Државниот

  во

  Соња Јанковска

  Инспекторите од Дирекцијата за храна вчера излегоа на терен, по пишувањето во „Време“, за да проверат дали пазарџиите го злоупотребуваат тетовскиот грав продавајќи го како таков гравот увезен од Авганистан, Казахстан и од други далечни земји. Од Државниот завод за индустриска сопственост велат дека тетовскиот грав е заштитен со географско потекло и дека е забрането манипулирањето со неговото име. Според Законот за индустриска сопственост, за секоја злоупотреба на име на производ што е заштитен со ознака, се предвидени парични казни од 150.000 до 300.000 денари. Покрај ознаката за географско потекло, тетовскиот грав наскоро треба да стане и бренд и е на листата на производи за кои ќе се почне брендирање. - Тетовскиот грав кога ќе биде брендиран ќе биде поконкурентен на европските пазари и нема да може ниту една земја да го користи името „тетовски грав“, бидејќи тоа подрачје е со специфични климатски услови и дава производ со посебен квалитет. Тоа значи дека ако овој грав се засади на ...
  | | веќе видена | слични

  Соња Јанковска

  Инспекторите од Дирекцијата за храна вчера излегоа на терен, по пишувањето во „Време“, за да проверат дали пазарџиите го злоупотребуваат тетовскиот грав продавајќи го како таков гравот увезен од Авганистан, Казахстан и од други далечни земји. Од Државниот завод за индустриска сопственост велат дека тетовскиот грав е заштитен со географско потекло и дека е забрането манипулирањето со неговото име. Според Законот за индустриска сопственост, за секоја злоупотреба на име на производ што е заштитен со ознака, се предвидени парични казни од 150.000 до 300.000 денари. Покрај ознаката за географско потекло, тетовскиот грав наскоро треба да стане и бренд и е на листата на производи за кои ќе се почне брендирање. - Тетовскиот грав кога ќе биде брендиран ќе биде поконкурентен на европските пазари и нема да може ниту една земја да го користи името „тетовски грав“, бидејќи тоа подрачје е со специфични климатски услови и дава производ со посебен квалитет. Тоа значи дека ако овој грав се засади на ...
  | | веќе видена | слични

  Ели Синаткова

  Иницијативниот одбор за изградба на пешачка и на велосипедска патека за сообраќајницата кон Катланово, во општина Илинден, реагира зашто Министерството за транспорт и врски не изработило проект за оваа делница, иако им бил ветен уште во 2007 година. Според нив, од ова министерство постојано им закажуваат состаноци, но ден пред да се сретнат им ги одложуваат на неопределено време. И по три дена потрага по портпаролот на Министерството за транспорт и врски, не успеавме да добиеме одговор на обвинувањата од иницијативниот одбор. Жителите од овие населени места веќе 20 години бараат решение на проблемот. На последната средба во Министерството било договорено да се направи проект, а Општина Гази Баба да направи список на тие што го узурпирале државниот имот покрај патот. - Жителите бараат да се изградат пешачки и велосипедски патеки, што е единствен начин на кој ќе се овозможи безбеден сообраќај. Граѓаните од овие населени места мораат да пешачат по коловозот. Овој патен правец е особено ...
  | | веќе видена | слични

  Околу 50.000 евра во текот на 2006 година од буџетот на Општина Бутел незаконски биле потрошени за различни видови надоместоци за советниците и за градоначалникот Петре Латиновски, стои во најновиот извештај на Државниот завод за ревизија. За честење, пак, во кафеани, според ДЗР, градоначалникот на Бутел ја оштетил касата за приближно 2.000 евра.
  Според последниот извештај, пак, ревизорот заклучил дека во Општина Бутел постоела неправилна примена на акти и неправилно прикажување на приходите и на расходите, неприменување на Законот за јавни набавки, непостоење упатство за благајничко работење, немање овластен сметководител, како и неограничени надлежности и одговорности на вработените во делот на потврдување на комплетноста и на веродостојноста на трансакциите. За сол за улици, зимата 2006 година биле потрошени 206.000 денари, а Општината нема никаква евиденција. Неправилност била забележана и во исплата на платата за декември, кога износ од 893.000 денари не бил евидентиран. Општината не правела ...
  | | веќе видена | слични

  Неправилности и недомаќинско работење констатира државниот ревизор во работењето на тетовскиот градоначалник Хазби Лика, во 2006 година. Ревизорот констатирал неправилна примена на акти, на сметководствени политики, неправилности во искажувањето на приходите и расходите, како и неправилности во искажувањето на позициите во билансот на состојба. - На крајот на 2006 година се искажани помалку краткорочни побарувања воизнос од 2.291.419 евра, поради неевидентирани побарувања по повеќе основи, спротивно на одредбите на Законот за сметководство на буџетите и буџетските корисници - стои во извештајот на Државниот завод за ревизија. Според ревизорот, нерегуларности се утврдени и при оцена на системот на интерните контроли, кај процесот на исплата на плати на вработените во административните органи на Општина Тетово. Спротивно на законската регулатива, во износ поголем од законски дозволениот, се исплатени плати и надоместоци во вкупен износ од 54.790 евра. - Претседателот на Советот на општината е вработен во ...
  | | веќе видена | слични

  Бизнис: Британско претпријатие инвестира 55 милиони евра во Македонија

  16 05 2008 Македонија доби инвестиција од 55 милиони евра од „Џонсон Мети“, британско претпријатие за авто-делови. Исто така во вестите оваа недела: делегација на црногорското Министерство за развој ја посети Франција, и во Тирана се одржа бугарско-албански комерцијален форум.

  Британското претпријатие „Џонсон Мети“ во средата (14-ти мај) го претстави својот проект за фабрика за автомобилски делови во индустриската зона Бунарџик. Toмислав Георгиев

  Британското претпријатие „Џонсон Мети“ во средата (14-ти мај) го претстави својот инвестициски проект од 55 милиони евра во Maкедонијa . Фабриката за авто-делови ќе отвори 250 нови работни места, а изградбата се очекува да започне за две до три недели. Фабриката се очекува да биде отворена за една година.

  Делегација од црногорското Министерство за економски развој, предводена од министерот Бранимир Гвозденовиќ, во средата (14-ти мај) ја започна дводневната ...
  | | веќе видена | слични

  Компанијата одлучи да дели дивиденда во износ од 80 милиони евра. Исплатата почнува на 30 јуни годинава

  Нина Нинеска-Фиданоска

  „Македонски телеком“ одлучи да дели дивиденда во износ од 79,5 милиони евра за акционерите, од добивката искажана за 2007 година. Од вкупната добивка која за 2007 година достигнала 147 милиони евра, компанијата како дивиденда ќе подели 50 проценти, односно 79,5 милиони евра. Исплатата на дивидендата ќе стартува од 30 јуни оваа година.

  Инаку, познато е дека за 2006 година акционерите на „Македонски телеком“ одлучија нето-добивката за таа година да се распредели во акумулирана добивка. Односно, од неа не беше поделена дивиденда. Сега, пак, при утврдувањето на дивидендата за 2007 година, ќе се имаат предвид и акумулираната добивка од 2006 и нето-добивката за 2007 година.

  Од ова може да се изведе заклучок дека „Македонски телеком“, всушност, сега заедно ќе ја дели дивидендата и за 2007 и за 2006 година.

  Притоа, треба да се има предвид ...
  | | веќе видена | слични

  Катастарот ќе издава документи за еден ден

  Во организација на Државниот завод за геодетски работи, вчера во Скопје се одржа меѓународната конференција „Реформи во катастарот“, на која презентации имаа претставници од Словенија, Хрватска, Црна Гора и од Албанија. Според директорот на ДЗГР, Љупчо Георгиевски, со новиот Закон за катастар, Заводот ќе се трансформира во агенција преку која ќе се скусат роковите за издавање документи, кои ќе се добиваат за еден ден. (С.Н.)
  | | веќе видена | слични

  Во централното градско јадро се изградени и се уште се градат голем број објекти без дозвола

  Киро Кипроски

  ГОСТИВАР - На аголот на булеварот „Гоце Делчев“ со улицата „Мара Угринова“ во Гостивар вниманието на минувачите го привлекува руинирана куќа со распукана фасада, речиси пред паѓање, и висококатница која надвиснала над неа и над другите ниски градби во околината.

  Загрижен за судбината на старата куќа, сопственикот, лекарот во пензија Апостол Апостолоски вели: „Ќе ми падне куќата. Во подрумот, на приземјето, на катот и на потпокривот, во сите соби, ѕидовите и таваните се напукнати, а на неколку места има отвори и по неколку сантиметри. Кога врне дожд или снег, водата влегува во собите“, вели Апостолски. Сеизмичката стабилност е нарушена поради ископите на темелите кои, според него, ги вршеле нестручни лица и без геолошки испитувања. „Куќата ја градев пред 36 години, со голема љубов и со одрекување. Повеќе не е за живеење, во секој момент може да се струполи“, со горчина и ...
  | | веќе видена | слични

  Таа се поставува далеку од нашата домашна сфера на интерес, но географски е многу блиску до Македонија

  Терминот „зелената завеса“ во последно време се користи за означување на новата студена војна. Таа се одвива далеку од нашата домашна сфера на интерес, а географски е многу блиску до Македонија. Ме заинтересира и натера да го пишувам овој текст информацијата од домашните печатени медиуми дека во Скопје постои ќелија (организирана структура) на Ал Каеда. Имено, таква ќелија, наводно, функционира во нашиот главен град и за осум години испрала четири и пол милиони евра, замаскирана како издавачка куќа. Известени сме дека целата операција била откриена кога е направен сомнителен трансфер на пари кон Македонија, од организација која е на црната листа на ООН, како дел од Ал Каеда. Одозгора на ова сме информирани и дека одредено хуманитарно здружение работело на промена на уставниот поредок со цел воспоставување шеријат како државно уредување на Македонија .

  Оваа информација се појави во нашите ...
  | | веќе видена | слични

  Британската кралица Елизабета Втора и нејзиниот сопруг принцот Филип денеска ја завршија четиридневната официјална посета на Турција, на која таа ја подвлече цврстата британска поддршка на кандидатурата на Турција за приклучување кон ЕУ, соопшти ИТАР ТАСС.

  Британската амбасада во Анкара приреди прием во чест на Елизабета Втора , на кој беа поканети претставници на државниот врв на земјата, лидери на партии и познати, забележа ИТАР ТАСС.

  Токму на приемот се оствари неформална средба на кралицата со турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган, на кој, според очевидци, Елизабета Втора ја изразила поддршката на Лондон за стремежот на Анкара за присоединување кон ЕУ.

  Пред заминување од земјата, кралицата на пат за аеродромот ја посетила и резиденцијата на турскиот претседател Абдула Ѓул.

  На официјалната вечера, приредена во нејзина чест од страна на турскиот претседател, кралицата ја опиша Турција како докажана и динамична демократија.

  „За нас Турција е толку важна, како ...
  | | веќе видена | слични

  Бројот на туристите зголемен за 23 отсто

  Бројот на туристите во земјава во првите три месеци од годинава изнесува 86.134, за 23,52 отсто повеќе во споредба со истиот период лани. Од нив, 43.176 се домашни, а 42.958 се странски гости, соопшти Државниот завод за статистика.Најмногу туристи се регистрирани во Скопје - 10.153, а другите престојувале главно во другите туристички места во земјава. Помала посетеност има на бањите и на планините. Во хотели се сместиле дури 20.492 туристи, главно во објектите со четири ѕвездички. Во март, најголем број од туристите биле од соседните земји. Најмногубројни биле гостите од Србија (3.287). Од Албанија дошле 1.780 туристи, од Грција 1.700, а од Бугарија 1.433. Статистичките податоци покажуваат голем пораст на гостите од Босна и Херцеговина, Данска, Исланд, Швајцарија и од Нов Зеланд. Во однос на февруари помалку туристи се регистрирани од Белгија и од Белорусија.
  | | веќе видена | слични

  Укината забраната за истополови бракови во Калифорнија

  Вашингтон 16 05 10:17

  Врховниот суд во Калифорнија во четвртокот го прогласи за неуставен државниот закон за забрана на истополовите бракови.

  Движењата за права на хомосексуалците, таквата одлука ја оценија како своја голема победа. Според судот, „правото на создавање семејни односи им припаѓа на сите граѓани на Калифорнија“, без оглед на сексуалната ориентација. Забраната за истополови бракови ја изгласаа калифорниските бирачи во 2000 година, а пред судот ја оспоруваа активистите за правата на хомосексуалците и градот Сан Франциско, каде има најмногу хомосексуални заедници во споредба со останатите големи американски градови.
  | | веќе видена | слични

  Пеце Стефановски

  Дваесет и двегодишниот битолчанец Александар Марковски, кој на втори мај се удави во Преспанско Езеро, вчера беше погребан на новите светонеделски гробишта, а од него се опростија стотици нажалени граѓани од Битола. Не се пронајдени траги на насилство, ниту други причини за смртта, освен давење во водите на Преспанско Езеро, утврди обдукцијата во Одделот за судска медицина во Клиничката болница во Битола, по налог на истражниот судија. Александар, по 12 дена потрага, завчера беше пронајден во езерото на оддалеченост на 500 метри од брегот, спроти хотелот „Европа“, откако со двоглед било забележано дека неговиот безживотно тело се појавило на површината. Пред трагичниот настан на втори мај кога Александар исчезна во разбрануваното езеро, тој дошол од Софија, каде што студирал, за да ја сподели семејната радост за пензионирањето на татко му Славко, кој целиот работен век го помина во Центарот за социјална работа. Александар бил галениче во семејството, 11 години помлад од братот ...
  | | веќе видена | слични

  Просечната нето-плата во Хрватска во март изнесува 4.825 куни или 670 евра. Просечната бруто заработувачка во март изнесува 984 евра, соопштува Финансиската агенција (ФИНА). Од агенцијата напоменуваат дека работниците во приватниот сектор се помалку платени од оние во државниот сектор. Така во државниот сектор просечната нето-плата во март изнесува 753 евра, а во приватниот сектор 616,5 евра. Најголеми плати заработуваат вработените во финансискиот сектор, каде што просечната плата изнесува 949 евра. Регионално гледано, најниска просечна нето-плата е исплатена во Бјеловарско-билогорската жупанија - 503 евра, а највисока во Загреб - 777 евра.
  | | веќе видена | слични

  Општина Бутел набавила сол за 260.000 денари, а не се знае каде завршила

  Снежана Калабакова

  Неправилна примена на акти и неправилно прикажување на приходите и расходите, неприменување на Законот за јавни набавки, непостоење упатство за благајничко работење, немање овластен сметководител, неограничени надлежности и одговорности на вработените во делот на потврдување на комплетноста и веродостојноста на трансакциите се само дел од неправилностите што ги констатирал Државниот завод за ревизија по извршената контрола во Општина Бутел во работата на градоначалникот Петре Латиновски за 2006 година.

  Ревизорите, исто така, утврдиле дека во текот на 2005 година, Општина Бутел, донесувајќи одлуки за различни видови надоместоци за советниците и градоначалникот, незаконски потрошила 2.759.000 денари, а за репрезентација, односно угостителски услуги биле потрошени 104.000 денари.

  Во 2006 година за набавка на индустриска сол за зимско одржување на локалните патишта биле потрошени ...
  | | веќе видена | слични

  Јована Јанковиќ и Жељко Јоксимовиќ следната недела во белградска „Арена“ ќе го водат 53. издание на „Евросонг“

  ВАЛЕНТИНА ТОДОРОВСКА

  Водителската двојка на овогодинешниот „Евросонг“, што ќе го има Белград за свој домаќин идната недела, Јована Јанковиќ и Жељко Јоксимовиќ е подготвена на Европа да и го претстави најдоброто од својата земја - традиционалната гостољубивост, убавина и шарм.

  Јована и Жељко се две персони, секоја позната и призната во својот „домен на владеење“ - веќе неколку години таа ја уредува утринската програма на државниот канал, а тој е музичар - за кого знаат и врапчињата.

  Подготовките на водителите се финишираат - на ред е пеглањето на „цаките“ кои се возможни кога нема можност за втор впечаток, односно манифестација во живо. Дека голем адут на организаторот се токму тие кажува податокот дека за нивната подготовка е задолжен цел тим под водство на Младен Поповиќ, драмски писател кој своето искуство го темели на долгогодишни телевизиски проекти.
  ...
  | | веќе видена | слични

  Зголемен број на пријавени, обвинети и осудени полнолетни лица

  Скопје 15 05 15:03

  Бројот на пријавени, обвинети и осудени полнолетни лица за кривични дела во Македонија во 2007 година е зголемен, додека бројот на малолетни престапници е намален.

  Според податоците на Државниот завод за статистика објавени денеска, бројот на пријавените полнолетни лица - познати сторители во 2007 година изнесува 15.019, што е за 3,7 отсто повеќе во однос на лани.

  Истовремено, бројот на осудени полнолетни лица е зголемен за 2,6 отсто, но не се објавува точната бројка.

  Бројот на пријавените малолетни лица - сторители на кривични дела во 2007 година изнесува 1.229 и спореден со лани е намален за 18,1 отсто.

  Исто така, во 2007 година, во споредба со 2006 година, бројот на осудените малолетни лица - сторители на кривични дела е намален за 19,9 отсто.
  | | веќе видена | слични

  Некои од градоначалниците предвидуваат крах на задолжителното средно образование, а од Министерството се децидни дека се е подготвено за непречено функционирање

  Без доволно простор за сите ученици, со работење во три смени, без пари за плати на сите наставници, за греење и за превоз, ќе почне новата учебна година со задолжително средно образование, предупредуваат градоначалници. Тие тврдат дека државата и локалната самоуправа не се подготвени да го воведат задолжителното средно образование, но посочуваат дека сега е премногу доцна за да се смени нешто. Во општините сметаат дека најголеми проблеми ќе има со вработувањата нови професори, но и со обезбедување пари за училници и нивно одржување, греење и за превоз. Од Министерството за образование категорично тврдат дека се целосно подготвени за воведување на задолжителното средно образование и дека нема да има проблеми со новите вработувања, за кои биле направени сите процени.

  ПАД НА СИСТЕМОТ

  Членовите на Комисијата за образование ...
  | | веќе видена | слични

  За прекинот на наставата апелирам да се вклучи и МВР, бидејќи директорите и градоначалниците ги испратиле децата дома заплашувајќи ги дека е небезбедно и дека ќе има војна, вели министерот за образование Сулејман Рушити

  Директори на основни и на средните училишта и повеќе градоначалници најверојатно ќе бидат повикани на одговорност, бидејќи завчера ги прекинале наставата и работата на јавните установи поради протестот на ДУИ во Тетово, велат во Министерството за образование и во Државниот просветен инспекторат. Министерот за образование Сулејман Рушити го повика МВР да ги испита случаите на застрашување на децата со војна. Канцеларијата на Народниот правобранител повикува за заштита на човековите права, а Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ укажува дека децата треба да бидат поштедени од политички злоупотреби и од вклучување во остварувањето партиски цели. По наредба на градоначалниците од ДУИ, завчера во повеќе општини немаше настава во основните и во средните училишта, а не работеа ниту ...
  | | веќе видена | слични