и судирите во меѓународната заедница за да продолжат со можностите за производство на нуклеарно оружје без страв од репресалии“, изјави Пјер Голдшмит, кој беше лидер на инспекциите на ИАЕА во ...
  | | веќе видена | слични

  Отровни змии и пајаци, многу тропски болести и криминални пресметки на секој агол се секојдневните опасности со кои се соочуваат стотици Македонци кои егзистенцијата ја пронашле во несигурните африкански земји. Поради честите државни удари, масовните егзодуси и граѓанските војни, ретко излегуваат од дома, а уште помалку патуваат или посетуваат егзотични места. Деновиве во медиумите се појавија огласи на кои се бараат стотина градежни, машински и електроинженери од Македонија за работа на нафтени платформи, изградба на гасоводи и аеродроми во африканските земји Либија, Ангола, Габон и Сенегал. Состојбата со големата невработеност во земјава, пак, ги тера младите да го заработуваат лебот најчесто на нафтените полиња на црниот континент. Тие велат дека работат за многу пари што е незамисливо да се заработат со легална работа во Македонија, но опасностите што ги носи Африка ги тера постојано да размислуваат дали вреди да го ризикуваат животот. - Земјата во која работам има комунистички режим и повремено се ...
  | | веќе видена | слични

  На насловните страници главно се пишува за епидемијата на свински грип во Мексико. ВЕСТ дури има и упастство како да се препознаат симптомите на болеста, и како таа се пренесува.

  Со свински грип била соочена и македонската делегација во Вашингтон.

  Вицепремиерот Зоран Ставревски и минситерот за финансии Трајко Славески денес ќе бидат прегледани за оваа болест при враќањето во Македонија.

  Според УТРИНСКИ ВЕСНИК, засега е сигурно дека Ставревски и Славески во Македонија се враќаат со најава на Меѓународниот монетарен фонд за 77 милиони евра кои земјата може да ги искористи без да склучи аранжман со Фондот.

  Ставревски и во Вашингтон изјавил дека на Македонија во моментов не и е потребен аранжман со ММФ.

  Мирно во Мелник

  ДНЕВНИК на насловната страница известува за одбележувањето на 94-годишнината од загинувањето на револуционерот Јане Сандански.

  Македонците од Бугарија се собрале во градот Мелник, а оваа година за разлика од порано, според ...
  | | веќе видена | слични

  Меѓународниот суд во Хаг соопшти дека 35 земји, меѓу кои и Србија и Косово, поднеле документи за учество во процедурата за утврдување на законитоста на прогласената независност на Косово. Рокот за поднесување на овие документи беше 17 април, дополнува агенцијата.До 17 јули 35-те земји ќе можат пред судот да поднесат и писмени ставови за прашањето на едностраното прогласување на независноста на Косово. Меѓу нив се Чешка, Франција, Кипар, Кина, Швајцарија, Романија, Албанија, Австрија, Египет, Германија, Словачка, Русија, Финска, Полска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Холандија, Словениа, Летонија, Јапонија, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина и др. Србија успеала да ги убеди Хрватска, Македонија и Црна Гора да не учествуваат во процесот пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг и да не ја бранат независноста на Косово.Ова денеска го пишува приштинскиот весник „Зери“, додека „Експрес“ објавува список на држави што поднеле барање за учество во овој процес, но ...
  | | веќе видена | слични

  ДОГОВОРЕНА КУЛТУРНАТА СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И ТУРЦИЈА Ќе го копираме саркофагот на Александар Македонски

  Богато украсениот ковчег, пронајден во 19 век на некрополата близу до либанскиот град Сидон, денес се наоѓа во Археолошкиот музеј во Истанбул

  Македонија ќе прави копија на мермерниот саркофагот од 4 век пред новата ера, украсен со релјеф, на кој е претставен Александар Трети Македонски, договорија вчера во Истанбул археологот Паско Кузман и неговите колеги од Турција, јави МИА. Богато украсениот ковчег, пронајден во 19 век на некрополата близу до либанскиот град Сидон, денес се наоѓа во Археолошкиот музеј во Истанбул. Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство е дел од делегацијата на министерската за култура Елизабета Канческа-Милевска, која деновиве е во официјална посета на Турција.

  - Копијата би имала идентични димензии со оригиналот и би била изложена во наш музеј. Тоа ни е заедничка желба. Не врзува заедничкиот поим околу Македонија и ...
  | | веќе видена | слични

  ДОГОВОРЕНА КУЛТУРНАТА СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И ТУРЦИЈАЌе го копираме саркофагот на Александар Македонски Богато украсениот ковчег, пронајден во 19 век на некрополата близу до либанскиот град Сидон, денес се наоѓа во Археолошкиот музеј во Истанбул Македонија ќе прави копија на мермерниот саркофагот од 4 век пред новата ера, украсен со релјеф, на кој е претставен Александар Трети Македонски, договорија вчера во Истанбул археологот Паско Кузман и неговите колеги од Турција, јави МИА. Богато украсениот ковчег, пронајден во 19 век на некрополата близу до либанскиот град Сидон, денес се наоѓа во Археолошкиот музеј во Истанбул. Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство е дел од делегацијата на министерската за култура Елизабета Канческа-Милевска, која деновиве е во официјална посета на Турција.- Копијата би имала идентични димензии со оригиналот и би била изложена во наш музеј. Тоа ни е заедничка желба. Не' врзува заедничкиот поим околу Македонија и Александар - изјави Кузман за ...
  | | веќе видена | слични

  Меѓународниот суд во Хаг за независноста на Косово Дури 35 земји бараат утврдување на законитоста Меѓународниот суд во Хаг соопшти дека 35 земји, меѓу кои Србија и Косово, поднеле документи за учество во процедурата за утврдување на законитоста на прогласената независност на Косово, пренесе ИТАР-ТАСС. Рокот за поднесување на овие документи беше 17 април, дополнува агенцијата.Овие земји до 17 јули ќе можат до судот да поднесат и писмени ставови за прашањето на едностраното прогласување на независноста на Косово. Меѓу нив се: Чешка, Франција, Кипар, Кина, Швајцарија, Романија, Албанија, Австрија, Египет, Германија, Словачка, Русија, Финска, Полска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Холандија, Словенија, Летонија, Јапонија, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина и др.Во октомври 2008 година Генералното собрание на ОН побара од Меѓународниот суд во Хаг, највисокиот судски орган на ОН, да се произнесе дали едностраното прогласување на независноста на Косово во февруари 2008 ...
  | | веќе видена | слични

  ПРИШТИНА, Косово -- Меѓународниот суд на правдата (МСП) во вторникот (21-ви април) објави листа од 34 земји што ги поднесоа своите аргументи во врска со законитоста на едностраното прогласување независност на Косово во случајот што го покрена Србија. Според МСП, документи до судот беа поднесени од Чешка Република, Франција, Кипар, Кина, Швајцарија, Романија, Албанија, Австрија, Египет, Германија, Словачка, Русија, Финска, Полска, Луксембург, Либија, Обединетото Кралство, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Холандија, Словенија, Латвија, Јапонија, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина, Азарбејџан, Малдивите, Сиера Леоне и Боливија. Судот на ООН изјави дека кратките резимиња од документите засега ќе бидат третирани како доверливи.
  | | веќе видена | слични

  Енергетската групација ОМВ Акциенгелшафт денеска соопшти дека во близина на брегот на Либија го откри своето прво наоѓалиште со нафта, што успешно го тестираше.

  Изворите се наоѓаат во близина на брегот, во басенот Сирта, на 40 километри југозападно од Бенгази, каде за време на тестирањето се произведени 1.264 барели нафта дневно, пренесува МИА.

  ОМВ наведува дека со ова откритие се засилува позицијата на компанијата во својот клучен регион во северна Африка.

  Наоѓалиштето се наоѓа на истражувачкиот извор во блокот НЦ202, во кој ОМВ поседува 14 отсто од уделот, а останати партнери се Националната нафтена корпорација на Либија НОЦ (65 отсто) и Репсол како оператор со 21 отсто.
  | | веќе видена | слични