Босна

  во

  Конференцијата претставува исклучителна можност за размена на знаења и достигнувања, како и презентација на животните искуства применувајќи ги иновациите и новите технологии. Свое обраќање на конференцијата ќе има Министерот за информатичко општество, Иво Ивановски , додека пак како дел од најавените стручни предавања воведни излагања ќе имаат Харис Пињо , генерален директор на Циско Системс за Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Косово и Каан Терзиоглу , потпретседател на Циско Системс за Источна Европа. Конференцијата нуди одлична можност за лидерите во индустријата, експертите и менаџерите од различни области да ги разменат своите мислења и перцепции како мрежните технологии на Киско ја претставуваат сигурната платформа за успешни, продуктивни и деловни процеси на компаниите. Покрај конференцискиот дел, учесниците ќе можат да погледнат и демонстрации во живо на Киско производите, натпревар на студентите од Циско Нет Академиите и презентации на спонзорите на специјалните
  | | веќе видена | слични

  Cisco Expo Macedonia 2008, дводневна конференција за најновите достигнувања во мрежните и иновативните комуникациски технологии на Cisco, ќе се одржи на 26 и 27 ноември во Скопје, во хотелот Александар Палас.

  Cisco Expo Macedonia 2008 е првa ваква конференција во Македонија која преставува исклучителна можност за размена на знаења, достигнувања и презентација на едноставените начини на кој живееме, работиме, учиме и се забавуваме користејќи ги зголемениот број иновации и нови технологии.

  Ќе бидат претставени и најдобрите минатогодишни проекти кои заедно со партнерите на Cisco беа имплементирани на македонскиот пазар, како и идеите за развојот на нашата општествена заедница и локалниот пазар.

  Слоганот на конференцијата “Innovate. Experience. Network. ја пренесува визијата на Cisco и значењето дека „МРЕЖАТА Е ПЛАТФОРМА за успешни, продуктивни и деловни процеси на компаниите.

  Во името на Владата на Република Македонија ќе се обрати министерот за информатичко опшество, Иво ...
  | | веќе видена | слични

  Словенечката амбасадорка во Босна, Наташа Водушек, која под дејство на алкохол во октомври предизвика сообраќајна несреќа во Сараево, најавила дека ќе ја тужи Словенија доколку не биде вратена на работното место во амбасадата во Босна, пишува загрепски „Вечерњи лист“. Адвокатот на Водушек, која набргу по несреќата беше повлечена во Љубљана, Боштјан Пенко, изјавил дека словенечкото министерство за надворешни работи ги прекршува нејзините права поради тоа што досега не ја вратило во Босна. - Министерството за надворешни работи и забранило на амбасадорката Водушек да му се врати на семејството во Сараево, со што се прекршени нејзините права - додал Пенко. Според весникот, во Сараево на местото на Водушек би требало да отпатува друг дипломат, чија главна задача ќе биде да го поправи имиџот на Словенија во Босна.
  | | веќе видена | слични

  Глобалната финансиска криза го зеде својот данок и кај работната сила во Босна, каде што стотици работници неодамна беа отпуштени, пишува сараевски „Дневни аваз“. Претседателот на бошњачко-хрватската трговска комора Јаго Ласиќ за сараевскиот весник изјавил дека 700 работници веќе ги загубиле своите работни места во индустрискиот сектор. Ласиќ, кој не ги именувал компаниите што ги укинале работните места, предупредил дека во блиска иднина може да се очекува затворање на дополнителни работни места. Според весникот, финансиската и економската криза дополнително ја поткопале босанската економија, која си уште се бори да закрепне од тригодишната крвава граѓанска војна.
  | | веќе видена | слични

  Судењето за случајот „Малтретирани мавровски работници“ ќе се одржи на 3 декември годинава, но полицијата с? уште не лоцирала ниту еден од обвинетите. Пратеникот од ДУИ Хисен Џемаили с? уште е во бегство, а вчера и неговиот адвокат потврди дека не се видел со својот клиент. - Не знам каде е, во последно време не сум се видел со него. Уште не сме добиле покани за случајот - рече , адвокат на Џемаили. На следното рочиште, кое ќе се одржи идната недела, се очекува одговор дали полицијата постапила по барањето на судот да ги приведе и донесе сите 17 обвинети. Голема е веројатноста на судењето повторно да се појават само двајцата обвинети што веќе служат затворски казни во „Идризово“ за други дела, како и Фадиљ Ферати, кој јавно се обврза дека редовно ќе доаѓа на рочиштата. Доколку полицијата го извести судот дека не може да ги лоцира обвинетите, постои можност на нив да им се суди во отсуство. Семејствата на голем дел обвинети веќе потврдија дека полицијата никогаш не ги побарала и дека обвинетите за ...
  | | веќе видена | слични

  Нова група радикални исламисти кои се во состојба да извршат терористички напади заради остварување на политички цели постои во Босна и Херцеговина, изјави директорот на федералната полиција Златко Милетиќ.

  „Вехабиите станаа синоним за таа врста тероризам, но тука станува збор за селефии“, открива Милетиќ

  Според него, во БиХ дејствуваат дури четири групи, од кои две и се посебно интересни на полицијата поради гледиштата за општествено-политичката состојба во земјата и светот.

  „Во врска со тоа планираат и некои агресивни мерки“, рече Милетиќ, додавајќи дека полицијата е посебно загрижена поради зголемената набавка на самоубиствени појаси.

  Инаку селфиите или исламските традиционалисти својот поглед на светот го темелат врз учењето на Мухамед бин Абдул-Вехаба, кој живеел од 1703. до 1787. година. Селфиите се спротивставуваат на култот на личноста, а тежнеат кон враќањето на Куранот, како и на животните искуства на првите муслимани.
  | | веќе видена | слични

  Мајката што ги терала своите две ќерки да се проституираат и која беше единствената меѓу приведените жени во полициската акција „Улична проституција“ што и самата се продавала за пари, заврши во притвор. Нејзините две ќерки беа пуштени дома и самите ќе треба да се снајдат да ја платат казната зашто, најверојатно, ќе бидат парично казнети. Од граѓанскиот сектор предупредуваат дека жртвите најчесто се невработени, а неретко и неуки и неписмени жени, поради што парите за казна ќе мора да ги заработат како знаат и умеат. Полицијата потврдува дека ќерките не побарале помош за згрижување. - Двете ќерки се полнолетни и ние немаме надлежност да ги згрижиме. Но, ако самите посакаат и изразат желба, двете ќе бидат примени во Центарот за згрижување на жртвите на трговија со луѓе - објасни Иво Котевски, портпарол во МВР. Надлежните може да ги згрижат жртвите на трговијата со луѓе во еден од двата прифатни центри што се наоѓаат во Скопје. Откако ќе бидат откриени и оттргнати од канџите на макроата, девојките и жените од ...
  | | веќе видена | слични

  Нова група радикални исламисти кои се во состојба да извршат терористички напади заради остварување на политички цели постои во Босна и Херцеговина, изјави директорот на федералната полиција Златко Милетиќ.

  „Вехабиите станаа синоним за таа врста тероризам, но тука станува збор за селефии“, открива Милетиќ

  Според него, во БиХ дејствуваат дури четири групи, од кои две и се посебно интересни на полицијата поради гледиштата за општествено-политичката состојба во земјата и светот.

  „Во врска со тоа планираат и некои агресивни мерки“, рече Милетиќ, додавајќи дека полицијата е посебно загрижена поради зголемената набавка на самоубиствени појаси.

  Инаку селфиите или исламските традиционалисти својот поглед на светот го темелат врз учењето на Мухамед бин Абдул-Вехаба, кој живеел од 1703. до 1787. година. Селфиите се спротивставуваат на култот на личноста, а тежнеат кон враќањето на Куранот, како и на животните искуства на првите муслимани.
  | | веќе видена | слични

  Нова група радикални исламисти кои се во состојба да извршат терористички напади заради остварување на политички цели постои во Босна и Херцеговина, изјави директорот на федералната полиција Златко Милетиќ.  „Вехабиите станаа синоним за таа врста тероризам, но тука станува збор за селефии“, открива Милетиќ

  Според него, во БиХ дејствуваат дури четири групи, од кои две и се посебно интересни на полицијата поради гледиштата за општествено-политичката состојба во земјата и светот.

  „Во врска со тоа планираат и некои агресивни мерки“, рече Милетиќ, додавајќи дека полицијата е посебно загрижена поради зголемената набавка на самоубиствени појаси.

  Инаку селфиите или исламските традиционалисти својот поглед на светот го темелат врз учењето на Мухамед бин Абдул-Вехаба, кој живеел од 1703. до 1787. година. Селфиите се спротивставуваат на култот на личноста, а тежнеат кон враќањето на Куранот, како и на животните искуства на првите муслимани.
  | | веќе видена | слични

  Нова група радикални исламисти кои се во состојба да извршат терористички напади заради остварување на политички цели постои во Босна и Херцеговина. „Вехабиите станаа синоним за таа врста тероризам, но тука станува збор за селефии“, открива изјави директорот на федералната полиција Златко Милетиќ.

  Според него, во БиХ дејствуваат дури четири групи, од кои две и се посебно интересни на полицијата поради гледиштата за општествено-политичката состојба во земјата и светот.

  „Во врска со тоа планираат и некои агресивни мерки“, рече Милетиќ, додавајќи дека полицијата е посебно загрижена поради зголемената набавка на самоубиствени појаси.

  Инаку селефиите или исламските традиционалисти својот поглед на светот го темелат врз учењето на Мухамед бин Абдул-Вехаба, кој живеел од 1703. до 1787. година. Селфиите се спротивставуваат на култот на личноста, а тежнеат кон враќањето на Куранот, како и на животните искуства на првите муслимани.
  | | веќе видена | слични

  Загребскиот меѓународен саем на книгата и наставните помагала, Интерлибер, оваа година повторно ги собра авторите и љубителите на книгата од 12-ти до 16-ти ноември. Министерството за култура е спонзор на саемот, кој добива меѓународно признание со учеството на околу 300 хрватски и странски издавачки куќи. Некои книги може да се купат на попуст, за цена од едно евро.

  Интерлибер ужива голем успех. Минатата година повеќе од 80.000 посетители присуствуваа на саемот, користејќи го бесплатниот влез. Големата посетеност на Интерлибер и другите саеми на книгата во земјата ја одразува обновената љубов кон книгата помеѓу читателите и авторите. Според Катја Ковачиќ, генерален директор на Интерлибер 2008, минатата година Хрватска објави повеќе од 7.000 нови книги.

  Издавачи од Австрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Иран, Израел, Германија, Полска, САД, Србија, Шпанија и Велика Британија присуствуваа на саемот.

  Оваа година првото хрватско издание на политичкиот бестселер на Миша ...
  | | веќе видена | слични

  БРИСЕЛ, Белгија -- ЕУ не треба да интервенира во билатералните спорови на Балканот, рече комесарот за проширување, Оли Рен, во неделата (23-ти ноември) во интервју за онлајн билтенот ЕурАктив. Тој додаде дека нерешените прашања не треба да ги попречат процесите на пристапување на земјите во ЕУ и повика на нивно решавање со преговори, наместо со судски спорови пред Меѓународниот суд на правдата (МСП). „Земјите имаат право да му се обратат на Меѓународниот суд на правдата, како што беше во претходниот случај на тужбата на Босна против Србија. Сепак, потребен е процес на помирување во овие општества и помеѓу регионалните општества, што бара многу потемелно размислување и оставање на минатото зад себе“, рече Рен. Минатата недела, МСП се согласи да ја разгледа тужбата што Хрватска ја поднесе против Србија, што ја поттикна Србија да вети противтужба. (MИА, Бета, Б92, Блиц - 23
  | | веќе видена | слични

  Групата „Бзибеки“ (осички) од Грузија, која ја испеа песната „Бзз“, со 154 поени го освои првото место на годинешниот детски „Евросонг“, кој во саботата се одржа во Лимасол, Кипар. Втора е Украина со 19 поени помалку, а Литванија со 103 поени го зазеде третото место. Македонскиот претставник, 14-годишниот Боби Андонов, на крајот беше петти, со освоени 93 поени. Тој ја испеа песната „Прати ми СМС“, а на сцената ја изведе заедно со танчари од „Ритам плус“.

  Натпреварот се одржа во спортската сала „Спирос Кипријану“ во Лимасол, а водители беа Софија Параскева и Алекс Михаил. На шестиот избор за најубава детска евровизиска песна настапија 15 учесници, кои пееја на својот мајчин јазик. Во почетокот и на крајот на изборот сите деца ја отпеаја химната на УНИЦЕФ, годинешниот главен покровител на фестивалот, а Сипке Јан Боусема,
  холандскиот амбасадор на добрата волја на УНИЦЕФ, директно од Гамбија, каде што децата живеат во недостиг на чиста вода за пиење, порача до гледачите да гласаат бидејќи целиот ...
  | | веќе видена | слични

  Кире Лазаров и Ацо Јоновски забележаа победи со своите екипи во последното коло од групната фаза во Лигата на шампионите. Загреб со 29-25 го совлада ПИК Сегед и обезбеди пласман во следната фаза. Лазаров беше најпрецизен со девет постигнати гола и сега има вкупно 48 голови и е на првата позиција на листата на стрелци. Босна со 32-26 беше поуспешна од Свендборг, а Ацо Јоновски двапати се запиша во листата на стрелци. Шампионот на БиХ го освои третото место во групата Б и настапите ќе ги продолжи во Купот на куп победниците.
  | | веќе видена | слични

  Цибона со 84-69 победи во Сплит во 9. коло од НЛБ-лигата, а средбата ја одбележа 20-минутна тепачка меѓу двете екипи. Инцидентот се случи во 25. минута кога Рон Маршал, играч на Цибона, со неколку удари го раскрвари лицето на Синиша Штембергер, играч на Сплит, по што дојде до масовна тепачка. Судиите исклучија 12 кошаркари.
  Македонските кошаркари претрпеа порази со своите екипи. Тодор Гечевски и Задар загубија од Будуќност со 75-85, а ефектот на Гечевски е 18 поени и 9 скока. Владо Илиевски иако постигна 11 поени за речиси 40 минути игра, не можеше да ја спаси Олимпија од пораз од 61-66 од Партизан. Третиот македонски репрезентативец во НЛБ-лигата, Предраг Самарџиски, со ФМП загуби од Хемофарм со 85-87 на домашен терен, а имаше ефект од девет поени и седум скока.
  Резултати 9. коло: Загреб - Крка 94-70, Будуќност - Задар 85-75, ФМП - Хемофарм 85-87, Црвена звезда - Хелиос 69-58, Олимпија - Партизан 61-66, Војводина - Босна 64-89, Сплит - Цибона 69-84.
  | | веќе видена | слични

  Шефот на полициската управа на Босна и Херцеговина, Златко Милетиќ за весникот Дневни абаз изјавил дека во земјата има група на радикални исламисти, која е подготвена за терористички напади со политичка позадина.

  Според него вахабиите станале синоним за тој вид на тероризам, но тој вели дека тука станува збор за селефии. “Имаме четири групи, од кои две за нас се многу интересни со оглед на нивниот начин на размислување и гледање на состојбата во БиХ и во светот. Во врска со тоа планираат некои агресивни или милитарискички мерки“, рекол Милетиќ. Федералната полиција моментално ги истражувала тие радикални групи кои набавувале самоубиствени појаси.

  Исто така, според него не била исклучена можноста од војна помеѓу албанската и сараевската мафија, но полицијата е подготвена да ги преземе сите мерки, истакнал Милетиќ.

  “Немаме сигурни податоци за ова, но, овде станува збор за таква средина каде таа можност не е исклучена“, изјавил шефот на полициската управа.
  | | веќе видена | слични

  Планот на Бан Ки-мун многумина го прочитаа како почеток на поделба на бившата српска покраина, а тоа не ја остава Македон ија во позиција да падне во зимски сон

  Протестите во Приштина одржани во минатата недела, на кои учествувале околу 20.000 лица, покажаа една сосема нова слика за Косово. Политичките посматрачи во Приштина велат дека не паметат дека на кои и да било протести претходно не било развиорено и американското знаме. Но, не и овој пат. Значи, се случи и тоа. Се вееле само знамињата на Република Албанија, а се здиплило за некои други времиња и официјалното знаме на Косово. Премногу јасни пораки! Ова покажува колку се разочарани и гневни Косовците по објавувањето на планот на генералниот секретар на ОН, Бан Ки-мун . Разочарувањето не можат да го скријат ниту највисоките политички лидери - вели за „Дневник“ дипломат во Приштина.

  Што е тоа што ги разочара толку многу лидерите и граѓаните на Косово за да покажат дека веќе нема по секоја цена да мавтаат со знамињата на САД и на ЕУ? ...
  | | веќе видена | слични

  Балканските водачи разговараа за регионалните активности против светската економска криза

  23 11 2008

  СКОПЈЕ, Македонија -- Шефовите на држави од шест земји во Југоисточна Европа во петокот (21-ви ноември) учествуваа на петтиот годишен Регионален економски форум во Охрид. Претседателите на Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска и Црна Гора разговараа околу заедничките начини за справување со светската финансиска и економска криза. Македонскиот претседател Бранко Црвенковски ги повика своите колеги да најдат „заеднички одговор на новите економски предизвици“ што произлегоа од кризата. Учесниците предупредија дека светската криза ќе го забави економскиот раст и ќе ги попречи странските инвестиции во регионот. Форумот, исто така, се фокусираше на регионалните инфраструктурни проекти кои вклучуваат изградба, патишта и телекомуникации, и енергетските пазари на Балканот.

  Во другите вести, грчкиот парламент усвои пакетот помош од 28 милијарди евра, кој треба да му ...
  | | веќе видена | слични

  Во Босна и Херцеговина постои група радикални исламисти кои се подготвени за терористички напади со политичка позадина.

  „Вахабитите станаа синоним за тој вид тероризам, но овде се работи за селафите. Има четири групи од овој вид, од кои две се посебно интересни поради начинот на нивното размислување“, изјави полицискиот управник на босанската федерација, Златко Милетиќ.

  Тој додава дека загрижува фактот што е во пораст набавката на појаси за самоубиства.

  „Јасно е дека има луѓе кои не мислат добро на БиХ, ни на муслиманите , ниту на Бошњаците, ни на останатите народи“, додава Милетиќ, појаснувајќи дека властите мора повеќе да се ангажираат околу безбедноста.
  | | веќе видена | слични

  Во Босна и Херцеговина (БиХ) постојат група радикални исламисти кои се подготвени за терористички напади со политичка позадина.

  „Вахабитите станаа синоним за тој вид тероризам, но овде се работи за селафите. Има четири групи од овој вид, од кои две се посебно интересни поради начинот на нивното размислување“, изјави полицискиот управник на босанската федерација, Златко Милетиќ.

  Тој додава дека загрижува фактот што е во пораст набавката на појаси за самоубиства.

  „Јасно е дека има луѓе кои не мислат добро на БиХ, ни на муслиманите , ниту на Бошњаците, ни наостанатите народи“, додава Милетиќ, појаснувајќи дека властите мора повеќе да се ангажиаат околу беезбедноста.
  | | веќе видена | слични