Јанкулоска

  во

  Во касарната во Ѓорче Петров, утре напладне ќе се одржи свеченост по повод пуштањето во функција на изградениот објект за потребите на Одделот за Организиран криминал. Објектот е изграден со поддршка на САД. На свеченоста свое обраќање ќе имаат министерот за внатрешни работи Гордана Јанкулоска и амбасадорот на САД во Република Македонија Филип Рикер. (Крај)
  | | веќе видена

  Гордана Јанкулоска се сретна со Питер Видерман Скопје - Министерот за внатрешни работи Гордана Јанкуловска се сретна со Питер Видерман -генерален директор на ИЦМПД. На состанокот кој денеска беше одржан во Министерството за внатрешни работи од страна на Видерман е понудено членство на РМ во ИЦМПД, меѓувладина организација основана од Швајцарија и Австрија во 1993 во која членуваат 12 европски земји и е со статус на набљудувач во Обединетите Нации. Од страна на Јанкулоска е истакната досегашната добра соработка во областите на миграциите, управувањето со границите, борбата против трговијата со луѓе и собирањето на податоци. Беше побарано заеднички да се настапи кон регионална информативна кампања во земјите од Западен Балкан каде е укинат визниот режим со ЕУ со цел намалување на лажните баратели на азил и нивните очекувања за финансиска добивка од поднесувањето апликација за азил во некоја од државите на Западна Европа. Исто така, беше отворена можноста за инволвирање на македонски експети од областа на ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Никој не добил ниту некој ќе добие азил. Македонија е безбедна и земја кандидат за членство во ЕУ. Јанкуловска со јасна порака до граѓаните, да не си ги трошат парите за пат до западно европските земји зошто само се изложуваат на трошок. - Крајот на постапка за барање азил во западноевропските земји е сосема извесен - ниту еден граѓанин нема да добие азил, а се соочуваат со неизвесно патување, ризикот да ги изгубат парите дадени за патувањето, а неможат да се стекнат со каква било финансиска корист - вели Гордана Јанкуловска, министер за внатрешни работи. Ако информирањето на граѓаните не го запре бранот на азиланти, можно е државата да воведе и казни за оние кои и покрај сите предупредувања продолжат со постапката. МВР очекува резултата од акцијата за едукација и е уверена дека ќе се свати пораката. Исто е размислувањето и на генералниот директор на меѓународниот центар за миграциони политики. - Визната либерализација не значи и право на престој и на азил бидејќи Република Македонија е безбедна земја- ...
  сите 13 | | | веќе видена

  Ова е пораката која денеска уште еднаш ја упати минситерката за внатрешни работи Гордана Јанакулоска, апелирајќи истовремено до граѓаните да не се изложуваат на дополнителни трошоци и непријатни искуства. - Во оваа фаза Република Македонија ги користи сите механизми кои и стојат на разполагање за обезбедување пред се дополнителни информации за граѓаните кои се доведени во заблуда и веруваат дека можат да добијат азил во земјите од ЕУ, потенцира Јанкулоска на заедничката прес - конференција по денешната средба со генералниот директор на Меѓународниот центар за развој на миграциски политики на ОН(ИЦМПД) Питер Видерман. Во ваа фаза, подвлече таа, се уште нема потреба од казнување или ограничување на правото на излез од земајва, по кој било основ, затоа што се смета дека информирањето и директната комуникација со граѓаните ќе бидат доволни да се пренесе порака оти не постојат никакви шанси да подобијат азил во западноевропска држава. - Сосема е извесно дека тие не може да профитираат од оваа постапка затоа што ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Скопје, 22 октомври 2010 (МИА) - Крајот на постапка за барање азил во западноевропските земји е сосема извесен - ниту еден граѓанин нема да добие азил, а се соочуваат со неизвесно патување, ризикот да ги изгубат парите дадени за патувањето, а неможат да се стекнат со каква било финансиска корист. Ова е пораката која денеска уште еднаш ја упати министерката за внатрешни работи Гордана Јанакулоска, апелирајќи истовремено до граѓаните да не се изложуваат на дополнителни трошоци и непријатни искуства. - Во оваа фаза Република Македонија ги користи сите механизми кои и стојат на располагање за обезбедување пред се дополнителни информации за граѓаните кои се доведени во заблуда и веруваат дека можат да добијат азил во земјите од ЕУ, потенцира Јанкулоска на заедничката прес - конференција по денешната средба со генералниот директор на Меѓународниот центар за развој на миграциски политики на ОН( ИЦМПД) Питер Видерман. Во ваа фаза, подвлече таа, се уште нема потреба од казнување или ограничување на правото на ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Скопје, 22 октомври - Барањето азил во западноевропските земји е на крај, а ниту еден граѓанин нема да добие азил, порача денеска Гордана јанкулоска, министер за внатрешни работи. Таа им порача на македонските гражани да не се изложуваат на непотребни торшоци и неизвесно патување кога нема да можат да се стекнат со финансиска корист. „Во оваа фаза Република Македонија ги користи сите механизми кои и стојат на разполагање за обезбедување пред се дополнителни информации за граѓаните кои се доведени во заблуда и веруваат дека можат да добијат азил во земјите од ЕУ“, рече Јанкулоска на заедничката прес - конференција по денешната средба со генералниот директор на Меѓународниот центар за развој на миграциски политики на ОН(ИЦМПД) Питер Видерман. Сепак, според неа, нема потреба од казнување или ограничување на правото на излез од земајва, по кој било основ, затоа што смета дека информирањето и директната комуникација со граѓаните ќе бидат доволни да се пренесе порака оти не постојат никакви шанси да подобијат ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Визната либерализацијата не значи и право на престој и право на азил. Македонија е земја кандидат и нема да постои причина земјите членки на ЕУ да видат проблеми во земјава, истакна министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска. Говорејќи за зголемениот број на македонски државјани кои бараат економски азил во земјите од Западна Европа, таа додаде дека податоците на македонското Министерство за надворешни работи покажуваат дека најголем дел од македонските државјани во изминатиов период побарале азил во Германија. На состанокот кој денеска беше одржан во Министерството за внатрешни работи од страна на г-дин Видерман е понудено членство на РМ во ИЦМПД, меѓувладина организација основана од Швајцарија и Австрија во 1993 во која членуваат 12 европски земји и е со статус на набљудувач во Обединетите Нации. Од страна на г-ѓа Јанкулоска е истакната досегашната добра соработка во областите на миграциите, управувањето со границите, борбата против трговијата со луѓе и собирањето на податоци. Беше побарано ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Во оваа фаза се уште цениме дека нема потреба од казнување или ограничување на правото на излез од било која основа, вели министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска говорејќи за зголемениот број на македонски државјани кои бараат економски азил во земјите од Западна Европа. “Во оваа фаза се уште цениме дека нема потреба од казнување или ограничување на правото на излез од било која основа затоа што сметаме дека целта ќе ја постигнеме преку информирање и непосредна комуникацијата со граѓаните и постојано пренесување на пораката дека не постојат никакви шанси да добијат азил во било која западноевропска држава“, рече Јанкулоска. Министерката истакнува дека се преземаат сите мерки за да се спречи манипулирањето со граѓаните. Таа денеска се сретна со генералниот директор на Меѓународниот центар за развој на миграциски политики Питер Видерман, со кого разговарале за состојбата со азилантите. “Најважно е да се разјасни дека визната либерализацијата не значи и право на престој и право на азил. ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Во оваа фаза се уште нема потреба од казнување или ограничување на правото на излез по било која основа затоа што мислам дека целта ќе ја постигнеме преку информирање и непосредна комуникација со граѓаните, изјави министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, по вториот наплив на баратели на азил од Македонија во западноевропските земји..
  сите 7 | | | веќе видена

  Во оваа фаза се уште цениме дека нема потреба од казнување или ограничување на правото на излез од било која основа, вели министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска говорејќи за зголемениот број на македонски државјани кои бараат економски азил во земјите од Западна Европа. “Во оваа фаза се уште цениме дека нема потреба од казнување или ограничување на правото на излез од било која основа затоа што сметаме дека целта ќе ја постигнеме преку информирање и непосредна комуникацијата со граѓаните и постојано пренесување на пораката дека не постојат никакви шанси да добијат азил во било која западноевропска држава“, рече Јанкулоска. Министерката истакнува дека се преземаат сите мерки за да се спречи манипулирањето со граѓаните. Таа денеска се сретна со генералниот директор на Меѓународниот центар за развој на миграциски политики Питер Видерман, со кого разговарале за состојбата со азилантите. “Најважно е да се разјасни дека визната либерализацијата не значи и право на престој и право на азил. Македонија ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Македонскиот полициски синдикат денеска во Охрид ќе го одржи Петтиот редовен конгрес. Покрај делегатите, на Конгресот ќе бидат присутни гости од Советот на европските полициски синдикати, Министерството за внатрешни работи и од Сојузот на синдикатите на Македонија. Се очекува на конгресот да се обрати министерот за внатрешни работи Гордана Јанкулоска.
  сите 4 | | | веќе видена

  Македонскиот полициски синдикат денеска во Охрид ќе го одржи Петтиот редовен конгрес. Покрај делегатите, на Конгресот ќе бидат присутни гости од Советот на европските полициски синдикати, Министерството за внатрешни работи и од Сојузот на синдикатите на Македонија. Се очекува на конгресот да се обрати министерот за внатрешни работи Гордана Јанкулоска.
  сите 3 | | | веќе видена

  Денес во Охрид, македонскиот полициски синдикат ќе го одржи Петтиот редовен конгрес. Покрај делегатите, на Конгресот ќе бидат присутни гости од Советот на европските полициски синдикати, Министерството за внатрешни работи и од Сојузот на синдикатите на Македонија. Се очекува на конгресот да се обрати министерот за внатрешни работи Гордана Јанкулоска.
  сите 2 | | | веќе видена

  Министерката за внатрешни работи во владата на Република Македонија Гордана Јанкулоска денеска напладне ќе се сретне со генералниот директор на Меѓународен центар за развој на миграциски политики (ICMPD) Питер Видерман. По завршување на состанокот предвидени се изјави за содржината на средбата. (Крај)
  | | веќе видена

  Полициската станица Гази Баба е осма по ред во која целосно се реновирани просториите за задржување бидејќи во претходните извештаи и на Европската комисија и на Комитетот за борба против тортура беше потенцирано дека е потеребно Македонија да вложува напори за подобрување на условите во просториите каде на лицата им е ограничена слободата на движење Позитивни оценки и исти како и оние од минатата година и забележан напредок за реформите во полицијата направени во Македонија се очекувањата на вицепремиерот за европски прашања Васко Наумовски пред престојниот извештај на Европската комисија. Ова го изјави вицепремиерот Наумовски при вчерашната заедничка посета со министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска, на реновираните простории на полициската станца Гази Баба во Скопје, како дел од проектот за реконструкција на полициските станици финансирани од ИПА-фондовите. Во редовните извештаи кои ги доставува Советот на Европа, според него, Македонија стои многу подобро отколку што тоа било случај во ...
  сите 24 | | | веќе видена

  Скопје - Министерката за внатрешни работи и вицепремиерот задолжен за европски прашања Васко денеска ги посетија реновираните простории на полициската станица Гази Баба во Скопје, како дел од проектот за реконструкција на полициските станици финансиран од средствата на ИПА фондовите. Полициската станица Гази Баба е осма по ред во која целосно се реновирани просториите за задржување согласно европските стандарди во рамки на проектот “ Поддршка за имплементација на Стратегијата за реформи во полицијата ” Јанкулоска и Наумовски разговараа околу исполнувањето на одредниците за приближување кон европската унија кои се под ингеренции на министерството за внатрешни работи. “ Ние очекуваме полициските реформи во Република Македонија исто како и минатата година и оваа година да бидат позитивно оценети од Европската комисија и полициските реформи да бидат една од областите каде што и оваа година ќе имаме напредок ” изјави заменик претседателот на Влада на РМ задолжен за европски прашања д-р Васко Наумовски. “ Како ...
  сите 22 | | | веќе видена

  Министерката за внатрешни работи и вицепремиерот задолжен за европски прашања Васко Наумовски денеска ги посетија реновираните простории на полициската станица Гази Баба во Скопје, како дел од проектот за реконструкција на полициските станици финансиран од средствата на ИПА фондовите. Полициската станица Гази Баба е осма по ред во која целосно се реновирани просториите за задржување согласно европските стандарди во рамки на проектот „Поддршка за имплементација на Стратегијата за реформи во полицијата“. Јанкулоска и Наумовски разговараа околу исполнувањето на одредниците за приближување кон европската унија кои се под ингеренции на министерството за внатрешни работи. - Ние очекуваме полициските реформи во Република Македонија исто како и минатата година и оваа година да бидат позитивно оценети од Европската комисија и полициските реформи да бидат една од областите каде што и оваа година ќе имаме напредок, изјави заменик председателот на Влада на РМ задолжен за европски прашања д-р Васко Наумовски. - Како што ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Власта и опозицијата различно гледаат на одлуката - Уствниот суд да поведе постапка за преиспитување на Законот за електронски комуникации, односно МВР без судски налог да не смее да прислушува.Уставниот суд одиграл политички - под диригентсво на опозицискиот лидер Бранко Црвенковски-рече Влатко Ѓорчев,ВМРО-ДПМНЕ. Според Бучковски од СДСМ одлуката на Уставниот суд е добра,бидејќи со прислушување без судски налог се кршеле човековите права. Законот за електорнски комуникации за кој вчера Уставниот суд поведе постапка не бил во надлежност на МВР. Министерката Јанкуловска изјави дека тие работеле според закони за кои исклучиво важеле судски налози. - Уставниот суд оценувал одредби од Законот за електронски комуникации, кој не е закон од надлежност на МВР, туку е закон предложен од министерството за транспорт и врски и сосема природно, МВР ниту има ингеренции, ниту има компетенции да оценува закон предложен од друг ресор. Веруваме дека надлежното ресорно министерство ќе се изјасни кога ќе ја добие ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Министерката за внатрешни работи и вицепремиерот задолжен за европски прашања Васко Наумовски денеска ги посетија реновираните простории на полициската станица Гази Баба во Скопје, како дел од проектот за реконструкција на полициските станици финансиран од средствата на ИПА фондовите. Полициската станица Гази Баба е осма по ред во која целосно се реновирани просториите за задржување согласно европските стандарди во рамки на проектот “ Поддршка за имплементација на Стратегијата за реформи во полицијата ” Јанкулоска и Наумовски разговараа околу исполнувањето на одредниците за приближување кон европската унија кои се под ингеренции на министерството за внатрешни работи. „Ние очекуваме полициските реформи во Република Македонија исто како и минатата година и оваа година да бидат позитивно оценети од Европската комисија и полициските реформи да бидат една од областите каде што и оваа година ќе имаме напредок ” изјави вицепремиерот Наумовски. „Како што можете да видите просториите се реконструирани во согласност ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Mинистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска денеска истакна дека доколку министерството ги добие новопојавените досиеја ќе може да се изврши вештачење на истите со цел утврдување на нивната веродостојност. - МВР може да направи вештачење за кој било предмет доколку го добие, а до овој момент нема добиено ништо конкретно за да се даде оценка дали имаме капацитет и во колкав рок тоа би можело да се направи. Инаку МВР располага со лабораторија за крим - техника што е една од најсовремените во регионот, посочи министeрката. Јанкулоска додаде дека неможе да даде никакви оценки за нешто што од министерството не е побарано, а воедно не е прашање по кое се постапува по службена должност.
  сите 17 | | | веќе видена