Џуј Џивеи

    во

    Иако сакаме да ги привлечеме Кинезите да инвестираат во земјава, вчудовидува податокот на Државниот завод за статистика за 2012 година, дека меѓу регистрираните странци со привремен престој во Македонија живеат и работат само 17 Кинези МАКЕДОНИЈА ВО БИТКА ЗА КИНЕСКИ ИНВЕСТИЦИИ Минатата недела претседателот Ѓорге Иванов и неколку министри прошетаа во Кина во потрага по инвеститори, претставувајќи ја Македонија како земја што нуди одлични можности за почнување бизнис. Во време на економска и финансиска криза во Европа, нашите очекувања се дека од Истокот, а најмногу од најбрзорастечката економија на светот Кина, можеме да се надеваме на поголеми вложувања, но бројките говорат оти тешко ни оди со обидот да ги привлечеме Кинезите да дојдат тука. Веќе шест години по ред, според податоците на Народната банка, директните инвестиции од НР Кина во Македонија не поминаа еден милион и триста илјади евра, што во споредба со другите земји, како Австрија и Грција, кои вложиле повеќе од 400 милиони евра во нашето ...
    сите 30 | | | веќе видена