Џјинан

    во

    И во сајбер просторот се водат војни на држави - традиционални противници кои измислија последен пример на супер-моќен вирус Флејм, па сите би сакале да се пресметаат со меѓународната хакерска герила, а додека Јапонците веќе создадоа добар вирус кој треба да ги заштити, хактивистите осмислуваат алтернативен интернет, на кој нема да има цензура. Класичните сајбер-криминалци чиј мотив е класично крадење пари, во статистиките на хакерските напади во последните две години целосно ги истиснаа хактивистите, меѓу нив се најпознатата група на хакери Анонимни и ЛулзСека, кои се заслужни за дури 58 отсто кражби на податоци во 2011 година! Најновите откритија зборуваат дека во најжестоките сајбер пресметки сепак се вклучиле и државите - бидејќи се единствени доволно силни да направат супер-моќни вируси, како што е Флејм - до сега најсложен малициозен софтвер, т.е. малвер кој веќе пет години ги мачи илјадници информатичари ширум Блискиот исток, во Иран, Израел, Палестина, Судан и Сирија. Тој малвер собира датотеки, ...
    сите 2 | | | веќе видена