ЏЏР Меклеод

    во

    Пред точно 92 години, на 11 јануари 1922 година, за првпат била употребена инсулинска терапија како третман за дијабетес. За првпат, терапијата ја претставиле Сер Фредерик Г. Бентинг, Чарлс В. Бест и ЏЏР Меклеод на Универзитетот во Торонто, а потоа Џејмс Б. Колип ја усовршил. Тие докажале дека кај кучињата без панкреас дијабетесот може да се спречи со давање на екстракти од Лангерхансови островчиња на здравите кучиња. Успеале да го изолираат инсулинот од панкреасот на некое говедо на Универзитетот што овозможило негова примена во терапијата за шеќерната болест. Една година подоцна тие добиле Нобелова Награда. Првата примена на терапијата кај човек била извршена врз четиринаесетгодишно момче Леонард Томпсон во општата болница во Торонто. Првата инјекција со екстракт од говедо била толку нечиста што Леонард имал тешка алергиска реакција. Во текот на наредните 12 дена, Колип работел напорно за да го прочисти екстрактот. Откако го прочистил, на 23 јануари била инјектирана втората терапија. Не само што Леонард ...
    сите 5 | | | веќе видена