Давутоглу

  во

  По насилното изгласување на Законот за употреба на јазиците Обединета македонска дијаспора соопшти дека ги прекинува контактите со Владата. Се обиде ли некој ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Премиерот на Албанија, Еди Рама, на десетгодишнината од независноста излезе со нов предлог, во иднината Албанија и Косово да имаат заеднички претседател, како ...
  сите 116 | | | веќе видена

  Западот, поточно Европа, не може никого друг освен себеси да обвини за (не)очекуваното престројување на Балканот кое е во тек и во чија подготовка и развој ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Во период не подолг од четири месеци, три исклучително битни турски политичари и државници го посетија Балканот. Двајца од нив, шефот на турската дипломатија, Мевлут Чавушоглу, и поранешниот премиер и пратеник Ахмет Давутоглу неодамна беа во Македонија, првиот кон крајот на јуни, а вториот меѓу 26 и 29 септември, додека, пак, последен по распоредот е турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, кој неделава престојува во дводневна визита на Србија. Сите турски политичари без исклучок, за време на своите визити во регионов беа придружувани од многубројни делегации со претставници од општествениот живот: од културата, спортот, безбедноста, но и од економијата на Турција.Според дел од геополитичките аналитичари со кои се консултиравме, овие зачестени посети на турските државници во регионов се само нова етапа на една надворешната политика на Анкара, која има за цел да ги подобри економските, културните, но и воопшто традиционалните врски во сите области со земјите од Балканот што во минатото биле дел од Отоманската ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес (29 септември 2017та година) заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу. На средбата се разговараше за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име. Беше истакнато дека приоритети на Република Македонија остануваат ...
  сите 75 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, денес заедно со членовите на Извршниот комитет на партијата оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу. На средбата се разговараше за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско-македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни претстои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско-македонското пријателство е на цврсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име. Беше истакнато дека приоритети на Република Македонија остануваат членството во НАТО и во Европската Унија.
  сите 76 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу, информираат од партијата. На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека ...
  сите 77 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу, информираат од партијата. На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека ...
  сите 31 | | | веќе видена

  На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека приоритети на Република Македонија остануваат членството во НАТО, и Европската Унија.
  сите 32 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу, информираат од партијата. На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека ...
  сите 34 | | | веќе видена

  Актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и турско-македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка беа теми за кои разговараа лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевскии поранешниот премиер на Турција, Ахмет Давутоглу.Груевски, како што соопшти партијата, посочил дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните.Тој, исто така кажал дека турско-македонското пријателство е на цврсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. На средбата била поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, а било истакнато дека приоритети на Македонија остануваат членството во НАТО и ЕУ.
  сите 34 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски денес заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев остварија средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу.На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка.Груевски посочил дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните.Од страна на Груевски било посочено дека турско македонското пријателство е на цврсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Била поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име.Исто така, од страна на ВМРО-ДПМНЕ било истакнато дека приоритети на Република Македонија остануваат членството во НАТО и ...
  сите 42 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, денес заедно со членовите на Извршниот комитет на партијата оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу. На средбата се разговараше за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско-македонското пријателство, кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели, кои покажуваат дека ни претстои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско-македонското пријателство е на цврсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на турската држава и користењето на уставното име. Беше истакнато дека приоритет на Република Македонија останува членството во НАТО и Европската Унија.
  сите 42 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери денеска оствари средба со поранешниот претседател на 62, 63 и 64-та Влада на Република Турција и пратеник од Конја, Ахмет Давутоглу. Како што соопштија од собраниската служба за информирање, од двете страни било изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои, како што посочиле, се на највисоко моќно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка. Соговорниците нагласиле дека веќе воспоставените и интензивни односи отвораат простор за уште поинтензивна економска соработка. Република Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, окарактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласиле дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски и оти дополнително, добрите и пријателски односи меѓу ...
  сите 42 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска го прими поранешниот претседател на владата на Турција и пратеник, Ахмет Давутоглу. Од двете страни беше изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои се на највисоко можно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка.Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, карактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласија дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски. Дополнително, добрите и пријателски односи меѓу двете земји се пресликани и во плодната парламентарна соработка, на билатерално ниво, меѓу Собранието на Македонија и Големото национално собрание на Турција, но и на мултилатерално ниво, во рамките на меѓународните парламентарни собранија. На средбата беше изразена благодарност за ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска го прими поранешниот претседател на владата на Турција и пратеник, Ахмет Давутоглу. Од двете страни беше изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои се на највисоко можно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка.Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, карактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласија дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски. Дополнително, добрите и пријателски односи меѓу двете земји се пресликани и во плодната парламентарна соработка, на билатерално ниво, меѓу Собранието на Македонија и Големото национално собрание на Турција, но и на мултилатерално ниво, во рамките на меѓународните парламентарни собранија. На средбата беше изразена благодарност за ...
  сите 44 | | | веќе видена

  Како што соопштија од собраниската служба за информирање, од двете страни било изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои, како што посочиле, се на највисоко моќно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка. Соговорниците нагласиле дека веќе воспоставените и интензивни односи отвораат простор за уште поинтензивна економска соработка. Република Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, окарактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласиле дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски и оти дополнително, добрите и пријателски односи меѓу двете земји се пресликани и во плодната парламентарна соработка, на билатерално ниво, меѓу Собранието на Република Македонија и Големото национално собрание на Република Турција, но и на ...
  сите 70 | | | веќе видена

  Турција била и ќе биде на врвот на надворешно-политичките приоритети на Македонија. Обемот на странски инвестиции од Турција на Балканот и Македонија е значителен, но се уште постои простор за подобрување, беше оценето на панел дискусијата што синоќа во Скопје ја организираше Здружението на дипломирани студенти од турските универзитети. На панел дискусијата беше истакнато дека соработката на културен, економски, политички и академски план е и мора да остане приоритет за доброто на двете држави. Според поранешниот премиер на Турција и пратеник од Конја, Ахмет Давитоглу, кој беше главен говорник на панел дискусијата, блискоста меѓу Македонија и Турција, особено кај помладите генерации, е клучна за понатамошно развивање на идните билатерални односи, а Здружението на дипломирани студенти од турските универзитети треба да ја заземе улогата на катализатор на развојот преку образовните институции. - Нас ни требаат луѓе кои градат мостови, а не ѕидови, истакна Давутоглу. На панел дискусијата се обрати и турската ...
  | | веќе видена