ЏЏИ

    во

    Вечерва со почеток во 21 часот во црквата „Света Софија“, во рамки на програмата на Охриодско лето ќе се одржи концерт на албанските уметници Клаиди Сахатчи на виолина, Мерита Реџа Тершана на пијано и Пјетер Гураљуми на виолончело. Пијанистката Мерита Реџа Тершана е една од најактивните музички уметници во Албанија. Во текот на својата кариера настапувала во повеќе земји во Европа, а значајни се и нејзините настапи на фестивалите, меѓу кои „Шлезвик-Холштајн“ во Германија, „Брегензер фестшпиле“ во Австрија, косовскиот „Камерфест“ и други. Нејзиниот репертоар опфаќа дела од пијанистичката литература кои датираат уште од времето на барокот, па сè до современата музика на ЏЏИ век. На нејзините концерти често може да се слушне премиерна изведба на дела од албански композитори, а има и издадено неколку компактни дискови со албанска музика. Добитник е на повеќе награди, меѓу кои и наградата „Најдобар изведувач на годината“, која ја добива во 2009 година. Богатиот звук на неговиот инструмент, како и елеганцијата и ...
    сите 11 | | | веќе видена

    Културна установа „Блесок“ ја објави социолошко-антрополошката студија „Семејството во Европа, ЏВИ-ЏЏИ век“ на д-р Дејан Мицковиќ, која е анализа на развојот на семејството во европските земји во последниве пет векови. Авторот се задржува на прашањето дали постои еден универзален, природен модел на семејство, кој најдобро одговара на потребите на брачните партнери, децата и на општеството. Даден е преглед на најзначајните аспекти на брачниот и на семејниот живот во европските земји, како што се структурата и функциите на семејството, односот на семејството со локалната заедница, улогата и значењето на бракот во општеството, склучувањето брак и односите меѓу партнерите, меѓу родителите и децата, влијанието на религијата врз семејството и правното регулирање на брачните и на семејните односи. Посебно внимание им се посветува на брзите трансформации на семејството во современото општество, изразени преку зголемувањето на бројот на разводи, намалувањето на бројот на склучените бракови, драматичното намалување на ...
    | | веќе видена | слични