Карпош

  во

  Општина Кисела вода Формиран Советот По Аеродром, Ѓорче Петров, Гази Баба и Општина Кисела Вода на конститутивна седница избра раководство на чело со градоначалникот Марија Ѓорчев. Тој на седницата која се одржа на крајот минатата недела, официјално седна на градоначалничката фотелја. Новиот градочаналник во Советот ќе биде подржан од 11 советници на ВМРО-ДПМНЕ, а во опозицијата најголем број ќе има СДСМ со 8 советнички места. Останатите четири места ги добија ВМРО-Народна со двајца советници, и ЛДП и коалицијата ВМРО-ДП и ТМОРО-ВЕП со по еден советник. Конститутивни седници деновиве се очекуваат да се одржат и во останатите скопски општини, Карпош, Чаир, Сарај, Бутел, Шуто Оризари и Центар.
  | | веќе видена | слични

  Полицијата од Карпош стартува со нов проект за едукација на најмладите Не дозволувај дрогата да ти го уништи животот Под мотото "Не дозволувај дрогата да ти ја уништи младоста и животот - информирај се на време", Полициската станица во Карпош почна со реализација на проектот наменет за едукација на учениците од десетте основни училишта на подрачјето на општината. Официјалниот старт на проектот кој има едукативно информативен карактер се случи вчера и ќе трае до крајот на месецот. Во него ќе бидат вклучени околу 800 ученици од основните училишта "Христијан Тодоровски Карпош", "Вера Циривири Трена", "Лазо Трповски", "Петар Поп Арсов", "Димо Хаџи Димов", "Војдан Чернодрински", "Јан Амос Коменски", "Братство", "Владо Тасевски" и "Аврам Писевски", како и нивни наставници и родители.- Целта на проектот е со серија превентивно-едукативни средби со полициски експерти, на учениците, наставниците и родителите да им се презентираат суштински информации за опасностите и превенцијата од дрогите како социо-патолошка ...
  | | веќе видена | слични

  Проект за борба со дрогата во Карпош Полициската станица во скопската општина Карпош стартува со реализација на проектот „Не дозволувај дрогата да ти ја уништи младоста и животот – информирај се навреме“, наменет за учениците од десетте основни училишта на подрачјето на полициската станица. Проектот, кој ќе трае до крајот на месецот, ќе има едуктативно информативен карактер, а со него ќе бидат опфатени вкупно 809 ученици од повеќе основни училишта. Како што соопшти МВР, целта на проектот е со серија превентивно-едукативни средби со  полициски експерти, на учениците, наставниците и родителите да им се презентираат суштински информации за опасностите и превенцијата од дрогите како социопатолошка појава.
  | | веќе видена | слични

  Власта е слатка работа, иако таа се добива и одзема на избори. Многу градоначалници ја изгубија власта на овие локални избори. Други пак добија и втор мандат. На дел од оние првите тешко им паѓа разделбата со функцијата и привилегиите, а уште потешко им оди културното примопредавање на функцијата.Досегашниот градоначалник на Гостивар, Невзат Бејта, едноставно се спакува и замина од општината и не сака ни да му посака добредојде на Руфи Османи, новиот градоначалник кој го победи на овие избори со убедлива разлика. Но, Бејта вели дека главната причина за тоа бил односот на Османи за време на неколку средби со амбасадори на кои тој не сакал да му подаде рака.Новоизбраниот градоначалник на Карпош Стевче Јакомовски смета дека жалбите на неговиот сега веќе бивш противкандидат до Државната изборна комисија (ДИК) се прават со една цел - да се добие време за да се искористат печатите за да се издадат уште неколку правосилни градежни дозволи, како и да се направат привремени вработувања на 115 лица преку Агенцијата за ...
  | | веќе видена | слични

  13.04.2009, 10:52ПРОЕКТ на полицијата од Карпош Не дозволувај дрогата да ти ја уништи младоста и животот - информирај се на време Полициската станица во скопската општина Карпош денеска стартува со реализација на проектот „Не дозволувај дрогата да ти ја уништо младоста и животот – информирај се на време“, наменет за учениците од десетте основни училишта на подрачјето на полициската станица. Проектот, кој ќе трае до крајот на месецот, ќе има едуктативно информативен карактер, а со него ќе бидат опфатени вкупно 809 ученици од основните училишта „Христијан Тодоровски Карпош“, „Вера Циривири Трена“, „Лазо Трповски“, „Петар Поп Арсов“, „Димо Хаџи Димов“, „Војдан Чернодрински“, „Јан Амос Коменски“, „Братство“, „Владо Тасевски“ и „Аврам Писевски“, како и нивни наставници и родители. Целта на проектот е со серија превентивно-едукативни средби со  полициски експерти, на учениците, наставниците и родителите да им се презентираат суштински информации за опасностите и превенцијата од дрогите како социо-патолошка појава ...
  | | веќе видена | слични

  За четири месеци 1.000 ученици во прилепското средно училиште „Ѓорче Петров“ ќе добијат нова спортска сала. Завчера министерот за образование и наука Перо Стојановски и новите локални власти во Прилеп, во рамките на владиниот проект за изградба на 145 спортски сали во Македонија, го поставија камен-темелникот на првата од седумте што ќе се изградат во три средни и во четири основни училишта во Прилеп.

  Прилеп е осмата општина, по Струга, Василево, Богданци, Стојаково, Чаир, Тетово и Карпош, во која се реализира владиниот проект вреден 54 милиони евра.

  - Овој проект значи изградба на типизирани спортски сали, поголемите од 1.300 квадратни метри, а помалите од 650 квадратни метри. Со изградбата на салата учениците ќе добијат квалитетни услови за наставата по спорт и спортски активности - изјави министерот Стојановски.За три години ќе се изградат сите спортски сали, а во Прилеп седум. Изведувач е градежното претпријатие „Гранит“.
  | | веќе видена | слични

  Во Прилеп се гради прва спортска сала За четири месеци 1.000 ученици во прилепското средно училиште „Ѓорче Петров“ ќе добијат нова спортска сала. Завчера министерот за образование и наука Перо Стојановски и новите локални власти во Прилеп, во рамките на владиниот проект за изградба на 145 спортски сали во Македонија, го поставија камен-темелникот на првата од седумте што ќе се изградат во три средни и во четири основни училишта во Прилеп.Прилеп е осмата општина, по Струга, Василево, Богданци, Стојаково, Чаир, Тетово и Карпош, во која се реализира владиниот проект вреден 54 милиони евра.- Овој проект значи изградба на типизирани спортски сали, поголемите од 1.300 квадратни метри, а помалите од 650 квадратни метри. Со изградбата на салата учениците ќе добијат квалитетни услови за наставата по спорт и спортски активности - изјави министерот Стојановски.За три години ќе се изградат сите спортски сали, а во Прилеп седум. Изведувач е градежното претпријатие „Гранит“.
  | | веќе видена | слични

  Младите сили на ВМРО-ДПМНЕ го чистат Скопје Продолжува акцијата за остранување на изборните плакати Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ изминатата недела започна со обемна акција за отстранување на пропагандните материјали (плакати) кои беа поставени за време на изборната кампања од локалните и претседателски избори. Викендов беа остранети плакатите во централното градско подрачје и населбите Аеродром, Кисела Вода и Карпош. Станува збор за малите плакати кои овој пат на одржаните избори беа поставени на одделни места, односно подвижни паноа на кој беше дозволено лепење. Но несовесноста на другите учесници на изборите повторно успеаја да го загадат и нагрдат Скопје. Во таа насока младите на ВМРО-ДПМНЕ спроведуваат актовности за прекинување на оваа лоша традиција која главниот град се соочува години наназад. Инаку, оваа акција ќе продолжи се до целосното отстранување на поставениот пропаганден материјал во сите делови на Скопје. (д.С.)
  | | веќе видена | слични

  11.04.2009, 20:27ПОЧНА изградбата на првата од седумте спортски сали во Прилеп За четири месеци илјада ученици во прилепското средно училиште „Ѓорче Петров“ ќе добијат нова спортска сала. Денеска министерот за образование и наука Перо Стојановски и новите локални власти во Прилеп, во рамките на  владиниот проект за изградба на 145 спортски сали во Македонија, го поставија камен- темелникот на првата од седумте што ќе се изградат во три средни и четири основни училишта во Прилеп.Прилеп е осмата општина  по Струга, Василево, Богданци, Стојаково, Чаир, Тетово и Карпош во кој почнува да се реализира владиниот проект вреден 54 милиони евра.– Овој проект значи изградба на типизирани спортски сали, поголемите од 1.300 метри квадратни, а помалите од 650 метри квадратни. Со ова Владата и Министерство продолжуваат да вложуваат во подигнувањето на квалитетот на образованието. Со изградбата на салата учениците ќе добијат квалитетни услови за  наставата по спорт и спортски активности и поголеми можности со воншколските ...
  | | веќе видена | слични

  Сашо Димиќ, в.д. градоначалникот на Карпош во заминување, насилно влегол со полиција во општината и ги барал печатите за да потпише привремени договори за работа и да ја удвои општинската администрација, обвини вчера новоизбраниот градоначалник Стевче Јакимовски. Димиќ негира дека воопшто со сила влегол во општинските простории и нагласува дека негова должност е секој ден да оди таму додека му трае мандатот.Јакимовски, во соопштението пратено до медиумите, истакнал дека Димиќ на 8 април потпишал договор за привремени вработувања со 115 лица со Агенцијата за привремени вработувања „Проспект“ од Прилеп. Преку оваа агенција 65 лица се вработуваат за период од еден месец, односно од 1-ви до 31-ви април, како и 50 лица за период од осум месеци, односно од 1-ви април до 31-ви декември 2009 година. Според Јакимовски, ваквото вработување било класична злоупотреба на градоначалничката функција и најави дека по стапувањето на функцијата ќе поднесе кривична пријава против Димиќ. Јакимовски додаде и дека претрагата по ...
  | | веќе видена | слични

  15 бебиња биле родени во изминатото деноноќие во Гинеколошко-акушерската клиника, во „Ре-медика“ и во „Мала Богородица“. Во Гинеколошко-акушерската клиника имало 11 новороденчиња, од кои шест биле женски, а пет машки. Две женски бебиња се родиле во „Ре-медика“, а по едно машко и женско во „Мала Богородица“. 460 тони отпад собрале екипите на јавното претпријатие „Комунална хигиена“. Од контејнерите покрај улиците биле собрани 349 тони ѓубре, 186 тони од кантите во домаќинствата, како и 24 тони индустриски и два тони медицински отпад. Во чистењето на градот биле вклучени 78 возила на претпријатието. 10 населби, села и локалитети вчера останале без електрична енергија во различни периоди од денот. Струја немало во населбата Радишани, во Драчево, Катланово, Дивље, Долно Соње, Орешани, Ново село, Визбегово, Живиње и Бразда, како и во други стопански нестопански објекти кои се наоѓаат во овие реони. Како што соопштија од компанијата „ЕВН Македонија“, прекините настанале поради изведување одредени технички зафати ...
  | | веќе видена | слични

  Фолклорниот ансамбл „Цветан Димов“ од општина Карпош, в недела, 12 април, ќе го слави својот именден по повод големиот христијански празник Цветници. По тој повод, ќе се одржи концерт на народни игри и песни на сцената на амфитеатарот кај сливот на реките Вардар и Лепенец. Концертот ќе почне во 12 часот, напладне, а ќе настапат повеќе детски ансамбли од градот.
  | | веќе видена | слични

  Откако на локалните и на претседателските избори како апсолутен победник се промовира ВМРО-ДПМНЕ, а СДСМ како голем губитник, во опозициската партија се зборува на големо дека со враќањето на Бранко Црвенковски на чело на партијата ќе се обедини левиот блок, односно партиите што произлегоа од овој политички субјект ќе се вратат во матичната партија. Покрај враќањето на некои политички субјекти и поединци во СДСМ, веќе се разговарало со професори од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје за вклучување во работата на Извршниот одбор (ИО) на партијата.Засега, имињата се чуваат во тајност. Најавена е и голема чистка во ИО. Сигурни места имало само за Зоран Заев, Игор Ивановски и Владо Бучковски, но и за градоначалниците на Куманово и Охрид, Зоран Дамјановски и Александар Петрески.Во комбинација се и претседателскиот кандидат Љубомир Фрчкоски и неговиот шеф на изборниот штаб Ѓунер Исмаил.Имајќи ги предвид имињата претендираат во раководството на СДСМ, нашите извори коментираат дека, тоа подразбира дека ...
  | | веќе видена | слични

  Екипи на Јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ деновиве исекоа повеќе канадски тополи на просторот наспроти Воената болница во населбата Карпош 3. Надлежните велат дека станува збор за стари дрвја, опасни за пешаците, но и за возилата што се паркираат на блискиот паркинг. Исечените дрвја се наоѓале во близина на фреквентна улица.
  | | веќе видена | слични

  Јакимовски: Димиќ незаконски вработувал В.д. градоначалникот на Општина Карпош на заминување Сашо Димиќ потпишал договор за привремени вработувања на 115 лица, обвини вчера новоизбраниот градоначалник Стевче Јакимовски. Договорот со датум од 8 април, според него, Димиќ го потпишал со Агенцијата за привремени вработувања „Проспект“ од Прилеп. Со него, како што наведува Јакимовски, 65 лица се вработуваат за период од еден месец, од 1 до 30 април, а 50 од 1 април до 31 декември годинава.

  - Ваквото вработување, откако е избран нов градоначалник и во меѓупериод на формално предавање на функцијата, е класична злоупотреба на градоначалничката функција. Поради тоа, веднаш по стапувањето на функцијата ќе поднесам кривична пријава против в.д. градоначалникот - изјави Јакимовски.
  | | веќе видена | слични

  Јакимовски: Димиќ незаконски вработувалВ.д. градоначалникот на Општина Карпош на заминување Сашо Димиќ потпишал договор за привремени вработувања на 115 лица, обвини вчера новоизбраниот градоначалник Стевче Јакимовски. Договорот со датум од 8 април, според него, Димиќ го потпишал со Агенцијата за привремени вработувања „Проспект“ од Прилеп. Со него, како што наведува Јакимовски, 65 лица се вработуваат за период од еден месец, од 1 до 30 април, а 50 од 1 април до 31 декември годинава. - Ваквото вработување, откако е избран нов градоначалник и во меѓупериод на формално предавање на функцијата, е класична злоупотреба на градоначалничката функција. Поради тоа, веднаш по стапувањето на функцијата ќе поднесам кривична пријава против в.д. градоначалникот - изјави Јакимовски.
  | | веќе видена | слични

  Димиќ ќе дели откази, Јакимовски ќе го тужи за нови вработувања Упадот во Општината по печатите е поради новите вработувања, смета ЈакимовскиДеспина ТрајковскаТензиите во Општина Карпош не стивнуваат и по завршувањето на изборите. Се' уште актуелниот в.д. градоначалник Саша Димиќ и новоизбраниот Стевчо Јакимовски вчера продолжија со препукувањата. Првиот најави дека ќе подели отказни решенија за неколку вработени кои по изборите без најава не доаѓаат на работа по директива на новиот градоначалник, а овој, пак, најави тужба против Димиќ. Јакимовски тврди дека Димиќ завчера незаконски потпишал договор за привремено едномесечно вработување на 115 лица, што смета дека е и причина за упадот на Димиќ во Општината. „Тоа е класична злоупотреба на градоначалничката функција. Ваквиот потег упатува дека токму ова било причината за потрагата по печатите, со што однапред се товари општинскиот буџет без оглед дали има потреба од такви работници или не“, реагираше Јакимовски преку соопштение. Вчераутро, пак, во Општината ...
  | | веќе видена | слични

  Во Скопје двојно зголемен бројот на заболени од алергии Им преседна пролетта од мачки и полен Најчестите алергиски реакции потекнуваат од цветот на растенијата. Нивниот полен ветерот може да го однесе и по неколку километри далеку, со што заштитата ја чини скоро невозможна, велат експертите Двократно зголемени алергиите во последните 20 години, а од нив пати отприлика секој петти човек во светот, а кај секој втор од пациентите има проблем од аспираторна алергија. Ова се официјалните податоци од интернет порталот на Светската здравствена организација објавени неодамна, кои се поистоветуваат само во помал број со податоците од Институтот за трудова медицина во Македонија.Допрва доаѓаат убави и топли денови и повеќето од нас посакуваат времето да го искористат во прошетка и рекреација но хендикепирани сме токму поради овие алергии. Со доаѓањето на пролетта највеќе проблеми носи токму поленот. Најчестите алергиски реакции потекнуваат од цветот на растенијата. Нивниот полен ветерот може да го однесе и по неколку ...
  | | веќе видена | слични

  В.д градоначалникот на Карпош, Сашо Димиќ, ja злоупотребил функцијата, обвини новоизбраниот градоначалник Стевче Јакимовски и најави дека ќе му поднесе кривична пријава. Во писмен допис, Јакимовски тврди дека Димиќ вчера потпишал договор со прилепската агенција за привремени вработувања проспект за вработување на 115 луѓе во општината. Објаснува дека првата група од 65 луѓе биле вработени од први до 30 април годинава, а втората група од 50 луѓе требало да работат од први април до 31 декември 2009. Јакимовски обвинува дека договорите за вработувањата се направени пред формалното предавање на градоначалничката функција. В.д градоначалникот на Карпош, Димиќ, вели дека обвинувањата се само небулози на Јакимовски. Одби да даде изјава пред камера, но тврди дека имало распишано тендер за новите вработувања. Договорите биле потпишани уште во јануари и се обновувале секој месец во зависност од потребите на општината. Дали новите вработувања биле искористени за гласови на локалните избори во корист на Димиќ, нема ...
  | | веќе видена | слични

  В.д градоначалникот на Карпош, Сашо Димиќ, ja злоупотребил функцијата, обвини новоизбраниот градоначалник Стевче Јакимовски и најави дека ќе му поднесе кривична пријава.

  Во писмен допис, Јакимовски тврди дека Димиќ вчера потпишал договор со прилепската агенција за привремени вработувања проспект за вработување на 115 луѓе во општината. Објаснува дека првата група од 65 луѓе биле вработени од први до 30 април годинава, а втората група од 50 луѓе требало да работат од први април до 31 декември 2009.

  Јакимовски обвинува дека договорите за вработувањата се направени пред формалното предавање на градоначалничката функција.

  В.д градоначалникот на Карпош, Димиќ, вели дека обвинувањата се само небулози на Јакимовски. Одби да даде изјава пред камера, но тврди дека имало распишано тендер за новите вработувања. Договорите биле потпишани уште во јануари и се обновувале секој месец во зависност од потребите на општината.

  Дали новите вработувања биле искористени за гласови на ...
  | | веќе видена | слични