Ерван

  во

  Лауреатот на Златна камера 300 за животно дело, оскаровецот Џон Сил, пред преполната сала во Центарот за култура во Битола, одржа мастер класа. Славниот австралиски кимнематографер говореше за почетоците на својата кариера како фотограф и снимател во телевизиските студија во Австралија. „Во 60 –тите години, во Австралија занимавањето со фотографија и со снимање не се сметаше за сериозна професија, требаше да се работи некоја „вистинска“ работа, но јас едноставно го сакав тоа. Работевме многу напорно во тоа време, камерите беа огромни, се снимаа првите реклами и тв серии, но тоа беше добар тренинг, имавме многу слобода и тоа беше апсолутно фанатастично“, рече Сил. За професионалното напредување и усовршување за Сил како снимател, било драгоцено искуството стекнувано од работата со други сниматели/camera operators-кинематографери/cinematographers, калејќи се на патот до самостоен кинематографер со тоа што на многумина искусни колеги кинематографери им бил снимател/camera operator, па дури и во сопствените ...
  сите 13 | | | веќе видена

  Голем интерес на денешната фестивалска програма на „Браќа Манаки“ во Битола предизвика мастер класата на лауреатот на Златна камера 300 за животно дело, оскаровецот Џон Сил . Пред преполната сала во Центарот за култура во Битола, славниот австралиски кимнематографер говореше за почетоците на својата кариера како фотограф и снимател во телевизиските студија во Австралија. „Во 60-тите години, во Австралија занимавањето со фотографија и со снимање не се сметаше за сериозна професија, требаше да се работи некоја „вистинска“ работа, но јас едноставно го сакав тоа. Работевме многу напорно во тоа време, камерите беа огромни, се снимаа првите реклами и тв серии, но тоа беше добар тренинг, имавме многу слобода и тоа беше апсолутно фанатастично, рече Сил. За професионалното напредување и усовршување за Сил како снимател, било драгоцено искуството стекнувано од работата со други сниматели/camera operators-кинематографери/cinematographers, калејќи се на патот до самостоен кинематографер со тоа што на многумина искусни ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Славниот австралиски кинематографер, оскаровецот Џон Сил, денеска пред преполната сала во Центарот за култура во Битола, говореше за почетоците на својата кариера како фотограф и снимател во телевизиските студија во Австралија, во рамки на програмата на фестивалот „Браќа Манаки“. - Во 60-тите години, во Австралија занимавањето со фотографија и со снимање не се сметаше за сериозна професија, требаше да се работи некоја „вистинска“ работа, но јас едноставно го сакав тоа. Работевме многу напорно во тоа време, камерите беа огромни, се снимаа првите реклами и тв серии, но тоа беше добар тренинг, имавме многу слобода и тоа беше апсолутно фантастично -рече Сил. За професионалното напредување и усовршување за Сил како снимател, било драгоцено искуството стекнувано од работата со други сниматели/camera operators-кинематографери/cinematographers, калејќи се на патот до самостоен кинематографер со тоа што на многумина искусни колеги кинематографери им бил снимател/camera operator, па дури и во сопствените филмови како ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Мастер класот на лауреатот на Златна камера 300 за животно дело, оскаровецот Џон Сил предизвика голем интерес кај вљубениците на филмската уметнос. Пред преполната сала во Центарот за култура во Битола, славниот австралиски кимнематографер говореше за почетоците на својата кариера како фотограф и снимател во телевизиските студија во Австралија. -Во 60 –тите години, во Австралија занимавањето со фотографија и со снимање не се сметаше за сериозна професија, требаше да се работи некоја „вистинска“ работа, но јас едноставно го сакав тоа. Работевме многу напорно во тоа време, камерите беа огромни, се снимаа првите реклами и тв серии, но тоа беше добар тренинг, имавме многу слобода и тоа беше апсолутно фанатастично, рече Сил. За професионалното напредување и усовршување за Сил како снимател, било драгоцено искуството стекнувано од работата со други сниматели/camera operators-кинематографери/cinematographers, калејќи се на патот до самостоен кинематографер со тоа што на многумина искусни колеги кинематографери им ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Лауреатот на Златна камера 300 за животно дело, оскаровецот Џон Сил, пред преполната сала во Центарот за култура во Битола, одржа мастер класа. Славниот австралиски кимнематографер говореше за почетоците на својата кариера како фотограф и снимател во телевизиските студија во Австралија. „Во 60 –тите години, во Австралија занимавањето со фотографија и со снимање не се сметаше за сериозна професија, требаше да се работи некоја „вистинска“ работа, но јас едноставно го сакав тоа. Работевме многу напорно во тоа време, камерите беа огромни, се снимаа првите реклами и тв серии, но тоа беше добар тренинг, имавме многу слобода и тоа беше апсолутно фанатастично“, рече Сил. За професионалното напредување и усовршување за Сил како снимател, било драгоцено искуството стекнувано од работата со други сниматели/camera operators-кинематографери/cinematographers, калејќи се на патот до самостоен кинематографер со тоа што на многумина искусни колеги кинематографери им бил снимател/camera operator, па дури и во сопствените ...
  сите 21 | | | веќе видена

  Лауреатот на Златна камера 300 за животно дело, оскаровецот Џон Сил, пред преполната сала во Центарот за култура во Битола, одржа мастер класа. Славниот австралиски кимнематографер говореше за почетоците на својата кариера како фотограф и снимател во телевизиските студија во Австралија. „Во 60 –тите години, во Австралија занимавањето со фотографија и со снимање не се сметаше за сериозна професија, требаше да се работи некоја „вистинска“ работа, но јас едноставно го сакав тоа. Работевме многу напорно во тоа време, камерите беа огромни, се снимаа првите реклами и тв серии, но тоа беше добар тренинг, имавме многу слобода и тоа беше апсолутно фанатастично“, рече Сил. За професионалното напредување и усовршување за Сил како снимател, било драгоцено искуството стекнувано од работата со други сниматели/camera operators-кинематографери/cinematographers, калејќи се на патот до самостоен кинематографер со тоа што на многумина искусни колеги кинематографери им бил снимател/camera operator, па дури и во сопствените ...
  сите 23 | | | веќе видена

  Поранешната министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, поранешниот министер за транспорт и врски, Миле Јанакиески, заедно со министерката за култура, Елизабета Канческа-Милеска во 2010 година присуствуваа на отворањето на манифестацијата „Крушево етно-град“. За да се вклопат во атмосферата, и тие беа облечени во облеки карактеристични за времето од Илинденското востание. Друштво им правеше и тогашниот евро-амбасадор, Ерван Фуере. Сега, шест години подоцна, Јанкулоска и Јанакиески се осомничени за криминал во повеќе предмети на Специјалното јавно обвинителство и во меѓувреме поднесоа оставки од функциите.
  сите 40 | | | веќе видена

  (…) Продолжувањето на практиката преговорите да бидат ограничени на главните политички партии, на сметка на исклучување на останатите актери во општеството, само уште повеќе го зацврстува дискредитираното политичко раководство во време кога толку очајно се потребни нови лица неизвалкани со багаж од минатото. Уште една година, уште еден договор, пишува во анализа за Призма поранешниот Евроамбасадор Ерван Фуере. Оваа влада, со владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, на власт од 2006 година, ги урна сите рекорди во бројот на меѓународно посредувани договори само за да се задржи земјата на нозе. Последниот договор беше склучен на 20 јули меѓу четирите главни политички партии во присуство на амбасадорот на САД и претставникот на Делегацијата на ЕУ. Овој договор доаѓа само една година по последниот т.н. Договор од Пржино со кој се одреди календар за исполнување обврски во насока на воспоставување на владеењето на правото во Република Македонија, по сериозните обвинувања за криминални активности и злоупотреба на власта ...
  | | веќе видена

  (…) Продолжувањето на практиката преговорите да бидат ограничени на главните политички партии, на сметка на исклучување на останатите актери во општеството, само уште повеќе го зацврстува дискредитираното политичко раководство во време кога толку очајно се потребни нови лица неизвалкани со багаж од минатото. Уште една година, уште еден договор, пишува во анализа за Призма поранешниот Евроамбасадор Ерван Фуере. Оваа влада, со владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, на власт од 2006 година, ги урна сите рекорди во бројот на меѓународно посредувани договори само за да се задржи земјата на нозе. Последниот договор беше склучен на 20 јули меѓу четирите главни политички партии во присуство на амбасадорот на САД и претставникот на Делегацијата на ЕУ. Овој договор доаѓа само една година по последниот т.н. Договор од Пржино со кој се одреди календар за исполнување обврски во насока на воспоставување на владеењето на правото во Република Македонија, по сериозните обвинувања за криминални активности и злоупотреба на власта ...
  сите 2 | | | веќе видена

  (…) Продолжувањето на практиката преговорите да бидат ограничени на главните политички партии, на сметка на исклучување на останатите актери во општеството, само уште повеќе го зацврстува дискредитираното политичко раководство во време кога толку очајно се потребни нови лица неизвалкани со багаж од минатото. Уште една година, уште еден договор, пишува во анализа за Призма поранешниот Евроамбасадор Ерван Фуере. Оваа влада, со владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, на власт од 2006 година, ги урна сите рекорди во бројот на меѓународно посредувани договори само за да се задржи земјата на нозе. Последниот договор беше склучен на 20 јули меѓу четирите главни политички партии во присуство на амбасадорот на САД и претставникот на Делегацијата на ЕУ. Овој договор доаѓа само една година по последниот т.н. Договор од Пржино со кој се одреди календар за исполнување обврски во насока на воспоставување на владеењето на правото во Република Македонија, по сериозните обвинувања за криминални активности и злоупотреба на власта ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Првиот словенечки амбасадор во Кина и поранешен амбасадор на земјата во Соединетите американски држави, Самуел Жбогар од 1 септември ја презема функцијата шеф на делегацијата на ЕУ во Македонија од актуелниот евроамбасадор во земјава Аиво Орав. Жбогар е поранешен министер за надворешни работи на Словенија и актуелен шеф на ЕУ-делегацијата и Специјален претставник на Европската унија на Косово. Но, во Скопје, искусниот дипломат нема да ја има двојната функција, туку ќе биде само амбасадор на Унијата во земјава. Дваесет и две години дипломат, меѓу другото и заменик-амбасадор на Словенија во Обединетите нации (ОН) во Њујорк и заменик на Постојаниот претставник на Словенија во Советот за безбедност на ОН кога Словенија беше привремена членка во 1998 и 1999 година. Главен преговарач за членство на Словенија во НАТО и дел од групата за преговори за члентсво во ЕУ. Шеф на словенечката дипломатија во централно-левичарската влада на неговиот школски другар во Нова Горица, Борут Пахор и прв словенечки високо рангиран ...
  сите 30 | | | веќе видена

  Фокусирајќи се само кон технократските аспекти на реформите, без притоа да се работи на самите причини за назадувањето и таквиот развој на настаните во сферата на владеењето на правото и фундаменталните права, како и демократските стандарди, ЕУ дава впечаток на неконзистентност и недостаток на долготраен стратегиски пристап. Исто така ги игнорира постојаните повици од граѓанскиот сектор во земјите кои бараат поинклузивен пристап од ЕУ кога е во прашање Балканот, анализира Ерван Фуере, поранешниот евроамбасадор во Македонија во својот коментар осврнувајќи се на Западен Балкан и ЕУ. – Владеењето на правото е во средиштето на процесот на проширување на ЕУ уште од 2011 година. Во својата Стратегија за проширување, усвоена во 2015 година, Европската комисија вели: „Клучните прашања како владеењето на правото, фундаменталните права, зајакнувањето на демократските институции, реформите во јавната администрација како и економскиот развој и конкурентност остануваат клучни приоритети во процесот на проширување“. Во ...
  | | веќе видена

  Резултатот на британскиот референдум е сеизмички шок, не само за Обединетото кралство туку и за цела Европа. Тоа ќе донесе период на длабока политичка и економска неизвесност. Колку долго таа неизвесност ќе трае е прашање на кое сите бараат одоговор. Но кога најпосле прашината ќе слегне, лицето на Обединетото кралство, кое најверојатно ќе ја загуби Шкотска, и лицето на европскиот проект ќе бидат изменети на неотповиклив начин, Најголемиот предизвик за Европа ќе биде борбата против негативните сили на популизмот кои без сомнение ќе добијат сила од начинот на кој анти-имиграциските сили манипулираа многу гласачи. За жал, агендата на проширувањето на ЕУ стана заложник на оваа токсична и емоционална дебата за имиграцијата. Лидерите на ЕУ ќе мораат многу повеќе да направат за да ги подвлечат добрите страни на имиграцијата за економиите за земјите членки; тие ќе треба да го сторат истото во поглед на добрите страни на проширувањето и позитивното влијание на ширењето на границите на мир и безбедност во кои треба да ...
  | | веќе видена

  Симболичкиот суд на правда на граѓанското општество, Tribunus Civilis, третата судска расправа ја посвети на темата „Злосторство на молчењето“. Професорот Љубомир Фрчкоски ги резимираше ставовите на говорниците кои зборуваа во својство на судии – сведоци. Молчењето, стравот, опортунизмот и директниниот клиентелизам на институциите и личностите кои можеле да влијаат, како и невршењето на нивната улога во образованието, науката и во јавната дебата и овозможи на диктатура да се стабилизира и да трае долго, гласи „пресудата“. На третата сесија, покрај Фрчкоски, учествуваа и Уранија Пировска, Ана Чупеска, Наталија Поповска, Слободан Унковски, Стево Пендаровски, Огнен Спасовски, Бранко Тричковски, Питер Ванхауте, Ерван Фуере и Лоде Вануст.
  | | веќе видена

  Симболичкиот суд на правда на граѓанското општество – „Tribunus Civilis“, третиот настан или судската расправа ја посвети на темата „Злосторство на молчењето“, со цел да се посочат и посведочат сите состојби кои го овозможија развивањето на автократскиот систем во Македонија. Професорот Љубомир Фрчкоски ги резимираше ставовите на говорниците кои зборуваа во својство на судии – сведоци, дека молчењето, стравот, опортунизмот и директниниот клиентелизам со диктатурата на институциите и личностите кои можеле да влијаат, како и невршењето на нивната улога во образованието, науката, јавната дебата и’ овозможило на таа диктатура да се стабилизира и да трае толку долго. – Дали беше зададен варварски удар на културата во Македонија, со рекомпозиција на реалноста, со корумпирање на уметниците, со бришење на минатото, со намерен дисконтинуитет, со користење на културните работници како алатка за воспоставување на новокомпонирана античка фантазмагорија на реалноста? Едногласно да, на седумте судии сведоци, рече ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Непосредно пред вчерашниот состанок на Советот на Министри за надворешни работи на ЕУ, Македонската заедница во Белгија со собир пред Советот, за да даде поддршка за Протестирам и Шарената револуција, но и да побара одржување на земјата на агендата на разговорите на министерскиот состанок. Присутните ја скандираа добро познатата парола, „Нема Правда Нема Мир“, но и „Дали аболицирате криминалци во ЕУ?“. Со протестниот собир тие побараа од Советот на ЕУ воведување ефективни индивидуални санкции против членовите на владејачката партија и нивните соработници, поддршка на мирните граѓански протести и поддршка на работата на Специјалното јавно обвинителство. Целта, додаваат, беше и да се информираат останатите граѓани во Европаза актуелната криза во Македонија, како и да се подигне свеста за сериозноста на ситуацијата. На собирот се приклучи и поранешниот амбасадор на ЕУ во Македонија, г-динот Ерван Фуере, кој разговараше со присутните на протестниот собир за нивните погледи кон улогата на ЕУ во изнаоѓање на можни ...
  сите 226 | | | веќе видена

  Еден месец протести низ улицита на Македонија. Масовните протести на Шарената револуција кои тргнаа од Скопје сега се во речиси сите градови низ Македонија. Најмасовниот протест и натаму беше во Скопје. Секоја вечер нова тема и нова порака под мотото „Нема правда нема мир“, и секоја вечер печатот на пораките и несогласувањето а тоа се боите на шарената револуција. Демонстрантите синоќа ја печатираа, ја обоија зградата на Пазарната инспекција , и му отидоа на гости и на Груевски, пред неговата зграда, со запалени факели, со снимки од „бомбите“ и со песни. Во Битола пак демонстрантите однесоа сено за коњот на Филип Втори, а именуваа и Булевар на Аболиција.Шарената револуција протрстира и во поголемите светски метрополи , пред нашите амбсади а вчера протестираше и во Брисел пред совето на министрите во ЕУ. Со нив бече и екс евроамбасадорт за Македонија Ерван Фуере Се наврши всушнот е еден месец од скандалозната одлука на претседателот Иванов за помилување на политичарите, поради која започнаа ...
  сите 226 | | | веќе видена

  И вечерва масовни протести на Шарената револуција во повеќе градови низ Македонија. Најмасовниот протест беше во Скопје, демонстрантите ја обоија зградата на Пазарната инспекција а му отидоа на гости и на Груевски, пред неговата зграда, со запалени факели, со снимки од „бомбите“ и со песни. Во Битола демонстрантите однесоа сено за коњот на Филип Втори, а именуваа и Булевар Аболиција. Денеска е еден месец од скандалозната одлука на претседателот Иванов за помилување на политичарите, поради која започнаа протестите. Демонстрантите не се откажуваат, а нови протести се закажани веќе од утре од 18 часот. 18:32 ГАЛЕРИЈА: Шарената револуција протестираше пред советот на ЕУ во Брисел Денеска Шарената револуција протестираше пред советот на ЕУ во Брисел. На протестот се појави и поранешниот амбасадор на ЕУ во Македонија, Ерван Фуере. Од фотографиите во продолжение погледнете како изгледаше протестот. Фото – Фејсбук 18:51 Од пред СЈО започна новиот протест на Шарената револуција: Не ви се плашиме! И денеска од 18 ...
  сите 227 | | | веќе видена

  Шарената револуција се крена и во Брисел. Триесетина млади Македонци кои работат или студираат во Брисел денес на пладне излегоа на плоштадот кој се наоѓа на неколку метри од Европската комисија и Советот на министрите на Европската унија. На демонстрантите им се придружи и Ерван Фуере, поранешниот амбасадор и специјален пратеник на ЕУ во Македонија, кој пред неколку дена протестираше и во Скопје. Денеска во Брисел се одржува Совет на министрите за надворешни работи и тоа беше основната причина протестот да се одржи денес. Од бриселскиот протест до министрите беа испратени пораки со ЕУ со познатиот слоган „Нема правда, нема мир„.
  сите 231 | | | веќе видена

  Шарената револуција поддршка добива и во повеќе европски градови. Пред почетокот на состанокот на советот на министри за надворешни работи на ЕУ подржувачи на шарената револуција, заедно со екс амбасадорот на ЕУ во Македонија Ерван Фуере изразија поддршка за граѓанските протести во Македонија. Од европските лидери и институции бараат поддршка за мирните протести во Македонија и улогата на цивилното општество во решавање на политичката криза, поддршка за европската иднина на Македонија со одржување на земјата на агендата на разговорите на министерскиот состанок на советот на ЕУ, како и поддршка на работата на Специјалното Јавно Обвинителство.
  сите 232 | | | веќе видена