Џјанфеличе Факети

    во

    ''Tие ги одбраа боите на небото од текот на денот и ноќта. 100 години поминаа и ние сме им благодарни што го создале овој клуб. Беше во текот на вечерта на 9ти Март, 1908 година, тогаш беа повеќе од 40 луѓе, сега сме милиони. Тие се собраа во срцето на Милано. Тие беа бунтовни и имаа сон, да дадат подеднаква можност на сите италијанци и странски фудбалери да играат под едно исто знаме, знамето на црно-сините. 100 години поминаа од таа вечер, 100 години од страст и убавина, 100 години од очекувања, фантазија, 100 годишни предизвици, победи и голема гордост. Ова е ноќ за паметење, ноќ за иднината која ги соединува шампионите од минатото, сегашноста и иднината. Ова е ноќ кога ќе сонуваме за оној далечен 9ти Март и истото ќе им го подариме на нашите деца. Ова е ноќ на секој фан на овој клуб. И за уште 100 години, за уште 100 години емоции, и засекогаш, само Интер ! '' - Џјанфеличе Факети ( синот на Факети ), 9 Март, 2008
    | | веќе видена