Горанчо Котески

  во

  Враќањето на задолжителниот воен рок како тема деновиве повторно се актуализира во светската јавност поради нарушената глобална безбедносна состојба, така што шведската влада, на пример, неодамна потврди дека од јануари 2018 година воведува задолжително служење воен рок, наводно поради напнатостите помеѓу НАТО и Русија. Во Македонија, пак, и покрај неколкуте иницијативи во изминативе години, никогаш не се разви сериозна дебата за тоа дали на земјава ѝ е потребно враќање на задолжителното служење воен рок, по неговото укинување во 2006 година. Последната иницијатива за враќање на задолжителниот воен рок за воените обврзници на возраст до 28 години дојде пред неколку месеци од политичката партија ТМРО, на Ванчо Шехтански, со образложение дека „македонската младина е воено неспособна и неподготвена, што е крајно опасно за безбедноста и опстанокот на македонскиот народ и на македонската држава“. Претходно, во неколку наврати, тоа го бараа и пензионираните офицери на АРМ и на МВР, предводени од организацијата ...
  | | веќе видена

  Враќањето на задолжителниот воен рок како тема повторно се актуализира деновиве, во време на зголемени политички тензии во земјава, но и нарушената безбедносна состојба во регионот и пошироко, поради што во повеќето земји од поблиското и подалечното опкружување веќе извесно време се водат дебати за евентуално воведување задолжителен воен рок. Во меѓувреме, некои земји се откажуваат од идејата, а некои продолжуваат кон нејзина реализација, како на пример Шведска, чија влада пред некој ден потврди дека од јануари 2018 година воведува задолжително служење воен рок, наводно поради напнатостите помеѓу НАТО и Русија. Во соседната Србија, пак, по неколкумесечната дебата, се откажаа од таквата идеја, додека во Хрватска таа сѐ уште е актуелна и има голема поддршка во тамошната јавност, и покрај противење на некои граѓански здруженија. Во Македонија, пак, и покрај неколку иницијативи во изминативе години, никогаш не се разви сериозна дебата за тоа дали на земјава ѝ е потребно задолжително служење на воен рок. ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Воведена е новата службена униформа за офицерите и подофицерите на Армијата на Република Македонија која беше најавена во 2014 година, кога започна изработката и набавката на сите делови облека и обувки со кои целосно се освежи ликот на македонската армија.На презентацијата на новите темносини и поелегантни униформи, зборуваше министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, кој изјави дека тие се целосно изработени и дизајнирани во Македонија со специјално вткаени материјали од тетовски „Тетекс“. На нив се поставени и новите ознаки и родови кои се компатибилни со оние на земјите-членки на НАТО.- Уште во 2014 година генерал-потполковник Горанчо Котески ги најави консултациите со експерсткиот тим на „Тетекс“, дизајнирањето и шиењето на униформите. Сега, 19 делови од вкупно 20 се обезбедени во магацините на АРМ, а преостанаа уште 4.000 метри материјал кој ќе се користи за идна употреба на армијата - изјави министерот Јолевски.Потполковник Гоце Филиповски зборуваше за деталите од основниот комплет ...
  сите 17 | | | веќе видена

  На почесните позиции – политичари и министри (вицепремиерот Владимир Пешевски и министерот за финансии Кирил Миновски). Првите луѓе на АРМ, началниците и генералите ги немаше (началникот на ГШ генералот Величковски и заменик началникот Рацај). А се воведуваше нова службена униформа за старешините на АРМ. Наместо зелената, од март во канцелариите на министерството и на генералштабот, офицерите ќе носат сини униформи, кои имаат дваесет елементи, украсени со војнички и државни симболи. Ова е трет пат и трет министер за одбрана кои ги покажуваат униформите, но сега нивното конечно воведување во армиските редови помина без првите луѓе на АРМ. Шпекулациите се дека на тој начин генералите праќаат порака за политичката употреба на промовирањето на новата униформа иако војската има и многу други потреби особено војниците кои се на терен. Од генералштабот велат дека не станува збор за незадоволство туку за зафатеност на првите луѓе со побитни меѓународни и идни активности за јубилејот 25 години на АРМ. -Согледувајќи ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Претседателот Ѓорѓе Иванов е на чело на државата веќе 8 години. Тој во овој период речиси постојано е во сенка на премиерот и на претседателот на Собранието, но од време на време Иванов добива главна улога. Најчесто, тие не биле улоги за сплотување на народот како татко на нацијата, туку секоја негова одлука предизвикувала тензии и протести. Одлуката за помилување на 56 лица, најголем дел функционери од ВМРО-ДПМНЕ и нивните соработници, со цел да ги заштити од можен прогон од Специјалното јавно обвинителство, беше причина да почнат протестите на „Шарената револуција“ 56 годишниот претседател на Македонија и сега по изборите се најде во центарот на политичките случувања, кога мандатот за составување на Влада му го додели на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски . Но, откако тој не успеа да договори коалиција со ДУИ, сега Иванов одбива мандатот да му го довери на претседателот на СДСМ, Зоран Заев , и го услови прво да обезбеди 61 пратеник за парламентарно мнозинство, а потоа ќе го добие мандатот за состав на ...
  | | веќе видена

  По повод 3 ноември и 72 годишнината од ослободувањето на Прилеп, денеска делегации на локалната самоуправа, на Сојузот на борци, од АРМ, на политички партии и граѓани положија цвеќе пред споменикот во месноста Песјо Брдце каде што се водела завршната борба за ослободување на градот, пред споменикот на првиот претседател на АСНОМ, Методија Андонов-Ченто, пред споменикот на идеологот на Народната револуција, Кузман Јосифовски – Питу, на Могилата на непобедените и им оддадоа почит на загинатите борци и на залужните прилепски дејци. По повод денот на ослободувањето на Прилеп вечер на патеката на славните на „Арт“ плоштадот пред Домот на културата „Марко Цепенков“ ќе бидат врежани имињата и на истакнатите прилепчани: Блаже Алексоски, режисер и актер, на музичарот Љубен Димкароски и на писателот Петар Башески. Вечер од 19 часот во големата сала на Центарот за култура „Марко Цепенков“, на свечена седница ќе бидат доделени наградите „3 ноември“ што ги доделува градот секоја година на залужни поединци и институции ...
  | | веќе видена

  По повод 3 ноември и 72 годишнината од ослободувањето на Прилеп, денеска делегации на локалната самоуправа, на Сојузот на борци, од АРМ, на политички партии и граѓани положија цвеќе пред споменикот во месноста Песјо Брдце каде што се водела завршната борба за ослободување на градот, пред споменикот на првиот претседател на АСНОМ, Методија Андонов-Ченто, пред споменикот на идеологот на Народната револуција, Кузман Јосифовски – Питу, на Могилата на непобедените и им оддадоа почит на загинатите борци и на залужните прилепски дејци. По повод денот на ослободувањето на Прилеп вечер на патеката на славните на „Арт“ плоштадот пред Домот на културата „Марко Цепенков“ ќе бидат врежани имињата и на истакнатите прилепчани: Блаже Алексоски, режисер и актер, на музичарот Љубен Димкароски и на писателот Петар Башески. Вечер од 19 часот во големата сала на Центарот за култура „Марко Цепенков“, на свечена седница ќе бидат доделени наградите „3 ноември“ што ги доделува градот секоја година на залужни поединци и институции ...
  сите 3 | | | веќе видена

  По повод денот на ослободувањето на Прилеп вечер на патеката на славните на „Арт“ плоштадот пред Домот на културата „Марко Цепенков“ ќе бидат врежани имињата и на истакнатите прилепчани: Блаже Алексоски, режисер и актер, на музичарот Љубен Димкароски и на писателот Петар Башески. Вечер од 19 часот во големата сала на Центарот за култура  „Марко Цепенков“, на свечена седница ќе бидат доделени наградите „3 ноември“ што ги доделува градот секоја година на залужни поединци и институции кои придонесле за афирмација и за развојот на Прилеп. Наградата за животно годинава градот му ја доделува на Ѓорѓија Џорџ - Атанасоски за неговиот придонес во општествено-политичкиот, економскиот и културниот развој на Прилеп. Плакети по повод 3-ти Ноември добиваат: конфекцијата „Васидора“, средното училиште ,,Орде Чопела“, Радио Холидеј, основното училиште „Кирил и Методиј“ од Канатларци, фирмата „Футура“, здруженијата: „прилепски бранители“ и „Карпалак“, Здружението на резервни воени старешини”, „Младински Совет“, фирмата ...
  сите 3 | | | веќе видена

  По повод 3 ноември и 72 годишнината од ослободувањето на Прилеп, денеска делегации на локалната самоуправа, на Сојузот на борци, од АРМ, на политички партии и граѓани положија цвеќе пред споменикот во месноста Песјо Брдце каде што се водела завршната борба за ослободување на градот, пред споменикот на првиот претседател на АСНОМ, Методија Андонов-Ченто, пред споменикот на идеологот на Народната револуција, Кузман Јосифовски – Питу, на Могилата на непобедените и им оддадоа почит на загинатите борци и на залужните прилепски дејци.По повод денот на ослободувањето на Прилеп вечер на патеката на славните на „Арт“ плоштадот пред Домот на културата „Марко Цепенков“ ќе бидат врежани имињата и на истакнатите прилепчани: Блаже Алексоски, режисер и актер, на музичарот Љубен Димкароски и на писателот Петар Башески.Вечер од 19 часот во големата сала на Центарот за култура „Марко Цепенков“, на свечена седница ќе бидат доделени наградите „3 ноември“ што ги доделува градот секоја година на залужни поединци и институции кои ...
  сите 4 | | | веќе видена

  По повод 3 ноември и 72 годишнината од ослободувањето на Прилеп, денеска делегации на локалната самоуправа, на Сојузот на борци, од АРМ, на политички партии и граѓани положија цвеќе пред споменикот во месноста Песјо Брдце каде што се водела завршната борба за ослободување на градот, пред споменикот на првиот претседател на АСНОМ, Методија Андонов-Ченто, пред споменикот на идеологот на Народната револуција, Кузман Јосифовски – Питу, на Могилата на непобедените и им оддадоа почит на загинатите борци и на залужните прилепски дејци. По повод денот на ослободувањето на Прилеп вечер на патеката на славните на „Арт“ плоштадот пред Домот на културата „Марко Цепенков“ ќе бидат врежани имињата и на истакнатите прилепчани: Блаже Алексоски, режисер и актер, на музичарот Љубен Димкароски и на писателот Петар Башески. Вечер од 19 часот во големата сала на Центарот за култура „Марко Цепенков“, на свечена седница ќе бидат доделени наградите „3 ноември“ што ги доделува градот секоја година на залужни поединци и институции ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Во петокот во Прилеп со кратка забавна програма и промоција на тутунопроизводството беше отворена манифестацијата Светскиот ден на тутунот, а истовремено беа објавени и имињата на добитниците на плакети и дипломи по повод 3-ти ноември, Денот на ослободувањето на градот под Марковите кули. Тутунот има водечка улога во македонскиот земјоделски сектор и еден е од неговите препознатливи белези како производство кое е блиско поврзано со традицијата на македонското село во голем број земјоделски региони од државата. „Жолтото злато“ е секако еден од синонимите за Прилеп и прилепско, како најголем производен регион за тутунот во Македонија. По тој повод градончаланикот Марјан Ристески исткана дека тутунопроизводството е поддржано со државни субвенции и останува егзистенција за околу 150 илјади жители во земјава. Во просториите на локалната самоуправа, денеска исто така беше оддржана прес конференција на која Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија ги соопшти годишените ...
  | | веќе видена

  Во петокот во Прилеп со кратка забавна програма и промоција на тутунопроизводството беше отворена манифестацијата Светскиот ден на тутунот, а истовремено беа објавени и имињата на добитниците на плакети и дипломи по повод 3-ти ноември, Денот на ослободувањето на градот под Марковите кули. Тутунот има водечка улога во македонскиот земјоделски сектор и еден е од неговите препознатливи белези како производство кое е блиско поврзано со традицијата на македонското село во голем број земјоделски региони од државата. „Жолтото злато“ е секако еден од синонимите за Прилеп и прилепско, како најголем производен регион за тутунот во Македонија. По тој повод градончаланикот Марјан Ристески исткана дека тутунопроизводството е поддржано со државни субвенции и останува егзистенција за околу 150 илјади жители во земјава. Во просториите на локалната самоуправа, денеска исто така беше оддржана прес конференција на која Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија ги соопшти годишените ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Во петокот во Прилеп со кратка забавна програма и промоција на тутунопроизводството беше отворена манифестацијата Светскиот ден на тутунот, а истовремено беа објавени и имињата на добитниците на плакети и дипломи по повод 3-ти ноември, Денот на ослободувањето на градот под Марковите кули. Тутунот има водечка улога во македонскиот земјоделски сектор и еден е од неговите препознатливи белези како производство кое е блиско поврзано со традицијата на македонското село во голем број земјоделски региони од државата. „Жолтото злато“ е секако еден од синонимите за Прилеп и прилепско, како најголем производен регион за тутунот во Македонија. По тој повод градончаланикот Марјан Ристески исткана дека тутунопроизводството е поддржано со државни субвенции и останува егзистенција за околу 150 илјади жители во земјава. Во просториите на локалната самоуправа, денеска исто така беше оддржана прес конференција на која Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија ги соопшти годишените ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Прашањето кое неретко се поставува во јавноста е кога е најдобро да се пензионира воениот кадар, особено генералите. Според некои, добро е во Армијата да има освежување на кадарот, а според други, генералите на пример, треба да се пензионираат подоцна затоа што не би требало да бидат сменети од функција кога се во врвот на знаењето и искуството Неодамнешните кадровски промени во АРМ, кои се случија на 18 август, Денот на Армијата, донесоа нови генерали и офицери на клучните позиции во Армијата на чело со новиот началник на Генералштабот, генерал-потполковник Методија Величковски. Дел од генералите беа распределени на нови функции, како поранешниот началник на Генералштабот, генерал-потполковник Горанчо Котески кој сега ја извршува функцијата државен советник за одбранбени и стратегиски прашања во Кабинетот на претседателот како советник за воени прашања. Дел пак, заминаа во пензија затоа што ги исполнуваа законските услови за пензионирање. Прашањето кое неретко се поставува во јавноста е кога е најдобро да ...
  | | веќе видена

  Прашањето кое неретко се поставува во јавноста е кога е најдобро да се пензионира воениот кадар, особено генералите. Според некои, добро е во Армијата да има освежување на кадарот, а според други, генералите на пример, треба да се пензионираат подоцна затоа што не би требало да бидат сменети од функција кога се во врвот на знаењето и искуствотоНеодамнешните кадровски промени во АРМ, кои се случија на 18 август, Денот на Армијата, донесоа нови генерали и офицери на клучните позиции во Армијата на чело со новиот началник на Генералштабот, генерал-потполковник Методија Величковски.Дел од генералите беа распределени на нови функции, како поранешниот началник на Генералштабот, генерал-потполковник Горанчо Котески кој сега ја извршува функцијата државен советник за одбранбени и стратегиски прашања во Кабинетот на претседателот како советник за воени прашања. Дел пак, заминаа во пензија затоа што ги исполнуваа законските услови за пензионирање.Прашањето кое неретко се поставува во јавноста е кога е најдобро да се ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Со указ на претседателот Ѓорге Иванов, за нов началник на Генералштабот на АРМ е назначен генерал-мајор Методија Величковски На одбележувањето на 23. роденден на АРМ, војската доби нов началник на Генералштабот. Врховниот командант и претседател Ѓорге Иванов, вчера, во Охрид го потпиша указот за назначувањето на генерал-мајор Методија Величковски за нов началник на Генералштабот. Тој доаѓа на местото на генерал-потполковник Горанчо Котески, чиј мандат истече уште во август минатата година, но тој и понатаму ја извршуваше функцијата се до официјалното примопредавање кое се случи на денешната свеченост во Министерството за одбрана во Скопје. На одбележувањето на 18 август, денот кога во 1943 година се формирал Првиот баталјон "Мирче Ацев", прва регуларна воена единица на македонскиот народ, присуствуваа претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, поранешни министри и началници на Генералштабот, претставници од дипломатскиот кор, верските заедници. Новиот началник на Генералштабот ќе се соочи со низа ...
  сите 24 | | | веќе видена

  Досегашниот началник на Генералштабот, Горанчо Котевски, кој претходно беше аѓутант во Кабинетот на претседателот, по неговата смена кариерата повторно ќе ја продолжи како советник на претседателот. Тој е поставен за државен советник за одбранбени и стратегиски прашања, а должноста ќе ја извршува во Кабинетот на претседателот како советник за воени прашања на врховниот командант. Дел од неговата идна мисија се активностите за следниот самит на НАТО во Варшава и подготвување на стратегиските документи за системот за одбрана и членството на Македонија во НАТО. Котески на функцијата беше именуван во 2011 година, на местото на генерал-потполковник Мирослав Стојановски. Роденденската прослава на АРМ донесе голем број смени и ротации во Генералштабот. Претседателот и врховен командант, Ѓорге Иванов донел рекордни 15 укази за поставување на старешини на формациски места генерали, унапредување и разрешување на генерали. Со одлука на Иванов, разрешени се и поранешниот началник на ГШ и сегашен државен советник за ...
  сите 24 | | | веќе видена

  Пригодна свеченост по повод 18 Август-Денот на АРМ денеска ќе се оддржи пред зградата на Министерството за одбрана и ГШ на АРМ. На свеченоста предвидено е присуство на претседателот на Република Македонија и Врховен командант Ѓорге Иванов, претседателот на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски, министерот за одбрана Зоран Јолевски, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, како и министри во Владата, пратеници во Собранието на Република Македонија, амбасадорите и воените аташеа акредитирани во Република Македонија, и други гости. Според протоколот на свеченоста, предвидено е со пригоден говор на присутните ќе им се обратат претседателот Иванов и министерот за одбрана.
  сите 24 | | | веќе видена

  „Угледот на АРМ во светот не е стекнат на парада, туку во мисии“, рече генерал-мајорот Методија Величковски СКОПЈЕ— На одбележувањето на 18-ти август, денот кога во 1943-та година е формиран баталјонот "Мирче Ацев" како прва регуларна воена единица на македонската војска во Втората светска војна, а којшто денес се чествуваше и како Ден на Армијата на независна Македонија, односно 23-та годишнина од формирањето на АРМ, претседателот Ѓорге Иванов како врховен командант ја направи најголемата досега смена во Генералштабот. Покрај указот со којшто за нов началник на ГШ на АРМ е назначен генерал-мајорот Методија Величковски, на местото на генерал-потполковникот Горанчо Котески, комушто мандатот му истекна минатата година, Иванов потпишал уште 15 укази за поставување, унапредување и разрешување на генерали Така, уште шестмина генерали ротираа на други позиции, напредувајќи во кариерата, а петмина беа разрешени, четворица поради пензионирање и еден поради заминување на друга должност. Медиумите јавуваат дека покрај ...
  сите 24 | | | веќе видена