Џонсон Контролс

  во

  Добро е што СДСМ продолжува со реализација на проектите на ВМРО ДПМНЕ, но лошо е што доцни цели пет години и што ги лаже граѓаните дека нешто самите смислиле. ...
  | | веќе видена

  Во моментов само половина од увозниците на електрична и електронска опрема за нејзино користење или продажба во Македонија ја плаќаат „еко-таксата“ која треба ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Адиент Ситинг (Џонсон Контролс), Гентерм и Ки Сејфти Системс се на првите три позиции по бројот на најмногу вработени досега од компаниите во слободните ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Денoвиве Државниот завод за статистика го објави податокот за индексот на бројот на работници во индустријата за март 2018 година. На прв поглед, добри резултати, позитивни бројки. Па за момент си велам дека нешто веројатно сум пропуштил и дека Владата на Заев конечно и ненадејно почнала да работи нешто сериозно на економски план…, пишува во својот Фејсбук статус поранешниот премиер, Никола Груевски. – Но што покажа анализата? Зголемен е бројот на работници безмалку само во странските фирми кои ги донесовме во Технолошко-индустриските зони (ТИРЗ) и странските инвеститори кои инвестираа надвор од ТИРЗ, и тоа опфаќа безмалку се од овој раст на бројот на работници. Тоа се фабрики кои кога ги донесовме и склучивме договори со нив, уште тогаш објавија планови за развој за наредните 5 до 7 години, некои дури и за 10 години, кој планиран развој се темели на веќе склучени договори за извоз уште пред да почнат да ги градат фабриките во Македонија. На пример една таква фабрика ќе кажеше дека ќе вработи вкупно 1.200 ...
  сите 29 | | | веќе видена

  Денoвиве Државниот завод за статистика го објави податокот за индексот на бројот на работници во индустријата за март 2018 година. На прв поглед, добри резултати, позитивни бројки. Па за момент си велам дека нешто веројатно сум пропуштил и дека Владата на Заев конечно и ненадејно почнала да работи нешто сериозно на економски план..., пишува во својот најнов статус поранешниот премиер Никола Груевски. -Но што покажа анализата? Зголемен е бројот на работници безмалку само во странските фирми кои ги донесовме во Технолошко-индустриските зони (ТИРЗ) и странските инвеститори кои инвестираа надвор од ТИРЗ, и тоа опфаќа безмалку се од овој раст на бројот на работници. Тоа се фабрики кои кога ги донесовме и склучивме договори со нив, уште тогаш објавија планови за развој за наредните 5 до 7 години, некои дури и за 10 години, кој планиран развој се темели на веќе склучени договори за извоз уште пред да почнат да ги градат фабриките во Македонија. На пример една таква фабрика ќе кажеше дека ќе вработи вкупно 1.200 ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Денoвиве Државниот завод за статистика го објави податокот за индексот на бројот на работници во индустријата за март 2018 година. На прв поглед, добри резултати, позитивни бројки. Па за момент си велам дека нешто веројатно сум пропуштил и дека Владата на Заев конечно и ненадејно почнала да работи нешто сериозно на економски план…, пишува во својот најнов статус поранешниот премиер Никола Груевски. -Но што покажа анализата? Зголемен е бројот на работници безмалку само во странските фирми кои ги донесовме во Технолошко-индустриските зони (ТИРЗ) и странските инвеститори кои инвестираа надвор од ТИРЗ, и тоа опфаќа безмалку се од овој раст на бројот на работници. Тоа се фабрики кои кога ги донесовме и склучивме договори со нив, уште тогаш објавија планови за развој за наредните 5 до 7 години, некои дури и за 10 години, кој планиран развој се темели на веќе склучени договори за извоз уште пред да почнат да ги градат фабриките во Македонија. На пример една таква фабрика ќе кажеше дека ќе вработи вкупно 1.200 лица ...
  сите 54 | | | веќе видена

  На прв поглед, добри резултати, позитивни бројки. Па за момент си велам дека нешто веројатно сум пропуштил и дека Владата на Заев конечно и ненадејно почнала да работи нешто сериозно на економски план... Но што покажа анализата? Зголемен е бројот на работници безмалку само во странските фирми кои ги донесовме во Технолошко-индустриските зони (ТИРЗ) и странските инвеститори кои инвестираа надвор од ТИРЗ, и тоа опфаќа безмалку се од овој раст на бројот на работници. Тоа се фабрики кои кога ги донесовме и склучивме договори со нив, уште тогаш објавија планови за развој за наредните 5 до 7 години, некои дури и за 10 години, кој планиран развој се темели на веќе склучени договори за извоз уште пред да почнат да ги градат фабриките во Македонија. На пример една таква фабрика ќе кажеше дека ќе вработи вкупно 1.200 лица во период од 5 години и тоа првата година ќе достигне 200 вработувања, втората ќе стигне до 400 вработувања, третата до 700, четвртата до 1.000 и петтата до 1.200. И да речеме сега е третата ...
  сите 55 | | | веќе видена

  Ќерката на претседателот на Собранието, Талат Џафери и синот на архитектот близок до власта, Мирослав Грчев, добија вработувања во државната „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ). Нивните работни места не беа огласени и примени се без конкурс, што дополнително ја зовре јавноста во ситуација кога се бара чесност, непристрасност и транспарентност по промената на власта пред десетина месеци, објави Независен весник. Од ЕЛЕМ потврдуваат дека своите редови ги засилиле со Димитар Грчев и Бесија Џафери објаснувајќи оти сѐ е чисто и законски. „Примени се преку Агенцијата за вработувања, а во такви случаи тоа значи дека тие не се вработени во ЕЛЕМ, туку ни се отстапени од Агенцијата. Конкретно, нивниот договор е од 5 април и трае до 31 декември, односно до крајот на годината. Колегата е на место инженер за животна средина, а колешката е референт за правни работи. За овој тип вработувања не е потребно да се распише оглас бидејќи се привремени. Хипотетички, доколку по истекот нивните договори бидат продолжени на ...
  сите 19 | | | веќе видена

  Ќерката на претседателот на Собранието, Талат Џафери и синот на архитектот близок до власта, Мирослав Грчев, добија вработувања во државната „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ). Нивните работни места не беа огласени и примени се без конкурс, што дополнително ја зовре јавноста во ситуација кога се бара чесност, непристрасност и транспарентност по промената на власта пред десетина месеци, објави Независен весник. Од ЕЛЕМ потврдуваат дека своите редови ги засилиле со Димитар Грчев и Бесија Џафери објаснувајќи оти сѐ е чисто и законски. „Примени се преку Агенцијата за вработувања, а во такви случаи тоа значи дека тие не се вработени во ЕЛЕМ, туку ни се отстапени од Агенцијата. Конкретно, нивниот договор е од 5 април и трае до 31 декември, односно до крајот на годината. Колегата е на место инженер за животна средина, а колешката е референт за правни работи. За овој тип вработувања не е потребно да се распише оглас бидејќи се привремени. Хипотетички, доколку по истекот нивните договори бидат продолжени на ...
  сите 21 | | | веќе видена

  Во мега интервју за Република со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски смета дека Македонија сега има криминален картел на власт, кој предводен од премиерот Зоран Заев повеќе е засегнат за сопствените бизниси, отколку за егзистенцијата на граѓаните. Со остри критики за манипулацијата која се прави од власта за економските параметри на Македонија, за лажните бројки и лажниот оптимизам, кои се повеќе од лоши, Мицкоски објавува многу детали, како што вели, за криминал кој во енормни размери се прави од владини функцинери и државни компании, министерства и медицински компании. Се осврнува и на прашањето за името. Највеќе на неиполнетите ветувања за граѓаните, како 500 евра плата. Неодамна во една преписка со премиерот Зоран Заев кажавте дека имате информации за криминал на владата и дека тоа не може да се сокрие, на што точно мислевте? Мицкоски: Неспособноста да се реализираат проекти, хаотичноста и штетните потези во економијата се само едниот сегмент, но правењето криминал станува главна дејност на владата. ...
  сите 153 | | | веќе видена

  Во мега интервју за Република со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски смета дека Македонија сега има криминален картел на власт, кој предводен од премиерот Зоран Заев повеќе е засегнат за сопствените бизниси, отколку за егзистенцијата на граѓаните.Со остри критики за манипулацијата која се прави од власта за економските параметри на Македонија, за лажните бројки и лажниот оптимизам, кои се повеќе од лоши, Мицкоски објавува многу детали, како што вели, за криминал кој во енормни размери се прави од владини функцинери и државни компании, министерства и медицински компании.Се осврнува и на прашањето за името. Највеќе на неиполнетите ветувања за граѓаните, како 500 евра плата. Неодамна во една преписка со премиерот Зоран Заев кажавте дека имате информации за криминал на владата и дека тоа не може да се сокрие, на што точно мислевте? Мицкоски: Неспособноста да се реализираат проекти, хаотичноста и штетните потези во економијата се само едниот сегмент, но правењето криминал станува главна дејност на владата. ...
  сите 153 | | | веќе видена

  Во мега интервју за Република со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски зборува за најжешките теми и прашања. За економијата, за информациите за криминал во владата, за спорот за името и политичкиот терор, како што велат од опозициската партија. Неодамна во една преписка со премиерот Зоран Заев кажавте дека имате информации за криминал на владата и дека тоа не може да се сокрие, на што точно мислевте? Мицкоски: Неспособноста да се реализираат проекти, хаотичноста и штетните потези во економијата се само едниот сегмент, но правењето криминал станува главна дејност на владата. Неодамна се сретнав со еден познат бизнисмен кој речиси триесет години опстојува и води повеќе компании. Вели: „Па вака како што се краде сега, не се крадеше ниту во транзицијата, нема институција која не е гнила и каде нема да ти побараат мито за да завршиш работа“. И навистина. До нас стигнуваат бројни документи и информации за криминал кој се реализира на повеќе нивоа низ ешалоните. Обични граѓани доаѓаат и сведочат за голготата ...
  сите 154 | | | веќе видена

  Во мега интервју за Република со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски зборува за најжешките теми и прашања. За економијата, за информациите за криминал во владата, за спорот за името и политичкиот терор, како што велат од опозициската партија. Неодамна во една преписка со премиерот Зоран Заев кажавте дека имате информации за криминал на владата и дека тоа не може да се сокрие, на што точно мислевте?Мицкоски: Неспособноста да се реализираат проекти, хаотичноста и штетните потези во економијата се само едниот сегмент, но правењето криминал станува главна дејност на владата. Неодамна се сретнав со еден познат бизнисмен кој речиси триесет години опстојува и води повеќе компании. Вели: „Па вака како што се краде сега, не се крадеше ниту во транзицијата, нема институција која не е гнила и каде нема да ти побараат мито за да завршиш работа“. И навистина. До нас стигнуваат бројни документи и информации за криминал кој се реализира на повеќе нивоа низ ешалоните. Обични граѓани доаѓаат и сведочат за ...
  сите 155 | | | веќе видена

  Во мега интервју за Република со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Кристијан Мицкоски зборуваме за најжешките теми и прашања. За економијата, за информациите за криминал во владата, за спорот за името и политичкиот терор, како што велат од опозициската партија. Неодамна во една преписка со премиерот Зоран Заев кажавте дека имате информации за криминал на владата и дека тоа не може да се сокрие, на што точно мислевте? Мицкоски: Неспособноста да се реализираат проекти, хаотичноста и штетните потези во економијата се само едниот сегмент, но правењето криминал станува главна дејност на владата. Неодамна се сретнав со еден познат бизнисмен кој речиси триесет години опстојува и води повеќе компании. Вели: „Па вака како што се краде сега, не се крадеше ниту во транзицијата, нема институција која не е гнила и каде нема да ти побараат мито за да завршиш работа“. И навистина. До нас стигнуваат бројни документи и информации за криминал кој се реализира на повеќе нивоа низ ешалоните. Обични граѓани доаѓаат и сведочат за голготата ...
  сите 166 | | | веќе видена