Црвенковски

  во

  Граѓанскиот сектор е против новиот закон за лобирање што го донесе Владата вчера. Тие велат дека со закон донесен по итна постапка и без јавна расправа, што не ги исполнува условите кои се во согласност со Деловникот на Собранието.

  Од Институтот „Отворено општество“ велат дека Владата сака на граѓаните да им го скрати правото на слободно изразување, кое е едно од основните човекови права.

  „Имаат одврзани раце да применуваат санкции во случај кога тие ќе оценат дека нешто е лобирање, а всушност се работи за најнормално јавно изнесување на некаков став врзан за она што е прашање од јавен интерес“, изјави Владимир Милчин, Институт Отворено Општество.

  Од „Транспарентност Македонија“ сметаат дека техничка Влада не треба да предлага закони кои на сомнителен правен и демократски начин се изгласуваат.

  „Ги предупредуваме и граѓаните и јавноста дека ќе дојдеме до воведување на демократски полициски час во државата, со овој начин на којшто се воведе полициски час во ...
  | | веќе видена | слични

  Катастрофално законско решение кое целосно ги загрози правата на вработените. Лавина реакции по вчерашното експресно усвојување на Законот за работни односи.

  Во него стои: Работниците да можат да работат ноќна смена неограничено, наместо најмногу една недела како досега. Се крати и годишниот одмор, но се остава и можност работникот воопшто да не добие годишен одмор ако така сака работодавачот и наместо тоа, да му се исплати минимално обесштетување.

  ССМ бара од претседателот Црвенковски да не го потпишува указот за прогласување на овој закон, за кој синдикатот тврди дека ќе биде погубен за вработените.

  „Се исклучува обврската на Агенцијата за вработување, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и Фондот за здравствено осигурување задолжително да му достават на работникот примерок од пријавата и одјавата за социјално осигурување. На овој начин работникот нема да има документ и континуиран увид за тоа дали работодавачот ги исполнува законските обврски за неговото задолжително ...
  | | веќе видена | слични

  Постои намера и тенденција за политичка дисквалификација на претседателот Бранко Црвенковски, се вели во соопштението од Кабинетот на македонскиот претседател.

  Реакцијата од Кабинетот на Црвенковски следи по засилената контрола на Управата за јавни приходи(УЈП) на сметките на Претседателот и на членовите на неговото семејство.

  Понатаму се додава дека постапката на УЈП е политичка и селективна, истовремено прашувајќи дали ваква постапка се води и против премиерот и министрите во Владата.

  „Изненадени сме од аматеризмот кој го покажува УЈП, ако се земе во предвид фактот дека за спроведувањето на оваа постапка се ангажирани голем број на луѓе и на средства на даночните обврзници со цел да се прават проверки и во другите поранешни југословенски републики, а со што се бламира државата“, се вели во рекацијата од Кабинетот на Црвенковски.
  | | веќе видена | слични

  Црвенковски помилува 64 осуденици

  Претседателот Бранко Црвенковски помилува 64 осуденици по повод националниот празник Илинден.Како што е соопштено од претседателскиот кабинет, од вкупниот број помилувани, 32 се целосно ослободени од издржување на затворските казни, а 32 делумно се ослободуваат од понатамошно издржување на казната затвор.
  | | веќе видена | слични

  Владата и Управата за јавни приходи вчера немаа коментар во врска со најновата акција за проверка на имотот на претседателот на државата Бранко Црвенковски и на неговото семејство. Владата не ја коментира и не се меша во работата на истражните и на судските органи - изјави вчера владиниот портпарол Ивица Боцевски. Неговата колешка од УЈП, Весна Новаковиќ, ни појасни дека тоа што бараме да ни го каже е даночна тајна.Да потсетиме дека на 9 јули до подрачните единици на Министерството за финансии, до банки и штедилници стигнал допис, класифициран „строго доверливо“, со ваква содржина: „Согласно Законот за спречување на корупцијата (Сл. весник на РМ бр 28 02...10 08), покрената е постапка за испитување на имотот и имотната состојба на лицето Бранко Љубе Црвенковски од Скопје, Јасмина Борислав Црвенковска, Љупчо Бранко Црвенковски и Марија Бранко Црвенковска... Ве молиме, да ни доставите податоци дали за горенаведеното лице или за некој од членовите на неговото семејство, со иста адреса на живеење, е евидентиран ...
  | | веќе видена | слични

  Албанскиот претседател Бамир Топи денеска ја поздрави одлуката на македонскиот парламент за ратификацијата на Спогодбата за целосна либерализација на визниот режим меѓу Скопје и Тирана.

  Според кабинетот на Топи, албанскиот претседател во телефонскиот разговор со македонскиот колега Бранко Црвенковски, навел дека одлуката преставува нов чекор напред во билатералните односи.

  Топи, како што јавува дописникот на Макфакс, изразил задоволство од одлуката на македонскиот парламент и нагласил дека примената на спогодбата ќе даде значаен развој на односите на двата соседи.

  Спогодбата за либерализирање на визите е најдлабока реформа во системот на слободното движење на луѓето ,капиталот и на материјалните добра меѓу двете држави, и е значаен дел од Спогодбата за олеснување на визите на меѓу ЕУ и земјите на Балканот, оценил Топи.
  | | веќе видена | слични

  Претседателот Бранко Црвенковски помилува 64 осудени лица, по повод националниот празник Илинден.

  Како што е соопштено од претседателскиот кабинет, д вкупниот број помилувани, 32 се целосно ослободени од издржување на затворските казни, додека 32 делумно се ослободуваат од натамошно извршување на казната затвор.

  Претседателот на Македонија традиционално секоја година во чест Илинден помилува осудени лица.
  | | веќе видена | слични

  Претседателот Црвенковски помилува 64 осудени лица

  Претседателот Бранко Црвенковски, по повод 2 Август - националниот празник на Република Македонија, помилува 64 осудени лица.

  Од нив, како што соопшти Кабинет на претседателот, 32 осудени лица целосно, а 32 делумно се ослободуваат од натамошно извршување на казната затвор. (МИА)
  | | веќе видена | слични

  Во кабинетот на Црвенковски велат дека активностите на власта се тенденциозни Дали управата за јавни приходи го испитува имотот на Претседателот? Од Управата велат дека тоа е даночна тајна, а од кабинетот на претседателот повикуваат исти такви проверки да се спроведат и на целата влада.

  Дел од аналитичарите велат дека власта се почесто ја користи борбата против криминалот и корупцијата за пресметка со политичките противници.

  По пишувањата на неколку медиуми дека имотот и финансиите на претседателот Бранко Црвенковски се под проверка на Управата за јавни приходи, од кабинетот на претседателот информираат дека тој ја поддржува борбата против корупцијата и проверките на УЈП, но кои се спроведуваат „објективно и неселктивно".

  „Цврсто сме убедени дека постои намера и тенденција во проверките што се вршат во претседателот и неговото семејство", се вели во соопштението од Кабинетот.

  Но, дали воопшто се води таква истрага?

  Весна Новаковиќ е портпаролка на Управата за ...
  | | веќе видена | слични

  Претседателот Бранко Црвенковски, по повод 2 Август, националниот празник на Република Македонија, помилува 64 осудени лица.

  Од нив, како што соопшти Кабинет на претседателот, 32 осудени лица потполно, а 32 делумно се ослободуваат од натамошно извршување на казната затвор.
  | | веќе видена | слични

  Од претседателскиот кабинет прашуваат дали се проверува
  и имотот на премиерот и на министрите: Црвенковски со
  сопругата Јасна

  Управата за јавни приходи го чешла имотот на претседателот на Република Македонија, Бранко Црвенковски. Од почетокот на јули до банките, штедилниците и до подрачните единици на Министерството за финансии се поднесени барања, класифицирани како строго доверливи, за да достават податоци дали кај Црвенковски и членовите на неговото најтесно семејство - сопругата и двете деца - е евидентиран имот или е направена купопродажба, како и примероци од договорите за купопродажба во последните пет години.Дописи со иста содржина, според одредени сознанија, се испратени и до сите држави од поранешната Југославија, како и во другите балкански земји.Во УЈП вчера ниту ја потврдија ниту ја демантираа информацијата. Само посочуваат дека сите информации и податоци што ги бараме се даночна тајна.Од Кабинетот на шефот на државата не информираа дека и тие добиле информација за ваквата ...
  | | веќе видена | слични

  Жално но вистинито, државата го заборави Методија
  Андонов Ченто: вчерашната комеморација во Прилеп
  имаше локален карактер

  Сакаме да знаеме кои беа тие што ни го уништија детството на четирите потомци и нивните семејства, кои беа тие што ни ги уништија животите. Државата треба да ги најде виновниците. Со овие зборови на Марија Јакимоска, ќерка на Методија Андонов Ченто, се одбележува 51-годишнината од смртта на првиот претседател на Македонија пред неговиот споменик во Прилеп. Според неа, не треба само семејството да покрене процес да се најдат виновниците за неправедното осудување на првиот претседател на Македонија и тој да го заземе местото што му припаѓа во историјата. По рехабилитацијата Ченто се третира само како прилепчанец, а не како прв претседател на Македонија. Ченто не му припаѓа само на семејството, туку на цела Македонија. Комеморацијата за 51-годишнината не е само прилепско одбележување, туку и државно - вели Јакимоска.Според неа, обновувањето на процесот треба да го отвори ...
  | | веќе видена | слични

  Управата за јавни приходи го чешла имотот на претседателот Бранко Црвенковски, открива во насловната тема весникот ДНЕВНИК.

  Во текстот со наднаслов „Даночна кохабитација" се открива дека до банките, штедилниците и подрачните единици на Министерството за финансии стигнале „строго доверливи" барања за податоци во врска со имотот на шефот на државата и на членовите на неговото семејство.

  Се пренесува и ставот од кабинетот на претседателот за поддршка на борбата против корупцијата и дека се нема ништо против проверките.

  Сепак се повикува и на неселективност, прашувајќи дали вакви проверки се прават и за премиерот и неговиот кабинет, пренесува ДНЕВНИК.

  А од кабинетот на претседателот, УТРИНСКИ ВЕСНИК ја објавува потврдата дека Црвенковски ќе присуствува на саботната седница на Собранието на изборот на новата Влада.

  На својата насловна страница, пак, УТРИНСКИ вели „Сиромаштијата и невработеноста - македонска болест", текст во кој вели дека според податоците од ...
  | | веќе видена | слични

  Легендарната грчка пејачка Нана Мускури се пензионираше по 50-годишна кариера. Исто така во вестите: Косово ќе има тим туристички водичи и македонската ракометна репрезентација победи на натпревар од Светско јуниорско првенство за жени 2008.

  Нана Мускури. Getty Images

  Славната грчка пејачка Нана Мускури се збогуваше со обожавателите во Атина со два концерти во театарот „Херод Атикус“ во средата (23-ти јули) и четвртокот. Концертите се дел од нејзината проштална турнеја низ Европа, Австралија, Азија, Јужна Америка, Соединетите Држави и Канада. Мускури прославува половина век бавење со музика со повеќе од 300 милиони албуми издадени низ целиот свет.

  Косовo наскоро ќе го добие својот прв тим туристички водичи, наречени „Стапки“, по приватната иницијатива на двајца англиски државјани кои моментно живеат во Косово. Петнаесет водичи поминуваат низ првична обука со помош на Косовското туристичко здружение и Француската културна организација „Еспејс културел франсес“. Проектот има за ...
  | | веќе видена | слични

  Шефот на државата Бранко Црвенковски ќе присуствува на седницата за избор на новата влада, што е закажана за в сабота, потврдија од Кабинетот на претседателот. Иако владејачката ВМРО-ДПМНЕ континуирано не присуствува на ниту едно обраќање на македонскиот претседател Црвенковски, сепак, тој в сабота ќе седне во првите редови и ќе го следи изборот на новиот владин кабинет.

  Опозицијата вчера потврди дека и натаму останува на ставот за бојкотирање на работата на Собранието, а со тоа и на изборот на новата Влада, условувајќи го своето враќање со барања за владеење на правото и враќање на Деловникот во собраниска процедура.

  ВМРО-ДПМНЕ одбива да ги прифати ваквите барања и, според нив, местото на пратениците е во Собранието, но доколку некоја политичка партија донела поинаква одлука како ќе дејствува во демократскиот систем тие тоа ќе го почитувале, со што јасно стави до знаење дека нема да преземе ништо за да ја врати опозицијата во пратеничките клупи.

  „Демократијата најмногу се ...
  | | веќе видена | слични

  СДСМ ќе мора да покаже дека е алтернатива на политиката на Груевски. Но, прво ќе мора да почне да верува во себе, за да му веруваат другите

  П о објавувањето на информацијата за намерата на ВМРО да организира и предвремени локални избори со цел да ја освои локалната власт во сите општини, станува јасно дека прв приоритет на Груевски е да го снема СДСМ. Тој и го ветуваше тоа во неговите предизборни говори токму со тие зборови. Но, не само тоа. Нему му припаѓа мислата дека „СДСМ треба да се тресне од земја“ за да се реформира и да стане конструктивна и патриотска опозиција во земјата. Овие „хумани“, политички „зрели“, умерени и „патриотски“ идеи на нашиот најомилен политичар во земјава, познати веќе како „грујовизми“, треба да го загрижат СДСМ. Ако некој толку политички моќен како Груевски посакува да ве снема и работи на тоа со сите средства што му стојат на располагање, во земја во која не се баш многу јаки институциите на власта и правото за да ве заштитат, тоа и може да ви се случи.
  ...
  | | веќе видена | слични

  Невработеноста во Македонија е се уште голема, а сиромаштијата е раширена, забележал заменик-претседателот на Светската банка за Европа и за Централна Азија, Шигео Катсу, на вчерашната средба со претседателот Бранко Црвенковски.„Енергетскиот пазар, патната инфраструктура, деловниот амбиент, децентрализацијата и социјалниот сектор се области што бараат посебно внимание“, порачале од Светската банка, соопштија од кабинетот на Црвенковски.Претседателот се заблагодарил за долгогодишната соработка со Светската банка и заклучил дека во минатиот период успешно се реализирани многу реформски проекти.
  | | веќе видена | слични

  Иселениците би инвестирале само во средена Македонија

  Македонија итно да ги подобри административните процедури и да ги забрза судските процедури ако сака да ги привлече инвестициите од македонската дијаспора во САД, побараа вчера во Скопје претставници на организацијата Обединета македонска дијаспора (ОМД). - Голем дел иселеници во Австралија чекаат да се подобри бизнис-климата за да отворат компании во Македонија, но за тоа е потребна намалена корупција - вели Лидија Павлески-Нешкоски, член на ОМД и претседателка на организацијата “Поткрепете ја Македонија“, со седиште во Мелбурн. На средбата со македонскиот претседател Бранко Црвенковски ОМД побарала, доколку се усвои новиот изборен закон, во парламентот да може да влезат четири, а не три пратеници од дијаспората и тоа по еден од САД, Канада, Австралија и од Европа. - Не сакаме да носиме одлуки за луѓето кои живеат во Македонија, туку сакаме да ја доближиме дијаспората до матичната земја - вели Методија Колоски, претседател на организацијата ...
  | | веќе видена | слични

  Средба на Црвенковски со заменик-претседателот на СБ за Европа и Централна Азија, Шигео Катсу

  Невработеноста во Македонија е се уште голема, а сиромаштијата раширена, оцени Светската банка на вчерашната средба со претседателот Бранко Црвенковски, соопшти неговиот Кабинет.

  Моменталната и претстојната соработка биле теми на средбата на Црвенковски со заменик-претседателот на СБ за Европа и Централна Азија, Шигео Катсу, и директорот за Македонија и регионален координатор Џејн Арметиџ. Претставниците на СБ напомнале дека енергетскиот пазар, патната инфраструктура, деловниот амбиент, децентрализацијата и социјалниот сектор се области кои бараат посебно внимание во иднина. Претседателот Црвенковски посочил дека изминатиот период успешно се реализирани многу реформски проекти поддржани од Светска банка. (Ек.Р.)
  | | веќе видена | слични

  Собирот на егејските деца бегалци во Скопје предизвика контроверзност

  22 07 2008 Во време на жестоко несогласување помеѓу Атина и Скопје во врска со тврдењата за македонско малцинство во Грција, повеќе од 6.000 бегалци од грчката граѓанска војна се собраа да го одбележат својот егзодус и да побараат права.

  Од Марина Стојановска и Христос Рингас за Southeast European Times во Скопје и Атина -- 22 07 08

  Македонскиот премиер Никола Груевски (лево) му испрати на својот грчки колега Костас Караманлис писмо минатата недела, во кое бара од него да ги исправи „историските грешки од минатото“. SETimes photo illustration

  Бегалците кои ја напуштиле Егејска Македонија како деца за време на турбуленцијата на грчката граѓанска војна, се собраа во Скопје во петокот (18-ти јули) да ја одбележат 60-годишнината од нивниот егзодус. Четиридневниот настан се одржа спротивно на заднината на тековниот спор околу името помеѓу Грција и Република Македонија и во време кога Скопје се залага за ...
  | | веќе видена | слични