Џујевиќ

    во

    Изложбата „Реинк Б.а.л.к.а.н Арт“ што ќе биде отворена утревечер во 20 часот во Музејот на град Скопје во организација на асоцијацијата за уметност и култура „Арт фактор“ ја претставува убавата слика на Балканот, обременет с? уште со низа негативни стереотипи за неговите вредности. Изложбата обединува 11 реномирани автори од регионот и 6 автори од Македонија како земја домаќин и го претставува уметничкиот контекст на Балканот по големите општествени поместувања што ги предизвикаа последните балкански војни, уметноста и уметничката продукција на овој регион и уметноста што се создава денес, по сите политички премрежиња. Може ли уметноста да ги урне границите што постојат меѓу државите, може ли таа да биде појдовна точка во надминување на ограничувањата и конечно да се постави како контрапункт и терапија која ги поништува бариерите? Домашните уметници, дел од нив учесници на изложбата, се оптимистички по ова прашање. - Овој тип на соработка, регионална, е многу полесно остварлив поради километражата, ...
    | | веќе видена | слични