Холандија

  во

  Не се срамам да кажам дека мојата сестра и мојата најдобра пријателка беа жртви на семејно насилство, бидејќи прашањата за насилството нема да исчезнат ако не зборуваме за нив споделувајќи го своето искуство амбасадорката на Холандија Симон Филипини се обидуваше денеска да ја објасни важноста од потпишувањето на програмата за превенција и борба против семејно насилство помеѓу министерот за труд и социјала и претставникот на Обединетите Нации во земјава:

  -Една од моите сестри беше мажена за виден човек, со добро образование и на добро работно место. Тој ја понижуваше и психички ја малтретираше. Ова е первезивен начин кој не подразбира тепање но сепак тој го уби нејзиното его.

  Според податоците кои денеска ги презентираа во Македонија секоја трета жена е физички малтретирана, а секоја десетта трпи шамарање, туркање и кубење за коса од некој член од семејството.

  - Најпогодена категорија се необразованите, домаќинките и невработените - изјави Џелал Бајрами, министер за труд и ...
  | | веќе видена | слични

  Ова вчера беше договорено помеѓу министерката за култура Елизабета Канческа - Милевска и претставниците од музејот. На изложбата ќе бидат презентирани икони и вредни литургиски предмети, резби, облека, теракотни икони. Овие богатства за првпат ќе бидат презентирани во Холандија.
  Музејот Катарајнеконвент е еден од водечките во Европа од областа на религиското наследство. Сместен е во средновековен манастир од 15 век, со колекција од над 80.000
  | | веќе видена | слични

  Нема законски препреки кои би ја спречиле Ирска да одржи втор референдум за Лисабонскиот договор, соопштил денес ирскиот парламентарен одбор.

  “Изгледа дека не постојат никакви законски препреки да се одржи референдум за истото прашање кое беше тема на референдумот од 12 јуни или некој сличен таков“, оценил ирскиот парламентарниот одбор, пренесува Ројтерс.

  Одборот за прашањата за иднината на Ирска во ЕУ формиран е откако ирските избирачи на референдумот во јуни го отфрлиле договорот со ЕУ, кој би требал да го замени Европскиот Устав, кој бил отфрлен во 2005 година поради противењата од страна на Франција и Холандија.

  Договорот е потпишан во Лисабон на 13 декември 2007 година, а за да стапи на сила, мора да биде ратификуван од сите 27 земји членки на ЕУ. Ирска е единствената земја, која според својот Устав, била обврзана да распише референдум за ратификација на тој документ.

  Останатите членки на ЕУ се определиле да го ратификуваат Договорот во парламентот.
  | | веќе видена | слични

  Границите на Холандија ќе останат затворени уште три години за работници од Бугарија и Романија заради економската криза, пренесуваат локалните медиуми.

  Мнозинството од Долниот дом на холандскиот парламент донесе одлука да не се примаат работници, на кои не може да им се обезбеди работа и нормални услови за жиот.

  Според пратениците, холандските општини се уште не ги решила основните проблеми со кои се соочуваат полските имигранти, кои во Холандија пристигаа во големи групи по 2004 година.

  Холандскиот министер за труд и социјална политика рече дека прашањето за отворање на пазарот на трудот за Бугарите и Романците ќе биде повторно разгледано и ставено на седница на главните партии идната година.
  | | веќе видена | слични

  Границите на Холандија ќе останат затворени уште три години за работници од Бугарија и Романија заради економската криза, пренесуваат локалните медиуми.

  Мнозинството од Долниот дом на холандскиот парламент донесе одлука да не се примаат работници, на кои не може да им се обезбеди работа и нормални услови за жиот.

  Според пратениците, холандските општини се уште не ги решила основните проблеми со кои се соочуваат полските имигранти, кои во Холандија пристигаа во големи групи по 2004 година.

  Холандскиот министер за труд и социјална политика рече дека прашањето за отворање на пазарот на трудот за Бугарите и Романците ќе биде повторно разгледано и ставено на седница на главните партии идната година.
  | | веќе видена | слични

  Денеска во Скопје беше потпишан документ за програма за спречување на семејното насилство. Ќе се спроведува до 2011 година. Станува збор за заеднички проект на Владата, на Програмата за развој на Обединетите нации, на Холандија и на други агенции на светската организација во земјава.

  Програма за семејно насилство која денеска беше потпишана треба заедно со националната стратегија за заштита од семејното насилство да придонесе за подигнување на свеста за семејното насилство, подобра грижа за жртвите и правна помош, како и работа на локално ниво. Нејзини потписници се Програмата за развој на Обединетите нации, Министерството за труд и социјална работа и Амбасадата на Холандија.

  „Програмата има цел да постигне подобри услуги за жртвите на семејно насилство, работејќи со социјалните и здравствените работници, полицајците и правниците и да понуди бесплатна и квалитетна помош на жртвите“ изјави Марија Луиза Силва Мехиас, постојан претставник на ОН во РМ.

  Ќе се создаде ...
  | | веќе видена | слични

  Во музејот ,,Катарајнеконвент,, во Утрехт, Холандија кон крајот на 2010 година ќе биде отворена изложба на религиозни уметнички богатства од Македонија. Ова го договори министерот за култура Елизабета Канческа-Милевска на вчерашната средба со претставници од музејот.


  На изложбата, како што соопштуваат од ресорното министерство, ќе бидат презентирани икони и вредни литургиски предмети, облека, резби, записи и теракотни икони. Целта на изложбата е претставување на религиозно-уметничките богатства од Македонија кои никогаш не биле изложувани во Холандија.


  Музејот ,,Катарајеконвент,, е еден од водечките музеи во Европа од областа на религиското наследство на Европа. Овој музеј има стара традиција на изложби на икони за кои секогаш бил голем интересот на публиката. Музејот е сместен во средновековен манастир од 15 век каде што се изложени 80.000 примероци од 6 и од 7 век.
  | | веќе видена | слични

  ВО СОБРАНИЕТО СЕ ОДРЖУВА СОСТАНОК НА МЕШОВИТИОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОМИТЕТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕУ

  Во Собранието на Република Македонија денеска и утре ќе се одржи петтиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија.

  На состанокот, како што е најавено, ќе се обратат вицепремиерот задолжен за европски прашања Ивица Боцевски, Ерван Фуере, амбасадор, претставник на Европската унија и Бернард Валеро, амбасадор, претставник на актуелното претседателство со Советот на Европската унија.

  Ко-претседавачи на Мешовитиот парламентарен комитет се Александар Спасеновски од Република Македонија и Антониос Тракателис од Република Грција, Ерик Мејер, известител од Холандија, Драгош Флорин Давид од Романија, Евгени Кирилов од Бугарија, Сеп Кустачер од Италија и Марчело Вернола ќе учествуваат на состанокот, заедно со членовите на Мешовитиот парламентарен комитет на македонското Собрание Блерим Беџети и Славица Грковска-Лошкова, како и Силвана Бонева, Илија ...
  | | веќе видена | слични

  Досега најголема и најсеопфатна програма за превенција и борба против семејното насилство во Македонија, иницирана од ОН; ќе биде потпишана денеска во Скопје.

  Програмата насловена „Јакнење на националните капацитети за превенција на семејното насилство 2008-2011“ е заедничка иницијатива на лет агенции на Обединетите нации присутни во Македонија УНДП, УНФПА, УНИЦЕФ, УНИФЕМ и СЗО.

  Како што е соопштено, станува збор за комплексна програма, која има за цел да ја подобри координацијата меѓу владиниот и невладиниот сектор, да ги зајакне нивните капацитети за превенција на семејното насилство и да обезбеди адекватни услуги за поддршка на жртвите.

  Вкупниот буџет на оваа програма изнесува над 2.000.000 евра, обезбедени од Владата на Холандија и Фондот на Обединетите нации (ОН) за поддршка на акциите за елиминација на насилството врз жените.

  Обраќања на чинот на потпишување на Заедничката програма против семејното насилство ќе имаат постојаниот координатор на ОН во Македонија ...
  | | веќе видена | слични

  На состанокот, како што е најавено, ќе се обратат вицепремиерот задолжен за европски прашања Ивица Боцевски, Ерван Фуере, амбасадор, претставник на Европската унија и Бернард Валеро, амбасадор, претставник на актуелното претседателство со Советот на Европската унија.  Ко-претседавачи на Мешовитиот парламентарен комитет се Александар Спасеновски од Република Македонија и Антониос Тракателис од Република Грција, Ерик Мејер, известител од Холандија, Драгош Флорин Давид од Романија, Евгени Кирилов од Бугарија, Сеп Кустачер од Италија и Марчело Вернола ќе учествуваат на состанокот, заедно со членовите на Мешовитиот парламентарен комитет на македонското Собрание Блерим Беџети и Славица Грковска-Лошкова, како и Силвана Бонева, Илија Китаноски, Владанка Авировиќ, Иван Стоилковиќ, Александар Николоски, Лилјана Поповска, Теута Арифи, Соња Мираковска, Томе Чинговски, Емилијан Станковиќ и Садије Илјази, членови на Делегацијата на Собранието на Република Македонија.

  Се очекува на ...
  | | веќе видена | слични

  ВО СОБРАНИЕТО СЕ ОДРЖУВА СОСТАНОК НА МЕШОВИТИОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОМИТЕТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕУ

  Во Собранието на Република Македонија денеска и утре ќе се одржи петтиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија.

  На состанокот, како што е најавено, ќе се обратат вицепремиерот задолжен за европски прашања Ивица Боцевски, Ерван Фуере, амбасадор, претставник на Европската унија и Бернард Валеро, амбасадор, претставник на актуелното претседателство со Советот на Европската унија.

  Копретседавачи на Мешовитиот парламентарен комитет се Александар Спасеновски од Република Македонија и Антониос Тракателис од Република Грција, Ерик Мејер, известител од Холандија, Драгош Флорин Давид од Романија, Евгени Кирилов од Бугарија, Сеп Кустачер од Италија и Марчело Вернола ќе учествуваат на состанокот, заедно со членовите на Мешовитиот парламентарен комитет на македонското Собрание Блерим Беџети и Славица Грковска-Лошкова, како и Силвана Бонева, Илија ...
  | | веќе видена | слични

  Петтиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Македонија и Европска унија ќе се одржри денес и утре во Собранието на Македонија. На состанокот свое обраќање ќе имаат г. Ивица Боцевски, вице-премиер, претставник на Владата на Македонија, Ерван Фуере, амбасадор, претставник на Европската унија и Бернард Валеро, амбасадор, претставник на актуелното претседателство со Советот на Европската унија.
  Ко-претседавачи на Мешовитиот парламентарен комитет се Александар Спасеновски, Македонија и Антониос Тракателис, Грција.
  На Петтиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Македонија и Европска унија ќе учествуваат членовите на Мешовитиот парламентарен комитет од Европска унија г. Антониос Тракателис, ко-претседавач, Република Грција, г. Ерик Мејер, известител, Холандија, Драгош Флорин Давид, Романија, Евгени Кирилов, Бугарија, Сеп Кустачер, Италија и Марчело Вернола и членовите на Мешовитиот парламентарен комитет на Собранието на Македонија, Александар Спасеновски, ко-претседавач, Блерим ...
  | | веќе видена | слични

  Досега најголема и најсеопфатна програма за превенција и борба против семејното насилство во Македонија, иницирана од ОН; ќе биде потпишана денеска во Скопје.

  Програмата насловена „Јакнење на националните капацитети за превенција на семејното насилство 2008-2011“ е заедничка иницијатива на лет агенции на Обединетите нации присутни во Македонија УНДП, УНФПА, УНИЦЕФ, УНИФЕМ и СЗО.

  Како што е соопштено, станува збор за комплексна програма, која има за цел да ја подобри координацијата меѓу владиниот и невладиниот сектор, да ги зајакне нивните капацитети за превенција на семејното насилство и да обезбеди адекватни услуги за поддршка на жртвите.

  Вкупниот буџет на оваа програма изнесува над 2.000.000 евра, обезбедени од Владата на Холандија и Фондот на Обединетите нации (ОН) за поддршка на акциите за елиминација на насилството врз жените.

  Обраќања на чинот на потпишување на Заедничката програма protiv semejnoto nasilstvo ќе имаат постојаниот координатор на ОН во Македонија ...
  | | веќе видена | слични

  Околу 120 икони од Македонија, фрагменти од фрески, археолошки предмети од праистор ијата, од хеленистичкиот и од римскиот период и теракотни икони ќе бидат изложени во музеј во Холандија, во 2010 година


  Македонски репрезентативни икони во музејот во Утрехт ,Автопортрет на големиот уметник Рембрант

  Околу 120 икони од Македонија, фрагменти од фрески, археолошки предмети од праисторијата, хеленистичкиот и од римскиот период и теракотни икони ќе бидат изложени во Холандија во 2010 година. За возврат, македонската публика ќе има можност да види изложба на дела од Рембрант ван Ријн, неприкосновениот мајстор на уметноста на 17 век. Деталите околу изложбите вчера ги договараа министерската за култура Елизабета Канческа-Милевска и директорот на музејот „Катарајнеконвент“ во Утрехт, Хус ван ден Хаут и главниот куратор Саскија ван Харн. Утврдено е дека ќе бидат претставени икони, вредни литургиски предмети, облека, резби, записи и теракотни икони.

  - Целта на изложбата е да се ...
  | | веќе видена | слични

  Светската фудбалска федерација (ФИФА) стравува дека финансиска криза би можела да има влијание на бројот гледачи на Светското првенство во 2010 година во Јужна Африка. Советникот Хорст Шмит оцени дека ќе мораат да направат многу повеќе за промовирање на првенството за да се привлече вниманието на навивачите. Се очекува дека во Јужна Африка ќе допатуваат околу 450.000 навивачи, иако официјалните лица шпекулираат со бројката од 900.000. Како неуспех би се сметал минималниот планиран број од околу 300.000 навивачи, но посетеноста е во директна врска со резултатите на Англија, Германија, Италија и на Холандија, кои имаат огромна поддршка од навивачите.
  | | веќе видена | слични

  Венецуелскиот претседател Уго Чавез изјави дека претстојните поморски маневри во Карипско Море на Венецуела и Русија не се насочени кон други земји и „не претставуваат враќање на Студената војна“, како што тврдат некои западни медиуми. - Воените вежби се планирани во рамките на соработката со Русија. Венецуела гради сопствен безбедносен систем и одржува воени и поморски маневри со Бразил, Франција и со Холандија. Сега имаме маневри со Русија и тоа не е никаква провокација. Соработката Венецуела - Русија во разни области одговара на новата реалност на мултиполарниот свет - нагласи Чавез. Тој ги отфрли тврдењата дека „Венецуела ќе стане ново упориште на студената војна во Јужна Америка“. Воените вежби треба да се одржат на 26 и 27 ноември, кога рускиот претседател Дмитриј Медведев треба да допатува во Венецуела. Од друга страна, портпаролот на Стејт департментот, Шон Мекормак, нагласи дека САД „внимателно ќе ги следат“ маневрите во Карипско Море. Во поморската мисија Русија испрати еден од најголемите воени ...
  | | веќе видена | слични

  Анхел Марија Вилар остана прв човек на Шпанската федерација (РФЕФ) и во следните четири години, завчера најави дека во својот мандат прва цел ќе му биде добивањето на организацијата на СП 2018 година. Досега, кандидатура пријавија и Турција, Англија, Белгија и Холандија, како и Австралија, а конечната одлука ФИФА ќе ја донесе во 2011 година.
  | | веќе видена | слични

  Венецуелскиот претседател Уго Чавез изјави дека претстојните поморски маневри во Карипско Море на Венецуела и Русија не се насочени кон други земји и „не претставуваат враќање на Студената војна“, како што тврдат некои западни медиуми. - Воените вежби се планирани во рамките на соработката со Русија. Венецуела гради сопствен безбедносен систем и одржува воени и поморски маневри со Бразил, Франција и со Холандија. Сега имаме маневри со Русија и тоа не е никаква провокација. Соработката Венецуела - Русија во разни области одговара на новата реалност на мултиполарниот свет - нагласи Чавез. Тој ги отфрли тврдењата дека „Венецуела ќе стане ново упориште на студената војна во Јужна Америка“. Воените вежби треба да се одржат на 26 и 27 ноември, кога рускиот претседател Дмитриј Медведев треба да допатува во Венецуела. Од друга страна, портпаролот на Стејт департментот, Шон Мекормак, нагласи дека САД „внимателно ќе ги следат“ маневрите во Карипско Море. Во поморската мисија Русија испрати еден од најголемите воени ...
  | | веќе видена | слични

  Светската фудбалска федерација (ФИФА) стравува дека финансиска криза би можела да има влијание на бројот гледачи на Светското првенство во 2010 година во Јужна Африка. Советникот Хорст Шмит оцени дека ќе мораат да направат многу повеќе за промовирање на првенството за да се привлече вниманието на навивачите. Се очекува дека во Јужна Африка ќе допатуваат околу 450.000 навивачи, иако официјалните лица шпекулираат со бројката од 900.000. Како неуспех би се сметал минималниот планиран број од околу 300.000 навивачи, но посетеноста е во директна врска со резултатите на Англија, Германија, Италија и на Холандија, кои имаат огромна поддршка од навивачите.
  | | веќе видена | слични

  Екипата на Металург во осминафиналето од КПК ќе му биде домаќин на тимот на Париз, а МРК Вардар во Купот Челинџ прво гостува во Романија кај Ресита. Така одлучи вчерашната ждрепка. Првите мечеви се играат на 14 15 февруари, а реваншите една недела потоа. Македонските тимови се со „поделени“ шанси за успех во ова коло. Особено тешко ќе им биде на вардарци кои го добија актуелниот победник во Купот Челинџ последните две сезони. Металург доби противник што беше на неговата листа на желби.

  Париз е тим кој во еврокуповите нема „големи“ резултати. Најголем резултат му е четврт-финале на Купот на ЕХФ пред две сезони. Лани стигна само до третото коло. Сега парижани играа две кола и го елиминираа Аалсмеер (Холандија) и Филинген (Норвешка). Во тимот има неколку интернационалци, Елезовиќ (Србија), Дорош (Унгарија), Фила (Алжир), Накиб (Египет), Тошиќ (Германија) и Зеленовиќ (Португалија).Другите двојки од КПК се: Кадетен - Хамарби, Татра - Констанца, Дунафер - ПИК Сегед, Колдинг - Амичита, Босна - Каустик, ...
  | | веќе видена | слични